Pages

Search This Blog

Showing posts with label family. Show all posts
Showing posts with label family. Show all posts

Monday, August 10, 2020

Ke Japanese Village Bukit Tinggi

On the way balik dari majlis nikah adik aku Sabtu lepas, zaimi terasa nak bawak anak-anak dia berjalan sekejap.

Fikir punya fikir, why not singgah Bukit Tinggi kan!




Sebabnya, kami

Tuesday, June 23, 2020

Ke Pantai Saujana Port Dickson

Sejak PKP bermula 18 Mac yang lepas, memang tak ada adalah outing kami 1 famili ke mana-mana. Kami ni boleh tahan patuh arahan kerajaan tu, plus takut juga terjangkit wabak Covid19 yang masa tu semakin lama semakin
meningkat tu.๐Ÿ˜…

Jadi setelah lama mereput di rumah, balik kampung haritu pun mereput saja di rumah parents masing-masing, maka semalam kami terasa nak bawa anak-anak tengok dunia sekejap. Why not kan?

Settlekan WFH apa yang patut, dalam 4++pm kami clock out, dan berdesup pergi ke Port Dickson (PD). Jarak PD dari rumah kami pun taklah jauh mana, dalam 30 minit dah sampai, lagipun traffic lancar je petang semalam.

Adam amir dan ayu memang sangat excited lah kan, bising je dalam kereta duk bergurau sesama sendiri.

Dalam 5pm kami dah sampai PD, pemandangan dari dalam tingkap kereta sangat menimbulkan perasaan terharu..agitcheww

Terharu rasanya dapat tengok laut kat PD tu, berkilau-kilau kena panahan cahaya matahari. 

Sampai area Pantai Saujana tu, nasib kami baik sebab ada parking dekat. Pakai topeng, sanitize tangan, terus terjah pasir pantai!

Thursday, June 18, 2020

Taman Botani Putrajaya | Throwback Thursday | Disember 2018

Harini tengah duduk-duduk saja kat rumah mertua ni, teringat pula masa kami jalan-jalan ke Taman Botani Putrajaya hujung tahun 2018 dulu.

In my defence, duduk saja sebab harini zaimi order saja lunch ikut food panda, jadi semua boleh rilek-rilek..gittew..

Alkisahnya macam mana boleh tersampai dekat Taman Botani Putrajaya (TBPJ) ni, asalnya weekend tu kami plan nak pergi jalan-jalan kat IOI Mall Putrajaya tu. Gigih siapkan barang baby sebab masa tu ayu baby lagi, baru 7 bulan dia masa tu. Bawak stroller, beg susu, pampers, baju spare abang-abang.. semua yang patut-patutlah kan.

Tapi, setibanya kat IOI Mall tu, lif penuh dengan manusia yang sihat dan kuat tapi buta hati.
Entah berapa trip kami tunggu lif, tak dapat juga nak squeeze in masuk. Bila terbuka pintu lif, penuh. Bila ada kosong sikit, menderu yang masuk. Nak guna escalator, bahaya, plus kat IOI dia memang siap letak palang tak bagi tolak stroller. Bila ada geng stroller yang dengan selamba 'potong' barisan golongan sihat tadi, ada lah yang sound balik kata "Dah tau ada baby naik stroller, tak payahlah datang sini".

Haih.. 

Jadi, lepas bincang dengan zaimi, kami decide maybe mall is not the right place to stroll with kids yet. Lagipun setakat nak window shopping je. Best lagi bawa anak-anak pergi supermarket beli barang dari bersakit hati kat mall ni. Keputusan dicapai, dari balik saja, zaimi nak bawa kami ke TBPJ. Dia teringat beberapa minggu sebelum tu, dia ada datang ke TBPJ bawa students dia fieldtrip. So, why not? Jomlah kita.

Sesampainya kat TBPJ tu, memang dengar bunyi macam suasana hutan, ala yang bunyi-bunyi burung hutan, ada bunyi serangga sikit-sikit. Orang putih cakap tranquil. Aman sungguh perasaan, berbeza betul dengan hiruk-pikuk dalam IOI tadi.


Monday, June 15, 2020

Kenangan Syawal 2020 | PKPP

Sejak PKP diisytiharkan, memang kami antara golongan yang skema patuh. Memang tak rentas negeri, rentas daerah pun tidak. Maka, memang lama sangat tak jenguk mak abah. Puasa dan raya sendiri, memang janggal. Rindu memang tak tertahan.

Anak-anak pun sama, rindu dengan tokwan dan nenek, rindu juga dengan tok ayoh dan tokma diorang.

Jadi, bila PKPP ni, kerajaan abah Malaysia umum dah boleh rentas negeri, peluang ni of course kami tak sia-siakan!

Jadi, bincang punya bincang, aku dan zaimi sepakat untuk balik belah aku dulu, lepas tu baru balik belah dia. Lagipun boleh jadi sejalan kan.

Bertolak dari hari Khamis, sampailah hari ahad kami di Balok.
Anak-anak memang sangat happy, nenek dengan wan pulak rajin melayan, mandikan, suapkan makan, berkepit je lah dengan nenek dan wan diorang tu ๐Ÿ˜š

Jadi pagi semalam masa nak bertolak ke Kota Bharu, sedikit touching la semua orang, terutamanya mak aku. Sedih nak berpisah dengan ayu, sebab ayu memang sangat rapat dengan dia, hari-hari video call, bila dah jumpa depan-depan, berkepit pulak 4 hari, tu yang meleleh air mata.

Insyaallah, ada rezeki kami pasti balik lagi mak, abah..
Sayang mak dan abah, hanya Allah yang mampu membalas segala budi ๐Ÿ’“




Alamak tuan tanah tutup mata pulak hahaha


Disebabkan PKPP, anak-anak tak dapatlah wan dia bawak pergi pantai.
Jadi antara aktiviti diorang adalah bergambar hahaha
Ni salah satu gambar yang abah aku snap masa sesi fotografi cucu-cucu oleh tok wan ๐Ÿ˜
Nak pulak ikut arahan tu, kalau aku yang suruh punyalah banyak cengkadak!

Jadi, itulah kenangan raya tahun 2020 ni bersama mak abah, hanya bersua muka pada raya ke 18.
Oklah kan, bak kata orang putih better late than never, gittew..


Jadi rentas negeri diteruskan ke Kelantan pulak.
On the way tu, berhenti singgah tengok laut di Rhu 10.
Selalu kami akan turun lepak atas pasir, tapi sebab PKPP ni, kita ambil angin dari tingkap kereta je la ya anak-anak!

Terima kasih sudi singgah dan baca ๐Ÿ˜‰

Sunday, June 14, 2020

Hukuman sesuai untuk yang nak jatuhkan hukuman bom?

Tengah aku siap-siap get ready nak tidur, tiba-tiba masuk 1 notification facebook.

Kakak ipar tagged. Ingatkan kenapa, rupanya kisah abadam yang nakal ๐Ÿ‘€







Haih budak ni, selamba badak dia je ya. Dahlah :

1. Suruh moklong dia pergi kedai
2. Suruh belikan mainan 2 jenis
3. Suruh pergi dalam senggang waktu tertentu
4. Kalau lambat nak bagi hukuman bom


Amboi amboi amboi!
Mak tak pernah ajar ko macam ni ye encik adam ๐Ÿ˜…


Ini boleh buat mak bertukar hijau!
Biasa dia ni!

Jadi apa hukuman yang sesuai mak nak bagi kat anak mak yang nakal ni?
๐Ÿ˜ต

Thursday, June 11, 2020

Throwback Thursday | Sawah Padi Tanjong Karang

Tanjong Karang Paddy Field | 18 Mei 2017

Masa ni pergi holiday sempena birthday abadam yang ke 4 tahun.
Yang paling tak boleh lupa dengan kawasan sawah padi ni adalah bau yang sangat harum! Agaknya sebab masa kami pergi tu, ada jentera besar tengah tuai padi. Angin pulak bertiup, memang sangat fresh dan best!

Abamer masa ni baru setahun lebih, ternganga je dia kena tiup angin hahah

Masa ni tidur dekat hotel D'palma, berdekatan dengan Bukit Malawati. Banyak lagi tempat pergi masa tu, tapi harini nak throwback yang padi ni je. 

Musim-musim PKP bagai ni, lagilah rindu rasa nak jalan-jalan dengan famili.
Nak bagi hilang teringin, kita tengoklah balik gambar-gambar lama ni haa haha










Haih.. rindu 


Monday, June 8, 2020

Cubaan Buat Accent Wall / Feature Wall rumah

Sejak musim PKP dari tengah Mac 2020 haritu, ramai juga yang terkena mood mendeko rumah kan. Aku dengan zaimi pun tak terkecuali, tapi tak ada la sampai beli perabot atau pokok semua tu, kamu decide untuk cat rumah. 
Siapa yang pernah pergi rumah aku memang akan tau yang rumah aku ni, penuh semua dinding dengan contengan anak kat dinding hahah! Sebab kami asalnya tak kisah anak conteng dinding, tapi bila mengenang anak pun dah besar-besar ni, kami pun usia dah meningkat ni, jadi sedikit rimas pulak mata tengok 'rumput-rumput' kat dinding tu. Jadi marilah mengecat rumah. 

Ruang depan kat area tv kami banyak tingkap, jadi cat 1 warna je. Nak pilih warna apa pun bincang 2 3 hari kah kah! Jadi aku cakap kat zaimi, ko je la pilih. Jadi che abe pilih warna creamy orange. 2 3 hari jugak nak settle dinding rumah sekangkang kera ni. 

Lepas tu kami pun terasa nak buat 1 feature wall, atau accent wall. Apakah accent wall itu?


An accent wall (a.k.a. "feature wall") is a wall whose design differs from the design of the other walls in the room. The accent wall's color can simply be a different shade of the color of the other walls, or have a completely different design in terms of the color and material.The surface of the accent wall can be paintwallpaperbrickmarble etc. As their name implies, accent walls are typically intended to break up the pattern created by the other walls, especially when the walls are painted a single flat tone. However, a room may be wallpapered and have an accent wall that is untextured and undecorated, as it would serve the same purpose. The point of this can be for aesthetics alone or to highlight or frame some decorative element, such as a painting. - Wikipedia.

 Ha gittew.. malas aku nak elaborate, korang bacalah definition dari wiki tu. Eloknya, buat belakang sofa kat ruang ada tv, baru lah mengancam kalau nak ambil gambar family ke, gambar raya ke, tapi belakang sofa kami tu tingkap. Nak buat belakang tv, aku rasa serabut. Jadi buat lah di dining area. Mula-mula ingat nak cat 1 warna. Lepas tu aku bagitau zaimi, nak buat garis-garis macam trend sekarang. Zaimi pulak lepas tu dia google, jumpa pattern yang geometrik.

Bincang punya bincang, setuju untuk buat Geometric Accent Wall / Geometric Pattern Feature Wall. Disebabkan amatur, jadi dah 3 hari buat pun masih on going lagi harini, tapi boleh kata dah 90% siap la.


Siap buat bacaan tambahan kat internet, tentang warna apa yang sesuai dengan creamy orange dia tu keh keh!

Jadi, seperti gambar, creamy orange tu gabung dengan sky blue. Dalam gambar nampak macam kuning, tapi orange. Susah tak nak buat?

Pergh.. boleh tahan penat beb!

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


Dinding asal rumah kami, mostly macam ni.


Orang kampung zaimi panggil parok. Pesanan kat korang, kalau nak bagi izin anak conteng rumah, bagilah dia guna pensil atau pensil warna je. Kalau kau bagi dia guna pen atau marker, 6 lapis belum tentu hilang weh. Jadi lepas 1 dinding sebelah tv haritu berlapis-lapis kami buat, dah, cukup, membazir cat, kena tukar teknik. Maka untuk dinding dining area ni, zaimi letak cat putih sealer dulu lepas dia haluskan pulak guna kertas pasir. Mana yang guna marker pen, kami sental manual guna span cuci pinggan dan air bancuhan sodium bikarbonat dulu sebelum sapu sealer tu. Penat, tapi hilang.

Lepas tu, aku pulak tukang letak masking tape. Tengok orang punya kat internet punyalah sekata geometric pattern dia. Aku punya memang nampak sangat main bedal hahaha


Boleh la labu, amatur. Asalkan ada trapezium, ada segitiga, kira jadilah .
Nak pasang masking tape sampai ke atas tu, gayat jugak. Berdebar-debar je si gemuk ni atas tangga tu ha. Nasib ayu tak kacau.

Lepas tu, bermulalah proses cat. Zaimi decide untuk guna warna creamy orange dia tu kat bentuk segi tiga, bentuk lain biru. Jadi, sebab takut comot atau warna cat bila bertindih jadi pelik ke apa, kami cat la bentuk by bentuk. Gigih isn't it? Penat weh! Sob!


Macam-macam la jadi kat amatur ni, penggelek tercabut la, kayu penggelek patah lah, cat berbelak-belak la. Patutlah tak ditakdirkan jadi tukang cat, memang tak ada bakat hahaha


Lepas buat 2-3 lapis, nampak macam dah ok sikit. Masa cabut masking tape, sebab tak sabar kan, rupanya ada cat yang masah lagi, dah tersopek pulak. Adess.. Zaimi kata nanti kena touch up lagi sikit yang garisan putih terkopek-kopek tu.




Harap-harap boleh siap cepat la, lotih dah ni ha.

Oh by the way, siapa yang bercadang nak buat accent wall, ada banyak je website yang boleh bagi idea kat korang. Antaranya SINI dan SINI. Ada banyak lagi, search je.

Ok korang, terima kasih sudi singgah sini ;)

Friday, June 5, 2020

Dia pemandu teksi kesayanganku

-Circa 1993 - 1996-


Lambat

2.10pm.

Aku yang baru belajar membaca waktu di jam tangan analog pada ketika itu. Seperti hari-hari kebiasaan, cuaca memang panas pada waktu-waktu petang begini. Berteduh pula di bawah sebatang pokok yang masih di tahap remaja umurnya, dengan daun yang tidaklah begitu rimbun, memang menambah bahang yang dirasa.

Jalan utama di hadapan Sekolah Kebangsaan Bukit Bandaraya itu lengang. Berbeza dengan ketika aku keluar dari bilik darjah tadi. Hiruk pikuk, dan penuh dengan kereta-kereta ibubapa yang datang menjemput anak masing-masing. Ada juga budak kelas aku yang tidak dijemput ibubapa, tapi pemandu peribadi yang datang. Status sosial kanak-kanak yang bersekolah disini boleh tahan jugak tau!

"Mana atok ni. Dah sejam Nie tunggu atok kat sini. Selalu atok mesti sampai dalam pukul 1.30", aku mula berdiri, tak nak lagi aku bersila di atas rumput bawah pokok tu.

Hati kanak-kanak aku dah mula risau, tak, aku tak risaukan langsung keselamatan atok. Aku masih kecil masa tu, aku tak pernah fikir atok akan ditimpa musibah semua tu, tak tercapai lagi dek akal aku masa tu.

Apa yang aku risau?

Aku risau atok lupa. Ya, aku syak atok terlupa nak ambil aku. Sebab atok leka bawak teksi.

Berbekalkan syak wasangka yang naif tu, aku pikul beg sekolah, aku mula berjalan kaki.

Macam yang aku cerita dulu, masa zaman sekolah rendah ni, aku tinggal di Flat Sri Pahang masa mak dan abah aku pergi kerja. Setiap pagi, atok akan hantar aku ke sekolah, dan akan jemput lepas sesi persekolahan tamat. Sementara aku kat sekolah, atok sebenarnya adalah seorang pemandu teksi.

Jarak sekolah aku dengan flat adalah lebih kurang 5 minit naik kereta. Boleh tahan dekatnya.

Maka disebabkan jarak yang dekat tu, aku selalu rasa, aku mampu nak berjalan kaki dari sekolah tu, balik ke flat.

Dan, disebabkan juga kerisauan aku yang atok dah terlupa nak ambil aku tu, aku pun mengambil keputusan untuk berjalan saja pulang ke rumah nenek.

Dalam perjalanan, aku jumpa dengan satu public phone. Aku seluk poket pinafore sekolah aku, ada baki syiling lebihan duit belanja yang mak bagi pagi tadi. Beg sekolah aku campak ke rumput, perlahan-lahan aku dail nombor telefon rumah nenek. Nak pastikan yang atok betul-betul ada kat rumah, dan dia memang lupa dah kat cucu sulung dia ni.



"Hah, kenapa kau telefon ni?", tanya nenek sebaik saja aku cakap hello.

"Atok tengah buat apa? Atok lupa jemput Nie ni nek"

"Apa?? Mana ada atok kau kat rumah ni! Kau jangan pergi mana-mana, tunggu balik bawah pokok tu!", nenek sempat memarahi aku walaupun dari nada suara dia, dia kedengaran risau.


Aku serba salah. Panas ni. Nak tunggu sampai bila?

Sebaik gagang aku sangkut balik, aku ternampak teksi atok membelok laju. Muka atok cemas. Aku boleh nampak muka atok kemerah-merahan, lagi pun masa tu, atok tak tutup tingkap.

Sebaik saja dia ternampak aku dekat public phone tu, dia terbrek mengejut. Mujur tak ada kereta lain kat belakang teksi dia.

"MASUK!", atok meninggikan suara. Jarang sekali atok marah aku, tapi kalau dia dah marah ni, faham-faham lah, big trouble!


"Kan atok dah kata, jangan pergi mana-mana!", atok melepuk lengan aku sebaik saja aku duduk di sebelah dia. Aku mula cebik, dan aku menangis.

Sudahlah aku kepanasan, kena marah pulak. Fikir aku masa tu.

Atok diam je sepanjang lima minit perjalanan ke rumah. Sesekali aku tengok, dia mengurut dada.

Sampai di perkarangan letak kereta, aku terus naik tanpa tunggu atok.
Aku merajuk. Bagi aku masa tu, aku tak salah. Atok yang salah, sebab dia lambat.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Aku terus masuk ke bilik air untuk mandi. Niat sebenar, aku nak sambung menangis dalam bilik mandi.

Dari dalam bilik mandi, aku dengar atok dah sampai ke rumah. Nenek dari tadi cuma bereaksi biasa, aku pun tak cerita yang aku kena marah dengan atok.


"Nie telefon tadi, dia takut atok lupa dia kata", nenek memberitahu atok.


"Melampau budak tu, dia dah sampai simpang tepi petronas"

"Ya Allah, iya ke tok? Aku ingat dia telefon dari dalam sekolah! Ya Allah.."

"Iya. Geram betul aku. Nasib baik dia tak apa-apa masa lintas jalan besar nak sampai ke pondok telefon tu, kereta sentiasa banyak", ya, aku terbayang masa aku melintas tu, aku lari je sampai kena honk dengan beberapa kereta.

"Kau lambat kenapa, tok?", tanya nenek.

"Ada orang nak pergi Bangi, aku dekat UIA masa tu. Aku ingat sempat.."


Sumpah, masa ni, aku memang tak tau Bangi tu jauh dari Bangsar..


Gambar pinjam dari blog orang: http://ayerlamned.blogspot.my/

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++



Duduk atas baldi

Senario yang lebih kurang sama dengan cerita di atas.
Keluar dari pagar sekolah, tunggu atok bawah pokok remaja tu.
Cuaca sama, panas.


Yang membezakan senario kali ini dengan cerita di atas, adalah pada pagi tadi, aku bangun lambat.
Mandi dan bersiap dalam keadaan yang pantas dari biasa.
Manakan tidak, nak bertolak dari Balakong ke Bangsar pun dah mengambil masa yang lama, belum campur jalan sesak dan sebagainya.


"Mana atok ni..", aku gelisah. Jam analog di pergelangan tangan aku menujukkan waktu 1.30pm. Tak adalah lambat mana kalau diikutkan, kereta-kereta ibubapa yang lain pun masih ada menjemput anak masing-masing.

Kedua-dua tangan aku tekupkan ke perut. Tali pinggang pinafore ku tanggalkan, aku masukkan dalam beg sekolah.

Aku tidak keruan.
Sekejap aku berdiri.
Sekejap aku duduk.
Sekejap aku berjalan-jalan mundar-mandir mengelilingi pokok remaja tu.
Sekejap aku buat-buat belek buku cerita yang aku bawak ke sekolah.

Peluk mula merecik di dahi, lebih dari kebiasaan.

Kentut? Dah lebih dari sepuluh kali rasanya aku kentut.
Kentut yang 'panas' tu, yang memang menandakan, sikittttt je lagi, angin akan keluar bersama objek lain.

Semuanya sebab aku terlambat bangun.
Bukan je kena marah dengan mak, malah aku tak sempat berak pagi tadi.
T____T


Di saat-saat macam ni, masa terasa berlalu dengan lambat sekali..
tik....tok....tik....tok...

Arghh...
Atok cepatlah atok...

Dan, kudrat kanak-kanak aku tak mampu nak menahan objek tu lagi.

"Pruttt.."

Aku termelepas dalam spender.
Ya, seorang kanak-kanak perempuan comel yang memakai baju sekolah pinafore, berak dalam spender.
T_____T


Tak lama selepas tu, dalam beberapa minit je, atok pun sampai.
Aku bukak pintu belakang teksi hitam kuning tu, aku lempar beg sekolah ke atas tempat duduk.

Aku tau, aku tak boleh duduk atas seat sebelah atok.
Gila nak duduk, melepet la nanti!


"Atok..Nie berak dalam spender"

"Lailahaillallah... kenapa sampai terberak?"

"Nie tak tahan, pagi tadi tak sempat berak"

"Kenapa tak berak kat sekolah?"

"Nie malu..", ya, rasa tercalar ego seorang aku, bila kawan-kawan aku tau yang aku nak pergi berak nanti. Entahlah, mungkin masa ni aku fikir kawan-kawan aku keturunan yang tak ada bontot kot.


Atok turun dari kereta, dia bukak bonet belakang teksi dia. Dia keluarkan baldi kecil warna merah yang dah lusuh. Baldi tu dia selalu guna untuk isi air dan lap teksi dia setiap pagi. Aku tau, sebab setiap pagi bila aku sampai kat Bangsar, atok mesti tengah lap teksi dia bertemankan baldi kecil merah tu.

Atok bentangkan surat khabar atas seat sebelah dia, lepas tu dia letak baldi kecil merah tu.


"Hah, kau duduk atas ni. Duduk elok-elok, jangan jatuh, jangan jatuhkan taik kau!"

Maka aku pun duduk atas baldi selama lima minit sementara nak sampai ke rumah nenek.
Mencabar gila, terhuyung-hayang, dan yang paling challenging, bau. Huk huk..


++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

"Nek..oh nek! Bukak pintu cepat", aku mengetuk pintu laju-laju.

Aku malu, tadi masa naik lif, ada dua tiga makcik dan pakcik dalam tu yang tutup hidung. Diorang tertanya-tanya siapalah yang dalam lif tu yang busuk.

"Cucu pakcik ni ha, dia berak dalam seluar"

Dan, atok pun sangatlah jujur.
T____T

Berderai hilai tawa dalam lif tu tadi, aku tak mampu nak angkat muka.


"Apa yang macam nak roboh pintu rumah aku kau ketuk ni?"

"Cucu kau berak dalam seluar, Ton", atok sengih.

"Ada-ada je kau ni Nie! Dah basuh ke belum?"

"Belum, ada taik ni", tangan aku tunjukkan ke bahagian punggung.

"Ya Allah, yang atok pun kenapa tak dibuang dulu spender tu tadi, pergilah bilik air kat sekolah tu basuh dulu!"

"Iya tak ya jugak, Ton. Aku tak terfikir pulak tadi. Aku suruh dia duduk atas baldi", atok ketawa.

"Itu boleh pulak kau fikir, tok!", nenek marah.


Agaknya atok pun dah panik masa tu.
Yang pasti, kisah aku terberak dalam spender ni jadi bahan mengusik aku berbulan-bulan jugak.
T___T


+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Malu


"Atok, jangan hantar Nie depan gate sekolah tau. Atok hantar jauh sikit"

"Kenapa?"

"Nie malu sebab pergi sekolah naik teksi..."

Atok gelak je. Tapi mungkin dia kecik hati.
Aku bodoh dan naif masa tu, aku rasa pergi sekolah naik teksi tu adalah perkara yang memalukan.


Petang tu, sebaik saja sampai rumah aku kat Balakong, abah panggil.

"Nie cakap apa kat atok?", suara abah sedikit meninggi. Dan masa tu, aku pasti, mesti atok dah cerita kat nenek, nenek cerita kat mak, dan mak cerita kat abah, pasal aku malu pagi tadi tu.

Dan, kalau abah yang dah panggil, siaplah.

"Nie malu..kawan-kawan semua bapak diorang hantar naik kereta besar", aku memang tak faham lagi erti kehidupan masa ni.

"Jangan cakap macam tu kat atok. Jangan biadap dengan atok. Atok dah jemput hantar, tak patut cakap macam tu kat atok!", abah marah aku.

Aku menangis. Aku tak tau perkara tu besar. Aku tak tau aku boleh kecik kan hati atok.
Kalau aku tau, aku tak cakap. Fikir aku masa tu.

"Nie tau tak, kawan-kawan Nie semua jeles dengan Nie tau. Nie la yang paling kaya, sebab hari-hari pergi sekolah naik teksi. Bukan semua orang ada duit nak naik teksi tau!", abah cuba kaedah psikologi kat aku.

Dan sebagai seorang kanak-kanak naif, aku senyum.
Dan aku sangat gembira pergi sekolah naik teksi hari-hari.


+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


Bas Sekolah


"Best ke pergi sekolah naik bas sekolah tu Tok?", soal aku kepada atok, suatu hari sewaktu dalam perjalanan ke sekolah.

"Tak bestlah, berhimpit-himpit. Kalau lambat kena berdiri"

Tapi, seorang kanak-kanak kan, yang orang kata tak boleh, tak best tu lah, yang dia nak rasa.


"Kenapa Nie tak naik bas sekolah tok?"

"Sebab atok kan ada, atok hantar kan. Balik atok jemput, kan senang"

"Ooh.. Nanti atok dah tak ada, Nie naik bas sekolah ye?"

"Iya la kot, atok pun tak tau, sebab atok dah tak ada masa tu"

"Ok, atok matilah cepat. Boleh Nie naik bas sekolah"

Atok ketawa. Kami ketawa.


Aku tak dapat tahan air mata setiap kali aku teringat cerita pasal bas sekolah ni.
Benda dah berlaku lama, lebih dari 20 tahun.
Tapi, kenangan perbualan pasal kenapa aku tak naik bas sekolah ni, masih segar.

Sebab, aku bodoh.
Masa tu, aku tak sedar pun, aku bodoh.

Kalaulah ada mesin cahaya masa, ini antara perkara pertama yang aku nak ubah dalam sejarah hidup aku. Aku akan pastikan, aku bagitau kepada aku masa ni, supaya jangan cakap macam tu.

How I wish I didn't said that.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


Dah 12 tahun atok tinggalkan Nie.
Nie tak sempat balas jasa atok..

Semoga tenang atok di sana, disisiNya.

Rindu atok, sentiasa.
Manakan kita boleh lupa, orang yang bersusah payah jaga kita kan?

Al-Fatihah Hj Joned Bin Agam <3

Aku dan atok, 1987.

Thursday, February 9, 2017

Manis Manis Ayam

"Mak, adam nak ikut mak solat kat atas"
"Ok, jom"


Sejak kebelakangan ni, adam memang suka follow aku solat.
Sibuk carik mana kopiah dia, sebab dia kata, tok ayoh cakap orang lelaki kalau nak solat kena pakai topi solat. 

"Mak tak pakai topi solat ke?"
"Mak perempuan, tak pakai kopiah"
"Mak pakai apa tu?"
"Telekung"
"Oh.. adam pakai topi solat ni"

Hari berikutnya, masa solat sebelah aku, aku perasan dia ikut semua step dari berdiri tegak, rukuk, sujud.. semua dia ikut, tapi mata dia pandang je kat aku.

Allahu anak, mak kau ni dahlah iman nipis, terganggu khusyuk mak..huhu

Usai solat, salam dan peluk, dia duduk atas riba.

"Mak cakap-cakap apa masa solat tu, adam tak dengar"
"Oh, mak baca alhamdulillah (al-fatihah) tu. Kejap lagi mak nak solat isyak, adam nak ikut tak?"
"Nak"
"Ok, nanti masa berdiri tu, letak tangan kat perut. Lepas tu, adam pun baca alhamdulillah tau"
"Oh baca alandulilah ke. Adam pandai"
"Ok, nanti adam baca tau"


Jadi, masa aku nak solat isyak, dia pun ikut aku naik sama.

Masa aku angkat takbir, dia berdiri sambil pandang aku.

"Awahkebat", gittew anak aku angkat takbir..haha

Aku baca iftitah dengan alfatihah, dengarlah dia baca al-fatihah walaupun sekerat. 
Sebab lepas tu dia pergi merata mana tah. Masa aku baca surah, dia datang balik berdiri sebelah.
Dia tengok je muka aku.

Usai solat, salam dan peluk, dia terus tanya.

"Mak, lamanya mak baca alandulilah (alhamdulillah)"
"Oh, lepas baca alhamdulillah, mak baca surah pendek."
"Apa tu mak?"
"Nanti mak dan ayah ajar adam ye?"
"Ok ok, nanti adam pun baca ye mak"


Hari yang lain, waktu maghrib, dia ikut jugak.
Mula-mula nak solat dengan ayah, tapi amir kacau dia, dia ikut aku solat kat atas.

Proses yang sama, dia amek wudhu' cara dia, pakai kopiah, berdiri atas sejadah sebelah aku.
Tanya soalan yang sama, mak pakai apa tu, dan sama jugak, dia mulakan solat dengan awahkebat sambil tengok muka aku.

Nampak macam hari-hari yang lain.
Tenang.

Tapi, sejurus je dah baca separuh dari surah pendek, adam yang dari tadi pandang muka aku, mula memperkemaskan kiam kat tangan dia sambil kepala dia arahkan ke depan.

Sayup-sayup kedengaran adam alunkan bacaan.

"Da da di di du di da da di da di, terima kasih daun keladi.. da da di di du di da da di, aku sudah jatuh hati.."

Sekali dia nyanyi lagu Nurshila Amin la pulak.. T__T
Dia memang suka nyanyi lagu tu, agaknya tiap-tiap kali naik kereta, bila kami bukak Sinar FM, ada lagu tu..wuwuwu..

Ku nak ketawa sangat-sangat tapi ku tahan jebat!

Tarik nafas dalam-dalam...hembus... dan teruskan rukuk, sujud, dan masuk rakaat kedua.
Adam follow.. 
Aku steady..

Masuk je part surah pendek rakaat kedua, dia perkemaskan kiam dia lagi sekali.
Dub dab dub dab jantung aku..
Aih, dadadi didu lagi ke si adam ni?

"Matanya milip milip selalu, rupanya manis manis ayam.. matanya milip milip selalu, rupanya manis manis ayam"


hahahahahah!

Berdekah mak masa solat.
Tewas akhirnya!
Akhirnya batal jugak solat mak..adoilah anak..

Adam nyanyi tu mak rasa boleh kawal lagi, tapi part rupa manis manis ayam tu mak tak tahan wahai anak.. huuu... 



Suka hati kau je tukar lirik lagu Rahimah Rahim tu anak oi..

Jauh di sudut hati mak, harapnya adamlah yang akan imamkan solat jenazah mak nanti..
Insyaallah..


Haih berbalik kepada lirik, macam manalah rupa awek manis manis ayam tu adam..hahaha

Tuesday, February 7, 2017

Leset

Humang aih, lama jugak aku tak bersiaran.
Mungkin kedengaran poyo, tapi sesungguhnya aku busy.

Mengeluh pun tak guna, ini life yang aku pilih. Telan dan hadam je lah.
Tengoklah, kalau jari tak penat (wahahah alasan si gemuk), aku taip banyak entrie sekaligus, dan buat autopublish. KALAU rajin lah. KALAU.

Ini pun barulah terasa ada masa nak melengung depan pc sekejap sementara adam tengok doraemon giga zombi, zaimi tengah power nap bersama amir.

Amir tu baru je lepas menangis meraung tahap petala apa entah tadi, terkezut aku.
Asalnya dia nak ikut abang dia ikut ayah pergi dapur (ya, keluarga kecik aku sekarang mengamalkan upacara bontot membontoti setiap kali ada individu yang nak bergerak dalam rumah ni, A bangun, B akan ikut dan diikuti oleh C, dan last sekali D pun kena bangun ambil C sebab A dah mengamuk, gitu konsepnya). Ok, boleh follow story aku?

Jadi, bila ayah dah masuk dapur, ayah kunci pagar (pagar baby tu). Abang dah bijak, dia boleh unlock, masuk dapur, dan lock balik pagar. Adik yang belum bijak, bengang. Sebab dia tak boleh masuk dapur. Makanya menangis. Ayah pulak terkocoh-kocoh buat susu adik laju-laju. Sambil kena jawab soalan-soalan yang super banyak dari abang.

Ya Allah adam memang dalam fasa bertanya, sampai kalau kau dalam toilet pun dia akan tanya, "mak ok tak? mak dah cebok ke belum? air tu sejuk tak mak? etc etc"

T___T

 Jadi, makin galak abang bertanya, makin adik bengang. Makin kuat menangis. Ayah tak dan nak pujuk adik, adik makin tak terkawal.

Mak mana mak?

Mak kat atas ye uolls, mak terkocoh-kocoh solat Asar sebab tadi balik awal, sebelum waktu asar..huks..

Jadi, adik ni, bila dah mula menangis kuat, memang susah nak stop. Jenuh la jugak aku pujuk tadi.
Tu tengah tidur tu pun, tersedu-sedu..

Adik memang agak manja, senang menangis.
Jalan, terjatuh sikit, menangis.
Keluar rumah walau setakat nak kunci pagar tapi tak bawak dia, menangis.
Abang lempang, haruslah menangis.
Abang peluk mak, jeles, menangis.
Ada je bunyi dia nak buat.

Tapi, kalau dia tak ada keluarkan sebarang bunyi, walaupun dia ada tertonggok depan kau, kau harus tahu, dia tak senyap saja-saja.

Macam haritu, dalam 2 bulan lepas kot. Hari hujung minggu yang nyaman. Hujan pulak tu. Memang pakej untuk bermalasan yang sangat hebat. Waktu masa tu dalam pukul 3 petang.

Dah siap masak.
Dah lunch.
Dah lipat kain.
Dah vacuum rumah.

Jadi apa lagi yang kami laki bini nak buat?
Ya, kami bergolek-golek layan How I Met Your Mother yang kami dah rakam kat astro pvr.

Adik duduk main kereta merah kat tepi rak tv.
Abang pun biasalah, pantang mak dengan ayah bersebelahan, dia mesti kacau.
Maka bergoleklah kami bertiga.

Sangat heaven.
Seems like a perfect peaceful weekend kaedahnya.

Adik tak kacau, dia senyum je. Sambil tangan dia putar-putar roda kereta merah dia.
Adam buat kami macam istana belon yang budak-budak suka main lompat-lompat tu.
Sakan dia henyak, adik tetap senyum.

Aku dengan zaimi pun mula geletek adam, mengekek adam gelak.
Adik? Tetap senyum.

Tengah leka kami usik adam, terasa ada entiti panjat belakang aku yang tengah bergolek tu, sebelum dia gelungsurkan diri dia kat tengah-tengah antara kami bertiga.

Suasana riang diteruskan.


"Busuk la adik ni, adik berak ek", kata zaimi sambil geletek ketiak adik. Adik pulak mengekek.

"Mak, adik berak!", adam jerit.

"Aah, mak tau. Busuk kan adik berak", jawab aku acuh tak acuh. Biasalah anak berak. Nothing to worry what so ever.

"Eeii baju adik basah! Taik dah terkeluar dari pampers!!", Zaimi bertempik sambil tunjuk tapak tangan dia kat aku.

Tak sempat aku bukak mulut nak cakap apa-apa, serentak kami bertiga menjerit bila terpandang dinding sebelah rak tv tadi penuh dengan najis.

T___T

T___T

T___T

T___T

T___T


Taik kat dinding... nightmare apakah ini.

T___T

T___T

T___T

T___T

T___T


Zaimi berlari dukung amir ke bilik air.
Aku terduduk mengenang nasib dan weekend yang indah tadi dah berkecai.

"Tu la adam cakap amir berak tadi kat mak", adam bersuara walaupun dia 50% je faham kot apa yang berlaku.

"Ye adam...", mak menyeka air mata.
Sobss..


Aku tak pernah terbayang akan ada insiden najis meleset kat dinding T_________T

Friday, September 2, 2016

Nasi Campur Penipu

"Nie nak makan apa?", soal emak sebaik saja kami duduk di satu meja di deretan kedai-kedai makan.

Lokasinya aku tak ingat, tapi somewhere di Perak.

Masa ni, kira-kira 25, 26 tahun yang lepas, kami masih lagi balik ke kampung abah di Alor Setar menggunakan jalan lama. PLUS masih dalam proses pembinaan mungkin.

Jadi, apabila sudah berjam-jam aku kepeningan di dalam kereta, abah pun sudah mula letih, kereta pun perlu direhatkan enjin dia sekejap, maka kami pun akan singgah di kedai makan, untuk recharge, pergi ke tandas dan sebagainya.

 Aku yang masih mamai sebab tidur dalam kereta, masih tak terfikir nak makan apa.
Nak makan apa?
Macam tak lapar sangat je.

Mata aku melilau-lilau memandang sekeliling deretan kedai makan yang ala-ala RNR.
Ada macam-macam menu yang terpapar di dinding dan kain rentang kedai masing-masing.

Manusia yang menjamu selera di meja masing-masing pun boleh tahan ramainya, ada yang bersendirian, ada juga yang bersama keluarga dan anak kecil.

Aku yang baru pandai mengeja masa tu membaca kesemua menu yang dipaparkan satu persatu.

Nasi ayam.
Nasi lemak.
Mee goreng.
Mee sup.

Senang cerita, ada banyak menu yang boleh dipilih untuk mengisi perut.

Tapi, mata aku tertarik dengan satu papan tanda putih bertulisan merah.
Dua patah perkataan yang tertera di atas papan tanda tu betul-betul menaikkan selera aku.

Nasi campur.


"Mak, Nie nak makan nasik campur kedai tu", jari telunjuk aku hala kan ke kedai tersebut.

"Ok. Nak lauk apa?", ala mak ni, penting ke lauk? Apa-apa je lah.

"Lauk telur mata kerbau je. Nasik campur"

"Ok"

Dan aku pun lihat mak  berjalan membeli nasi yang aku pinta.
Seronok!
Aku tak pernah makan nasik campur sepanjang 5 tahun aku hidup!

Selalu kalau mak dan abah bawak pergi kedai makan, diorang mesti order kan aku mee sup.
Ah, kali ni aku taknak mee sup.
Aku nak cuba sesuatu yang baru.
Nasi campur, how cool is that!


++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

"Nah, pergi sinki tu basuh tangan dulu", arah mak sebaik saja dia letakkan sepinggan nasi putih yang ada sedikit kuah kicap dan telur mata.

Kening aku berkerut, sebab aku hairan. Kenapa mak bawa nasi putih dengan telur je?


"Ni nasik siapa?", aku tanya, untuk kepastian.

"Nasik kau lah"

"Satu je nasik?"

"Ye lah, kalau dah habis nanti, nak tambah, baru mak pergi tambah"

"Nasik yang lain dah habis ke?"

"Apa yang habis?"

"Kenapa dia tak campur?"

"Campur apa?"

"Campur nasik lah?"

"Campur apa? Nak lauk lain lagi ke?", mak dah semakin pening. Abah pun dah angkat tangan, panggil brader waiter kedai tu datang. In case aku nak tambah lauk lain, agaknya dia nak suruh brader tu je ambilkan.

"Campur semua nasik la", aku masih tak puas hati. Kenapa macam ni?

Brader waiter dah berdiri sebelah meja, terpinga-pinga kenapa agaknya abah panggil dia.
Emak dan abah pun masih pening lagi melayan aku, apa yang aku nak sebenarnya?

"Kenapa dik?", tanya brader tu.

"Nak nasik lain sekali. Nasik campur-campur", jawabku, polos.

"Campur macam mana, cuba habaq kat abang?", brader tu cool orangnya, senyum je.

"Campur semua nasik lah. Nasik ni, nasik ayam, nasik lemak, nasik tomato.."

Tak sempat aku habiskan senarai jenis nasik yang aku tau, terburai gelak tawa semua orang yang ada kat meja tu.

Ok, rupanya semua tengah gelakkan aku ni.
Ok, sila tahan, jangan menangis. Eh sedih tau bila orang gelakkan kita..huhu..

"Nasik campuq tu, nasik buh lauk dik", brader tu masih gelak-gelak.

"Nasik campur tu sama macam nasik makan kat rumah la, Nie", abah menambah.


La, macam tu ke?
Mana la aku tau. Serius aku bayangkan nasik campur tu adalah gabungan beberapa nasik yang digaul atas satu pinggan. Sumpah, itu yang aku fikir masa tu.

"Lain kali tulis la 'Nasi Campur  Lauk' kat sana", aku mencebik.
Tak cool langsung Nasi Campur ni rupanya.
Nenek pun boleh buat!

Penipu punya kedai, musnah harapan aku nak makan Nasik Campur!


Tuesday, August 16, 2016

Nickname Kedai

Aku versi kanak-kanak adalah sangat sinonim dengan tugas tukang pergi kedai.
Selalunya aku willing je nak pergi, tapi kalau masa khidmat aku diperlukan tu, aku diserang angin kus kus (selalunya sebab aku gaduh dengan adik aku, lepas tu aku yang kena marah), aku akan mengelat dan bagi macam-macam alasan.

Tapi siapalah aku yang kanak-kanak tu nak mengelat. Jarang sangat bila aku kata "Taknak pergi kedai", alasan aku diterima. Nak tak nak, aku akan pergi jugak ke kedai, walaupun masa tu muka memang masam gila sampai mak / abah / nenek akan sound "Hah, buat muka! Lemak dah menitik-nitik bla bla bla.. dah naik tocang bla bla bla.."

Biasalah orang tua, kalau tak marah tu maknanya diorang tak sayang kau, kan?
Lepas aku jadi mak ni, itulah jugak skrip aku kat anak-anak aku tu.
Keh keh keh..

Berbalik pada cerita pergi kedai, aku ingat lagi dalam awal-awal 90an, kawasan perumahan aku masa tu masih gonjeng. Tak banyak benda lagi area Taming Jaya, malah Balakong itu sendiri pun orang tak pernah dengar.

Gila kau, aku sekolah dekat Bukit Bandaraya, kan sebab masa aku kecik aku duduk Bangsar masa mak abah pergi kerja, makanya bila aku borak dengan kawan sekelas, aku cakap rumah aku dekat Balakong, diorang mesti akan buat muka pelik.

"Where is that?"
"Why are you living in that strange place?"
"It's hard to pronounce, is that place in KL or what?"

Lebih kurang macam tu lah bebudak melayu celup tu tanya aku.
Oh kat sekolah tu, susah nak jumpa budak cakap melayu. Diorang semua speaking.
Elitis lah sangat kan.
Ahaha (gelak perlahan)

Jadinya, gonjeng tu bermaksud banyak lagi kawasan situ yang belum dibangunkan.
Percayalah cakap aku, dulu dari Petronas Taming Jaya tu, aku lintas jalan je pergi bus stop seberang jalan untuk naik bas nak pergi dating, eh, pergi sekolah, tuisyen dan sebagainya. Sekarang ni ada 8 lane kot??!

Jadi, masa tu, lebih kurang umur aku 8-9 tahun, adalah sederet bangunan rumah kedai dekat area belakang Petronas yang aku cakap tadi, jaraknya dari rumah aku adalah dalam 5 minit berjalan kaki.
Punyalah gonjeng, pokok-pokok pun pendek lagi, kalau mak aku berdiri dekat pagar rumah pun, dia akan nampak aku masuk ke pintu kedai tu.

Masa tu, ada dua kedai runcit utama.
Owner dia dua-dua Cina.

Dekat kedai runcit tu, pesen dia sama je.
Akan ada seorang lelaki, aku syak diorang tokey kedai sebab selalunya selain terima bayaran, diorang akan bagi arahan pada staf diorang, gaya yang sangat bos.

Kedua-duanya bergaya bos yang sama, cuma fizikal diorang je berbeza.

Kedai pertama, lelaki tu kurus dan tinggi.
Kedai kedua, lelaki itu sedikit gempal dan rendah.

Masa tu, rasa susah nak hafal nama kedai mereka.
Sebab dia guna perkataan bahasa cina jadi nama kedai dia.
Dan, sebab utama yang buat aku sampai harini tak ingat nama kedai-kedai tu adalah nenek aku.

Ya nenek.
Nenek yang bersalah dalam hal ini.
Hahahahaha (gelak jahat)


Sebab, nenek telah memberikan jalan mudah kepada aku untuk faham kedai mana yang dimaksudkan untuk aku pergi beli barang.

Kedai pertama, lelaki tu kurus dan tinggi.
Nenek gelarkan kedai tu sebagai Kedai Panjang.

Kedai kedua, lelaki itu sedikit gempal dan rendah.
Nenek gelarkan kedai tu sebagai Kedai Gemok.


"Nie, tolong mak beli kelapa dekat kedai panjang"
"Nanti pergi kedai gemok beli bateri"
"Kalau barang tu tak ada kat kedai gemok, carik dekat kedai panjang"


FYI, nickname kedai tu sangatlah lekat dalam kepala, dan catchy, dan memang seluruh keluarga Hj Joned (Atok aku) guna gelaran yang sama. Pakcik makcik anak buah sepupu sepapat semua tak hafal nama kedai, semua tau kedai tu dengan gelaran yang nenek aku bagi, dan kami tanpa segan silunya akan mention kedai tu sebagai gelaran itu bila berborak dan nak cerita pasal kedai tu.

Paham tak ni?


Oh yes, kami memang gila-gila.
Kah kah kah..


+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Ampunkan kami tuan kedai.
Jangan marah lebih-lebih, berpuluh tahun kami shopping kedai korang tau.
eheh..



Gambar hiasan

Wednesday, August 10, 2016

Cabaran Sepanjang Ke Destinasi

"Kau penat tak?"

"Tak. Tengah baca buku. Kenapa?"

"Aku ingat nak bawak Adam dengan Amir pergi PD main air laut"

"Ok, tunggu aku betulkan tudung sekejap"

*********************************************************************

Maka, dengan tak semena-mena, sang suami bagi cadangan nak pergi PD sejurus selepas balik kerja.



Kalau hari biasa:

Keluar ofis - makan - ambil anak - singgah kedai (optional) - sampai rumah around 7pm.


Semalam:

Keluar ofis - isi minyak (sebab tinggal 2 bar) - ambil anak - beli keropok kat Ulu Bendul - lap baju kurung dengan tudung yang kena sos keropok sebab Amir ambik keropok bersos dan tenyeh kat baju aku - beli kad touch and go sebab highway ke PD semua kena bayar secara elektronik dan smart tag tertinggal kat kereta satu lagi sebab memang apohal nak bawak smart tag pulak pergi pilah dah nama pun plan petang ni spontan je - singgah RNR cebok amir sebab budak bertuah tu tetiba berak, dahlah banyak dan hampir nak terkeluar ikut pinggang dah - sampai Pantai Saujana PD


Dan, it was amazing.
Both my son is very happy and tired. Bagus betul, sebab malam depa tido tak terjaga dah sampai pagi ahaks!

Pemandangan cantik, angin bertiup lembut..
Adam dapat main dengan air, tengok ketam berjalan senget..
Amir pulak seronok tersengih-sengih sebab pertama kalinya, kaki dia pijak pasir pantai yang basah, dan air laut menerpa lembut kat pergelangan kaki dia yang tembam tu..

Bapak diorang lagilah teruja, disamping dapat menikmati alam, dia dapat snap gambar banyak-banyak (oh anyway hobi baru dia dah main kamera dan fotografi pulak dah!)..

Aku dengan baju kurung, pikul hangbag Forest Timber, selamba masuk air.
Ok, tak adalah masuk yang sampai paras pinggang tu, tapi sampai atas sikit dari buku lali.

Kalau kat Pantai Timur mungkin normal view kot kalau nampak minah pakai baju kurung kat laut, tapi semalam kan kat PD. Haruslah rare.

Harapnya tak adalah yang snap gambar aku semalam. Dahlah pakai baju kurung, pakai pulak tudung oren terang yang sama kaler dengan life jaket banana boat yang ada berdekatan.

Hello, tak dirancang kan? Kalau aku tau, aku akan pakai pakaian yang lebih vogue dan gojes hokeh!

Tapi, laki aku haruslah yang memenangi best attire kat pantai semalam.
Sebab, selain pakai baju kerja, kat poket baju kemeja dia, kemas tersisip pen.

Rare gila lah bawak pen pergi laut. hahahah.
Ok lepas aku tegur, dia sorok pen dia.

Hihih~


Thursday, January 8, 2015

Adam Zuhairi Bin Ahmad Zaimi

Pejam celik pejam celik, dah nak masuk dua tahun dah umur anak aku ni.
Syukur ke hadrat Ilahi, maha pemberi rezeki.

Adam, tak ada kata-kata yang mak boleh coretkan panjang lebar untuk menzahirkan perasaan syukur dan bahagia mak sejak adanya adam dalam hidup mak.

Manalah tau, suatu hari nanti bila adam dah besar, dah pandai guna internet, adam search nama adam, dan adam terjumpa blog mak ni. Cuma mak nak adam tau, yang mak tak pernah sesaat pun berhenti dari menyayangi adam..



Love you my son,
I wish I will live long enough to see your success..

Tuesday, January 6, 2015

2 0 1 5

Assalamualaikum 2015!

Masuk dah tahun baru.
Naik lagi 1 anak tangga umurku.

2015, semoga tahun yang baik.
2014 banyak sangat cerita kurang sedap untuk Malaysia.

AKu pun haritu baru je balik dari Kota Bharu, Zaimi nak balik kampung tolong cuci rumah nenek dia. Habis naik air. Selama berpuluh tahun, tak pernah kena banjir macam tu.

Dugaan Allah.



Aku tak boleh cerita lebih-lebih, karang sambil menaip sambil berjujuran air mata..haha

Semoga tak ada lagi kemalangan kapal terbang melibatkan Malaysia 2015 ni..
Aku sampai naik seram pulak bila fikir nak naik flight.. T_T

Semoga rumah-rumah yang terjejas teruk sebab banjir segera mendapat bantuan..
Semoga perlaksanaan nak diharamkan lesen membalak selama 25 tahun tu bukan rumours semata-mata.. habis dah hutan kita.. sayang sangat. Khazanah alam tu.

Semoga aku rajin update blog..haha.. asyik skip2 je update..

Semoga anak aku membesar dengan sihat dan sempurna..
Semoga ada rezeki nak bagi dia adik.. ehem..

Semoga kerja-kerja dipermudahkan..
Semoga bisnes part time aku menjadi..

Semoga sihat selalu orang tua ku..

Semoga yang baik-baik aje 2015 ni..

Be good, take care :)

Sunday, November 9, 2014

Lovely weekend morning

Seronok betul weekend kali ni.
Sabtu hujan pagi, harini pun hujan pagi.
Maka bergolek lah tiga beranak untuk menikmati keindahan cuaca ;)
Syukur atas kebahagiaan ini Allah!
Pastu tadi terjumpa quote ni kat facebook.
Best kan?

Tuesday, August 5, 2014

Raya 2014 punya cerita | Terbang kain mengejar anak!

Raya 2014 ni, memang full jadual beraya setakat ni.
Start dari Isnin raya pertama, sampailah Ahad raya ke tujuh.
Ada je program.
Betul betul raya tahun ni.
Hihih..

Lebih lebih lagi ada anak kecik kan.
Lagilah.

Gambar punya banyak tak payah cakaplah kan.
Beratus..hew hew ew

Dekat blog ni, summary je lah.
Untuk kenangan diri sendiri.
Dan readers (kalau ada).


Raya pertama

Tema raya famili kecik kami tahun ni adalah biru muda.
Bukan parti politik anak beranak ye..kih kih
Tak ke mana pun, pergi rumah nenek zaimi je..
Kota Bharu panas woa..
Berpeluh-peluh den *bajet orang Cameron Highland*
Dan yang best sebab adam tak cabut kain samping dia..yes!






Raya Kedua

Raya kedua zaimi kata memang hari berjalan ke Beris, iaitu rumah adik-beradik ibu mertua (mil) ku..
Sambil tu singgah rumah besan mil, dia demam panas..
Dan kakak iparku juga tak beraya lah tahun ni sebab dia kena jaga mil dia..
Lepas tu terus ke rumah abang dan kakak mil..
Abang mil aku tu, anak dia semua good looking!
Baik lelaki, baik perempuan.. cuci mata iolls..haha





Raya Kedua (Malam)

Dah puas berjalan ke Beris siang harinya, malam tu cousin zaimi pulak ajak pergi rumah.
Actually dia ajak tu petang, tapi dah keletihan dah kami ni, so malam lah pergi.
Mee goreng yang dijanjikan confirmlah dah habis kan.
Hahaha..
Cousin dia tu ada anak kecik jugak, tua tiga minggu je dari Adam, maka bersosial lah dua orang bayi..
Tah apa yang dimainnya..anak aku dahlah lasak!
Last-last nak bagi senyap, wife cousin zaimi tu bagi biskut.
Pulun lah baby baby sekalian makan.. End up, adam yang sibuk nak main tu makan separuh je, dan dia pass biskut tu kat si cousin dia tu, dan budak tu habiskan..hahah!






Raya ketiga

Raya ketiga ni agak tragis, malam baru boleh pergi raya.
Alkisahnya, kereta zaimi kena block dengan kereta mil, dan mil pergi jalan dengan adik ipar aku.
Dan dia terbawak pulak kunci kereta dia..
Maka siang harinya rehat je lah kat rumah..
Malam baru pergi ke Bunut Susu, rumah mak ngah zaimi..
Sedap woa dia masak Briyani.
Dengan tak malunya akju tambah lagi sepinggan :D
Adam macam biasa lah, ke hulu ke hilir macam YB.





Raya keempat

Kali ni turn rumah mil aku pulak buat makan-makan.
Mil aku goreng meehun je.
Dan yang lain, barbecue time!! *betul ka aku eja tu!*
Seperti biasa.. adam haruslah pergi bersosial..
Geram je aku menengoknya..
Tak reti diam!





Raya Kelima

Raya dengan ayam.
Hahah..adam je yang main dengan ayam dekat bawah rumah in law aku ni.
Jumaat lagipun.
Semua pakat berehat.. esoknya sebelum subuh dah nak bertolak balik rumah.





Raya Keenam

Pukul 3 pagi dah gerak dari Kota Bharu.
Zaimi kata biarlah berkorban tidur, asalkan dapat mendahului orang lain.
KB - KL ni jem dia super power beb.
Maka, 11.30 am dah sampai Semenyih..lega dapat elak jem.
Malam tu sajalah cakap kat mak abah, nak amek gambar raya dengan dorang pulak.
Tambah pulak adik aku nana ada kat rumah lagi.
Sekali malam tu, abah siap pakai samping bagai! Hahaha!
Tak pasal2 kami semua pun kena melaram.. zaimi pun ulang balik pakai baju raya pertama..kah kkah kah
Oh oboi takde. Pergi rumah girlfriend baru kat perlis. Gigih kan? *no komen*






Raya ketujuh

Lepas subuh mak dengan abah dah gerak ke Tapah nak hantar nana.. Sekejapnya jumpa adikku itu..huuu..
Kitorang plak tengahari tu pergi Balakong, raya rumah angah..Nenek memang duduk situ..
Kebetulan ucu pulak datang..
Meriah uolls!
Lama tak berkumpul.. tapi sejak ada anak ni, tengah sibuk bersembang, masa tu lah anak nak panjat meja makan..hahah! Adam tak pernah jumpa meja style jepun tu.. sedikit excited di situ.





Malam tu ucu nak datang rumah pulak.
Makanya, berdesup lepas dari Balakong, balik senawang, kemas rumah yang dah seminggu tak balik tu.
Sapu, kemas, isi kuih dalam balang, bla bla bla..
Makanya bila ucu sampai tu rumahku bersih dan suci gitu..haha!

Aku ni jenis tak suka tengok barang bertampuk2 sepah2..
Sikit-sikit ok lagi, bila horror sangat, aku sakit kepala.
Jadi aku tak nak orang sakit kepala masuk rumah aku, kemas rumah adalah penyelesaian terbaik!
Walaupun malas kenalah buat.. takde bibik kan..heheh..

Oh tulah cerita raya 2014.
Kalau ada lagi nanti story..
Daa..


Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Disclaimer


All content provided on this "Syazni Rahim Blog" blog is for informal reading only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information or comments on this site or found by following any link on this site.

The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information.

The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.