Showing posts with label Facebook. Show all posts
Showing posts with label Facebook. Show all posts

Monday, August 23, 2021

Kalau Sudi Like Untuk Ayu Ya!

Alkisah ayu masuk pertandingan Fashion Show Merdeka Talent dekat akademi taekwondo abang-abang dia.

Sunday, August 15, 2021

Shadow Jemput-Jemput Bersama Rasin dan Adam


Kisahnya Sabtu lepas, Adam jadi tetamu jemputan untuk sesi live di Facebook dengan jurulatih taekwondo dia.
Adalah sorang lagi kawan dia.
Masa mula-mula management tanya tu, aku tak bagi jawapan terus.
Aku tanya adam dulu, dia nak ke?
Dia boleh ke nak duduk dan bercakap dalam live tu?

Friday, June 25, 2021

Ayat Dari GINCU

 Assalamualaikum, apa khabar semua?

Busy menguruskan hal ehwal student sehari dua ni, itu yang tak blog mana.

Traffik ke blog pun bukan main terjunam hari ni ๐Ÿ˜‚

Tadi, ada nampak 1 posting di Group Facebook yang aku join, nama group tu Geng Jom Menulis.

Aku baru je pun join group tu sejak mula menulis tahun lepas. Seronok juga, tengok ahli group bertukar-tukar idea dekat situ.

Berbalik pada posting tu, inilah dia post nya.

Friday, April 23, 2021

Live @ PTAR Siri 2 "Aku Seorang Penulis Biasa"

Tak sempat memblog sehari dua ni ๐Ÿ˜…
Kisahnya aku sibuk prepare untuk Segmen Bicara Santai ni ha.

Pertama kali diberi peluang sebagai panel untuk program Live @PTAR ni.

Pengalaman baru yang mengajar banyak benda juga kepada diriku ini.

Saturday, February 20, 2021

Review Novel Life Baggage oleh Novelis Cemburu Seorang Perempuan

Saya kehilangan kata-kata dengan komen dari novelis Siti Hazneza Abdul Hamid tentang karya kedua saya.
Terasa berbaloi menulis apabila ada orang suka.
Tiba-tiba rindu nak menulis fiksyen lagi



Ulasan novel Life Baggage oleh Siti Hazneza Abdul Hamid:

28 January 2021

I contacted her after reading the synopsis of Life Baggage and thought,

Tuesday, February 2, 2021

"Berak Tu Janganlah Lama-lama"

 Beberapa hari lepas, saja share gambar lama koleksi abah di satu group Facebook, Peminat Gambar-gambar Lama dan Klasik.

Thursday, November 26, 2020

Buka Aib | Throwback Thursday

 Lupa nak cerita pasal ni, hari ni baru teringat.

Beberapa minggu lepas, Facebook ada tayang semula satu gambar aku pada tahun 2011.

Kalau ikut tarikh yang ditayangkan, masa tu aku dah jadi tunang kepada zaimi.

Saturday, August 15, 2020

Cerita Viral Kebangsaan - Khairul Hakimin Muhammad | Review Buku


Hmm.. Macam mana nak mula ek.
Buku ni aku baru beli dalam bulan lepas.
Entah kenapa rasa tertarik benar nak beli.

Tapi, dah nama pun cerita viral kebangsaan, dan ada pulak lambang Facebook kan, sebenarnya, penulis ibarat membukukan status-status Facebook beliau je.

Aku berbelanja untuk baca status Facebook dalam versi hardcopy je
Dahlah outdated sebab buku ni terbitan 2018.
Kalau aku beli masa 2018 ke 2019 ok la kot.
Ini macam baca pendapat penulis secara throwback la kiranya.

Hahahaha
(Gelak kat diri sendiri)

Ulasan penulis kira ok lah.
Boleh lah.

Personally, 2.5 bintang.

Ah malas la nak tulis panjang-panjang.
Maleh aku.
Hmmm.. nape la aku beli buku ni why why why..

Thursday, July 9, 2020

Buka Aib Sendiri Dengan Cupcake | Throwback Thursday | 10 Januari 2010

Kejadian ni berlaku 10 tahun lepas.
Zaman baru habis belajar.
Senang cerita, zaman menganggur.

Jadi dah namanya menganggur, banyaklah masa yang terluang kat rumah.
Masa tu tiba-tiba sangat suka makan cupcake yang icing tebal-tebal.

Asalnya selalu beli je dekat bakeri kat pekan Semenyih tu, tapi adik aku bagi idea untuk buat sendiri.
Dia memang suka baking ni, walaupun masa tu dia baru tingkatan 3 kalau tak silap.

Maka dengan berbekalkan duit mak bagi sebab sadisnya masa tu tak ada pendapatan selain harap cheque nuffnang yang beberapa bulan sekali baru kunjung tiba ๐Ÿ˜‚, kami pun belilah barang-barang.

Dah namanya buat sendiri, icing tu kami siap buat macam-macam warna!
Tunggu oven bunyi ting! je, ready nak hias!

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Ting!

Ha apa lagi, keluarkanlah cupcake yang dah siap bakar dari oven.
Nak katanya amatur, tinggi rendah kejadiannya hahaha

Ada yang terlebih-lebih keluar dari cup, ada yang pendek je tak capai surface cup pun.

Ah persetankan, dengan penuh keyakinan dan darah muda, kami pun hias!


Halah halah.. habis sweet la rasa masa ni, rindu dekat pakwe yang jauh di pantai timur tanah air ๐Ÿ˜‚

Sunday, June 14, 2020

Hukuman sesuai untuk yang nak jatuhkan hukuman bom?

Tengah aku siap-siap get ready nak tidur, tiba-tiba masuk 1 notification facebook.

Kakak ipar tagged. Ingatkan kenapa, rupanya kisah abadam yang nakal ๐Ÿ‘€







Haih budak ni, selamba badak dia je ya. Dahlah :

1. Suruh moklong dia pergi kedai
2. Suruh belikan mainan 2 jenis
3. Suruh pergi dalam senggang waktu tertentu
4. Kalau lambat nak bagi hukuman bom


Amboi amboi amboi!
Mak tak pernah ajar ko macam ni ye encik adam ๐Ÿ˜…


Ini boleh buat mak bertukar hijau!
Biasa dia ni!

Jadi apa hukuman yang sesuai mak nak bagi kat anak mak yang nakal ni?
๐Ÿ˜ต

Sunday, November 9, 2014

Lovely weekend morning

Seronok betul weekend kali ni.
Sabtu hujan pagi, harini pun hujan pagi.
Maka bergolek lah tiga beranak untuk menikmati keindahan cuaca ;)
Syukur atas kebahagiaan ini Allah!
Pastu tadi terjumpa quote ni kat facebook.
Best kan?

Tuesday, July 9, 2013

Video Ucapan Couple Seminggu

Serious terkesima masa tengok video ni.
Takut.
Takut sebab aku adalah salah seorang parents zaman sekarang.

Ya Allah, jauhkan anak-anak aku dari bertindak tak matang macam ni -_-"

 



Kesian.
Serious aku rasa kesian sangat dekat budak ni.
Nampak sangat tak fikir jauh.
Nampak sangat budak-budaknya..

Arrghhhh.. Tensi aku tengok video ni.

Punyalah sayang dia dekat boyfriend dia yang baru kapel seminggu tu.
Apa si pakwe tu nak jadi esok2 pun tak tau?
Janji nak sayang sampai habis nyawa.. pheww.. harapan sangat.

Kalau betul ada jodoh tak apa, kalau tak?

Untuk Puteri Awani Ahmad (katanya lah ni nama dia, wallahualam)

Adik, perjalanan hidup adik insyaallah jauuuuuh lagi.
Kot lah, sebab dari lagak dan rupa, nampak macam bebudak sangat adik ni.

Takmo buat next video dah okey?

Cukuplah yang 1 ni.
Cukuplah dik.. T_T

Nanti, bila betul-betul dah sampai masanya untuk adik kahwin, haa buatlah untuk suami.
Tak sanggup pulak tengok adik buat diri adik macam ni.
Kesian... Sangat.

Adoi...

KLIK UNTUK BACA LUAHAN PUTERI AWANI AHMAD

"Mmg dari dulu lagi Puteri ramai haters, tapi selepas buat vid ni lagi bertambah lah kan? Malah seluruh malaysia mugkin seluruh dunia. " Puteri Awani Ahmad.


T_____T

Wednesday, February 20, 2013

Gaji Staf Kerajaan Naik RM400

Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Razak berbesar hati di mana akan bertindak meluluskan kenaikan gaji kakitangan awam 2013 sekitar RM400 dan elaun perumahan dinaikkan kepada (antara RM350-RM450). Dan dijangka kenaikan gaji kakitangan awam + elaun perumahan (ETP) akan diluluskan pada seawal hari Khamis ini atau selewat-lewatnya awal minggu hadapan. - SUMBER.








Wah!!

Adakah ini benar?
Benar-benar benar?




Pada artikel yang sama juga dinyatakan bahawa CUEPACS sedang berusaha untuk menekan kerajaan turunkan kadar faedah pinjaman perumahan kepada 1%.





Kalau betul lah berita ni, memang terbaiklah.
Jadi wahai pekerja-pekerja gomen sekalian, marilah kita senyum beramai-ramai ketika bekerja ye. Ala, senyum itu sedekah, ye dak?

Ini antara berita yang banyak dikongsi lah dekat Facebook harini..
Kalau betul, Alhamdulillah.

:)


Tuesday, January 29, 2013

Facebook Fanpage Cari Jodoh Muslim Online

Iya betol.

Dekat Facebook sekarang ada page untuk cari jodoh.
Sounds funny kan? Tapi betul. Tak tipu. Hehe..



Semalam asalnya zaimi duk online, dia nampak ada kawan dia like 1 gambar kat facebook.
Rupanya gambar perempuan yang diiklankan dekat page tu.

Then kitorang pun skodeng lah page tu.



 Serius ada ramai jugak yang like dan mengiklankan diri, tapi aku tak sure samada diorang ni betul-betul iklankan diri sendiri, atau diiklankan tanpa disedari. Wallahualam..

Ada lelaki, ada perempuan, ada macam-macam umur jugaklah..


Admin dah siap pesan ok, kepada yang single sahaja. SAHAJA.
Jadi pada yang single and still available tu, mungkin boleh jengah-jengah page tu? kekeke..



Muka aku blurkan sebab aku tak kenal pun diorang ni, cuma nak tunjuk contoh macam ni lah pengiklanan tu dibuat.

Hai macam-macam.. Kira macam page ni ruangan berkenalan lah kot. Jadi sesiapa yang berminat bolehlah try add kat facebook, dan kalau betul ada jodoh, boleh kahwin? Itu ke tujuan admin ni ye? Huhu..

Link? Ah tak payah.. siapa nak try search sendiri..

Tapi memang tak sangka ada page ni.
heee...


p/s: Today will be a looooong Tuesday.. Jadual sampai pukul 6..uhuk..

Thursday, January 27, 2011

Anda ada Facebook? Try ni! Lawak beb!

Serius aku tak sangka langsung ada benda ni..haha!
OK nampak sangat aku yang ketinggalan zaman kan..
Sebab aku baru tau perkara ni -_-


OK aku terjumpa ni tadi pun sebab pensyarah aku post status ni:

"Scroll to the bottom of your Facebook page where it says in little blue letters, "English (US)." or "German", or whatever you selected. Click on it. When the language box pops up, click on the arrow next to "English (US) and select "English (Pirate)." When you've stopped laughing, paste this as your status."

Lepas tu aku pun try la, memang lawak pulak rasanya! haha!

Ada pulak bahasa lanun dalam Facebook..keh keh..



ps: sekian Cap'n Syazni melaporkan..arr!

Saturday, December 4, 2010

Maher Zain Kelihatan Comel

CUba korang tengok gambar ni:


Nampak comel kan?
ahahaha..

Gambar tersebut aku ambil dari FanPage Maher Zain kat Facebook.

Maher Zain ni masa mula-mula dia keluar, kawan-kawan post video dia dekat Facebook,
aku buat bodoh je.. Tak tergerak hati langsung nak play.

Sekali ditakdirkan masa aku drive, kebetulan masuk waktu solat..
Radio ERA memang akan pasang azan kalau masuk waktu,
lepas je azan, DJ pun putarkan lagu For The Rest of My Life nyanyian Maher Zain ni..

Masa tu pertama kali aku dengar suara dia..
Memang terpegun.. Suara dia sedap sangat..
Dengan lirik lagu tu yang menyentuh hati..

Tsk Tsk..

Terus aku terfikir kenapalah aku tak berminat nak play lagu dia sebelum ni?

Sampai je rumah, terus aku carik lagu-lagu dia yang lain..
Setakat ni lagu yang aku paling suka adalah Insyaallah..
Adalah beberapa kali ternangis bila dengar lagu tu..

Eh tiba-tiba cerita pasal Maher Zain pulak pagi ni..


ps: Sejuk pagi ni hari hujan..hehe..

Thursday, July 22, 2010

KAMI MENENTANG PENIPISAN DAN KEKURANGAN AYAM DALAM NASI AYAM

Hai semua =)

Pagi-pagi lagi dah rasa gelihati hari ni. Kisahnya aku saja lah pergi search Page yang ada kat Facebook tu, kalau ada yang berkenaan sajalah aku nak Like.. hehe..




Aku rasa sangat kelakarlah Page ini! haha!
Tapi betul juga, ada di sesetengah tempat, memang nasik ayam dia semakin sadis, makin lama makin kecik je ayam..
Dia berniaga macam semua customer yang datang beli nasik ayam dia tu tengah diet. haha!

Aku dah Like dah Page ni..hahaha! Kamu? 


ps: teringat pulak aku pernah makan nasik ayam sexy, asalnya aku mintak nasik lebih, sekali dia bagi sampai semangkuk lebih..haha

Thursday, June 10, 2010

Facebook yang Kepoh

Hello semua =)



Pagi ni sejuk la kat sini, rasa macam dalam peti ais! haha..

Em, masa tengah buka Facebook tadi, aku baru terperasan sesuatu..
Facebook akan keluarkan dekat wall kita untuk memberitahu, ada kawan-kawan kita yang tukar profile picture..haha!


Kelakar la FB ni, itu pun nak bagitau kita..hehe..
Perlu ke kita tau?
Kepoh jugak Facebook ni ye? 
Heeee :D

ps: aku blurkan muka diorang, takut ada yang marah pulak sebab femeskan muka diorang kat sini..huhu

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot