Pages

Search This Blog

Showing posts with label port dickson. Show all posts
Showing posts with label port dickson. Show all posts

Wednesday, July 29, 2020

Ke Pantai Cermin Port Dickson

Sepertimana yang diberitahu pada entry lepas, dari Rabbit Funland Lenggeng tu, kami ada ke suatu lokasi lagi selepas tu. Adik ayu dah banyak hari sebut-sebut nak pergi pantai.

Jadi, lepas habis je pusing Rabbit Funland tu, kami pun terus shoot ke Port Dickson pulak.

Mula-mula ingat nak ke Rumah Api Tanjung Tuan, tapi tengok ramai pulak orang berjogging kat sana,tak jadi lah. Jadi, seperti biasa, pantai kegemaran kami adalah Pantai Saujana atau Pantai Cahaya Negeri kalau dekat Port Dickson ni.

Tapi kali ni, aku ajak zaimi ubah angin sikit.
Try ke Pantai Cermin pulak, sebab tak pernah pergi. 
Dan, dia dekat dah dengan rumah api tu.
So why not kan?


Tuesday, June 23, 2020

Ke Pantai Saujana Port Dickson

Sejak PKP bermula 18 Mac yang lepas, memang tak ada adalah outing kami 1 famili ke mana-mana. Kami ni boleh tahan patuh arahan kerajaan tu, plus takut juga terjangkit wabak Covid19 yang masa tu semakin lama semakin
meningkat tu.😅

Jadi setelah lama mereput di rumah, balik kampung haritu pun mereput saja di rumah parents masing-masing, maka semalam kami terasa nak bawa anak-anak tengok dunia sekejap. Why not kan?

Settlekan WFH apa yang patut, dalam 4++pm kami clock out, dan berdesup pergi ke Port Dickson (PD). Jarak PD dari rumah kami pun taklah jauh mana, dalam 30 minit dah sampai, lagipun traffic lancar je petang semalam.

Adam amir dan ayu memang sangat excited lah kan, bising je dalam kereta duk bergurau sesama sendiri.

Dalam 5pm kami dah sampai PD, pemandangan dari dalam tingkap kereta sangat menimbulkan perasaan terharu..agitcheww

Terharu rasanya dapat tengok laut kat PD tu, berkilau-kilau kena panahan cahaya matahari. 

Sampai area Pantai Saujana tu, nasib kami baik sebab ada parking dekat. Pakai topeng, sanitize tangan, terus terjah pasir pantai!

Wednesday, August 10, 2016

Cabaran Sepanjang Ke Destinasi

"Kau penat tak?"

"Tak. Tengah baca buku. Kenapa?"

"Aku ingat nak bawak Adam dengan Amir pergi PD main air laut"

"Ok, tunggu aku betulkan tudung sekejap"

*********************************************************************

Maka, dengan tak semena-mena, sang suami bagi cadangan nak pergi PD sejurus selepas balik kerja.



Kalau hari biasa:

Keluar ofis - makan - ambil anak - singgah kedai (optional) - sampai rumah around 7pm.


Semalam:

Keluar ofis - isi minyak (sebab tinggal 2 bar) - ambil anak - beli keropok kat Ulu Bendul - lap baju kurung dengan tudung yang kena sos keropok sebab Amir ambik keropok bersos dan tenyeh kat baju aku - beli kad touch and go sebab highway ke PD semua kena bayar secara elektronik dan smart tag tertinggal kat kereta satu lagi sebab memang apohal nak bawak smart tag pulak pergi pilah dah nama pun plan petang ni spontan je - singgah RNR cebok amir sebab budak bertuah tu tetiba berak, dahlah banyak dan hampir nak terkeluar ikut pinggang dah - sampai Pantai Saujana PD


Dan, it was amazing.
Both my son is very happy and tired. Bagus betul, sebab malam depa tido tak terjaga dah sampai pagi ahaks!

Pemandangan cantik, angin bertiup lembut..
Adam dapat main dengan air, tengok ketam berjalan senget..
Amir pulak seronok tersengih-sengih sebab pertama kalinya, kaki dia pijak pasir pantai yang basah, dan air laut menerpa lembut kat pergelangan kaki dia yang tembam tu..

Bapak diorang lagilah teruja, disamping dapat menikmati alam, dia dapat snap gambar banyak-banyak (oh anyway hobi baru dia dah main kamera dan fotografi pulak dah!)..

Aku dengan baju kurung, pikul hangbag Forest Timber, selamba masuk air.
Ok, tak adalah masuk yang sampai paras pinggang tu, tapi sampai atas sikit dari buku lali.

Kalau kat Pantai Timur mungkin normal view kot kalau nampak minah pakai baju kurung kat laut, tapi semalam kan kat PD. Haruslah rare.

Harapnya tak adalah yang snap gambar aku semalam. Dahlah pakai baju kurung, pakai pulak tudung oren terang yang sama kaler dengan life jaket banana boat yang ada berdekatan.

Hello, tak dirancang kan? Kalau aku tau, aku akan pakai pakaian yang lebih vogue dan gojes hokeh!

Tapi, laki aku haruslah yang memenangi best attire kat pantai semalam.
Sebab, selain pakai baju kerja, kat poket baju kemeja dia, kemas tersisip pen.

Rare gila lah bawak pen pergi laut. hahahah.
Ok lepas aku tegur, dia sorok pen dia.

Hihih~


Saturday, May 10, 2014

Kanak-kanak setahun mandi laut seorang diri di Pantai Saujana, Port Dickson

Tajuk apa tu syazni oi??

Adam Zuhairi First Time Mandi Laut Port Dickson punya cerita daa..
Ini cerita 4 Mei 2014 haritu, baru rajin nak update.
Tu belum korek balik album gambar kat handphone, lagilah berlambak gambar tersimpan tanpa update di mana-mana..kikikik..

Petang tu, terasa nak pergi PD.. ala dari rumah kitorang tak jauh pun, dalam 45 minit je..
So packed barang-barang adam, kitorang pun siap ala kadar, terus gerak..

Sekali tersilap langkah, pergi ikut PLUS pulak.. tak memasal sangkut jem 20 minit..chait.
Rugi je masa.. nasib adam tidur dalam kereta.. hehe..

So, sampai je PD, terus pergi ke Pantai Saujana, sebab situ macam ok, parking senang, toilet senang..
Parking kereta, terus bawak budak tecit gi tepi laut..
Dia baru bangun tidur, terkebil-kebil hairan memandang ke laut tu.
Tengok je laut, yang mak ayah pulak sibuk nak selfie, padahal kedekut nak beli monopod.
hahaha


Tengoklah adam tu, muka toya je layan selfie kitorang.. hahah




Lepas tu, zaimi bawak adam ke tengah sikit, takat-takat air sampai buku lali.. sebab kalau tepi betul2 ni macam kotor pulak, ada putung rokok la, tutup botol la.. teruk betul.
So kat tengah sikit tu, air macam clear sikit .

Zaimi berdirikan adam, sambil dia pegang tangan adam.
Senyap je adam mula-mula, pastu dia gelak teruja.. hahah!
Syok pulak dia kaki dia kena ombak..



Mula-mula ingat nak pegang je dia, tak berani nak lepaskan.
Pastu fikir balik, ala air cetek je pun kan, apa salahnya.
Jom try letak!



Hoh sekali dah masuk air, sampai tak nak keluar pulak.
Adam tak takut air, lagi dia syok badan dia kena tolak ngan ombak adalah.

Lama gak dia main air, adalah dalam 20 minit kitorang biarkan dia, sambil kitorang ambil video lah, gambarlah..

Lepas tu dah sudah, ingat nak bilas adam dalam toilet, ramailah pulok.
Makanya, beli je air botol, bilas je adam kat tembok tepi jalan tu..
Kecik-kecik bogel tepi jalan takpe kan?

hahahah..

Malam tu, tidur siap mengigau lagi budak ni..

Canteklah adam tak takut air, nanti boleh plan pergi piknik ngan mak abah nana semua..
weehuuu!

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Disclaimer


All content provided on this "Syazni Rahim Blog" blog is for informal reading only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information or comments on this site or found by following any link on this site.

The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information.

The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.