Showing posts with label kek. Show all posts
Showing posts with label kek. Show all posts

Sunday, October 17, 2021

Ulangtahun Hari Lahir Amir Ke 6

Seperti yang aku cerita malam tadi, semalam kami sekeluarga ada buat sambutan ulang tahun kelahiran amir yang enam tahun. Buat kecil-kecilan antara kami lima beranak aje. Beli kek dari Harold's Bread sebagai kek birthday dia, kami beli Rainbow Cake. Lepas tu zaimi rancang untuk deco-deco sikit dinding rumah, buat space untuk celebrate birthday amir tu. Siap beli lagi set birthday decoration tu dari shopee tau! Hehe!

Saturday, October 16, 2021

Persiapan Sambutan Ulangtahun Hari Lahir Amir

 Hari ni, 16 Oktober 2021 adalah ulangtahun kelahiran amir yang ke enam tahun.

Dari pagi lagi aku dengan zaimi dah menjalankan rancangan kami untuk buat sambutan kecil-kecilan dalam rumah ni. Ala, buat anak-beranak kami lima orang aje. Tapi nak buat yang meriah sikit.

Untuk tahun ni, semua anak-anak tak ada kek custome made. Kalau tahun-tahun sebelum ni, aku tempah kek dari satu bakeri favourite kami dekat Paroi tu. Tapi disebabkan daripada birthday adam hari tu kami hanya beli saja kek yang ready made dekat kedai, lepas tu birthday ayu pun sama macam tu juga, maka untuk adil, giliran amir pun kita beli aje kek dari Harolds Bread.

Monday, August 16, 2021

Mulakan Isnin Dengan Gambar Kek Lapis Sarawak

Hoih aku jenuh tahan nafsu tengok gambar yang jiran share dalam group taman ni.
Dia jual.
Dia nak ambil order kek lapis sarawak ni.

Warna-warni punyalah cantik..subhanallah..

Monday, May 17, 2021

Kek Kukus Dapur Minyak Tanah

Semalam, dah raya keempat, baru aku perasan yang raya tahun ni aku tak beli kek.

Sebab memang dari kecik lagi, kek raya mesti ada.

Nak buat, tak pandai.
Nak keluar pergi beli, takut pulak sebab musim covid tinggi ni.

Jadi check dekat Grab, orderlah kek dari King's Confectionery saja.

Monday, May 3, 2021

Thursday, January 14, 2021

Buat Mug Cake | Jan 2019 | Throwback Thursday

Cerita lebih kurang setahun yang lepas.
Saja nak ajak anak-anak ni buat aktiviti je sebenarnya.

Sehari sebelum hari kejadian ni, masa pergi Gaint, ada ternampak paket Mug Cake jenama Nona ni.





Saturday, January 2, 2021

Zaimi 35!

 Tahun ni sambut birthday zaimi lewat sikit, sebabnya hari birthday dia tu, aku kena masuk kerja dari pagi-pagi buta sampailah maghrib baru balik..huhuk

Jadi, aku roger dekat aku punya favorite baker, suruh tangguh kek tu ke hari esoknya.

Buat lek buat pis je masa tu, mesti zaimi pelik kenapa tahun 2020 aku tak belikan dia kek macam selalu 😜

Gambar lama

Saturday, December 19, 2020

Tragedi Kek Baldi

 Gitu pemilihan perkataan kau Syaz!

Tapi memandangkan cerita ni sebenarnya jadi masa bulan 10 haritu, mungkin bolehlah klasifikasikan sebagai Tragedi Oktober haha!

Ok, kisahnya aku tergoda dengan iklan Kek Baldi yang asyik lalu lalang di salah satu whatsapp group kejiranan.

Maka, tergoda punya pasal, terus order.

Dalam gambar iklan, nampak macam besar.

Dah pulak namanya baldi weh.


Monday, December 14, 2020

Friday, November 27, 2020

Thursday, July 16, 2020

Adam 7 | Throwback Thursday | 6 April 2020

Pejam celik, tiba-tiba, anak yang dahulunya diteran keluar secara induced, yang masuk ward sebab jaundice, yang menyebabkan aku belajar selok - belok menjadi emak walaupun kekok, dah 7 tahun usianya.

Dah sekolah, dah besar panjang.
Dah pandai jaga adik, dah boleh diminta pertolongannya.

Hari jadi untuk ke tujuh tahun ni jatuh pada musim PKP.
Tapi mak tetap tempah kek untuk adam, itu janji mak pada anak-anak mak, kek mesti kena ada 💓

Wednesday, July 2, 2014

Rabu Resepi | Kek Teh

Hai uolls..
Harini ubah sikit tema kuih raya ni, kita buat kek raya pulak ok?

Ok tak?


Ceh.. aku ni bajet ada pengikut je segment ni..

hew hew hew..

Bedal sajalah..
Di dalam mindaku, ada orang baca resepi-resepi aku share ni..hahahah
Padahal bukan resepi invented sendiri pun..

Takpalah.. mana tau ada orang cari-cari resepi, tersesat masuk blog aku ni, adalah jugak inputnya ye tak?
hua hua..

Ok, fokus! :P

Bahan-bahannya:

240g buah-buahan kering campuran
120g kulit limau campuran
1/2 cawan air teh pekat (disejukkan dahulu)
180g mentega
180g gula perang
Kulit oren yang diparut (1-2 biji)
2 biji telur
2 cawan tepung naik sendiri
1 sudu teh serbuk kayu manis (diayak dahulu bersama 1 sudu teh serbuk buah pala)


Cara-caranya:

Cincang buah-buahan kering dan kulit limau, dan rendamkan semalaman dalam air teh.
Pukul mentega dan gula sehingga ringan dan berkrim.
Masukkan kulit limau dan telur, pukul lagi sehingga sebati.
Masukkan pula buah-buahan, kaup dan balikkan bahan-bahan kering yang telah diayak.
Tuangkan adunan ke dalam acuan, dan bakar dalam ketuhar (175 darjah Celcius) dalam 50 minit.

Ok?

Ini resepi dari buku aku dapat dari Tesco..hee

.

Wednesday, May 28, 2014

Rabu Resepi | Kek Santan

Hai uolls, hari ni aku nak kongsi resepi kek pulak yang ada dalam buku resepi emak aku ni kan,
iaitu resepi kek santan.

Pernah dengar nama kek santan?
Ala yang hijau hijau yang lembut lembut tu.. kikiki..

Ha macam ni rupa dia.


Tapi ini bukan hasil tangan aku ye, ni aku ambil gambar dari blog orang lain, untuk bagi gambaran idea kat korang apa itu kek santan  ;)

Ok, resepinya:

Bahan-bahannya:

4 cawan tepung gandum
4 sudu teh baking powder
2 1/2 cawan santan dari 1 biji kelapa
Sedikit daun pandan
4 biji telur
2 cawan gula halus
Cara-caranya:

Pukul telur bersama gula sehingga kembang dan sebati.
Ayakkan tepung gandum bersama baking powder.
Sesudah gula dan telur tadi sudah sebati, masukkan santan, kemudian kacaukan adunan.
Masukkan pula tepung dan baking powder yang sudah diayak tadi.
Kemudian, masukkan adunan ke dalam acuan, dan bakar pada suhu biasa membakar kek.

Selamat mencuba!

Wednesday, May 14, 2014

Birthday Nenek ke 71!

Selasa 13 Mei 2014, kebetulan public holiday sebab hari wesak kan, so alang plan nak buat makan-makan sikit sempena birthday nenek aku yang ke 71 yang memang jatuh pada 13 Mei..



Ala, bukan apa pun, saja suka-suka makan-makan dengan family belah mak.

Angah Din dengan Aul tak ada  sebab dorang kena tunggu orang datang pasang unifi kat rumah dorang, dan family ucu memang jauh lah kan kat Langkawi tu, kalau buat event mengejut macam ni, memang susah lah dorang nak balik.

Buat dekat rumah mak je semalam, alang beli fillet ikan, suruh mak goreng sendiri je.
Plan asal nak makan kat luar, tapi mengenang ada dua baby tu, haru karang.. lebih-lebih lagi adam, sangatlah lasak! Baik makan kat rumah huhuu... Lepas tu alang beli kek, aku dengan zaimi sponsor pizza.. so yums!



Adam pun dengan tak malunya, tumpang makan sekali aisyah punya mee sup yang angah shidah buat.. haha..




Sebelum makan, selfie dulu ramai-ramai menggunakan monopod yang baru beli.. kah kah kah..




Lepas selfie dengan riuhnya, jom makan!








Sempat jugaklah merakamkan kenangan nenek dengan cucu terkecil, dan cicit sulung dia.. :')






Semoga nenek sentiasa sihat.. Dan dipinjamkan kepada kami lebih lama lagi......

Lama tak buat entry panjang-panjang macam ni..hihik..

Monday, August 19, 2013

Buku Resepi Emak

Emak aku memang ada 1 buku kulit tebal yang dia tulis tangan segala resepi yang ada dalam tu.
Maka semalam, terdetiklah dalam hati aku untuk pinjam..hahaha

Konon nak try lah buat masakan yang ada terkandung dan tertulis dalam tu.. hiks

Buke resepi emak. Bermula 1988.

Bila belek buku ni, memang terserlahlah kerajinan emak aku, handwritten kot semua resepi.
Dahlah tulisan dia lawa.

Buku memang nampak buruk dan uzur dah, tapi ini dikira arkib keluarga ni. hehe..

Sebagai seorang isteri dan ibu sekarang ni (haktuih), maka aku pun memasang azam bahawa aku nak try lah buat sebanyak mungkin resepi yang mak aku tulis ni. Aku pun akan compile la resepi2 yang aku akan dan dah buat dalam buku resepi aku sendiri pulak nanti.

Harapnya lah kan.
Harapnya bukan hangat-hangat taik ayam sajok..keh3

Dan aku akan share jugaklah resepi2 tu kat blog mana yang aku rasa menarik.

Tak takut ke terkongsi resepi rahsia keluarga?

Ewah..

Takde maknanya..

Buat apa nak rahsia2.. aku bukan tokey catering.
:D

Sebagai permulaan, mehlah nak share resepi pertama yang emak aku tulis dalam buku ni.

Jeng jeng jeng!

RESEPI KEK KUKUS *sedap kot.. emak selalu buat!*

Bahan-bahannya:

5 biji telur
1 kilo tepung gandum
1 kotak kismis
2 cawan gula halus
1 cawan gula (untuk gula hangus)
1 1/2 ketul butter
3 sudu teh serbuk bikarbonat
2 sudu teh krim tar tar

Cara-caranya:

Pukul butter dan gula halus hingga sebati.
Pukul telur hingga berbuih.
Ayak tepung gandum bersama serbuk bikarbonat dan krim tartar.
Masukkan telur tadi secara berselang-seli ke dalam adunan butter dan gula yang telah dipukul, dan gaulkan bersama kismis.
Buatkan gula hangus, dan dalam keadaan masih panas masukkan ke dalam adunan tadi, dan gaul hingga rata.

Sapukan sedikit marjerin pada loyang dan lapiskan dengan kertas minyak, dan tuanglah adunan tadi untuk siap sedia dikukus.

Letakkan loyang pada pengukus, dan kukuslah selama 5 - 6 jam, dan pastikan air tidak kering sepanjang tempoh kukusan.

Untuk hasil terbaik, gunakan dapur minyak berbanding dapur gas biasa.

Haihla..
sendiri taip, sendiri terliur ni.

Jom sama2 buat!

p/s: korang masih dalam mood raya ke?

Friday, March 15, 2013

Hari Lahir Oboi, dan Etot!

Harini 15 Mac, harijadi adik lelaki aku yang ke 23.
Mak oi..
Dah 23 tahun dah aku ada adik rupanya..huhuu..



Alang-alang ada kat rumah semalam, aku belikanlah dia kek.. :)

Semoga impian kau tercapai lah tahun ni ye!

Oh, semalam aku balik Semenyih pasal pagi tu ada appointment kat Hospital Putrajaya.
Pagi tu pergi dengan mak, sebab Zaimi ada kelas.
Siap kena saman sebab parking lagi..
Sebab parking tak ada, tempat tanah lapang yang selalu orang parking tu pun diorang tutup semalam, ada lori-lori tengah ratakan tempat tu..

Maka kami si pesakit-pesakit ni parking la kat tepi2 jalan.. Habis semua kena saman.
Hmmm... sabar je lah.

Ada berita saspens jugaklah dari hospital semalam..huk3
Nak cerita ke ek?
Nantilah..

Oh, apa cerita pasal Etot?
Tak ada apa pun.. cuma semalam Etot bagi kerjasama masa aku amek gambar dia..haha!


Oh Etot kucing kami berkaki pengkau..hihi..

:)

Friday, August 12, 2011

Perubahan fasa kehidupan

Hello~!

Baru teringat aku ada blog..heheh..

Emm dalam masa terdekat ni, ada beberapa perkara yang terjadi kat aku..
Antaranya, bulan lepas aku telah pun selamat ditunangkan dengan Zaimi :)
Alhamdulillah..

Sekarang ni, aku sama tempat kerja dengan dia, tapi dia masuk setahun awal..
Jadi, officially aku masuk kerja kat sini dalam bulan 2 aritu..

Makanya, apabila aku bertunang dengan Zaimi ni,
ada jugak suara2 sumbang seperti suara himar (ooops),
yang berkata ala-ala macam ni:

"Wah.. baru kenal 5 bulan dah bertunang!"



Malas nak cakap apa, senyum je lah..
Nak tergelak pun ada,
susah jugak bila ada species manusia yang suka menerjah tanpa usul periksa ni..haha!

Padahal dorang tak tau, kami ni dari kurus dah obese pulak dah bersama-sama..
Dari 2006 kot kitorang berkawan?
Biarlah..malas nak kecohs..


Majlis pun buat kecik-kecik je..
Takde pelamin2, takde canopy2..
Buat kalangan family2 je..

Duit kasi simpan untuk hari kawen..
Karang kalau aku ngan zaimi dah pakai sedondon,
ada pelamin, ada parents dua2 belah pihak, baik panggil tok kadi nikahkan terus je ye dak?

Oooppss..
Itu pendapat aku lah..
sebab kami ni jenis simple..
jangan marah haa.. pendapat masing2 lah kan.. :)


Weekend ni Insyaallah kami akan pergi menghadiri Kursus Perkahwinan pulak..

Kahwinnya bila?
haa..tungguu..

Eh, sapa2 tau kad mana boleh dapatkan Kad Undangan Perkahwinan yang lawa + berpatutan?
Ada cadangan?

=)

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot