Wednesday, 31 August 2022

Salam Kemerdekaan Malaysia ke 65

Salam kemerdekaan negara kita Malaysia yang ke 65 dari SR sekeluarga buat semua.

Ini ayu bergaya sebelum ke tadika semalam. Kena pakai baju bertema kebangsaan atau kemerdekaan. SR pakaikan dia kebaya dengan tudung bawal bercorak jalur gemilang aje semalam.

Colgate Plax Fresh Tea | Wordless Wednesday

 



Tuesday, 30 August 2022

Dijangkiti Covid-19

Assalamualaikum wbt...

Petang semalam, balik sahaja dari sekolah, adam mengadu rasa badan tidak sihat. Memang panas suhu badan dia. Katanya dari pagi dia dah rasa pening. 

Monday, 29 August 2022

Ayu Menuai Bendi

Zaimi memang ada tanam bendi depan rumah sekarang. Menjadi pulak tu! Syok SR makan bendi celur. Hehe... 

Ayu memang selalu jadi assistant ayah dia dalam bab penanaman okra, nama lain bagi bendi ni. Ayulah yang tolong siram dan tolong potong bendi dari pokok untuk dibawa ke dapur.

Saturday, 27 August 2022

Air Badak Botol Biru

Bila demam dah berlanjutan berhari-hari, akhirnya emak SR cadang untuk minum air badak. Malas nak keluar rumah, order aje guna Food Panda, tapi yang biasa tutup warna hijau tu tak adalah pula dalam list.

Jadi SR belilah yang biru ni, Cool Rhino O2.

Thursday, 25 August 2022

Tengok Orang Melapah Lembu | Throwback Thursday


Terjumpa pula gambar adam dan amir waktu hari raya haji haritu. Masa ni diorang dah balik dari solat raya, dan ikut zaimi pergi ke tempat orang uruskan sembelihan korban.

Masa ni SR dah suruh diorang tukar baju, pakai t-shirt aje. Sejuk sikit.

Tuesday, 23 August 2022

Yong Tau Fu Giant Kuala Pilah

Minggu lepas, ada sekali waktu lunch, SR, zaimi dan ayu pergi makan di Food Court dalam Giant Kuala Pilah. Zaimi teringin nak makan sizzling, ayu masa tu tak nak pula makan apa-apa, agaknya masih kenyang sebab dia breakfast agak banyak hari tu.

SR pun sebenarnya tak tahu nak order apa, tujuannya nak bawa ayu jalan ke Giant tu je, sebab kebetulan hari tu dia ikut SR ke ofis. Lepas round food court comel tu tiga, empat kali, SR rasa nak cuba Yong Tau Fu lah.

So, let's.

Sunday, 21 August 2022

Cermin Mata Hitam Baru

Hujung minggu lepas, SR sekeluarga balik ke Kuantan untuk meluangkan masa bersama emak dan abah SR. Adalah juga berjalan sampai ke Sungai Lembing, tapi itu nanti SR cerita di entry yang lain.

Seperti biasalah, anak-anak SR ni kalau balik sana, mesti akan dapat hadiah punya. Haha!

Kali ni, diorang dapat cermin mata hitam pulak.

7251364

 725 1364 : X Factor

(Lagu nombor telefon X Factor)

Saturday, 20 August 2022

Roti Golok Viral Laparoti Senawang

Ada sekali tu SR beli roti golok dari laparoti ni. Order ikut food panda.
Sebabnya, macam ramai pula orang-orang sekeliling SR yang bercerita di media sosial diorang tentang roti golok tu. Jadi marilah kita pun cuba. 

Masa balik Kelantan, tak pernah pula terjumpa atau rasa nak cuba ke apa.

Friday, 19 August 2022

Waktu Sesuai Untuk Ke Sawah Padi Sekinchan

Bulan Jun haritu SR ada buat entry kontot tentang SR dan keluarga ada pergi ke Sekinchan.

Memang tak plan seketul habuk pun. Bangun-bangun pagi tu, memang seperti biasa (bak lagu hujan) tetiba lepas sarapan, zaimi dapat rasukan idea mengejut. Tetiba nak pergi Sekinchan tengok sawah padi. Memang beruk pun tak akan terkejut sepertimana SR terkejut masa tu. Haha!

