Showing posts with label jumaat. Show all posts
Showing posts with label jumaat. Show all posts

Friday, 28 October 2022

Bolehkah Orang Islam Makan Sushi?

Assalamualaikum dan salam Jumaat semua!

Malam tadi, SR mimpi SR pergi makan sushi. Suasana mimpi tu, SR tengah duduk atas bangku tinggi, sambil tengok sushi-sushi tu lalu atas belt yang pusing-pusing atas meja. Tapi, tiap kali SR nak ambil, orang sebelah SR (SR tak nampak siapa) asyik jerit haramlah! Haramlah! 

EH eh eh geram pulak SR! Sebab dia elok je ambil dan makan. Hahaha!
Sampai mengarut-mengarut dah scene dalam mimpi, terus SR terjaga.

Jadi hari ni baca-baca sikit pasal hukum makan sushi. Sambil tekak teringin benar nak makan sushi. Kena cari ni!

+++


Soalan

Assalamualaikum Datuk Mufti, saya ingin bertanyakan soalan, bolehkah kita memakan sushi dan juga sashimi? Mohon penjelasan Datuk Mufti. Terima kasih.

Hukum memakan sushi dan sashimi adalah...

Friday, 21 October 2022

Hukum Makan Ikan Tembakul

 Salam Jumaat semua 😁
Baru-baru ni SR ada tonton filem melayu lama, Batu Belah Batu Bertangkup. Bila tengok adegan mereka makan ikan tembakul, terus terfikir, bolehkah orang Islam makan ikan tembakul?

Sebab macam pernah dengar, katanya tak boleh sebab dua alam.

Jadi setelah SR buat pembacaan, ini yang SR dapat:

+++


SOALAN

Assalammualaikum.  Ikan belacak atau dikenali dengan nama ikan tembakul boleh hidup di dalam lumpur di sekitar perairan pasang surut. Persoalannya, adakah ikan belacak dikategorikan sebagai 2 alam, bagaimanakah status hukumnya? Berlaku kekeliruan sama ada ia haiwan akuatik atau haiwan dua alam? Mohon pencerahan Mufti.

Ringkasan Jawapan:

Ikan belacak atau dikenali ikan tembakul...

Friday, 14 October 2022

Bolehkah solat sambil pejam mata?

Assalamualaikum!
Salam Jumaat!

SR selalu tertutup mata masa solat. Sebenarnya tak apa ke solat sambil pejam mata? Jadi akhirnya hari ni SR pun buat pembacaan sikit. Marilah SR share juga dengan kalian.

Semoga bermanfaat!

+++


Soalan:

Assalamualaikum, apakah hukumnya seseorang yang solat dengan memejam matanya dengan tujuan untuk lebih khusyu’ ?

Jawapan:

Wa’alaikumussalam w.b.t,

Alhamdulillah segala puji dan syukur kami panjatkan kepada Allah S.W.T. Selawat dan salam kami ucapkan kepada junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W, para isteri dan keluarga baginda, para sahabat, seterusnya golongan yang mengikuti jejak langkah baginda sehingga hari kiamat.

Friday, 10 June 2022

Al Musowwir - Amalan Zikir Untuk Hamil

Assalamualaikum!
Salam Jumaat semua!
Sihat ke?

Nampaknya SR hanyut lagi dalam kehidupan sampai tak sempat ke alam blog. Hari ni SR kongsikan satu zikir yang SR terjumpa tadi. Mudah-mudahan impian rakan-rakan yang menginginkan zuriat, dipermudahkan serta dimakbulkan oleh yang Maha Esa.
+++

 Al Musowwir (المصور)

Banyakkan membaca zikir ini المصور yang bermaksud  Maha Pembentuk / Maha Menjadikan Rupa Bentuk.

Friday, 27 May 2022

Doa Pembuka Rezeki Ajaran Rasulullah SAW

Salam Jumaat semua...

 Hadis yang disampaikan dari Salman Al-Farisi radhiyallahu ‘anhu, ia berkata bahawa Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,

"Yang dapat menolak takdir hanyalah doa. Yang dapat menambah umur hanyalah amalan kebaikan." (HR. Tirmidzi).


Friday, 24 December 2021

Untuk mencapai tahap redha

Salam Jumaat, salam Sayyidul Ayyam buat semua.
Apa khabar semua?
Ayu punya OOTD semalam sebelum bertolak ke pantai timur. Sibuk dia nak ikut SR pakai tudung.
 

Friday, 17 December 2021

Friday Vibes

Gambar lama ni, waktu kami balik Kelantan awal November hari tu.
Tapi gaya dalam gambar anak-anak ni masih legit untuk setiap kali tiba hari Jumaat!

Friday, 12 November 2021

Hadis kelebihan memiliki anak perempuan

DARIPADA Aisyah R.A, Rasulullah S.A.W telah bersabda yang maksudnya:

“Sesiapa yang diberati menanggung sesuatu urusan menjaga dan memelihara anak-anak perempuan, lalu ia menjaga dan memeliharanya dengan baik, nescaya mereka menjadi pelindung baginya daripada api neraka.”

[HR Bukhari, Muslim dan at-Tirmizi].

Friday, 27 August 2021

Hadis Hari Jumaat

Hadis - Jumaat Penghulu Segala Hari

Dari Abu Hurairah r.a katanya Rasulullah SAW bersabda:

"Kita (umat Muhammad) adalah yang terakhir (datang ke dunia) tetapi yang terdahulu (diadili) pada hari kiamat. Kita adalah yang paling dahulu masuk syurga, padahal mereka diberi kitab lebih dahulu daripada kita sedangkan kita sesudah mereka. Kita diberikan petunjuk oleh Allah akan kebenaran yang mereka perselisihkan itu yang Allah telah tunjukkan kepada kita iaitu Hari Jumaat. Maka hari ini (Jumaat) adalah untuk kita. Besok (Sabtu) untuk kaum Yahudi dan lusa (Ahad) untuk kaum Nasrani."


SUMBER

Friday, 28 May 2021

Friday, 26 March 2021

Berkuda

Gambar kuda ni aku tangkap masa ada family day di KM Chalet Melaka.
Tak ada cerita apa pun.


Saja je nak abadikan gambar tu kat blog ni.

Happy Friday kawan-kawan!

Aku pagi-pagi ni ada taklimat dengan students FYP.
Harap semua berjalan lancar.

Friday, 8 January 2021

Wireless Mouse Prolink

Sedikit teruja sebab pertama kali pakai mouse komputer yang tak ada wayar.
Ini pun nasib baik zaimi belanja.
Hahah..


Friday, 1 January 2021

Syukur AKRAB dah siap!

Kita mulakan entry-entry awal blog tahun 2021 dengan memanjatkan syukur sebab laporan Anugerah Kecemerlangan Rektor Antara Bahagian yang sebabkan aku terkena anxiety haritu dah siap!

Setelah berkumpul sekali lagi Isnin haritu, akhirnya siap juga pelaporan AKRAB untuk Pusat Pengajian kami.
Pheww..


Friday, 11 December 2020

Mencari Sempurna

 Salam Jumaat semua reader yang disayangi 💓

Bila last air mata menitis?

Haha!

Ok nak ajak tengok 1 video ni.

Mari kita lihat hati siapa ada taman.


Friday, 4 December 2020

Salam Jumaat

 Salam Jumaat semua!

Semoga semua dalam keadaan baik-baik saja.

Jom kita banyakkan bersedekah.

Kadang-kadang tak perlu jumpa orang miskin, sesiapa saja dan di mana-mana saja kita boleh beri dia sesuatu. Walaupun sekadar senyuman dan kata-kata semangat.


Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Awana SkyWay Gondola: Genting Highlands Cable Car

Awana SkyWay Gondola: Genting Highlands Cable Car
BOOK YOUR RIDE HERE