Showing posts with label family. Show all posts
Showing posts with label family. Show all posts

Thursday, 24 November 2022

Melawat Istana Seri Menanti Kuala Pilah

#throwback

Assalamualaikum wbt...

Akhirnya penantian kita semua selama behari-hari berteka-teki tentang siapakah gerangan Perdana Menteri Malaysia yang ke sepuluh telah terjawab. Sekalung tahniah saya ucapkan buat DS Anwar Ibrahim atas lantikan. Sesungguhnya amanah dan tanggungjawab di bahu Dato Seri amatlah besar sekarang. 

Semoga semuanya berjalan dengan lancar ya Dato Seri!

Berbalik pada tajuk SR, entry throwback pada hari ini, SR nak kongsikan kisah kami sekeluarga melawat Istana Lama Seri Menanti di Kuala Pilah pada hujung Oktober 2022 yang lepas.

Asalnya memang tidak merancang pun mahu ke Istana Seri Menanti. Tujuan asalnya pada pagi hari kejadian, SR dan zaimi nak bawa emak dan abah SR bersarapan di Kodai Makan Ain, Seri Menanti Kuala Pilah memandangkan mereka ada di rumah waktu tu. Kebetulan pula, mereka tak pernah lagi ke Kodai Makan Ain. 

Jadi, why not kan?

Gerak anak pagi-pagi Sabtu tu, dah bersiap semua, terus sahaja kami bertolak ke Kodai Ain tu. 

Monday, 14 November 2022

Jambatan Angkat Kuala Terengganu Dan Celup Tepung

#throwback

Assalamualaikum wbt...

Cerita beberapa bulan yang lepas. Masa ni SR dan zaimi bawa anak-anak dan mak mertua dan adik ipar berjalan-jalan ke Kuala Terengganu. Niat memang nak ronda-ronda Kuala Terengganu ni. Sebab Kuala Terengganu ni memang ada nilai nostalgia pada SR dan zaimi.

Kami berjumpa buat pertama kali semasa sama-sama jadi pelajar di Universiti Malaysia Terengganu pada tahun 2005. Di situlah tempat berkenalan dan berkawan sehinggalah berjodohan.

Dah alang-alang ada di rumah mertua, jarak pun tidaklah sejauh dari rumah kami di Senawang kalau nak ke KT. Jadi kami pun bertolak dalam pukul 9 pagi macam tu.


Thursday, 8 September 2022

Bermandi-Manda di Perkelahan Pasir Kubur Sungai Lembing | Throwback Thursday

Assalamualaikum wbt...

Pejam celik, pejam celik, tiba-tiba dah hari Khamis kan. Esok dah Jumaat. Dah nak habis dah cuti sekolah bulan 9 2022 ni. Ada jugalah rasa tak sempat nak buat apa-apa pun. Tambahan pula kami baru aje lepas kuarantin Covid-19 kan.

Hari ni SR nak kongsikan cerita SR sekeluarga pergi ke Perkelahan Pasir Kubur di Sungai Lembing, Pahang. Kami pergi sejurus selepas kami meninjau-ninjau Jambatan Gantung Kolong Pahat yang tak jauh dari sini tu.

Tuesday, 6 September 2022

Jambatan Gantung Kolong Pahat Sungai Lembing Pahang | Throwback

Mari kita throwback kisah beberapa minggu lepas yuk! Masa ni kami balik Kuantan. Emak dan abah SR ajak jalan-jalan. Sekali sekala balik, mestilah nak berjalan dengan cucu-cucu. Sejak mak dan abah SR pindah ke Kuantan pada 2018, SR memang tak pernah lagi ke Sungai Lembing. Jadi why not kan?

Siap-siapkan anak, dan terus mulakan perjalanan ke Sungai Lembing. Dari Beserah ke Sungai Lembing mengambil masa perjalanan dalam 30 ke 40 minit sahaja. Tak lah jauh pun rupanya.

Saturday, 3 September 2022

Port Bergambar OOTD di Taman Gelora Kuantan | Throwback

Assalamualaikum semua...

Harini SR nak throwback dan kongsikan gambar-gambar raya keluarga sebelah SR. 


Raya 2022 ni lah. Masa ni SR baru dapat balik ke belah SR. Raya pertama sehingga raya keempat di belah zaimi. SR pernah kongsi juga gambar-gambarnya di Baju Raya Tema Merah Jambu + Coklat dulu.

Masa ni, adik lelaki SR sekeluarga tak ada. Jadi, SR sekeluarga lima beranak, mak dan abah, serta adik bongsu SR dan suaminya sahaja yang ada. Memang dah plan nak bergambar raya dekat Taman Gelora ni. Bosan bergambar dalam rumah aje kan. Haha...

Friday, 19 August 2022

Royalty Musk Al Musbah

Musim haji yang lepas ni, bapa saudara SR dapat rezeki menunaikan ibadah haji bersama isterinya. Alhamdulillah, setelah beberapa tahun terpaksa bertangguh sebab pandemik Covid-19 kan. Akhirnya sampai juga giliran mereka berdua. Jadi, lepas dah selamat kembali ke Malaysia, ada pula rezeki buah tangan untuk SR! Dapat hadiah, mestilah happy!

Saturday, 16 July 2022

Selamat Pengantin Baru Aina Hadisurya!

Alkisah hari ni sepatutnya SR ada dapat undangan perkahwinan anak kepada anak angkat abah SR di Lenggeng. SR siap ada beli baju baru tau! Sebab nak pergi kenduri kahwin setelah lama tak pergi kenduri kan!

Thursday, 12 May 2022

Ke Pantai Irama Bachok Kelantan | Throwback Thursday

Assalamualaikum semua!
Sihat ke? Komen sikit sihat ke tidak!

SR pun ketika menaip ni, alhamdulillah sihat.
Cuma lama SR tak kerap update blog, lebih-lebih lagi masa minggu raya terkejut yang lepas. Blogwalking apatah lagi. Haha! SR betul-betul menikmati minggu raya tu. Isnin minggu ni, pukul 3 pagi, baru kami sekeluarga sampai semula ke rumah setelah 9 hari balik ke Kelantan dan Pahang.

Lepas balik tu, masih lemau-lemau ayam lagi. Rabu baru betul-betul segar masuk kerja, hari ni baru rasa rindu menebal kembali pada blog ni. Haha!

Scroll entry yang ada di draft, jadi hari ini SR pilih untuk kongsikan gambar-gambar ketika SR sekeluarga bersama Ma Mertua dan adik zaimi ke Pantai Irama yang terletak di Bachok, Kelantan!

Let's check it out!

Thursday, 30 December 2021

Raya Aidilfitri 1988 | Throwback Thursday


Ramai yang kata, muka ayu sama dengan muka SR masa kecik dulu. Setiap kali terkeluar muka SR sewaktu SR seorang kanak-kanak tahun 80-an dulu je, mesti akan ada yang kata muka SR tu, sama dengan ayu.

Syazni Rahim, 1988

Sunday, 12 December 2021

Matahari Terbenam di Pantai Bayu Beach Resort, Port Dickson

Beberapa minggu lepas, rasanya SR ada update entry yang kami lima beranak pergi berkelah dan bermandi-manda di Pantai Bayu Becah Resort, Port Dickson.

Sebenarnya, idea untuk pacak khemah, sarapan dan bermandi-manda di laut masa tu adalah rentetan dari sepetang kami di Pantai Bayu Beach Resort tu beberapa hari sebelum tu. Tarikh tak ingatlah pulak..hehe.. 

Tapi yang SR ingat, masa tu SR sangat sedih dan kecewa dengan sesuatu berkaitan kerja hakiki SR. SR rasa nak tengok laut. Nak tengok ombak. Jadi zaimi pun bawa kami ke pantai ini. Sebab pantai ni antara pantai yang tak ramai orang kalau di Port Dickson. Terutama di sebelah petang hari bekerja. Memang lengang. Lepas asar, terus kami gerak ke sana.

Thursday, 2 December 2021

Sepetang di Razani Dairy Farm, Pasir Putih, Kelantan

Haritu SR ada letak snippet je dulu di blog ni, masa kami sekeluarga pergi ke Razani Dairy Farm yang bersebelahan dengan Jeram Mengaji di Pasir Putih Kelantan tu. Lepas tu, SR terus tak ingat nak update full story hahaha!

 
Snippet tu boleh baca dahulu dekat SINI. Ha klik jangan tak klik! Kisahnya masa ni, kami baru sapat peluang merentas

Thursday, 11 November 2021

Kenangan ke Zoo Mini Taman Teruntum, Kuantan | 13 Oktober 2019 | Throwback Thursday

Kisah 2019 ni, lama dah. Pertama kali juga waktu ni, aku ke Zoo Mini Taman Teruntum ni. Mak dengan abah yang bersungguh ajak ke sini. Katanya diorang selalu lalu depan Zoo Mini ni masa ronda-ronda. Tapi memang tunggu cucu-cucu balik baru nak masuk dalam Zoo Mini Taman Teruntum tu.

Nak masuk dia kena bayar tiket, tapi aku tak ingat berapa ringgit. Sebabnya, masa ni abah yang meluru terus ke kaunter tiket. Dia bayarkan untuk kami semua lima beranak termasuk dia dan emak punya sekali.

Saturday, 6 November 2021

Hari Lahir Abah ke 61


Hari yang sama kami sampai di Kuantan tu, sebenarnya memang dah plan dengan Nana, adik aku yang ada di Kuantan tu, untuk buat surprise birthday pulak dekat abah. Birthday abah 30 Oktober, tapi disebabkan masa 30 Oktober tu aku dah ada dekat Kota Bharu, jadi kami celebrate awal sikit beberapa hari. Amir pun memang wajiblah bergambar birthday dengan tok wan dia, sebab yang pertama, dia cucu tok wan yang paling manja. Yang kedua, sebab birthday diorang jatuh pada bulan yang sama, iaitu bulan 10. Actually, masa amir dalam kandungan aku dulu, dia punya EDD memang 30 Oktober 2015. Tapi disebabkan aku ada kencing manis, maka amir harus dilahirkan awal. Kalau tak, amir dan abah memang akan berkongsi tarikh hari lahir yang sama!

Thursday, 21 October 2021

Kenangan Mencanting Batik di Bazaar Teruntum Kuantan | 15 Disember 2018 | Throwback Thursday

Kisah 2018 dulu, masa awal-awal parents aku berpindah ke Kuantan. Rasanya ini adalah kali pertama kami balik ke Kuantan selepas perpindahan mak dan abah. Jadi, abah ajak kami pergi ke Bazaar Teruntum untuk jalan-jalan. Aku memang tak berapa familiar dengan bandar Kuantan ni. Sebab memang aku jarang sampai ke Kuantan sebelum perpindahan mak dan abah ke sana. Jadi, bila abah ajak jalan-jalan ke sana, aku on je lah.  Why not kan?

Dekat Bazaar Teruntum tu ada medan selera, dan ada kedai-kedai yang jual produk tempatan dan IKS. Ada jual chocholate home made, ada jual sambal hitam pahang, ada juga jual kain batik, baju kaftan dan macam-macam lagi. Dan di pintu masuk dia, ada kiosk yang jual lukisan-lukisan. Kiosk tu juga ada tarikan dia, iaitu hanya dengan RM10, kita boleh duduk situ dan mencanting / mewarna lukisan di atas kain menggunakan konsep batik.

Inilah hasilnya yang adam buat masa kami ke sana waktu tu.

Sunday, 29 August 2021

Sarapan Kebaratan

Alkisah pagi tadi.
Dah lama sebenarnya aku teringin nak makan unsur 'English Breakfast' ni, sebab dah lama tak buat.

Tuesday, 2 February 2021

"Berak Tu Janganlah Lama-lama"

 Beberapa hari lepas, saja share gambar lama koleksi abah di satu group Facebook, Peminat Gambar-gambar Lama dan Klasik.

Thursday, 31 December 2020

370+ Hari Kemudian | Throwback Thursday

 Kisah Disember 2019. 

Saja bergambar dengan anak-anak sebelum pergi kerja.

Sebabnya teruja baju batik jabatan tu dah siap hahaha!


Kawan-kawan sejabatan dah lama siap baju diorang masa ni.
Baju aku baru siap.
Tu yang berialah nak ambik gambar bagai kikiki..

Sekali sekala perasan 😛

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Awana SkyWay Gondola: Genting Highlands Cable Car

Awana SkyWay Gondola: Genting Highlands Cable Car
BOOK YOUR RIDE HERE