Saturday, 29 October 2022

Cupcake Biru dan Merah Jambu

Assalamualaikum semua...

Hari tu SR ternampak kedai kek King's di Giant Senawang jual cupcakes yang ada krim pink dan biru. Nampak sedap sangat bersusun kek kek tu 😎

SR pun apa lagi, terus beli 2 bekas! 1 bekas ada sepasang cupcake biru dan pink. Memang warna kegemaran ayu dan amir.

Friday, 28 October 2022

Bolehkah Orang Islam Makan Sushi?

Assalamualaikum dan salam Jumaat semua!

Malam tadi, SR mimpi SR pergi makan sushi. Suasana mimpi tu, SR tengah duduk atas bangku tinggi, sambil tengok sushi-sushi tu lalu atas belt yang pusing-pusing atas meja. Tapi, tiap kali SR nak ambil, orang sebelah SR (SR tak nampak siapa) asyik jerit haramlah! Haramlah! 

EH eh eh geram pulak SR! Sebab dia elok je ambil dan makan. Hahaha!
Sampai mengarut-mengarut dah scene dalam mimpi, terus SR terjaga.

Jadi hari ni baca-baca sikit pasal hukum makan sushi. Sambil tekak teringin benar nak makan sushi. Kena cari ni!

+++


Soalan

Assalamualaikum Datuk Mufti, saya ingin bertanyakan soalan, bolehkah kita memakan sushi dan juga sashimi? Mohon penjelasan Datuk Mufti. Terima kasih.

Hukum memakan sushi dan sashimi adalah...

Tuesday, 25 October 2022

Menyusuri Esplanade Kuantan

#throwback

Assalamualaikum wbt...

Bila dah selalu pergi ke mana-mana bawa anak-anak, sesekali berjalan berdua dengan suami sahaja, SR rasa kosong. Zaimi pun cakap perkara yang sama. Bukanlah tak suka berjalan berdua sahaja, tapi rasa tak lengkap. 

Samalah kisahnya masa SR dan zaimi pergi jalan-jalan berdua sekejap di esplanade Kuantan ni. Duduk-duduk ambil angin di tepi Sungai Pahang yang lebar ni.

Faedah Dari Bermain Bola Sepak

 Bola sepak adalah sukan yang sangat menyeronokkan yang boleh dimainkan oleh semua orang, dan boleh dimainkan di mana-mana sahaja. Dan ia tidak memerlukan kos yang tinggi untuk bermain sama ada. Kemudahan akses inilah yang menjadikannya sukan paling popular di dunia. 


Terdapat begitu banyak faedah berbeza bermain bola sepak yang anda akan mahu bermain sepanjang hari. Bukan sahaja sukan yang menyeronokkan untuk dimainkan yang membolehkan anda bersosial dengan orang lain, tetapi ia juga hebat untuk kesihatan otot anda, kesihatan jantung, kekuatan tulang, keadaan mental anda dan banyak lagi.

Monday, 24 October 2022

Pelajar IPT Boleh Pulang Mengundi?

 Pelajar institut pengajian tinggi awam dan swasta dibenarkan pulang lebih awal untuk mengundi pada pilihanraya November 2022 ini.


Selamat mengundi buat semua, mari jalankan kewajipan pada negara.

Sunday, 23 October 2022

Redeem Robux Roblox RM50 Sempena Hari Jadi

Kisah ini sambungan dari kami pergi makan di TCRS sempena hari jadi amir tadi.

Tak pastilah dengan anak-anak reader sekalian, tapi anak-anak lelaki SR memang terjebak sungguh dengan permainan interaktif yang dipanggil Roblox ni. 


Ringkasnya, Roblox ni adalah satu tempat untuk anak-anak ni main banyak jenis game. Ha gitulah. 

Dine In di The Chicken Rice Shop Senawang

Sempena hari lahir amir yang ke tujuh pertengahan Oktober yang lepas, kami lima beranak celebraye dengan makan-makan di The Chicken Rice Shop yang agak baru sahaja dibuka di Senawang ni. Memang tak sampai setengah tahun lagi kewujudan TCRS Senawang ni tau.

Lokasi dia adalah dalam Giant Senawang. Dulu, lot The Chicken Rice Shop ni adalah kedai buku MPH. Sekarang dah jadi kedai makan TCRS ni.

Friday, 21 October 2022

Hukum Makan Ikan Tembakul

 Salam Jumaat semua 😁
Baru-baru ni SR ada tonton filem melayu lama, Batu Belah Batu Bertangkup. Bila tengok adegan mereka makan ikan tembakul, terus terfikir, bolehkah orang Islam makan ikan tembakul?

Sebab macam pernah dengar, katanya tak boleh sebab dua alam.