Anak-anak pun memang support la ayah diorang kan. Memang naklah bila ayah ajak pergi jalan.

Terus check waze semua, perjalanan dalam 2 jam kalau dari rumah SR. Memang bersiap dengan pakej bersilat! Katanya pulak nak balik hari, seketul sehelai baju lebih pun tak bawak!

Royalty Musk Al Musbah

Musim haji yang lepas ni, bapa saudara SR dapat rezeki menunaikan ibadah haji bersama isterinya. Alhamdulillah, setelah beberapa tahun terpaksa bertangguh sebab pandemik Covid-19 kan. Akhirnya sampai juga giliran mereka berdua. Jadi, lepas dah selamat kembali ke Malaysia, ada pula rezeki buah tangan untuk SR! Dapat hadiah, mestilah happy!

Tuesday, 16 August 2022

Salam Selasa

Assalamualaikum wbt.

Orang lain rata-rata dah mulakan minggu baru Ahad atau Isnin, tapi SR baru nak mulakan minggu baru. Cuti sampai Isnin punya pasal.

Thursday, 11 August 2022

Baju Raya Tema Merah Jambu + Coklat | Throwback Thursday

Raya Aidilfitri 2022 yang lepas, zaimi memang dah bagitahu SR yang dia tak nak beli baju melayu baru untuk raya. Kisahnya baju raya yang beli masa 2021 pun masih elok dan tak luak lagi. Adam dan amir punya baju pun sama. Memang elok sangat dan baru aje pakai beberapa kali. Sejak dah habis tadika, budak-budak ni memang jarang pakai baju melayu. Masa tadika bolehlah juga dipakaikan masa hari Jumaat.

Bila check, masih muat. Seluar yang asal labuh, dah jadi ngam-ngam. Jadi zaimi suruh SR dengan ayu aje yang beli baju raya. Itu yang jadi tema campuran merah jambu dan coklat tu. Sebab SR berkenan pula tengok baju Sabella jenis ni (tak ingat kod dia) yang warna coklat. Lebih-lebih lagi, ada pula yang versi kanak-kanak sekali. Terus order!

 

Monday, 8 August 2022

Pengalaman Buat Rawatan Akar Gigi di Cozy T Senawang

SR akui, SR memang salah seorang yang menyumbang kepada statistik masyarakat yang takut nak ke klinik gigi dan takut nak berjumpa dengan doktor gigi. Nak cakap punyalah lama SR tak pergi klinik gigi pun malu tau.

Jadi nak dijadikan cerita, dalam 3 tahun lepas, geraham SR yang belah kiri mula terasa sakit. Asalnya tergigit tulang masa makan nasi goreng ayam. Ada tulang serpih dalam nasi. Rasa bergegar otak masa tergigit tu.

Tapi, SR in denial. Selalu buat-buat lupa, atau tahan aje sakitnya.

Friday, 5 August 2022

Doa untuk Anak yang Keras Kepala



 يَا مُقَلِّبَ الْقُلُوبِ ثَبِّتْ قَلْبِى عَلَى دِينِكَ

"Ya muqollibal quluub tsabbit qolbi ‘alaa diinik"

Monday, 1 August 2022

10 KEBAIKAN MAKAN NASI

Majoriti kita sedia maklum bahawa makan nasi mempunyai beberapa kelebihan, tetapi kita mungkin tidak memahami sepenuhnya apakah kelebihan tersebut. Walaupun kelebihan tepat nasi mungkin tidak diketahui umum, satu perkara yang pasti: rasanya sedap! Semua orang suka makan nasi. Ia adalah hidangan sampingan atau hidangan utama yang hebat yang sesuai dengan pelbagai jenis makanan, termasuk daging, tauhu, sayur-sayuran dan banyak lagi! 

Temui 10 kelebihan kesihatan makan nasi secara konsisten dengan membaca entry ini!



Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Awana SkyWay Gondola: Genting Highlands Cable Car

Awana SkyWay Gondola: Genting Highlands Cable Car
BOOK YOUR RIDE HERE