Pages

Search This Blog

Showing posts with label kek. Show all posts
Showing posts with label kek. Show all posts

Thursday, July 16, 2020

Adam 7 | Throwback Thursday | 6 April 2020

Pejam celik, tiba-tiba, anak yang dahulunya diteran keluar secara induced, yang masuk ward sebab jaundice, yang menyebabkan aku belajar selok - belok menjadi emak walaupun kekok, dah 7 tahun usianya.

Dah sekolah, dah besar panjang.
Dah pandai jaga adik, dah boleh diminta pertolongannya.

Hari jadi untuk ke tujuh tahun ni jatuh pada musim PKP.
Tapi mak tetap tempah kek untuk adam, itu janji mak pada anak-anak mak, kek mesti kena ada 💓

Wednesday, July 2, 2014

Rabu Resepi | Kek Teh

Hai uolls..
Harini ubah sikit tema kuih raya ni, kita buat kek raya pulak ok?

Ok tak?


Ceh.. aku ni bajet ada pengikut je segment ni..

hew hew hew..

Bedal sajalah..
Di dalam mindaku, ada orang baca resepi-resepi aku share ni..hahahah
Padahal bukan resepi invented sendiri pun..

Takpalah.. mana tau ada orang cari-cari resepi, tersesat masuk blog aku ni, adalah jugak inputnya ye tak?
hua hua..

Ok, fokus! :P

Bahan-bahannya:

240g buah-buahan kering campuran
120g kulit limau campuran
1/2 cawan air teh pekat (disejukkan dahulu)
180g mentega
180g gula perang
Kulit oren yang diparut (1-2 biji)
2 biji telur
2 cawan tepung naik sendiri
1 sudu teh serbuk kayu manis (diayak dahulu bersama 1 sudu teh serbuk buah pala)


Cara-caranya:

Cincang buah-buahan kering dan kulit limau, dan rendamkan semalaman dalam air teh.
Pukul mentega dan gula sehingga ringan dan berkrim.
Masukkan kulit limau dan telur, pukul lagi sehingga sebati.
Masukkan pula buah-buahan, kaup dan balikkan bahan-bahan kering yang telah diayak.
Tuangkan adunan ke dalam acuan, dan bakar dalam ketuhar (175 darjah Celcius) dalam 50 minit.

Ok?

Ini resepi dari buku aku dapat dari Tesco..hee

.

Wednesday, May 28, 2014

Rabu Resepi | Kek Santan

Hai uolls, hari ni aku nak kongsi resepi kek pulak yang ada dalam buku resepi emak aku ni kan,
iaitu resepi kek santan.

Pernah dengar nama kek santan?
Ala yang hijau hijau yang lembut lembut tu.. kikiki..

Ha macam ni rupa dia.


Tapi ini bukan hasil tangan aku ye, ni aku ambil gambar dari blog orang lain, untuk bagi gambaran idea kat korang apa itu kek santan  ;)

Ok, resepinya:

Bahan-bahannya:

4 cawan tepung gandum
4 sudu teh baking powder
2 1/2 cawan santan dari 1 biji kelapa
Sedikit daun pandan
4 biji telur
2 cawan gula halus
Cara-caranya:

Pukul telur bersama gula sehingga kembang dan sebati.
Ayakkan tepung gandum bersama baking powder.
Sesudah gula dan telur tadi sudah sebati, masukkan santan, kemudian kacaukan adunan.
Masukkan pula tepung dan baking powder yang sudah diayak tadi.
Kemudian, masukkan adunan ke dalam acuan, dan bakar pada suhu biasa membakar kek.

Selamat mencuba!

Wednesday, May 14, 2014

Birthday Nenek ke 71!

Selasa 13 Mei 2014, kebetulan public holiday sebab hari wesak kan, so alang plan nak buat makan-makan sikit sempena birthday nenek aku yang ke 71 yang memang jatuh pada 13 Mei..



Ala, bukan apa pun, saja suka-suka makan-makan dengan family belah mak.

Angah Din dengan Aul tak ada  sebab dorang kena tunggu orang datang pasang unifi kat rumah dorang, dan family ucu memang jauh lah kan kat Langkawi tu, kalau buat event mengejut macam ni, memang susah lah dorang nak balik.

Buat dekat rumah mak je semalam, alang beli fillet ikan, suruh mak goreng sendiri je.
Plan asal nak makan kat luar, tapi mengenang ada dua baby tu, haru karang.. lebih-lebih lagi adam, sangatlah lasak! Baik makan kat rumah huhuu... Lepas tu alang beli kek, aku dengan zaimi sponsor pizza.. so yums!



Adam pun dengan tak malunya, tumpang makan sekali aisyah punya mee sup yang angah shidah buat.. haha..




Sebelum makan, selfie dulu ramai-ramai menggunakan monopod yang baru beli.. kah kah kah..




Lepas selfie dengan riuhnya, jom makan!








Sempat jugaklah merakamkan kenangan nenek dengan cucu terkecil, dan cicit sulung dia.. :')






Semoga nenek sentiasa sihat.. Dan dipinjamkan kepada kami lebih lama lagi......

Lama tak buat entry panjang-panjang macam ni..hihik..

Monday, August 19, 2013

Buku Resepi Emak

Emak aku memang ada 1 buku kulit tebal yang dia tulis tangan segala resepi yang ada dalam tu.
Maka semalam, terdetiklah dalam hati aku untuk pinjam..hahaha

Konon nak try lah buat masakan yang ada terkandung dan tertulis dalam tu.. hiks

Buke resepi emak. Bermula 1988.

Bila belek buku ni, memang terserlahlah kerajinan emak aku, handwritten kot semua resepi.
Dahlah tulisan dia lawa.

Buku memang nampak buruk dan uzur dah, tapi ini dikira arkib keluarga ni. hehe..

Sebagai seorang isteri dan ibu sekarang ni (haktuih), maka aku pun memasang azam bahawa aku nak try lah buat sebanyak mungkin resepi yang mak aku tulis ni. Aku pun akan compile la resepi2 yang aku akan dan dah buat dalam buku resepi aku sendiri pulak nanti.

Harapnya lah kan.
Harapnya bukan hangat-hangat taik ayam sajok..keh3

Dan aku akan share jugaklah resepi2 tu kat blog mana yang aku rasa menarik.

Tak takut ke terkongsi resepi rahsia keluarga?

Ewah..

Takde maknanya..

Buat apa nak rahsia2.. aku bukan tokey catering.
:D

Sebagai permulaan, mehlah nak share resepi pertama yang emak aku tulis dalam buku ni.

Jeng jeng jeng!

RESEPI KEK KUKUS *sedap kot.. emak selalu buat!*

Bahan-bahannya:

5 biji telur
1 kilo tepung gandum
1 kotak kismis
2 cawan gula halus
1 cawan gula (untuk gula hangus)
1 1/2 ketul butter
3 sudu teh serbuk bikarbonat
2 sudu teh krim tar tar

Cara-caranya:

Pukul butter dan gula halus hingga sebati.
Pukul telur hingga berbuih.
Ayak tepung gandum bersama serbuk bikarbonat dan krim tartar.
Masukkan telur tadi secara berselang-seli ke dalam adunan butter dan gula yang telah dipukul, dan gaulkan bersama kismis.
Buatkan gula hangus, dan dalam keadaan masih panas masukkan ke dalam adunan tadi, dan gaul hingga rata.

Sapukan sedikit marjerin pada loyang dan lapiskan dengan kertas minyak, dan tuanglah adunan tadi untuk siap sedia dikukus.

Letakkan loyang pada pengukus, dan kukuslah selama 5 - 6 jam, dan pastikan air tidak kering sepanjang tempoh kukusan.

Untuk hasil terbaik, gunakan dapur minyak berbanding dapur gas biasa.

Haihla..
sendiri taip, sendiri terliur ni.

Jom sama2 buat!

p/s: korang masih dalam mood raya ke?