Jadi setelah SR buat pembacaan, ini yang SR dapat:

+++


SOALAN

Assalammualaikum.  Ikan belacak atau dikenali dengan nama ikan tembakul boleh hidup di dalam lumpur di sekitar perairan pasang surut. Persoalannya, adakah ikan belacak dikategorikan sebagai 2 alam, bagaimanakah status hukumnya? Berlaku kekeliruan sama ada ia haiwan akuatik atau haiwan dua alam? Mohon pencerahan Mufti.

Ringkasan Jawapan:

Ikan belacak atau dikenali ikan tembakul...

Thursday, 20 October 2022

Little Scientist in Action 2022

#throwback

Assalamualaikum...

Ya, bahasa melayunya adalah saintis kecil.
Adam dan amir siap pakai lab coat kan?
Hihihi...

Kisahnya, Pusat Pengajian Biologi UiTM Negeri Sembilan, Kampus Kuala Pilah, ada menganjurkan satu program sempena cuti sekolah yang lepas. Program yang diberi nama Little Scientist in Action ni melibatkan penyertaan dari anak-anak staf kampus ini.

Program yang pengisiannya berkisarkan aktiviti di makmal biologi dan mikrobiologi, Memang anak-anak SR seronok sangat. Lab coat tu, masing-masing macam tak nak pulangkan pada urusetia!
Hahaha!

Tuesday, 18 October 2022

What Happen in Cameron Highlands, Stay in Cameron Highlands

#throwback

 Assalamualaikum wbt semua!

Cerita bulan Jun 2022 sebenarnya ni. Kalau ada yang ingat, pertengahan 2022, SR ada cerita kisah-kisah SR ke Pulau Pinang, bawa anak-anak berjalan dan holiday. Sewaktu perjalanan balik dari Penang ke Senawang, Zaimi bawa kami semua singgah ke Cameron Highlands.

Haha!

Ya, kalian tak salah baca! Memang gigih panjat jalan Simpang Pulai untuk singgah di Cameron Highlands! Tapi sampainya pun dah lepas asar, tak banyaklah tempat boleh dituju. Sempatlah masuk beli kaktus di Cactus Point.

Monday, 17 October 2022

Friday, 14 October 2022

Bolehkah solat sambil pejam mata?

Assalamualaikum!
Salam Jumaat!

SR selalu tertutup mata masa solat. Sebenarnya tak apa ke solat sambil pejam mata? Jadi akhirnya hari ni SR pun buat pembacaan sikit. Marilah SR share juga dengan kalian.

Semoga bermanfaat!

+++


Soalan:

Assalamualaikum, apakah hukumnya seseorang yang solat dengan memejam matanya dengan tujuan untuk lebih khusyu’ ?

Jawapan:

Wa’alaikumussalam w.b.t,

Alhamdulillah segala puji dan syukur kami panjatkan kepada Allah S.W.T. Selawat dan salam kami ucapkan kepada junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W, para isteri dan keluarga baginda, para sahabat, seterusnya golongan yang mengikuti jejak langkah baginda sehingga hari kiamat.

Monday, 10 October 2022

Kluster Baju Biru

#throwback

Scroll galeri, terjumpa pula gambar ni. Gambar masa jamuan hari raya aidilfitri di aras pejabat SR. Tema yang ditetapkan untuk tema jamuan raya aras SR ni mudah dan senang diikuti, I like!

Sunday, 9 October 2022

Pertama Kali Sarapan di Kodai Makan Ain, Seri Menanti, Kuala Pilah

#throwback

Assalamualaikum...

Best kan, ada long weekend kali ni, sempena Maulidur Rasul. Dapatlah berhujung minggu tiga hari. Syukur sangat. Dapat rileks lebih sikit. Tambahan pula, minggu depan, akan bermula semester baru untuk UiTM. Kebanyakan kelas SR adalah secara online. Tapi untuk beberapa subjek, ada makmal dan kelas yang face to face juga. Moga terus semangat menghadapi semester baru ini!

Entri kali ni, SR terjumpa gambar-gambar SR dan famili bersarapan di sebuah kedai makan yang agak popular di Negeri Sembilan, di Kuala Pilah khususnya, iaitu Kodai Makan Ain.

Kedai ni terletak betul-betul berhadapan dengan gerbang jalan ke Seri Menanti. Kalau dari Seremban arah ke Kuala Pilah, gerbang yang pertama (sebab ada dua jalan masuk ke sana).

Jika ikut waze, boleh juga taip Perkampungan Budaya Terachi.

Friday, 7 October 2022

Bolehkah Tunduk Hormat Pada Manusia?

 

SOALAN

Assalamualaikum WBT kepada S.S Mufti Wilayah Persekutuan. Mohon maaf, bertanyakan soalan ini kerana sehingga sekarang masih tidak ada lagi jawapan kukuh yang saya dapat. Soalan saya, Apakah hukum jika melakukan tunduk hormat seperti budaya masyarakat Jepun dan Korea atau Tunduk hormat kepada hakim ketika berada di dalam ruang mahkamah atau Tunduk hormat kepada yang dipertua ketika ahli berada di ruang parlimen dan Tunduk untuk cium tangan ketika bersalaman dengan guru atau orang yang tua? Mohon S.S Mufti boleh memberikan jawapan. Terima kasih.

JAWAPAN

Alhamdulillah, segala puji dan syukur diucapkan kepada Allah SWT, selawat dan salam kami panjatkan ke atas junjungan besar Nabi Muhammad SAW, kepada ahli keluarga Baginda, para sahabat, serta golongan yang mengikuti jejak langkah Baginda Rasulullah SAW sehingga hari kiamat.

Thursday, 6 October 2022

Solat di Masjid Sri Sendayan

#throwback

Asalamualaikum wbt...

Allahu, lamanya entry ni terperam. Masa ni kami pergi ambil angin berjalan-jalan di Sendayan. Leka dengan masa, tiba-tiba dah enam petang. Sudahlah belum solat, nak balik rumah semestinya tak sempat. Jadi kami singgah menunaikan kewajipan (lambat! jangan tiru SR!) di Masjid Sri Sendayan, atau dikenali juga sebagai Masjid Baru Sendayan.

Wednesday, 5 October 2022

Anak Jadi Mangsa

 

SR selalu juga tengok siaran HGTV sejak menginjak dewasa ni. Haha!
Jadi, SR adalah mengikuti beberapa selebriti HGTV ni punya perkembangan semasa.

Yang terbaru ni, kisah Christina Haack, yang dahulunya dikenali dengan Christina El Moussa (Suami pertama) dalam rancangan Flip or Flop. Lepas dia bercerai dengan Tarek El Moussa, dia kahwin dengan Ant Anstead (Suami kedua), dapat seorang anak lelaki bernama Hudson.

Tapi jodoh dia dengan Ant tu amatlah singkat. Maka bercerailah lagi.

Nombor Telefon Sate RK Senawang


 

Tuesday, 4 October 2022

Bola, Buaian dan Audit


Cerita Ahad lepas. 
Zaimi bawa anak-anak pergi main dekat taman permainan yang tak jauh dari rumah SR ni.
Asalnya diorang pergi berempat, tapi tak lama lepas tu, adam balik rumah.

Monday, 3 October 2022

Cara Untuk Gembira Menghadapi Isnin

 

Adakah anda bangun dengan rasa tawar hati pada pagi Isnin? Jika anda melakukannya, jangan risau, ini adalah perasaan biasa. Hujung minggu sudah berakhir dan ini boleh membawa perasaan sedih. Anda mungkin bangun dari katil dengan perasaan bahawa hari Jumaat tidak akan tiba tidak lama lagi.

Motivasi pada hari Isnin adalah sesuatu yang semua orang boleh peroleh dengan pemikiran dan tabiat. Oleh itu, kami telah menyenaraikan beberapa petua berharga untuk anda belajar menghargai hari Isnin dan memulakan minggu dengan penuh semangat!

Sunday, 2 October 2022

Makan Tengahari di Fuel Shack IOI City Mall

#throwback

Assalamualaikum wbt semua!

Makan apa tengahari ni? SR tak tahu lagi nak makan apa. Lauk ayam paprik yang SR masak tengahari semalam pun ada lagi beberapa ketul, SR dah panaskan.

Teringat pula kisah dua bulan lepas kot, SR dan Zaimi bawa anak-anak ke IOI City Mall, sebabnya kami nak ke All It. Nak beli sesuatu dekat sana. Jadi bila dah confirm beli, staf All It minta kami pergi jalan-jalan dulu dalam 1 jam sebab dia nak set up.

Perut pun masing-masing dah berkeroncong kelaparan,  pergi round dekat kawasan outlet makan tu, hampir semuanya penuh melimpah dengan pelanggan.

Malas dah nak fikir, kami terus aje masuk ke outlet Fuel Shack.

Saturday, 1 October 2022

Hukum Menonton Harry Potter

 

Soalan

Assalamualaikum, apakah hukum menonton filem fantasi tetapi mengandungi unsur sihir seperti Cinderella, Harry Potter dan lain-lainnya. Jadi saya ingin bertanya apakah hukum menonton filem-filem berkenaan adakah ia tergolong dalam mempercayai sihir itu sendiri kerana saya mendengar ada hadis yang menyatakan bahawa sesiapa yang mempercayai sihir akan menjadi kafir dan tidak diterima solatnya.

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Awana SkyWay Gondola: Genting Highlands Cable Car

Awana SkyWay Gondola: Genting Highlands Cable Car
BOOK YOUR RIDE HERE