Showing posts with label kuantan. Show all posts
Showing posts with label kuantan. Show all posts

Monday, January 10, 2022

Nasi Ambeng Buatmu

Salam Isnin semua! 
Apa khabar, sihat ke?
Semoga kita semua dijauhi dari Covid-19 dan segala wabak durjana.

Terbiar blog SR ni beberapa hari, sebab SR keletihan dan memang nak berkepit dengan anak-anak je masa weekend hari tu. Hehe.. 

Terima kasih pada yang keep on datang blog SR.
Tenkiu tenkiu!

Sunday, December 26, 2021

Saturday, December 25, 2021

Big Apple Donuts and Coffee Family Box of Six

Salah satu makanan untuk celebration birthday emak SR yang ke 61. SR sampai sini petang khamis hari tu. Semalam berjalan sampai East Coast Mall, bawak mak dengan abah jalan. Sambil-sambil cari beg tangan baru 😜 

Harini pulak, SR beli 2 kotak Big Apple Donuts yang family box.

Thursday, December 23, 2021

Pantai Tersembunyi di Balok, Pahang | Throwback Thursday


Punya lama SR peram entry ni weh! Dari balik Kuantan bulan Oktober haritu, sekarang dah balik Kuantan lagi sekali pulak, SR masih tak sempat nak cerita tentang pantai rahsia dekat Balok ni. Hahaha

Thursday, November 25, 2021

Dating dengan Siti Aisah dan Abdul Rahim | Throwback Thursday


Throwback kisah masa balik Kuantan hujung Oktober lepas. Lama sangat tak jumpa masa ni, jadi dalam masa empat hari dekat Kuantan, aku ambil peluang untuk keluar berdua saja dengan mak, dan juga dengan abah, pada waktu yang berbeza.

Monday, November 15, 2021

Nenek Dah Rindu


Gambar masa dekat Kuantan hari tu. Tengok gambar ni buat aku teringat pula dekat mak abah dekat sana. Mak pun dah beberapa kali bagitau yang dia dah mula rindukan cucu-cucu dia ni.

Saturday, November 13, 2021

Pengalaman Ngeri Perjalanan Ke Cherating


Cerita terjadi masa balik Kuantan  beberapa minggu yang lepas. Emak dan abah berhajat nak bawak adam, amir dan ayu jalan ke Cherating. Saja lah bawak cucu-cucu pergi jalan-jalan naik kereta, beli keropok dan bergambar tepi pantai. Aku cakap okey je, asalkan kalau ada orang kena pakai mask dan jauh-jauh sikit dari orang lah kan.

Thursday, November 11, 2021

Kenangan ke Zoo Mini Taman Teruntum, Kuantan | 13 Oktober 2019 | Throwback Thursday

Kisah 2019 ni, lama dah. Pertama kali juga waktu ni, aku ke Zoo Mini Taman Teruntum ni. Mak dengan abah yang bersungguh ajak ke sini. Katanya diorang selalu lalu depan Zoo Mini ni masa ronda-ronda. Tapi memang tunggu cucu-cucu balik baru nak masuk dalam Zoo Mini Taman Teruntum tu.

Nak masuk dia kena bayar tiket, tapi aku tak ingat berapa ringgit. Sebabnya, masa ni abah yang meluru terus ke kaunter tiket. Dia bayarkan untuk kami semua lima beranak termasuk dia dan emak punya sekali.

Saturday, November 6, 2021

Kek Birthday Amir dan Abah


Rentetan surprise untuk birthday abah yang ke 61 tu, esoknya sambutan bersambung lagi! Hahah!
Ala, sambil-sambil mak aku nak raikan yang kami boleh merentas negeri dah, sekali dengan qada hari raya yang kami semua beraya berjauhan hari tu. Mak ada masak pulut kuning dengan kari daging, Nana pula datang sambil bawa sebuah kek coklat untuk abah dan amir potong sempena bulan birthday diorang berdua.

Hari Lahir Abah ke 61


Hari yang sama kami sampai di Kuantan tu, sebenarnya memang dah plan dengan Nana, adik aku yang ada di Kuantan tu, untuk buat surprise birthday pulak dekat abah. Birthday abah 30 Oktober, tapi disebabkan masa 30 Oktober tu aku dah ada dekat Kota Bharu, jadi kami celebrate awal sikit beberapa hari. Amir pun memang wajiblah bergambar birthday dengan tok wan dia, sebab yang pertama, dia cucu tok wan yang paling manja. Yang kedua, sebab birthday diorang jatuh pada bulan yang sama, iaitu bulan 10. Actually, masa amir dalam kandungan aku dulu, dia punya EDD memang 30 Oktober 2015. Tapi disebabkan aku ada kencing manis, maka amir harus dilahirkan awal. Kalau tak, amir dan abah memang akan berkongsi tarikh hari lahir yang sama!

Friday, November 5, 2021

Balik Kampung Jumpa Emak Abah!

Bila kerajaan umum dah boleh rentas negeri, kami terus beli Kit Kendiri Covid19 sebagai persiapan untuk balik ke kampung. Siapa tak nak balik kampung jumpa mak bapak oi! Lepas selesai urusan kerja yang sepatutnya dan dapat kami mohon cuti, baru kami bergerak balik kampung. Tapi sebelum balik kampung, memang kami sekeluarga buat dulu test covid kendiri tu.

 

Sunday, October 31, 2021

Pantai Rahsia di Balok, Pahang

Actually ini cerita Ahad lepas. Sebelum kami bergerak ke kampung zaimi di Kelantan, kami semestinyalah singgah ke rumah mak abah aku di Kuantan. Disebabkan aku memang tak berapa familiar dengan bandar Kuantan ni, maka sebenarnya banyak tempat yang aku tak tahu. Termasuklah pantai ni.  

Pantai ni di Balok, tapi untuk ke sini, kena lalu satu lorong kecil je. Memang kalau dari jalan besar, tak nampak ada pantai di sebalik tu. Tapi mak dengan abah tau, jadi dia bawalah kami anak-beranak lepak tepi pantai ni sekejap. Nantilah aku cerita lebih-lebih, harini pun tunjuk snippet la dulu haha.

Thursday, October 21, 2021

Kenangan Mencanting Batik di Bazaar Teruntum Kuantan | 15 Disember 2018 | Throwback Thursday

Kisah 2018 dulu, masa awal-awal parents aku berpindah ke Kuantan. Rasanya ini adalah kali pertama kami balik ke Kuantan selepas perpindahan mak dan abah. Jadi, abah ajak kami pergi ke Bazaar Teruntum untuk jalan-jalan. Aku memang tak berapa familiar dengan bandar Kuantan ni. Sebab memang aku jarang sampai ke Kuantan sebelum perpindahan mak dan abah ke sana. Jadi, bila abah ajak jalan-jalan ke sana, aku on je lah.  Why not kan?

Dekat Bazaar Teruntum tu ada medan selera, dan ada kedai-kedai yang jual produk tempatan dan IKS. Ada jual chocholate home made, ada jual sambal hitam pahang, ada juga jual kain batik, baju kaftan dan macam-macam lagi. Dan di pintu masuk dia, ada kiosk yang jual lukisan-lukisan. Kiosk tu juga ada tarikan dia, iaitu hanya dengan RM10, kita boleh duduk situ dan mencanting / mewarna lukisan di atas kain menggunakan konsep batik.

Inilah hasilnya yang adam buat masa kami ke sana waktu tu.

Thursday, July 29, 2021

Taman Gelora Kuantan Pahang | Throwback Thursday | 2019

Kisah 2019.
Masa ni sebelum sampai Kuantan lagi, mak dah banyak kali hint nak bawak cucu-cucu dia pergi jalan-jalan dekat Taman Gelora.

Cantik katanya untuk ambil gambar.
Aku pun memang tak pernah pergi, jadi why not kan.

Jom lah kita ke Taman Gelora!

Taman Gelora

Monday, December 21, 2020

Raikan Hari Lahir Mak ke 60 dengan BR!

 Esok, 22 Disember adalah birthday mak aku yang ke 60!

Alhamdulillah..

Tapi tak dapat nak raikan bersama-sama, jadi masa balik Kuantan sabtu lepas, terus je sambut.

Kebetulan adik aku Nana memang dah menetap kat Kuantan juga lepas dia kahwin bulan 8 hari tu.

Adik lelaki je yang tak ada.

Tak apa, ada rezeki nanti kita kumpul makan sama-sama!

Tuesday, December 15, 2020

Petang di Pantai Batu Hitam Kuantan

 Petang semalam, anak lelakis dua dua tokwan dia dah bawak mandi kat Pantai Batu Hitam tu, jadi zaimi kata kesian pulak kat ayu sebab duduk rumah saja kan.

Jadi, kami pun bawaklah dia jalan-jalan ke sana jugak lepas abang abang dah balik.


Saturday, October 31, 2020

Abah 60!

 Semalam birthday abah yang ke 60!

Sekejap je rasa, tiba-tiba orang tua aku dah benar-benar tua.

*sedih

Sunday, October 4, 2020

Jam Tangan Ayu

 Hai semua!

Happy Sunday! Masak apa tu?

Stay safe tau, jangan merayau-rayau sangat!

+++++++++++++++++++

Weekend lepas, masa balik Kuantan, aku dengan zaimi pergi dating tukar tali jam amir, sebab tak pernah pergi lagi, jadi kami pun ke Berjaya MegaMall Kuantan.

1. Ya Allah pening kami naik parking dia punyalah dasyat spiralling haha!

2. Sunyi je kawasan parking, memang kalah habis dah Berjaya MegaMall ni dengan East Coast Mall dan Kuantan City Mall. 

Tap bagi aku ok je mall tu, sebab orang pun tak ramai, just nice nak jalan-jalan musim PKPP.

Teringat ayu pun nak jam, jadi kebetulan dalam tu ada kedai serbaneka yang jual segala-mala tu 

(aku lupa nama kedainya), belikan lah dia jam.


Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot