Showing posts with label Kuala Pilah. Show all posts
Showing posts with label Kuala Pilah. Show all posts

Friday, 2 December 2022

Asam Taik Hidung

Assalamualaikum wbt

Teringat SR pada komen rakan-rakan blogger di post SR tentang SR buat review ringkas untuk Lipstick Mawar Hitam Che Ta. Lucu bila ada yang teracun dan terhasut. Muahaha! 😜

Ampun!

Ha sekarang SR nak review (reviewlah sangatt!) asam taik hidung pulak!


Thursday, 1 December 2022

Anak Dirujuk Ke Pakar Mata Untuk Pakai Cermin Mata

Assalamualaikum wbt

Hello Disember. Tahun ni terasa pantas kan? EH tetiba dah masuk bulan 12. Harap kita semua terus cekal menghadapi hari-hari mendatang.

Kalau ada yang masih ingat, Jun 2022 hari tu, SR ada ceritakan tentang anak SR, ayu, dirujuk berjumpa dengan pakar mata di hospital sebab tidak lepas pemeriksaan ketika check up umur 4 tahun. Jadi, masa dua temujanji pertama dengan pakar mata tu, doktor pakar berikan tempoh enam bulan lagi untuk putuskan keadaan mata ayu samada perlu pakai cermin mata atau pun tidak.

Jadi, beberapa hari lepas adalah temujanji Ayu yang ketiga dengan doktor pakar mata tu. Kiranya temujanji penentuanlah.

Friday, 25 November 2022

Kedai Bateri Dan Tayar Yang Bagus Di Kuala Pilah


Assalamualaikum wbt...

Sejak SR berulang-alik dari Senawang ke Kuala Pilah ni dah dekat dua belas tahun, boleh dikatakan SR dan zaimi memang selalu (rasanya memang sini je!) tukar bateri dan tayar kereta kami di satu kedai ni. 

Namanya Chop Kim Thye.

Pada SR, servis dari owner dan pekerja dia sangat bagus. Dari cara dia sambut dan layan pelanggan dia, termasuklah servis yang dia buat, memang sangat boleh dipuji. 

Ini gambar bangunan kedai dia.

Thursday, 24 November 2022

Melawat Istana Seri Menanti Kuala Pilah

#throwback

Assalamualaikum wbt...

Akhirnya penantian kita semua selama behari-hari berteka-teki tentang siapakah gerangan Perdana Menteri Malaysia yang ke sepuluh telah terjawab. Sekalung tahniah saya ucapkan buat DS Anwar Ibrahim atas lantikan. Sesungguhnya amanah dan tanggungjawab di bahu Dato Seri amatlah besar sekarang. 

Semoga semuanya berjalan dengan lancar ya Dato Seri!

Berbalik pada tajuk SR, entry throwback pada hari ini, SR nak kongsikan kisah kami sekeluarga melawat Istana Lama Seri Menanti di Kuala Pilah pada hujung Oktober 2022 yang lepas.

Asalnya memang tidak merancang pun mahu ke Istana Seri Menanti. Tujuan asalnya pada pagi hari kejadian, SR dan zaimi nak bawa emak dan abah SR bersarapan di Kodai Makan Ain, Seri Menanti Kuala Pilah memandangkan mereka ada di rumah waktu tu. Kebetulan pula, mereka tak pernah lagi ke Kodai Makan Ain. 

Jadi, why not kan?

Gerak anak pagi-pagi Sabtu tu, dah bersiap semua, terus sahaja kami bertolak ke Kodai Ain tu. 

Thursday, 20 October 2022

Little Scientist in Action 2022

#throwback

Assalamualaikum...

Ya, bahasa melayunya adalah saintis kecil.
Adam dan amir siap pakai lab coat kan?
Hihihi...

Kisahnya, Pusat Pengajian Biologi UiTM Negeri Sembilan, Kampus Kuala Pilah, ada menganjurkan satu program sempena cuti sekolah yang lepas. Program yang diberi nama Little Scientist in Action ni melibatkan penyertaan dari anak-anak staf kampus ini.

Program yang pengisiannya berkisarkan aktiviti di makmal biologi dan mikrobiologi, Memang anak-anak SR seronok sangat. Lab coat tu, masing-masing macam tak nak pulangkan pada urusetia!
Hahaha!

Sunday, 9 October 2022

Pertama Kali Sarapan di Kodai Makan Ain, Seri Menanti, Kuala Pilah

#throwback

Assalamualaikum...

Best kan, ada long weekend kali ni, sempena Maulidur Rasul. Dapatlah berhujung minggu tiga hari. Syukur sangat. Dapat rileks lebih sikit. Tambahan pula, minggu depan, akan bermula semester baru untuk UiTM. Kebanyakan kelas SR adalah secara online. Tapi untuk beberapa subjek, ada makmal dan kelas yang face to face juga. Moga terus semangat menghadapi semester baru ini!

Entri kali ni, SR terjumpa gambar-gambar SR dan famili bersarapan di sebuah kedai makan yang agak popular di Negeri Sembilan, di Kuala Pilah khususnya, iaitu Kodai Makan Ain.

Kedai ni terletak betul-betul berhadapan dengan gerbang jalan ke Seri Menanti. Kalau dari Seremban arah ke Kuala Pilah, gerbang yang pertama (sebab ada dua jalan masuk ke sana).

Jika ikut waze, boleh juga taip Perkampungan Budaya Terachi.

Tuesday, 23 August 2022

Yong Tau Fu Giant Kuala Pilah

Minggu lepas, ada sekali waktu lunch, SR, zaimi dan ayu pergi makan di Food Court dalam Giant Kuala Pilah. Zaimi teringin nak makan sizzling, ayu masa tu tak nak pula makan apa-apa, agaknya masih kenyang sebab dia breakfast agak banyak hari tu.

SR pun sebenarnya tak tahu nak order apa, tujuannya nak bawa ayu jalan ke Giant tu je, sebab kebetulan hari tu dia ikut SR ke ofis. Lepas round food court comel tu tiga, empat kali, SR rasa nak cuba Yong Tau Fu lah.

So, let's.

Thursday, 16 June 2022

Suasana Kampus UiTM Negeri Sembilan Kampus Kuala Pilah

Tahniah buat semua calon SPM 2021 yang mendapat keputusan peperiksaan mereka hari ini. Percayalah, setiap yang tertulis itu adalah takdir yang Esa.

Kepada yang berminat nak sambung pengajian di UiTM NEGERI SEMBILAN, Kampus Kuala Pilah, meh SR bagi sneak peek bagaimana rupa kampus.

Tuesday, 14 June 2022

Temujanji Ayu di Pakar Mata Hospital Tuanku Ampuan Najihah Kuala Pilah

Assalamualaikum...

Hari ni sebenarnya adalah temunjanji ayu yang kedua di Klinik Pakar Mata di HTAN Kuala Pilah ni. Asalnya masa check up umur dia 4 tahun hari tu, dia tak lepas ujian mata.

Adeh...
Maka kena refer ke hospital lah.

Tuesday, 24 May 2022

Suasana Trafik Pagi Di Kuala Pilah

Assalamualaikum...

Sekarang ni, sejak ada ayu masuk tadika, SR dengan zaimi dah tak dapat nak pergi kerja naik 1 kereta. Kena drive asing-asing walaupun destinasi yang sama. Sebabnya, zaimi kena keluar seawal 6.30 untuk hantar adam dan amir. SR pula keluar lewat sikit sebab nak drop ayu di tadika dia.

Sebab tak sampai hati pula nak drop ayu seawal 6.45.. Dan kadang, mesti terlengah dekat tadika ayu, dan akan menyebabkan abang-abang dia pulak lambat ke sekolah.

Jadi sekarang SR drive sendiri, setelah 10 tahun pergi kerja, SR hanya co-driver.

Monday, 25 April 2022

Marshmallow Tsum Tsum

Assalamualaikum!
Apa khabar semua?

Semoga sihat-sihat sahaja hendaknya.
Semoga minggu ini lebih baik dari minggu lepas.

Scroll draft di blog ni, rupanya ada banyak yang SR belum update dan publish. Selain tak ada masa, SR juga memang tak berapa larat nak hadap blog beberapa minggu kebelakangan ni... Mungkin faktor usia. Huhuk...

