Atau emel SR di syaznirahim[at]gmail.com
Showing posts with label 2022. Show all posts
Showing posts with label 2022. Show all posts

Thursday, October 6, 2022

Solat di Masjid Sri Sendayan

#throwback

Asalamualaikum wbt...

Allahu, lamanya entry ni terperam. Masa ni kami pergi ambil angin berjalan-jalan di Sendayan. Leka dengan masa, tiba-tiba dah enam petang. Sudahlah belum solat, nak balik rumah semestinya tak sempat. Jadi kami singgah menunaikan kewajipan (lambat! jangan tiru SR!) di Masjid Sri Sendayan, atau dikenali juga sebagai Masjid Baru Sendayan.

Sunday, October 2, 2022

Makan Tengahari di Fuel Shack IOI City Mall

#throwback

Assalamualaikum wbt semua!

Makan apa tengahari ni? SR tak tahu lagi nak makan apa. Lauk ayam paprik yang SR masak tengahari semalam pun ada lagi beberapa ketul, SR dah panaskan.

Teringat pula kisah dua bulan lepas kot, SR dan Zaimi bawa anak-anak ke IOI City Mall, sebabnya kami nak ke All It. Nak beli sesuatu dekat sana. Jadi bila dah confirm beli, staf All It minta kami pergi jalan-jalan dulu dalam 1 jam sebab dia nak set up.

Perut pun masing-masing dah berkeroncong kelaparan,  pergi round dekat kawasan outlet makan tu, hampir semuanya penuh melimpah dengan pelanggan.

Malas dah nak fikir, kami terus aje masuk ke outlet Fuel Shack.

Monday, September 26, 2022

Kenangan berkursus Pre PHD di ILD UiTM Bandar Enstek

Assalamualaikum wbt...

Sihat je semua reader? SR rasa macam dah lama SR tak blogwalking. Rindu nak baca kisah blogger-blogger lain. Harap nanti adalah sedikit masa untuk blogwalking nanti.

SR pun tak ada apa sangat nak cerita hari ni. Entry draf banyak, semangat nak menaip tu yang kurng sikit. Sedikit sibuk, badan pun letih aje haha!

Ini kisah awal Ogos 2022. SR dapat juga rebut tempat untuk berkursus Pre-PHD di ILD. Fuh bukan senang nak dapat tempat, kursus yang sentiasa 'hot' di kalangan pensyarah UiTM yang belum lagi ada PHD, macam SR ni lah haa...

Sunday, September 25, 2022

Brunch di House of TMS Cafe Sajian Selero Nogori, Ulu Bendul, Negeri Sembilan


Assalamualaikum wbt...

SR dan zaimi sebenarnya dah beberapa hari perasan, ketika kami dalam perjalanan ke/ dari Kuala Pilah, ada satu kedai makan baru yang dibuka dekat depan kedai cendol di Ulu Bendul tu. Kalau dari arah Seremban ke Kuala Pilah, kedai ni selepas tempat mandi di Ulu Bendul tu. Memang kedai makan yang tepi jalan besarlah kiranya.

Jadi semalam, lepas sahaja anak-anak lelaki SR habis kelas taekwondo, terus bawa anak-anak ke sini. Disebabkan waktu pun dah pukul 11 pagi, kiranya macam kami datang untuk brunch. Breakfast + lunch sekaligus!

Saturday, September 24, 2022

Hot Latte Di Jelatok Retreat Farm Cafe

Assalamualaikum semua ๐Ÿ˜€


Hari ni SR dan keluarga sempat pergi minum latte dekat Jelatok Retreat Farm di Lenggeng, Negeri Sembilan.

Sunday, September 18, 2022

Ke Laman Warisan Seni Kampung Laut Kelantan

Assalamualaikum wbt...

SR ada, SR balik kampung zaimi di Kota Bharu hujung minggu ni. Jadi menghabiskan masa bersama lah kiranya. Itu yang tak berupdate pun mana-mana mdia sosial SR kecuali TikTok aje. Haha!

Saturday, September 10, 2022

Tengahari di Pantai Batu Hitam Kuantan Pahang | Throwback

Saja SR nak kongsikan pemandangan dan suasana di Pantai Batu Hitam, Beserah, Kuantan Pahang pada waktu tengahari. 

Memang sangatlah panas dan terik!

Masa ni anak-anak SR sibuk ajak ayah dengan tok wan diorang ke pantai ni. Nak mandi laut punya pasal. Anak-anak SR memang susahlah nak lepaskan peluang untuk bermandi-manda di Pantai Batu Hitam ni setiap kali balik ke Kuantan. Selalu SR malas nak ikut, tapi masa mid Ogos hari tu, SR ikut.

Ha lepas dah ikut, kepanasanlah!
Hahaha!

Thursday, September 8, 2022

Bermandi-Manda di Perkelahan Pasir Kubur Sungai Lembing | Throwback Thursday

Assalamualaikum wbt...

Pejam celik, pejam celik, tiba-tiba dah hari Khamis kan. Esok dah Jumaat. Dah nak habis dah cuti sekolah bulan 9 2022 ni. Ada jugalah rasa tak sempat nak buat apa-apa pun. Tambahan pula kami baru aje lepas kuarantin Covid-19 kan.

Hari ni SR nak kongsikan cerita SR sekeluarga pergi ke Perkelahan Pasir Kubur di Sungai Lembing, Pahang. Kami pergi sejurus selepas kami meninjau-ninjau Jambatan Gantung Kolong Pahat yang tak jauh dari sini tu.

Tuesday, September 6, 2022

Jambatan Gantung Kolong Pahat Sungai Lembing Pahang | Throwback

Mari kita throwback kisah beberapa minggu lepas yuk! Masa ni kami balik Kuantan. Emak dan abah SR ajak jalan-jalan. Sekali sekala balik, mestilah nak berjalan dengan cucu-cucu. Sejak mak dan abah SR pindah ke Kuantan pada 2018, SR memang tak pernah lagi ke Sungai Lembing. Jadi why not kan?

Siap-siapkan anak, dan terus mulakan perjalanan ke Sungai Lembing. Dari Beserah ke Sungai Lembing mengambil masa perjalanan dalam 30 ke 40 minit sahaja. Tak lah jauh pun rupanya.

Monday, September 5, 2022

Mencari Pasembur Gani di Esplanade Pulau Pinang | Family Trip Ke Pulau-Pinang 2022 | Throwback

Ini kisah sambungan dari kami pergi ke The Habitat Penang Hill. Turun dari Bukit Bendera pun hari dah petang sangat waktu tu. Kalau ikut plan asal, turun dari The Habitat, nak terus ke Rumah Kelahiran P. Ramlee yang terletak tak jauh dari situ.


Tapi rupanya Rumah P. Ramlee ni hanya dibuka mengikut waktu pejabat. Sebab dia terletak dalam kawasan pejabat kerajaan, dan memang diuruskan oleh Arkib Negara Malaysia. Sampai pun dah pukul 6 petang, memang tak bolehlah pergi dah. Adamlah yang kecewa sangat, sebab dia yang teringin nak pergi.


Bergambar dari seberang jalan sajalah dulu, ada rezeki nanti mana tahu boleh masuk ke dalam kan?

Tapi SR nak gelak dengan ayat Amir, "Fuh nasib baik dah tak boleh masuk. Amir dah risau tadi. Amir malu nak jumpa P. Ramlee sebenarnya. Nanti nak cakap apa dengan dia."

Punyalah gelak kami semua! Dah kena explain pula sekali lagi yang Rumah P. Ramlee tu, rumah dia aje. P. Ramlee dah meninggal ๐Ÿ˜…

Jadi kami meneruskan misi kami seterusnya untuk mencari pasembur di Padang Kota. Memang antara wish list juga datang ke Pulau Pinang.

Perjalanan yang tak jauh mana pun jaraknya, tapi sesak. Banyak betul kereta. Hampir kami berputus asa aje. Memang tak ada parkir yang dekat dengan medan selera tu. Tapi akhirnya kami jumpa juga 1 parkir kosong betul-betul depan rumah api. Memang jauuuuuuh nak menapak ke medan selera. Tapi dah sampai kan, teruskan!

Saturday, September 3, 2022

Port Bergambar OOTD di Taman Gelora Kuantan | Throwback

Assalamualaikum semua...

Harini SR nak throwback dan kongsikan gambar-gambar raya keluarga sebelah SR. 


Raya 2022 ni lah. Masa ni SR baru dapat balik ke belah SR. Raya pertama sehingga raya keempat di belah zaimi. SR pernah kongsi juga gambar-gambarnya di Baju Raya Tema Merah Jambu + Coklat dulu.

Masa ni, adik lelaki SR sekeluarga tak ada. Jadi, SR sekeluarga lima beranak, mak dan abah, serta adik bongsu SR dan suaminya sahaja yang ada. Memang dah plan nak bergambar raya dekat Taman Gelora ni. Bosan bergambar dalam rumah aje kan. Haha...

Wednesday, August 24, 2022

Sepetang di The Habitat Penang Hill Family Trip Ke Pulau-Pinang 2022 | Throwback

Pada yang masih ingat, SR pernah cerita yang kami sekeluarga ada pergi ke Pulau Pinang, dan menaiki funikular di Bukit Bendera. Sebenarnya, ada satu tarikan di Bukit Bendera itu yang SR dan zaimi teringin sangat pergi ke sana.

The Habitat Penang Hill!

Friday, August 19, 2022

Waktu Sesuai Untuk Ke Sawah Padi Sekinchan

Bulan Jun haritu SR ada buat entry kontot tentang SR dan keluarga ada pergi ke Sekinchan.

Memang tak plan seketul habuk pun. Bangun-bangun pagi tu, memang seperti biasa (bak lagu hujan) tetiba lepas sarapan, zaimi dapat rasukan idea mengejut. Tetiba nak pergi Sekinchan tengok sawah padi. Memang beruk pun tak akan terkejut sepertimana SR terkejut masa tu. Haha!

Anak-anak pun memang support la ayah diorang kan. Memang naklah bila ayah ajak pergi jalan.

Terus check waze semua, perjalanan dalam 2 jam kalau dari rumah SR. Memang bersiap dengan pakej bersilat! Katanya pulak nak balik hari, seketul sehelai baju lebih pun tak bawak!

Monday, August 8, 2022

Pengalaman Buat Rawatan Akar Gigi di Cozy T Senawang

SR akui, SR memang salah seorang yang menyumbang kepada statistik masyarakat yang takut nak ke klinik gigi dan takut nak berjumpa dengan doktor gigi. Nak cakap punyalah lama SR tak pergi klinik gigi pun malu tau.

Jadi nak dijadikan cerita, dalam 3 tahun lepas, geraham SR yang belah kiri mula terasa sakit. Asalnya tergigit tulang masa makan nasi goreng ayam. Ada tulang serpih dalam nasi. Rasa bergegar otak masa tergigit tu.

Tapi, SR in denial. Selalu buat-buat lupa, atau tahan aje sakitnya.

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot