Search This Blog

Showing posts with label panas. Show all posts
Showing posts with label panas. Show all posts

Tuesday, September 24, 2013

Huru-Hara Kehidupan

Serius weh.

Seminggu dua ni memang rasa macam apa je.
Kelam-kabut rasanya hidup.

Exam dah dekat, time ni lah nak marking semua test segala..

Sambil2 test sambil pening duk baca, apakah lah yang budak ni tulis???

Doktor sangat tulisan T_T

Tapi Alhamdulillah anak aku baik pulak malam-malam sekarang..
Sebab dia pun dah ikut jadual tido mak ayah dia..

Paling-paling pun dia bunyi lah ek ek ek sekejap sebab samada nak susu ataupun nak tukar pampers.. Cuma ada sekali tu dia bunyi ek ek ek tu, aku tukar pampers, bagi susu semua still macam nanges2 atas cot dia.. last sekali aku angkat lah peluk.. dia senyap sekejap.. Lepas tu aku pun dah terlentok2 mengantuk, jadi aku letak je dia kat tengah2 aku dengan zaimi atas katil..

Terus senyap dia tidur.. nak bermanja rupanya..
Aku pun tidur sambil paut badan dia dengan tangan aku..
Sebab aku jenis mesti nak tidur sambil letak tangan kat badan anak, maklumlah.. jenis tidur mati ni karang setakat adam nangis2 slow tu tak sedar punyalah.. atleast terasa dia tepuk2 tangan aku tu, terbangunlah jugak..huhu

Dah ada anak ni, walau sibuk mana pun kat opis, kena gak allocate time untuk uruskan hal-hal berkaitan anak.. Macam haritu, tak dapat attend kolokium, sebab nak bawak anak pergi injek. Dahlah lah dengan klinik kerajaan ni kekadang buat sakit hati je. Maaf cakaplah. Aku taulah kau penat ke, banyak kerja ke, tapi aku tak suka lah bila nurse buat muka taik. Serius. Kau kan nurse. Kau patut pandai kawal muka taik kau. sebab kau kerja kena deal dengan orang. Bukan semua nurse lah.. agaknya kebetulan nurse tu gaduh dengan laki dia kot malam sebelumnya.. jadi nak lepas geram kan anak aku.. debik kang baru tau..

Budak ready nak injek


Ikut hati aku nak bawak aku injek kat swasta je. Tapi ada kawan pernah advice, kalau nak injek anak, better pergi klinik kerajaan. Sebab yang private ni takut proses penyimpanan benda yang dia nak injek tu bukan pada suhu yang sepatutnya, dan mungkin akan menyebabkan benda tu tak berkesan pun nanti. Kalau tak berkesan takpe, kalau jadi lebih bahaya? Nauzubillah.. Tapi ini pendapat aku base on nasihat kawan aku lah kan.. dia doktor..

Adoi..
Pening-pening menanda kat opis ni, last-last aku layan blog Peej.. terkekek2 sorang baca entry2 dia..
Sebab dah dekat 2 minggu kot tak jengah blog dia, busy kan..hukhukhuk.. :P

Nasiblah ada blog dia, boleh gak nak buat release tension main ngan pen merah tak habis2 ni..huuu

Ni sekarang tinggal nak key in je.

Legalah sikit kot.

Pastu tadi duk belek2 godek2 semua post lama and latest blog aku ni..
Aku rasa macam aku pentamak. huk huk huk..
Bercampur aduk kategori.

Nak kata personal tidak, tips tidak, berita tidak, gosip tidak..
Adoi!

ROjak sungguh blog aku ni.
Ikut hati nak adjust mana yang patut.
Tapi malas plus serabut. Nanti2 ah. Tak pun, lantak je lah.
Bukan ada reader pun? :P

Ah dah lah.
Serabut.
Babai!


p/s: Tq nuffnang sebab bagi lagi CPUV. CUma yang tak best, opis aku ni blog plak web nuffnang. Kejadah tah? huhu..

Friday, March 29, 2013

Punca wanita hamil selalu berasa panas dan berpeluh

Memang tak dinafikan, walaupun tidur @ berada dalam bilik yang pasang aircond, tak lut untuk aku yang dah di penghujung trimester ketiga ni. Serius panas. Peluh tak payah cakap lah, agaknya kalau ditadah tu, dapat kot sebaldi sehari. *ok, hyperbola punya statement*

Tapi memang tak selesa.
Dan yang paling tak best, terasa diri busuk je. -___-"

Dalam ofis aku ni, aku pasang aircond 17 degree Celcius ok.
Tapi rasa rilek2 je. Tak rasa sejuk sangat pun.
Tidur tiap malam pun dalam aircond *nasib tuan rumah pasang*, tanpa selimut dan hanya pakai pakaian nipis. Rilek je. Macam tak ada apa-apa. Zaimi yang srot sret hidung dia setiap pagi. hihik..

Tapi, bila tak ada aircond.. Ya Allah...seksanya T_T
Kadang-kadang bila keluar jap dari ofis pergi meeting ke apa ke, then balik bilik, rasa nak mengamuk. Aircond seolah-olah tak rasa. Arghh!

Kenapa sebenarnya?
Ada sesiapa yang senasib dengan aku?
Kepanasan waktu hamil?

Haa.. sebenarnya perkara ni terjadi sebab hormon dalam badan wanita mengandung itu sendiri.



Kalau tak percaya, ini aku quote dari Pa Ma Online:

Mengapa Selalu Panas?


Sesetengah ibu hamil mudah untuk mengeluarkan peluh. Walaupun telah duduk dengan tenang, namun ia masih juga mengeluarkan peluh yang berlebihan.

Akibatnya pakaian mudah basah. Berpeluh sebenarnya merupakan reaksi alamiah untuk menyejukkan tubuh yang mengalami kepanasan. Namun, ada penyebab lain mengapa wanita hamil mudah berpeluh.

Salah satunya kerana peningkatan hormon progesteron sehingga pembuluh darah kecil pada kulit melebar. Sebab itulah, wanita hamil akan merasa kepanasan.

Keadaan berpeluh ini juga dipengaruhi oleh usia kehamilan yang semakin membesar.

Wanita hamil bagaimana pun perlu lebih berjaga-jaga sekiranya suhu tubuhnya meningkat lebih dari biasa. Barangkali ia bukan disebabkan hal di atas, tetapi akibat jangkitan kuman pada tubuh.

Bagi wanita yang kuat berpeluh, cuba amalkan memakai pakaian yang longgar dan selesa yang diperbuat dari fabrik yang dapat menyerap peluh. Wanita hamil mudah berpeluh juga perlu mengelakkan berada di ruangan sempit dan sebolehnya cuba berada di ruangan terbuka dengan lebih kerap. Jangan lupa untuk minum air yang mencukupi bagi mengelakkan tubuh mengalami dehidrasi.

Itulah puncanya ye ibu-ibu hamil sekalian..
Solution dia yang mudah, mungkin kita perlu selalu mandi dan minum air kosong banyak-banyak.
Insyaallah akan reda sikit rasa panas yang menghantui kita tu..cewah!

Selain tu, kat SINI jugak dia ada cerita mengenai 6 perkara yang perlu dijauhkan di saat-saat akhir kehamilan. Bagus jugak kiranya korang pergi baca *wink*

Oraitlah, enough with blog sekejap..
Nak sambung tanda paper exam.

Daaa...

Saturday, March 16, 2013

Pendamping Si Ibu Mengandung

Memang betul la apa yang mak aku dan beberapa orang lain cakap sebelum ni, masa mengandung ni, panas dia lebih dari biasa woa!
Mula-mula hamil dulu, tak rasa sangat. Tapi lama-lama..pergh! Peluh mencurat-curat. Mandi pun mampu bagi kesegaran kejap je. Tak tahan sungguh, kulit asyik lembab.
Kalau kat ofis, kekadang aircond dah 22 celcius pun tak berapa nak gigil lagi. Tidur pulak memang on aircond. Nasib baik tuan rumah pasang aircond kat bilik..haha!
Bila lepak kat ruang tamu kat rumah, memang tak mampu la kalau setakat harap kipas syiling tu. Mesti kena pasang pendamping.
Apobondo si pendamping tu?
Jin kah?
Mambang kah?
Hahaha.. Tak lah, pendamping tu adalah si kipas kecik!
ko bayang la, kipas syiling dah pasang, tapi tetap kena pasang kipas kecik tu untuk hala kat aku. Dua kipas beb!
Banyak dosa kah?
Ya Allah ampunilah aku..huhu..
Ok la, nak duduk berkipas jap..
Daa..

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Ya it's me