Pages

Search This Blog

Showing posts with label novel. Show all posts
Showing posts with label novel. Show all posts

Tuesday, October 29, 2013

Novel Love You Mr. Arrogant untuk Dijual..?

Minggu lepas memang seminggu tu balik kampung Zaimi kat Kota Bharu, so kat sana online mengharapkan telefon je lah.. Ala korang taulah, kalau online guna telefon ni memang kurang feel.. Tak syiok..

Semalam masuk masuk office je memang terus membizi update fail bagai..
Yelah, minggu ni ada audit.. hehe..

So kalau rajin next entry baru cerita pasal Kota Bharu..

Dan ketika kat rumah mertua jugaklah aku terrrrr tengok drama pukul 7 kat TV3 tu, Love You Mr. Arrogant tu.. mula-mula tengok macam biasa lah.. tanpa sebarang perasaan. Sebab aku memang jarang sangat bukak TV3 kalau kat rumah, sebab mesti bukak 722 atau 411 ke.. 132 ke..

So layans..

Sekali eh boleh tahan gak drama ni ek. Tengok lagi. Eh. Suka pulak..hahahah!

Makanya tak pasal-pasal masa kat Kota Bharu jugak aku terrrrr beli novel dia kat Tesco.. kikiki..

Dah siap baca dah pun..hua hua hua..

Tapi nampak lah jalan cerita dia ada lari-lari sikit kan..
Tapi takpe, layanss!


Boleh tahan best gak tulisan Aliesha Kirana ni..
sekarang ni aku tengah baca yang Cinta Bersaiz XXL lak..

Tapi, Love You Mr. Arrogant ni memang BUKAN untuk dijual lah nampaknya..

hee...


p/s: apa ke hei nya aku ni?

Monday, June 14, 2010

Novel Lagenda Budak Setan Ahadiat Akashah

Hello Readers! =)

Hari ni 14 June 2010, beerti, dah 11 hari filem Lagenda Budak Setan ditayangkan di pawagam..
Tapi, aku masih belum berkesempatan menonton *nanges*..


Macam-macam respon aku dah dengar mengenai filem ni, ada yang puji, ada yang dah pergi tonton 2-3 kali, ada yang kata bosan, ada yang siap kutuk-kutuk lagi.. Hmm.. semua tu menambahkan lagi perasaan meluap-luap aku nak pergi menonton filem ni, cuma masa je yang tak mengizinkan lagi..hehe..

Disebabkan filem Lagenda Budak Setan ini jugaklah, begitu ramai orang yang bertanyakan 1 soalan ni pada aku memandangkan aku ada menjual novel-novel terpakai..

"Novel Lagenda Budak Setan ada tak?"

Hehehe..serius, ramai yang nak beli Novel itu sekarang ni, malangnya, tak ada sesiapa pun yang nak tolak buku tu kat aku sekarang. Wah gitu, kalau jual harga tinggi pun, aku rasa mesti ada yang sanggup beli~!

Aku pernah baca novel tu masa sekolah-sekolah dulu, tapi dah lama sangat masa berlalu, aku dah lupa jalan ceritanya. Mungkin orang lain pun sama, jadi kalau boleh nak baca dulu novelnya, sebelum pergi menonton di pawagam. Jadi, takdelah rasa tercangak-cangak masa menonton..huhu..


Jadi kesimpulannya, aku rasa Novel Lagenda Budak Setan ni bolehlah dicetak semula oleh publisher nya.. Sebab, mesti ramai yang akan beli..kan? Lepas tu kat cover Novel yang cetakan terkini tu, bolehlah letak gambar Lisa Surihani..wewit!

ps: bilalah nak pergi tengok wayang ni...

updated: sudah ada inisiatif mencetak novel ni rupenya, aku baru tau. weee! suke! akan kumpul duit untuk membelinye! ;)

Wednesday, May 5, 2010

Pekerja Kaunter Pejabat Pos Terlalu Garang!

Salam semua =)

Lewat pagi tadi, aku pergi Pejabat Pos..
Ada orang beli buku di Kedai Buku Online aku tu, syukur!



Lepas ambil angka giliran apa semua, aku pun duduk la tunggu turn, ada 10 orang lagi sebelum aku..
Ting tong.. Angka giliran tu berubah, bangunlah seorang Uncle keturunan India,
lebih kurang baya abah aku kot.. Dia nak buat urusan apa aku tak pasti, tapi aku rasa ada kaitan dengan kirim duit..

Punyalah kuat suara minah yang jaga kaunter tu bercakap dengan uncle tu, dia marah sebab dia batak tak dapat nak baca tulisan yang atas sampul tu.. Dia kata tulisan hodoh, dia suruh uncle tu eja, Uncle tu eja la.. Nama penerima tu pulak rasanya memang nama orang India yang klasik, jadi agak panjang dan susah disebut. Pastu dia marah-marah lagi uncle tu, tak kan la tulisan sendiri pun tak boleh baca.

Uncle tu kata la, ini anak dia yang minta tolong dia, tu tulisan anak dia, bukan tulisan dia.
Minah tu sound lagi, "lain kali, suruh la dia datang sendiri, tak pun tulis la senonoh sikit"

Uncle tu macam malu dah, terus bini dia pun yang duduk terus datang kat dia, minah tu bising-bising lagi,
"Aunty boleh tak baca tulisan buruk macam ni? Lain kali tulis elok-elok la, tak de la susah!"
Aunty tu senyum kelat je, terus Uncle tu kata nanti la dia nak suruh anak dia datang sendiri.. Muka dah sedih dah..

Minah tu bising lagi, "Tak pun, bawak la fotostat IC ke apa ke, takdela sakit mata saya ni"

Apa yang aku hairan, kat depan minah tu punya kaunter, ada tertampal beberapa etika kerja, antaranya (lebih kurang, sebab aku tak hafal):

Will help you with warmth and respect.


Aku rasa macam nak terajang aje minah tu. Perlu ke dia tengking2 uncle tu? Perlu ke cakap kuat2, sampai aku yang duduk jauh dari kaunter tu pun dengar? Perlu ke kurang ajar dengan orang tua? Tak reti cakap baik2 ke?

Serius aku tak suka cara minah tu. Bukan uncle tu aje kena marah, ada sorang lagi pakcik pun dia perli2 macam dia hebat sangat, macam dia tu lah PENGARAH POS MALAYSIA. Serius tak ada budi bahasa, buat malu melayu je..ciss..

ps: Inilah orang cakap, kerana nila setitik, rosak susu sebelanga.

Wednesday, March 24, 2010

Review: Katz Tales - Living Under the Velvet Paw

Salam semua =)

Pada hari ini, aku nak membuat review mengenai sebuah buku yang amat sesuai untuk pencinta kucing, yang bertajuk Katz Tales - Living under the velvet paw, ditulis oleh Ellen Whyte. [ISBN 978-967-3035-64-9]


Buku ini terbahagi kepada dua bahagian, dimana bahagian pertama berkisahkan tentang pengalaman penulis memelihara beberapa ekor kucing tempatan Malaysia, atau lebih kita kenali dengan Kucing Kampung. Ellen memuatkan kisah-kisah mengenai kucing-kucing yang pernah menghuni rumah beliau sepanjang beliau menetap di Malaysia, bermula dengan Scoop, Mr Bones, Au dan Target. Bahagian ini banyak bermain dengan perasaan aku, penulis bijak bermain dengan emosi ketika menceritakan mengenai kisah hidup makhluk-makhluk comel itu! Ada kisah yang buat aku ketawa, tersenyum, sedih..dan selalunya membuatkan aku pergi memeluk Elin, dan teringatkan Boody. Penulis turut menekankan, bahawa kucing bukanlah sekadar haiwan peliharaan, tetapi turut berfungsi sebagai teman dan ahli keluarga. Aku setuju dengan kenyataan ini! 

Bahagian dua pula, Ellen menyelitkan beberapa tips mengenai kucing, penjagaan makhluk comel ini dan perkara yang sering menjadi tanda tanya bagi pemelihara kucing. Bahagian ini amat berguna bagi mereka yang ada terfikir untuk menjadikan kucing teman di rumah, kerana disini ada dijelaskan mengenai budget yang pelu diperuntukkan untuk kucing setiap tahun, bagaimana menjauhkan kucing dari merosakkan perabot, dan penekanan bahawa kucing adalah haiwan yang mempunyai jangka hayat yang agak lama, jadi memerlukan kesungguhan dalam membela meraka, kerana mereka juga makhluk Tuhan yang tidak boleh disia-siakan.

Secara peribadi, aku merasakan buku ini sangat menarik, sebab aku sanggup untuk teruskan membaca walaupun di dalam gelap! Haha! Aku berkongsi bilik dengan adik aku, jadi bila dia nak tidur, lampu mestilah kena padam. Aku baca hanya dengan menggunakan cahaya dari lampu sinki bilik air..haha.. Buku ini juga turut menyelitkan gambar-gambar si comel itu semua, maka kita boleh lebih menghayati kisah mereka. =)

Buku ini sudah berada di pasaran Malaysia, Singapore, Brunei dan juga Indonesia dan hanya berharga RM28 sahaja! Memang berbaloi bagi buku yang setebal 200 mukasurat ini =)

Maklumat lanjut bagi buku ini boleh dibaca disini.


ps: mungkin aku akan kembali membaca buku selepas ini setelah hampir 7 tahun aku lupakan hobi itu.




  



Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Disclaimer


All content provided on this "Syazni Rahim Blog" blog is for informal reading only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information or comments on this site or found by following any link on this site.

The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information.

The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.