Posts

Showing posts with the label Raya

Port Bergambar OOTD di Taman Gelora Kuantan | Throwback

Image
Assalamualaikum semua... Harini SR nak throwback dan kongsikan gambar-gambar raya keluarga sebelah SR.  Raya 2022 ni lah. Masa ni SR baru dapat balik ke belah SR. Raya pertama sehingga raya keempat di belah zaimi. SR pernah kongsi juga gambar-gambarnya di Baju Raya Tema Merah Jambu + Coklat dulu. Masa ni, adik lelaki SR sekeluarga tak ada. Jadi, SR sekeluarga lima beranak, mak dan abah, serta adik bongsu SR dan suaminya sahaja yang ada. Memang dah plan nak bergambar raya dekat Taman Gelora ni. Bosan bergambar dalam rumah aje kan. Haha...

Ber Pak Mat Western Untuk Makan-Makan Raya | Throwback

Image
Assalamualaikum semua. SR masih lagi tak berapa sihat. Tapi tadi saja check draft, mak oi banyaknya entry yang menanti untuk publish. huk huk.. Sejak dua menjak ni, susah betul nak curi masa untuk update. Jadi memang penuh di draft aje. Termasuklah entry ni. Punya lama peram, sampai dah tak ingat nak update. Haha! Kisahnya masa raya puasa 2022 hari tu. Famili SR datang beraya di rumah SR. Kami jamu dengan Pak Mat Western.

Baju Raya Tema Merah Jambu + Coklat | Throwback Thursday

Image
Raya Aidilfitri 2022 yang lepas, zaimi memang dah bagitahu SR yang dia tak nak beli baju melayu baru untuk raya. Kisahnya baju raya yang beli masa 2021 pun masih elok dan tak luak lagi. Adam dan amir punya baju pun sama. Memang elok sangat dan baru aje pakai beberapa kali. Sejak dah habis tadika, budak-budak ni memang jarang pakai baju melayu. Masa tadika bolehlah juga dipakaikan masa hari Jumaat. Bila check, masih muat. Seluar yang asal labuh, dah jadi ngam-ngam. Jadi zaimi suruh SR dengan ayu aje yang beli baju raya. Itu yang jadi tema campuran merah jambu dan coklat tu. Sebab SR berkenan pula tengok baju Sabella jenis ni (tak ingat kod dia) yang warna coklat. Lebih-lebih lagi, ada pula yang versi kanak-kanak sekali. Terus order!  

Selamat Hurry Raya 2022

Image
 Selamat Hari Raya!

Raya Balik Elyana

Image
RAYA BALIK Artist:  Elyana Emrizal Album:  Raya Balik Released:  2019 Genres:  Pop, Indonesian Pop

Senarai Semak Keselamatan Pejabat Semasa Bercuti Raya Aidilfitri

Image
 Assalamualaikum semua! SR sibuk mengalahkan sotong. Tambahan pula ayu dan SR sendiri kurang sihat. Semoga kami sihat untuk raya ni hehe. Jadi hari ni SR datang juga pejabat untuk check pejabat SR ni. Off apa yang patut off. Sebab SR punya bilik ni, tak ada room mate. Jadi kalau ada terlepas pandang apa-apa, memang tak ada sesiapalah yang akan perasan sebab SR memang akan kunci pintu pejabat setiap kali balik.

Raya Aidilfitri 1988 | Throwback Thursday

Image
Ramai yang kata, muka ayu sama dengan muka SR masa kecik dulu. Setiap kali terkeluar muka SR sewaktu SR seorang kanak-kanak tahun 80-an dulu je, mesti akan ada yang kata muka SR tu, sama dengan ayu. Syazni Rahim, 1988

Baju Melayu dan Baju Kurung Pink

Image
  Bila dah kena bekerja sepenuhnya di pejabat ni, mulalah teringat dekat anak nan tiga ketul ni. Kalau masa BDR dulu, hingar-bingar dengan bingit suara masing-masing. Kadang tu nak buat kerja pun tak dapat!

Kek Kukus Dapur Minyak Tanah

Image
Semalam, dah raya keempat, baru aku perasan yang raya tahun ni aku tak beli kek. Sebab memang dari kecik lagi, kek raya mesti ada. Nak buat, tak pandai. Nak keluar pergi beli, takut pulak sebab musim covid tinggi ni. Jadi check dekat Grab, orderlah kek dari King's Confectionery saja.

Lauk Selepas Raya

Image
|entry kontot|  Lauk kembali normal lepas raya pertama. Hahaha

Team Raya Pink | Raya PKP | Team Tak Balik Raya

Image
Salam Aidilfitri dari kami sekeluarga. Mohon maaf zahir dan batin atas segala salah dan silap. Tahun ni tema pink la kami. Semua sebab baju ni 👇

5 Masakan Berasaskan Daging Yang Bukan Seperti Kebiasaan

Image
Salam Aidil adha semua, didoakan bahagia disamping insan tersayang. Masak apa tu? Daging korban ke? Masak sup ke tu? Atau kari? Masak kicap? Goreng kunyit?

Baju Raya Aidilfitri Famili

Image
Syawal 2020 pun dah nak melabuhkan tirainya, kejap je rasa habis dah raya musim Covid19 ni.  Raya yang sangat janggal. Tak ada kunjungan ke rumah saudara-mara. Tak ada open house. Tak ada jamuan potluck raya. Tiba-tiba dah habis raya. Tiba-tiba terasa nak scroll balik Ig dan FB, tengok balik gambar-gambar raya tahun-tahun lepas. Gambar raya sejak jadi isteri orang, berevolusi jadi emak anak satu, emak anak dua dan terkini emak anak tiga. Senyum sorang-sorang 😊 Macam-macam perasaan ada, terutama bila tengok perubahan keluarga tahun demi tahun. Cepat betul masa berlalu. Jadi, rasa nak abadikan di sini himpunan koleksi gambar raya famili dengan baju raya yang sangat warna-warni di aidilfitri haha.. Untuk tatapan anak-anak suatu hari nanti, mungkin tatapan aku juga nanti di tahun-tahun mendatang.

Kenangan Syawal 2020 | PKPP

Image
Sejak PKP diisytiharkan, memang kami antara golongan yang skema patuh. Memang tak rentas negeri, rentas daerah pun tidak. Maka, memang lama sangat tak jenguk mak abah. Puasa dan raya sendiri, memang janggal. Rindu memang tak tertahan. Anak-anak pun sama, rindu dengan tokwan dan nenek, rindu juga dengan tok ayoh dan tokma diorang. Jadi, bila PKPP ni, kerajaan abah Malaysia umum dah boleh rentas negeri, peluang ni of course kami tak sia-siakan! Jadi, bincang punya bincang, aku dan zaimi sepakat untuk balik belah aku dulu, lepas tu baru balik belah dia. Lagipun boleh jadi sejalan kan. Bertolak dari hari Khamis, sampailah hari ahad kami di Balok. Anak-anak memang sangat happy, nenek dengan wan pulak rajin melayan, mandikan, suapkan makan, berkepit je lah dengan nenek dan wan diorang tu 😚 Jadi pagi semalam masa nak bertolak ke Kota Bharu, sedikit touching la semua orang, terutamanya mak aku. Sedih nak berpisah dengan ayu, sebab ayu memang sangat rapat dengan dia, h

Pasca bersalin anak ketiga | Ayu Zafirah

Image
Terima kasih diucapkan kepada reader yang sudi baca pengalaman bersalinkan Ayu Zafirah dalam entry yang lepas ( SINI ). :) Jadi, macam yang aku cakap pada entry lepas, kisah bersalinkan ayu memang panjang, sebab walaupun dah selesai czer, ada episod lain pula menanti kami sekeluarga huhu.. Let's. ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ 2 Mei 2018. Setelah hampir 24jam aku czer, baby masih belum dapat discharge dari NICU. Doktor kata, insyaallah petang. Jadi, bila dah macam tu, zaimi pun uruskan tanam uri dan bawa abadam pergi klinik semua dulu. Aku pun hanya berehat je kat ward. Dalam tengahari, nurse datang cabut tiub kencing. Doktor dari HO, MO, student pun ada datang round ward, mesti singgah kat katil aku. Ada sorang MO ni, dia macam nak ajar HO dia. Jadi, aku pun seperti biasa jadi subjek pelajaran la hahaha.. Ada yang kata parut aku terlebih panjang dari biasa, MO tu kata sebab baby besar, jadi diorang potong panjang s

Potluck Raya Aras

Menjelang musim raya, di pejabat-pejabat mesti akan ada jamuan nak makan-makan sebab raya kan. Macam kat sini, minggu lepas, jamuan Unit. Harini, jamuan aras pulak. Tiap kali open untuk semua orang update mereka nak bawak apa masa hari kejadian, aku mesti sedikit gelabah. Mana tak gelabah, si dia ni nak bawak nasik tomato, rendang, kuah kacang, soto, longtong, kek pelangi, masak lomak cili api, meehoon, dan macam-macam lagilah menu yang berat-berat. Yang sepatutnya, orang berumur setua aku ni (30 tua la kan?), boleh masak sambil tutup mata. Oh tidak pada aku. Skill masak aku hazab. Atau lebih tepat lagi, aku malas. Hahah! Sebab, aku rasa aku boleh je masak, sebab tiap kali aku masak, licin je laki aku bedal. Eh lidah aku pun rasa sedap. Kah kah.. Ya, malas lah tu jawapan paling pure. Haritu aku order Puding Sedut. Harini, aku bawak nugget je. Rayalah sangat makan nugget kan hahahaha. Maaflah wahai rakan-rakan, insyaallah, nanti aku cuba gilap lagi skill rajin aku ni. Ya, tak salah taip

Raya 2014 punya cerita | Terbang kain mengejar anak!

Image
Raya 2014 ni, memang full jadual beraya setakat ni. Start dari Isnin raya pertama, sampailah Ahad raya ke tujuh. Ada je program. Betul betul raya tahun ni. Hihih.. Lebih lebih lagi ada anak kecik kan. Lagilah. Gambar punya banyak tak payah cakaplah kan. Beratus..hew hew ew Dekat blog ni, summary je lah. Untuk kenangan diri sendiri. Dan readers (kalau ada). Raya pertama Tema raya famili kecik kami tahun ni adalah biru muda. Bukan parti politik anak beranak ye..kih kih Tak ke mana pun, pergi rumah nenek zaimi je.. Kota Bharu panas woa.. Berpeluh-peluh den *bajet orang Cameron Highland* Dan yang best sebab adam tak cabut kain samping dia..yes! Raya Kedua Raya kedua zaimi kata memang hari berjalan ke Beris, iaitu rumah adik-beradik ibu mertua (mil) ku.. Sambil tu singgah rumah besan mil, dia demam panas.. Dan kakak iparku juga tak beraya lah tahun ni sebab dia kena jaga mil dia.. Lepas tu terus ke rumah abang dan kakak mil.. Abang mil aku tu