Friday, March 15, 2013

Hari Lahir Oboi, dan Etot!

Harini 15 Mac, harijadi adik lelaki aku yang ke 23.
Mak oi..
Dah 23 tahun dah aku ada adik rupanya..huhuu..



Alang-alang ada kat rumah semalam, aku belikanlah dia kek.. :)

Semoga impian kau tercapai lah tahun ni ye!

Oh, semalam aku balik Semenyih pasal pagi tu ada appointment kat Hospital Putrajaya.
Pagi tu pergi dengan mak, sebab Zaimi ada kelas.
Siap kena saman sebab parking lagi..
Sebab parking tak ada, tempat tanah lapang yang selalu orang parking tu pun diorang tutup semalam, ada lori-lori tengah ratakan tempat tu..

Maka kami si pesakit-pesakit ni parking la kat tepi2 jalan.. Habis semua kena saman.
Hmmm... sabar je lah.

Ada berita saspens jugaklah dari hospital semalam..huk3
Nak cerita ke ek?
Nantilah..

Oh, apa cerita pasal Etot?
Tak ada apa pun.. cuma semalam Etot bagi kerjasama masa aku amek gambar dia..haha!


Oh Etot kucing kami berkaki pengkau..hihi..

:)

Friday, August 12, 2011

Perubahan fasa kehidupan

Hello~!

Baru teringat aku ada blog..heheh..

Emm dalam masa terdekat ni, ada beberapa perkara yang terjadi kat aku..
Antaranya, bulan lepas aku telah pun selamat ditunangkan dengan Zaimi :)
Alhamdulillah..

Sekarang ni, aku sama tempat kerja dengan dia, tapi dia masuk setahun awal..
Jadi, officially aku masuk kerja kat sini dalam bulan 2 aritu..

Makanya, apabila aku bertunang dengan Zaimi ni,
ada jugak suara2 sumbang seperti suara himar (ooops),
yang berkata ala-ala macam ni:

"Wah.. baru kenal 5 bulan dah bertunang!"



Malas nak cakap apa, senyum je lah..
Nak tergelak pun ada,
susah jugak bila ada species manusia yang suka menerjah tanpa usul periksa ni..haha!

Padahal dorang tak tau, kami ni dari kurus dah obese pulak dah bersama-sama..
Dari 2006 kot kitorang berkawan?
Biarlah..malas nak kecohs..


Majlis pun buat kecik-kecik je..
Takde pelamin2, takde canopy2..
Buat kalangan family2 je..

Duit kasi simpan untuk hari kawen..
Karang kalau aku ngan zaimi dah pakai sedondon,
ada pelamin, ada parents dua2 belah pihak, baik panggil tok kadi nikahkan terus je ye dak?

Oooppss..
Itu pendapat aku lah..
sebab kami ni jenis simple..
jangan marah haa.. pendapat masing2 lah kan.. :)


Weekend ni Insyaallah kami akan pergi menghadiri Kursus Perkahwinan pulak..

Kahwinnya bila?
haa..tungguu..

Eh, sapa2 tau kad mana boleh dapatkan Kad Undangan Perkahwinan yang lawa + berpatutan?
Ada cadangan?

=)

Saturday, March 27, 2010

Happy Bitrhday Nana!

Salam semua =)

Macam mane hujung minggu anda semua?

Ada pengumuman kecil, kalau nak link exchange, click gambar kecik di sebelah kiri ni ye :)

Hari ni 27 March, genaplah umur adik perempuan aku 15 tahun..
Pejam celik pejam celik dah besar dah si helmet ni.. hehe..


Pagi-pagi lagi mak + abah dah keluar pergi beli kek hari jadi..
Memang tradisi keluarga kami, tiap2 birthday, kek akan dibeli,
kek saja untuk keluarga kecil kami ni makan2..
takde parti2 ke apa ke..
kalau ade duit lebih, abah akan buat kenduri doa selamat sikit..
kalau tak, kek sahaje la akan dibeli..
melainkan kalau si tuan punya badan tak ada dirumah..


Elin pun sibuk2 gak..hehe..
Macamlah dia boleh makan kek tu..
Last sekali dia terjun gak pergi makan Fancy Feast dia..
hehe..


Well, selamat hari lahir adikku!



ps: suka tak hadiah akak bagi? hehe.. =)

Friday, February 12, 2010

Cupcake Ku

Kan aku cakap haritu nak buat cupcake?
Ha..inilah hasilnya..hehe..



Sayang pulak nak makan..hehe

Wednesday, February 10, 2010

Nak buat Cupcakes


Tengok balik gambar2 cupcakes yang aku buat dulu ni, 
terasa macam nak makan cupcakes plak..

Biarlah comot pon,
sendiri mau makan kan..
bedal aje lah..
hehe..


Em..
Kena gi beli barang2 icing ni..

Tak sabarnye nak makan!~

ps: nak? hehe..

Saturday, February 6, 2010

Rindu Kamu


Sudah sebulan lebih kita tak bersua muka..
Sangat rindu pulak rasanya..

Aimisyu la Zaimos..

ps: ku rindu, ku cupcakekan dirimu..hehe

xoxo

Saturday, January 2, 2010

Happy Birthday to us!

Harini 2 January, maka genaplah aku berumur 24 tahun..
wah..makin besar angka tu..
Alhamdulillah..
Aku rase, aku dah cukup dewasa dengan umor itu..

Harap akan berfikir & bertindak lebih matured lepas ni..
Pada 30hb aritu, aku dan Zaimi sambut birthday kami same2..
Kenapa 30hb? Sebab tarikh tu agak tengah2 dari birthday kami..
Hehe..
Disebabkan birthday kami dekat2 je, walaupon berbeza tahun,
Zaimi tahun 85, aku 86..
Tapi birthday kami selang 5 hari je..
Zaimi tua dari aku 5 hari je..hehe..

Makanya, sambut sekali lah :)
Kek kami!
Syazaimi 09/10..
Kami same2 berumur 24 sekarang walaupon tahun berbeza..hehe
dan ini kali ke 4 kami sambut bday same2..
dan kali ke 3 beli kek bday same2.. [sebab tahun lepas atok meninggal, tak beli kek]


sambut kecik2 je..kek, fries, popia and apple juice blend sendiri..hehe..

mari2 potong kek..ngeeee!

2 masyarakat Malaysia yang berumur 24tahun..huhu..

eh kami ni sambut birthday berdua je ke?
takdelah..
adik aku ade..

hee!

sila scroll ke bawah jika berminat membeli tudung bawal putih batu!~

Friday, October 30, 2009

Selamat Hari JAdi Abah

30 Oktober 2009, hari jadi abah ke 49.
Selamat hari jadi abah, semoga panjang umo..


Sunday, February 1, 2009

Video Arwah Atok

selongkar barang2 lame.. video2 ngan gmbr2 lame dlm koleksi angah..
terjumpe la 1 video ni.. video ni mase 1/2/2007 dulu...
2 tahun lepas..
sedih plak bile tengok..
mase nia ku xde, aku kat terengganu..
tak cuti time tu.. aku igt aku kol je atok mase tu..
1 february adalah hari jadi atok.. kirenye mase video ni atok berumur 76..
tp aku dah try nak upload video ni sampai sudah tak boleh..
jadi aku letak gmbr je la..
tgk la muke atok.. sempat wat muke kelakar..hehe..
atok mmg sporting..
sgt happy.. rindunya.. ;(
xkan ade dah moment ni..
semoga roh atok dicucuri rahmat..
miss u..








arini bday atok~kalau atok ade lg atok arini 78..
tp umo atok dah thenti di 77..
Al-Fatihah..

Tuesday, January 20, 2009

Birthday Cake


yeay!

balik je dr midvalley tgk2 abah dah beli kek bday aku mase dier g antar nana g kelas gitar!

yeay!

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Disclaimer


All content provided on this "Syazni Rahim Blog" blog is for informal reading only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information or comments on this site or found by following any link on this site.

The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information.

The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.