Pages

Search This Blog

Showing posts with label rumah. Show all posts
Showing posts with label rumah. Show all posts

Friday, July 17, 2020

Make Over Tangga

Mood nak deco rumah masih ada, kebetulan masih boleh WFH sebelum kena kerja sepenuhnya di ofis mulai awal Ogos ni.

Jadi, why not kami sambung balik kerja-kerja deco deco yang dah tergendala (sebab malas) tu haha!

Tangga rumah kami ni, jenis batu, atas ada parkir. 

Patutnya memang cantik tangga tu, tapi dekat bahagian batu tu, cat dia dah terkupas-kupas. Makin lama makin horror. Bertambah memilukan (eceyy) bila ayu suka panjat dan tolong kupaskan lagi bagi semakin tercabut-cabut cat nya.

Sunday, July 5, 2020

Kerusi Merah Jambu | Kenangan PKP

PKP telah menyebabkan aku buat macam-macam yang tak pernah terfikir dek akal sebelum ni.
I mean bukanlah pelik sangat macam makan mee ikut hidung ke, tapi jujurnya, tak pernah terlintas akan buat perkara tu, macam entry kenangan PKP yang lepas, yang aku beli bawang tu!


Jadi, Perintah Kawalan Pergerakan yang bermula 18 Mac 2020 tu, telah menyebabkan ramai orang kena bekerja dari rumah, atau dalam bahasa mudah yang selalu disebut-sebut adalah Work From Home (WFH), termasuklah aku.

WFH? 
Ya Tuhanku..

Aku sebagai seorang yang sangat berpegang teguh kepada filosofi 'Left your work at the office, home is where you have a rest'

Senang cerita, aku bukanlah orang yang bawa kerja balik rumah. Kalau pernah pun, sangatlah jarang.
Walau musim menanda kertas exam setiap hujung semester pun, aku hanya akan marking di office.
Aku takkan serabutkan kepala dengan urusan kerja yang tak mungkin akan habis tu kat rumah.

Jadi bila harus WFH ni, aku jadi bodoh lost seketika.

Nak buat kerja kat mana ni? Meja makan? Oh no.. So not me, aku tak suka 😭

Jadi, cubalah bersila sambil buka laptop di ruang tamu tingkat atas.

Monday, June 22, 2020

Kerusi Lama Tukar Baru

Ada macam bunyi lori tilam yang lalu depan rumah tak? 

Dengan hanya bermodalkan RM149, 2 sofa lama dan lusuh yang dah koyak kulitnya sampai terkeluar bulu, yang dan penuh dengan kesan cakar kucing, boleh ditukar dengan
yang baru. Sangat berbaloi! Mana nak dapat sofa dengan harga tu!

Ok mungkin aku oversell dalam pernyataan di atas, kih kih..

Ayat yang tepat adalah, dengan harga sebegitu, 2 sofa lusuh, koyak dan penuh kesan cakar kucing tu boleh ditukar 'wajah'nya agar nampak elok sedikit.


Inilah

Monday, June 8, 2020

Cubaan Buat Accent Wall / Feature Wall rumah

Sejak musim PKP dari tengah Mac 2020 haritu, ramai juga yang terkena mood mendeko rumah kan. Aku dengan zaimi pun tak terkecuali, tapi tak ada la sampai beli perabot atau pokok semua tu, kamu decide untuk cat rumah. 
Siapa yang pernah pergi rumah aku memang akan tau yang rumah aku ni, penuh semua dinding dengan contengan anak kat dinding hahah! Sebab kami asalnya tak kisah anak conteng dinding, tapi bila mengenang anak pun dah besar-besar ni, kami pun usia dah meningkat ni, jadi sedikit rimas pulak mata tengok 'rumput-rumput' kat dinding tu. Jadi marilah mengecat rumah. 

Ruang depan kat area tv kami banyak tingkap, jadi cat 1 warna je. Nak pilih warna apa pun bincang 2 3 hari kah kah! Jadi aku cakap kat zaimi, ko je la pilih. Jadi che abe pilih warna creamy orange. 2 3 hari jugak nak settle dinding rumah sekangkang kera ni. 

Lepas tu kami pun terasa nak buat 1 feature wall, atau accent wall. Apakah accent wall itu?


An accent wall (a.k.a. "feature wall") is a wall whose design differs from the design of the other walls in the room. The accent wall's color can simply be a different shade of the color of the other walls, or have a completely different design in terms of the color and material.The surface of the accent wall can be paintwallpaperbrickmarble etc. As their name implies, accent walls are typically intended to break up the pattern created by the other walls, especially when the walls are painted a single flat tone. However, a room may be wallpapered and have an accent wall that is untextured and undecorated, as it would serve the same purpose. The point of this can be for aesthetics alone or to highlight or frame some decorative element, such as a painting. - Wikipedia.

 Ha gittew.. malas aku nak elaborate, korang bacalah definition dari wiki tu. Eloknya, buat belakang sofa kat ruang ada tv, baru lah mengancam kalau nak ambil gambar family ke, gambar raya ke, tapi belakang sofa kami tu tingkap. Nak buat belakang tv, aku rasa serabut. Jadi buat lah di dining area. Mula-mula ingat nak cat 1 warna. Lepas tu aku bagitau zaimi, nak buat garis-garis macam trend sekarang. Zaimi pulak lepas tu dia google, jumpa pattern yang geometrik.

Bincang punya bincang, setuju untuk buat Geometric Accent Wall / Geometric Pattern Feature Wall. Disebabkan amatur, jadi dah 3 hari buat pun masih on going lagi harini, tapi boleh kata dah 90% siap la.


Siap buat bacaan tambahan kat internet, tentang warna apa yang sesuai dengan creamy orange dia tu keh keh!

Jadi, seperti gambar, creamy orange tu gabung dengan sky blue. Dalam gambar nampak macam kuning, tapi orange. Susah tak nak buat?

Pergh.. boleh tahan penat beb!

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


Dinding asal rumah kami, mostly macam ni.


Orang kampung zaimi panggil parok. Pesanan kat korang, kalau nak bagi izin anak conteng rumah, bagilah dia guna pensil atau pensil warna je. Kalau kau bagi dia guna pen atau marker, 6 lapis belum tentu hilang weh. Jadi lepas 1 dinding sebelah tv haritu berlapis-lapis kami buat, dah, cukup, membazir cat, kena tukar teknik. Maka untuk dinding dining area ni, zaimi letak cat putih sealer dulu lepas dia haluskan pulak guna kertas pasir. Mana yang guna marker pen, kami sental manual guna span cuci pinggan dan air bancuhan sodium bikarbonat dulu sebelum sapu sealer tu. Penat, tapi hilang.

Lepas tu, aku pulak tukang letak masking tape. Tengok orang punya kat internet punyalah sekata geometric pattern dia. Aku punya memang nampak sangat main bedal hahaha


Boleh la labu, amatur. Asalkan ada trapezium, ada segitiga, kira jadilah .
Nak pasang masking tape sampai ke atas tu, gayat jugak. Berdebar-debar je si gemuk ni atas tangga tu ha. Nasib ayu tak kacau.

Lepas tu, bermulalah proses cat. Zaimi decide untuk guna warna creamy orange dia tu kat bentuk segi tiga, bentuk lain biru. Jadi, sebab takut comot atau warna cat bila bertindih jadi pelik ke apa, kami cat la bentuk by bentuk. Gigih isn't it? Penat weh! Sob!


Macam-macam la jadi kat amatur ni, penggelek tercabut la, kayu penggelek patah lah, cat berbelak-belak la. Patutlah tak ditakdirkan jadi tukang cat, memang tak ada bakat hahaha


Lepas buat 2-3 lapis, nampak macam dah ok sikit. Masa cabut masking tape, sebab tak sabar kan, rupanya ada cat yang masah lagi, dah tersopek pulak. Adess.. Zaimi kata nanti kena touch up lagi sikit yang garisan putih terkopek-kopek tu.




Harap-harap boleh siap cepat la, lotih dah ni ha.

Oh by the way, siapa yang bercadang nak buat accent wall, ada banyak je website yang boleh bagi idea kat korang. Antaranya SINI dan SINI. Ada banyak lagi, search je.

Ok korang, terima kasih sudi singgah sini ;)

Tuesday, October 28, 2014

Bersantai






Inilah anak aku yang bertuah..
Mula-mula masa aku baringkan dia, menggelupur takut.

Lepas tu, naik syok pulak.
Taknak keluar dari kolam dah.
Jangan kata keluar kolam, nak didudukkan pun dia tak kasi.

Saja rilek-rilek hari ahad haritu..
Tak ke mana sangat pun..
Enjoying the moment dalam rumah yang masa weekdays kami ada kat rumah tu malam je..

Kejap lagi nak bawak dia pergi injection untuk setahun 6 bulan.
Harapnya tak ramailah.


Thursday, July 10, 2014

Percubaan Budak 1 Tahun Lari Dari Rumah

Haha..
Ini masa Ahad lepas..
Saja biar adam main dekat porch..
Zaimi duduk tepi ala-ala baywatch je..
Aku pulak malas nak pakai tudung, so duduk kat grill je..

Terkedek-kedek lah budak kecik ni berjalan..
Ke sana ke mari..
Saja biar dia practice kaki dia tu..

Lepas tu, tiba-tiba adam dapat ilham pulak..
Ilham nak lari dari rumah..








Elok je dia bukak gate tu..
Haih la..
Bahaya betul..

Dia tengok apa kita buat, itu lah dia nak buat..

Jadi korang pun hati-hatilah, kalau tak ada pengawasan, mangga lah gate korang..

Hew hew hew...

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Disclaimer


All content provided on this "Syazni Rahim Blog" blog is for informal reading only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information or comments on this site or found by following any link on this site.

The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information.

The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.