Okey berbalik pada tajuk dan gambar, ada suatu hari ni, SR singgah di Gedung Minang dekat Gentam, Kuala Pilah. Singgah waktu tengahari, nak beli barang sikit. Masa nak bayar, SR pun ternampaklah marshmallow yang comel-comel.

Thursday, 13 January 2022

Kisah Pengasuh Anak di Kuala Pilah | Throwback Thursday

Gambar ni tak adalah throwback lama sangat, dalam minggu-minggu terakhir 2021. Masa ni, adalah good bye terakhir secara rasmi dari anak last SR yang SR hantar ke rumah ini. Dari anak sulung SR umur dua tahun setengah, SR dah berulang ke rumah ini untuk hantar dan jemput anak pada hari SR bekerja.

Tuesday, 14 December 2021

Parkir Berbumbung Solar Panel di UiTM, Kampus Kuala Pilah


Kawasan parkir kereta staf ini dahulunya memang semata-mata kawasan parkir yang ada garisan putih tu sahaja. Sejak SR mula berkhidmat di sini, di situlah kami staf akan meletakkan kereta semasa kami pergi kerja. Tapi, alhamdulillah, sejak tahun 2019, di bawah pengurusan Rektor baru, kawasan parkir ni telah dibuatkan bumbung. 

Thursday, 21 October 2021

Kedai Emas Nur Jannah Kuala Pilah

Dalam entry Kedai Emas Yang Ada Jual Online tu, aku ada cerita tentang Kedai Emas Nur Jannah ni. Ala yang aku cerita dia ada channel telegram untuk kita beli emas online, lepas tu boleh cuci-cuci mata tu kan. Ingat tak?

Friday, 15 October 2021

Kedai Emas Kuala Pilah Yang Ada Jual Beli Online

 


Dekat post aku tentang Charms dan Rantai Tangan Kanak-Kanak hari tu, aku ada cerita yang aku selalu cuci mata tengok barang kemas dekat channel telegram kedai emas. Ada yang tanya, channel telegram tu apa link nya? Sebab nak join cuci mata, dan mungkin juga cuci beg duit?
Ahaha!

Saturday, 26 June 2021

Pengalaman Penerimaan Vaksin di Dewan Dato' Bahaman Kuala Pilah

Pertamanya memang rasa bersyukur sangat sebab nama kami telah terpilih untuk  pemvaksinan.
Terima kasih PPV dan PKD Kuala Pilah, dengan kerjasama Unit Kesihatan UiTM juga sebab uruskan semuanya.

Jadi pada 16 Jun 2021, aku dan zaimi pun ke Kuala Pilah untuk suntikan vaksin kami berdua.

Sesampai je dekat Dewan Dato'Bahaman Kuala Pilah tu, dah boleh nampak ramai orang kat depan pintu.

Thursday, 8 April 2021

Orang Kenit di Pak Teh Satay Kuala Pilah | Throwback Thursday

Cerita dua minggu lepas.
Alang-alang hantar abang-abang pergi taekwondo, dari duduk melanguk je, kitorang 3 beranak pun pergilah ke Pak Teh Satay depan Giant Kuala Pilah tu.

Kebetulan kedai Amira Nabila tu tutup, jadi memang tak ada oranglah.
Cantek!

Boleh bawak ayu dine in.

Monday, 23 November 2020

Wanpaku Daging Dr Muadz Kuala Pilah

Masa sempat bekerja di ofis sebelum kembali PKPB haritu, ada sorang colleague ni dia jual Wanpaku.

Wanpaku ni katanya adalah sandwich la, dalam bahasa Jepun.

Dr Muadz ni dia graduan universiti Jepun, memang terel habis lah cakap Jepun!

Jadi, selain wanpaku ni, macam-macam makanan Jepun dia jual weh!

Hoso maki la, sushi la, onigiri la, kalau aku, semua tu aku panggil sushi 😂

Ampun!

Tengok ramai staf lain order, so why not?

Aku pun join masuk list order, aku order wanpaku daging.


Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Awana SkyWay Gondola: Genting Highlands Cable Car

Awana SkyWay Gondola: Genting Highlands Cable Car
BOOK YOUR RIDE HERE