Showing posts with label zaimi. Show all posts
Showing posts with label zaimi. Show all posts

Thursday, September 23, 2021

Suamiku Dah Susut

Ha gittew tajuk.
Saja nak abadikan dekat sini, yang zaimi akhirnya telah berjaya membulatkan tekad untuk menurunkan berat badan dia.

Alhamdulillah memang menjadi.

Sunday, August 8, 2021

Beli Kerepek Ubi Bbq Online

Ingatkan zaimi beli apalah, tiba-tiba dapat satu kotak besar.
Rupanya dia beli kerepek ubi bbq ni ikut shopee.

5kg pulak tu!

Saturday, January 2, 2021

Zaimi 35!

 Tahun ni sambut birthday zaimi lewat sikit, sebabnya hari birthday dia tu, aku kena masuk kerja dari pagi-pagi buta sampailah maghrib baru balik..huhuk

Jadi, aku roger dekat aku punya favorite baker, suruh tangguh kek tu ke hari esoknya.

Buat lek buat pis je masa tu, mesti zaimi pelik kenapa tahun 2020 aku tak belikan dia kek macam selalu 😜

Gambar lama

Monday, December 28, 2020

15 Kali, 15 Tahun, Alhamdulillah

15th birthday together 💕


Happy birthday Mie 😊
My Disember baby 😁

Terima kasih untuk segalanya.
Moga yang baik baik saja menjengah dirimu 💕

Cuba teka umur zaimi berapa 2020 ni? 
😆

 

Sunday, December 20, 2020

Perasap Daging Bawah Rumah


Kisah Sabtu lepas, semua turun ke bawah rumah Tok Ma, tengok zaimi dengan kak ipar aku perasap daging.



 

Tuesday, December 15, 2020

Petang di Pantai Batu Hitam Kuantan

 Petang semalam, anak lelakis dua dua tokwan dia dah bawak mandi kat Pantai Batu Hitam tu, jadi zaimi kata kesian pulak kat ayu sebab duduk rumah saja kan.

Jadi, kami pun bawaklah dia jalan-jalan ke sana jugak lepas abang abang dah balik.


Bersanding dengan pilihan kedua

Salam Selasa!
Terjumpa gambar ni masa belek belek gallery.


Thursday, December 3, 2020

Tahniah Atas Rezeki | Thankful Thursday

 Alhamdulillah, dalam kepahitan tahun 2020 ni, sebenarnya masih ada kemanisan yang berselang-seli.

Zaimi dapat APC tahun ni, syukur alhamdulillah.

Berkat kerja keras, akhirnya rezeki memihak pada kamu 😊


Tuesday, November 24, 2020

Hampir Setahun Yang Lalu


 Hallu.
Baru lepas sudah semak draft2 proposal dan thesis students.

Lama pulak terkebil-kebil sementara nak tidur ni ha.
Jadi marilah upload satu gambar yang diambil hampir setahun lepas.

Masa ni hari defence proposal untuk pelajar FYP1.
Tengok gambar ni, memang timbul la rindu yang melampau pada working life di campus.

Hmm..

Rindu nak pakai baju lelawo, nak make up..
Hahaha

Aku rasa esok walaupun WFH, aku nak pakai make up la, aci tak? 

Hahaha macam la kalau make up jadi lawa macam che ta!

Eh cuba zoom dekat kertas hitam yang depan aku tu.
By the way aku yang baju hitam tudung hitam, duduk dua dari kiri.
Kot ada yang tak kenal kan.

Ok cuba teka tu kertas apa?
Teka la teka la!

😂

Itu adalah pamphlet Konsert Romantika Awie.
Aku kunun tengah bagi hint la kan dekat zaimi, yang aku teringin nak pergi.

Hint tinggal hint je la wehhh..

Tiket mahal 1 hal, yang zaimi nak kasi aku pergi konsert Awie???
😂😂😂


Apooooo la entry takde motif aku ni 😂


Thursday, October 29, 2020

Tragedi 5 Sen | Throwback Thursday | September 2009

 

Cerita ni dari post lama tahun 2009, marilah kita beri nafas baru dan buat sebagai entry throwback hehe..

Kisahnya pada hari kejadian, aku dengan zaimi pergi makan malam di Nasi Lemak Antarabangsa yang berdekatan UIA Gombak, masa tu adik dia masih belajar di UIA Gombak tu. Kakak dia masa tu menetap di Damansara, tapi dah siap-siap datang tunggu sama-sama dengan adik dia kat asrama tu.



Wednesday, October 14, 2020

Telepati Coklat

 Minggu lepas, waktu lunch, aku dengan zaimi pergi ke Gedung Seri Minang dekat Gentam tu, nak cari barang adam sikit.

Dah settle beli barang, sementara zaimi nak bayar, aku adalah pandang coklat yang tersusun dekat kaunter. Tak adalah tenung ke apa, pandang sekejap, lepas tu buat macam biasa.

Dalam hati je lah berkata-kata, 'eh sedapnya nampak coklat Crispy ni'

Tiba-tiba zaimi tanya,

"Mak nak coklat ke?"

Apa lagi, takkan nak jawab tak pulak kan? 

hahahah

Wednesday, August 26, 2020

Suami Diseret Isteri

 Diseret ke diheret eh yang lebih sesuai?

Mungkin diheret kot? Ke seret?

Takpelah mana-mana pun, yang penting suami aku dah aku heret 

Tuesday, July 28, 2020

Ke Rabbit Fun Land Lenggeng Negeri Sembilan

Ahad lepas, zaimi ajak bawa anak-anak keluar, dah lama terperap dalam rumah.
Nak bawak pergi mall atau supermarket, macam ramai sangat orang.
Budak-budak ni nanti pun mesti susah nak dikepung kalau kat kawasan macam tu.

Jadi fikir punya fikir, bawaklah anak-anak ke Rabbit Fun Land Lenggeng.
Pertamanya sebab tak jauh sangat, kalau boleh taknak perjalanan tu jauh sangat sebab nak elak penggunaan tandas awam. Dari senawang ni dalam 30 minit je ikut LEKAS.
Kedua, kawasan dia kecik aje. Senang kepung budak-budak.

So, let's!


Sesampai je kat sana, terus park kereta.
Kawasan agak curam, ayu asik macam nak tergolek kat bahagian entrance tu 😂

|Entry ini banyak gambar|

Saturday, July 25, 2020

Ubi Badak Rebus Cicah Gula

Macam biasalah, anak-anak ni, kalau ayah yang buat sesuatu, kesan dia lebih mendalam agaknya.
Malam tadi, zaimi rebus ubi badak yang ayah dia bagi masa balik kampung haritu, ajak anak-anak makan, cicah dengan gula.


 

Monday, June 29, 2020

Romanticism

Pernah tak terfikir, kenapa selalunya, apabila seorang lelaki, sebagai contoh dia adalah seorang ayah, apabila dia buat sesuatu yang sepatutnya memang apa yang patut seorang parents buat pada seorang anak, seringkali mendapat pujian, kadang-kadang sampai viral seantero dunia!

Seorang ayah pakaikan baju anak lepas mandi, 'awww baiknya ayah dia!"

Seorang ayah suapkan anak makan, 'bagusnya ayah dia!"

Seorang ayah pimpin tangan anak perempuan dia lintas jalan, 'so sweet!!"

Tapi, bila seorang emak yang buat semua perkara tu, ianya adalah normal. Biasa. Tiada apa yang boleh diviralkan. 

Kenapa ya?

Bagi aku, semua tu disebabkan 'effect romanticism'.

Perlakuan yang memberi nilai yang boleh menjadi inspirasi dan menonjolkan seseorang individu, lebih kurang macam tu lah maksudnya mengikut cikgu bahasa inggeris aku dulu, kalau kurang tepat maaf ya.

Jadi, sebab norma nya emak yang buat, jadi bila ayah yang buat, ramai orang akan romanticized perkara tu.

Aku selalunya so-so je bila isu ni timbul. Tak condemn, tak sokong. 

Tapi semalam, aku sendiri telah mengalami benda tu!


Sunday, June 21, 2020

Friday, June 19, 2020

Baju Raya Aidilfitri Famili

Syawal 2020 pun dah nak melabuhkan tirainya, kejap je rasa habis dah raya musim Covid19 ni. 
Raya yang sangat janggal.
Tak ada kunjungan ke rumah saudara-mara.
Tak ada open house.
Tak ada jamuan potluck raya.
Tiba-tiba dah habis raya.

Tiba-tiba terasa nak scroll balik Ig dan FB, tengok balik gambar-gambar raya tahun-tahun lepas. Gambar raya sejak jadi isteri orang, berevolusi jadi emak anak satu, emak anak dua dan terkini emak anak tiga.
Senyum sorang-sorang 😊

Macam-macam perasaan ada, terutama bila tengok perubahan keluarga tahun demi tahun.
Cepat betul masa berlalu.

Jadi, rasa nak abadikan di sini himpunan koleksi gambar raya famili dengan baju raya yang sangat warna-warni di aidilfitri haha..
Untuk tatapan anak-anak suatu hari nanti, mungkin tatapan aku juga nanti di tahun-tahun mendatang.


Tuesday, January 6, 2015

2 0 1 5

Assalamualaikum 2015!

Masuk dah tahun baru.
Naik lagi 1 anak tangga umurku.

2015, semoga tahun yang baik.
2014 banyak sangat cerita kurang sedap untuk Malaysia.

AKu pun haritu baru je balik dari Kota Bharu, Zaimi nak balik kampung tolong cuci rumah nenek dia. Habis naik air. Selama berpuluh tahun, tak pernah kena banjir macam tu.

Dugaan Allah.



Aku tak boleh cerita lebih-lebih, karang sambil menaip sambil berjujuran air mata..haha

Semoga tak ada lagi kemalangan kapal terbang melibatkan Malaysia 2015 ni..
Aku sampai naik seram pulak bila fikir nak naik flight.. T_T

Semoga rumah-rumah yang terjejas teruk sebab banjir segera mendapat bantuan..
Semoga perlaksanaan nak diharamkan lesen membalak selama 25 tahun tu bukan rumours semata-mata.. habis dah hutan kita.. sayang sangat. Khazanah alam tu.

Semoga aku rajin update blog..haha.. asyik skip2 je update..

Semoga anak aku membesar dengan sihat dan sempurna..
Semoga ada rezeki nak bagi dia adik.. ehem..

Semoga kerja-kerja dipermudahkan..
Semoga bisnes part time aku menjadi..

Semoga sihat selalu orang tua ku..

Semoga yang baik-baik aje 2015 ni..

Be good, take care :)

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot