Showing posts with label Kuala Pilah. Show all posts
Showing posts with label Kuala Pilah. Show all posts

Thursday, June 16, 2022

Suasana Kampus UiTM Negeri Sembilan Kampus Kuala Pilah

Tahniah buat semua calon SPM 2021 yang mendapat keputusan peperiksaan mereka hari ini. Percayalah, setiap yang tertulis itu adalah takdir yang Esa.

Kepada yang berminat nak sambung pengajian di UiTM NEGERI SEMBILAN, Kampus Kuala Pilah, meh SR bagi sneak peek bagaimana rupa kampus.

Tuesday, June 14, 2022

Temujanji Ayu di Pakar Mata Hospital Tuanku Ampuan Najihah Kuala Pilah

Assalamualaikum...

Hari ni sebenarnya adalah temunjanji ayu yang kedua di Klinik Pakar Mata di HTAN Kuala Pilah ni. Asalnya masa check up umur dia 4 tahun hari tu, dia tak lepas ujian mata.

Adeh...
Maka kena refer ke hospital lah.

Tuesday, May 24, 2022

Suasana Trafik Pagi Di Kuala Pilah

Assalamualaikum...

Sekarang ni, sejak ada ayu masuk tadika, SR dengan zaimi dah tak dapat nak pergi kerja naik 1 kereta. Kena drive asing-asing walaupun destinasi yang sama. Sebabnya, zaimi kena keluar seawal 6.30 untuk hantar adam dan amir. SR pula keluar lewat sikit sebab nak drop ayu di tadika dia.

Sebab tak sampai hati pula nak drop ayu seawal 6.45.. Dan kadang, mesti terlengah dekat tadika ayu, dan akan menyebabkan abang-abang dia pulak lambat ke sekolah.

Jadi sekarang SR drive sendiri, setelah 10 tahun pergi kerja, SR hanya co-driver.

Monday, April 25, 2022

Marshmallow Tsum Tsum

Assalamualaikum!
Apa khabar semua?

Semoga sihat-sihat sahaja hendaknya.
Semoga minggu ini lebih baik dari minggu lepas.

Scroll draft di blog ni, rupanya ada banyak yang SR belum update dan publish. Selain tak ada masa, SR juga memang tak berapa larat nak hadap blog beberapa minggu kebelakangan ni... Mungkin faktor usia. Huhuk...

Okey berbalik pada tajuk dan gambar, ada suatu hari ni, SR singgah di Gedung Minang dekat Gentam, Kuala Pilah. Singgah waktu tengahari, nak beli barang sikit. Masa nak bayar, SR pun ternampaklah marshmallow yang comel-comel.

Thursday, January 13, 2022

Kisah Pengasuh Anak di Kuala Pilah | Throwback Thursday

Gambar ni tak adalah throwback lama sangat, dalam minggu-minggu terakhir 2021. Masa ni, adalah good bye terakhir secara rasmi dari anak last SR yang SR hantar ke rumah ini. Dari anak sulung SR umur dua tahun setengah, SR dah berulang ke rumah ini untuk hantar dan jemput anak pada hari SR bekerja.

Tuesday, December 14, 2021

Parkir Berbumbung Solar Panel di UiTM, Kampus Kuala Pilah


Kawasan parkir kereta staf ini dahulunya memang semata-mata kawasan parkir yang ada garisan putih tu sahaja. Sejak SR mula berkhidmat di sini, di situlah kami staf akan meletakkan kereta semasa kami pergi kerja. Tapi, alhamdulillah, sejak tahun 2019, di bawah pengurusan Rektor baru, kawasan parkir ni telah dibuatkan bumbung. 

Thursday, October 21, 2021

Kedai Emas Nur Jannah Kuala Pilah

Dalam entry Kedai Emas Yang Ada Jual Online tu, aku ada cerita tentang Kedai Emas Nur Jannah ni. Ala yang aku cerita dia ada channel telegram untuk kita beli emas online, lepas tu boleh cuci-cuci mata tu kan. Ingat tak?

Friday, October 15, 2021

Kedai Emas Kuala Pilah Yang Ada Jual Beli Online

 


Dekat post aku tentang Charms dan Rantai Tangan Kanak-Kanak hari tu, aku ada cerita yang aku selalu cuci mata tengok barang kemas dekat channel telegram kedai emas. Ada yang tanya, channel telegram tu apa link nya? Sebab nak join cuci mata, dan mungkin juga cuci beg duit?
Ahaha!

Saturday, June 26, 2021

Pengalaman Penerimaan Vaksin di Dewan Dato' Bahaman Kuala Pilah

Pertamanya memang rasa bersyukur sangat sebab nama kami telah terpilih untuk  pemvaksinan.
Terima kasih PPV dan PKD Kuala Pilah, dengan kerjasama Unit Kesihatan UiTM juga sebab uruskan semuanya.

Jadi pada 16 Jun 2021, aku dan zaimi pun ke Kuala Pilah untuk suntikan vaksin kami berdua.

Sesampai je dekat Dewan Dato'Bahaman Kuala Pilah tu, dah boleh nampak ramai orang kat depan pintu.

Thursday, April 8, 2021

Orang Kenit di Pak Teh Satay Kuala Pilah | Throwback Thursday

Cerita dua minggu lepas.
Alang-alang hantar abang-abang pergi taekwondo, dari duduk melanguk je, kitorang 3 beranak pun pergilah ke Pak Teh Satay depan Giant Kuala Pilah tu.

Kebetulan kedai Amira Nabila tu tutup, jadi memang tak ada oranglah.
Cantek!

Boleh bawak ayu dine in.

Monday, November 23, 2020

Wanpaku Daging Dr Muadz Kuala Pilah

Masa sempat bekerja di ofis sebelum kembali PKPB haritu, ada sorang colleague ni dia jual Wanpaku.

Wanpaku ni katanya adalah sandwich la, dalam bahasa Jepun.

Dr Muadz ni dia graduan universiti Jepun, memang terel habis lah cakap Jepun!

Jadi, selain wanpaku ni, macam-macam makanan Jepun dia jual weh!

Hoso maki la, sushi la, onigiri la, kalau aku, semua tu aku panggil sushi 😂

Ampun!

Tengok ramai staf lain order, so why not?

Aku pun join masuk list order, aku order wanpaku daging.


Tuesday, October 13, 2020

Gebu dan Manis

 Ada masa-masa nya, waktu lunch, aku dengan zaimi akan makan dekat 1 cafe di Taman Senimas.

Friday, September 25, 2020

Sunday, September 6, 2020

Cabaran Kerja Di Kuala Pilah

 Pejam celik kan, dah dekat 10 tahun aku berulang alik pergi kerja di Kuala Pilah ni.

Tak dapat dinafikan, Kuala Pilah ni sebuah daerah yang cantik.

Kalau dari permulaan highway Bukit Putus tu,

Monday, July 13, 2020

Misi Kedai Basikal

Setelah insiden berkaitan basikal yang berlaku beberapa hari lepas tu, setelah timbang tara semua pros dan cons, semalam kami come out dengan keputusan untuk beli je lah basikal baru untuk Adam sebab basikal lama dia tu dah kecik dan tak berapa nak sesuai untuk dia lagi.

Tapi saja nak cuba tengok kedai basikal dekat area Pilah atau Bahau. 
Saja, sebab kami fikir, mungkin harga basikal dekat sana, murah sikit dari Senawang?

Jadi lepas zuhur, kami pun bertolak ke Bahau untuk misi mencari basikal.



Wednesday, June 10, 2020

Salah guna group WhatsApp sekolah anak

Tahun 2020 ni selain banyak kereta terbang berada di langit berlakunya pandemik Covid19, adalah tahun yang memberi titik kenangan besar jugak pada keluarga kecil kami. Sebab, tahun 2020 ni, anak sulung kami, Adam Zuhairi, dah masuk darjah 1. 😀

Masa hantar dia masuk darjah 1 haritu, memang kelam kelibut jugaklah, sebab tak pernah ada pengalaman kan. Nantilah kalau rajin boleh buat 1 post khas untuk kenangan yang itu. Eheh..

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Seperti sekolah-sekolah yang lain, ada group whatsapp kelas / sekolah yang diwujudkan. Walaupun sebelum ni aku selalu terbaca pasal group macam tu disalahgunakan oleh ibubapa untuk marah cikgu, suruh cikgu cari barang etc.. Tapi, sejak anak aku sekolah, aku sendiri mengalami benda-benda macam tu, serious talk, adakala memang rasa macam ek eleh sangat. Amenda korang ni. Ha gitu. Tapi, aku hadap je la. Malas baca, scroll je laju-laju.

Dan, sebenarnya tindakan scroll laju-laju group whatsapp bila nampak ada mesej tak berkaitan macam tu, bukanlah habit aku sorang. Aku rasa normal semua orang buat macam tu, lebih-lebih lagi bila mesej tu sangat banyak! Anda rasa kami ada masa untuk sakit kepala untuk baca mesej tak berkaitan dengan sekolah banyak-banyak macam tu?

Yang paling, emm, how to say this in a nice way ya, yang paling tidak sesuai dan tidak sepatutnya dikongsi dan dilakukan di group whatsapp sekolah anak, adalah mengiklankan barang jualan dan perniagaan. Ya, berniaga itu tak salah, tapi pada pendapat aku yang penuh dosa ni, saluran dan medium untuk berniaga tu tak berapa nak kena dengan tempatnya. Sehari pula lebih sekali iklan.

Benda ni jadi makin intense pengiklanannya sejak PKP bermula, ditambah pula dengan bulan ramadhan. Aku cakap jujur, aku memang tak baca betul-betul dah info dalam tu, sebab too spammy. Nasib baik kelas anak aku, ada 1 group asing untuk cikgu beri task etc..

Ini antara contoh-contoh iklan dalam group tu.






Ini baru sikit.

Nak dijadikan cerita, rentetan ramai yang pakat jadikan group whatsapp sekolah ni 'online bazaar', harini terkeluarlah 1 cerita, yang ada seorang penjaga pelajar, terlepas cerita yang sebenarnya pelajar jagaan dia sepatutnya ada 'online class'.

Dia tak perasan yang ada pengumuman berkenaan kena join group whatsapp kelas (sebab sebelum pkp, bukan semua kelas ada group whatsapp macam kelas anak aku). Aku personally tak salahkan dia, dia claim dia nenek kepada pelajar, mungkin mak ayah pelajar tu frontliners atau terperangkap kat kampung, wallahualam.

Dia kata, dia hairan, cucu-cucu dia yang sekolah di KL, cikgu beri tugas, tapi cucu dia yang di Kuala Pilah ni, tak ada apa-apa.

Rupanya, kelas tu ada, cucu dia yang tak masuk, sebab dia tak perasan. Macam mana nak perasan kalau group tu penuh dengan iklan bergambar? 😅




Personally aku side nenek ni.
Aku tak salahkan sekolah, aku salahkan spammer.

Itu bukan medium sesuai untuk berniaga, tak salah cari rezeki, tapi banyak lagi saluran lain.
Kalau ikut parents lain dalam group ni, diorang kata, ada je group peniaga dan jual beli di Kuala Pilah ni. Aku tak tau, sebab aku tak duduk sini, tapi kat Senawang, memang ada group jual beli. Lebih convenient musim PKP sebab dia delivery terus ke rumah kan.



Disebabkan ramai parents yang mula menegaskan balik tentang jangan iklan tu, maka pengerusi pun dah buat larangan keras. Kalau ada yang degil jugak, tak tau la. Huhu

Oh ya, teringat pulak antara mesej unik masa bulan puasa haritu.


Hah rare tak?
Ko hade orang gaduh sebab harga murtabak dalam group sekolah anak ko?
Tak ada kan? Kan?
Kan?

Hahahaha

Haih macam-macam..

Marilah kita sama-sama jaga benda-benda yang tampak mudah macam guna saluran yang betul ni, sekali sekala iklan tak apa, bila dah jadi kes keciciran anak orang, terlepas info-info yang memang penting, susah dan bagi masalah kat orang. Takkan kita nak jadi orang yang selfish dan menyebabkan orang lain got into trouble?

Kita mampu mengubahnya. Eheh.

Tuesday, August 19, 2014

Lori terbalik

Ya Allah..

Aku ni betul-betul memerlukan motivasi.
Aku takde mood seminggu dua ni.

-_-"

Oh by the way, pagi tadi on the way pergi kerja, ada lori terbalik pulak kat Pilah ni..
Terpaksa lah aku dengan zaimi lalu ikut Sawah Lebar nak ke Beting..





Hopefully tak adalah yang maut ke parah ke..

Takziah..


Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot