Search This Blog

Showing posts with label emak. Show all posts
Showing posts with label emak. Show all posts

Saturday, October 31, 2020

Abah 60!

 Semalam birthday abah yang ke 60!

Sekejap je rasa, tiba-tiba orang tua aku dah benar-benar tua.

*sedih

Monday, June 15, 2020

Kenangan Syawal 2020 | PKPP

Sejak PKP diisytiharkan, memang kami antara golongan yang skema patuh. Memang tak rentas negeri, rentas daerah pun tidak. Maka, memang lama sangat tak jenguk mak abah. Puasa dan raya sendiri, memang janggal. Rindu memang tak tertahan.

Anak-anak pun sama, rindu dengan tokwan dan nenek, rindu juga dengan tok ayoh dan tokma diorang.

Jadi, bila PKPP ni, kerajaan abah Malaysia umum dah boleh rentas negeri, peluang ni of course kami tak sia-siakan!

Jadi, bincang punya bincang, aku dan zaimi sepakat untuk balik belah aku dulu, lepas tu baru balik belah dia. Lagipun boleh jadi sejalan kan.

Bertolak dari hari Khamis, sampailah hari ahad kami di Balok.
Anak-anak memang sangat happy, nenek dengan wan pulak rajin melayan, mandikan, suapkan makan, berkepit je lah dengan nenek dan wan diorang tu 😚

Jadi pagi semalam masa nak bertolak ke Kota Bharu, sedikit touching la semua orang, terutamanya mak aku. Sedih nak berpisah dengan ayu, sebab ayu memang sangat rapat dengan dia, hari-hari video call, bila dah jumpa depan-depan, berkepit pulak 4 hari, tu yang meleleh air mata.

Insyaallah, ada rezeki kami pasti balik lagi mak, abah..
Sayang mak dan abah, hanya Allah yang mampu membalas segala budi 💓




Alamak tuan tanah tutup mata pulak hahaha


Disebabkan PKPP, anak-anak tak dapatlah wan dia bawak pergi pantai.
Jadi antara aktiviti diorang adalah bergambar hahaha
Ni salah satu gambar yang abah aku snap masa sesi fotografi cucu-cucu oleh tok wan 😁
Nak pulak ikut arahan tu, kalau aku yang suruh punyalah banyak cengkadak!

Jadi, itulah kenangan raya tahun 2020 ni bersama mak abah, hanya bersua muka pada raya ke 18.
Oklah kan, bak kata orang putih better late than never, gittew..


Jadi rentas negeri diteruskan ke Kelantan pulak.
On the way tu, berhenti singgah tengok laut di Rhu 10.
Selalu kami akan turun lepak atas pasir, tapi sebab PKPP ni, kita ambil angin dari tingkap kereta je la ya anak-anak!

Terima kasih sudi singgah dan baca 😉

Thursday, October 13, 2016

Jatuh

Circa 2004~~

"Nie, tengok tu. Tu kereta lawyer yang langgar kereta mak haritu kan?"

Serentak dengan itu, aku yang sedang membimbit beg plastik Econsave terbayang kejadian yang berlaku beberapa hari lepas.

Waktu itu cuaca panas, waktu hampir menginjak ke tengahari rembang. Aku yang baru sudah menduduki peperiksaan SPM hanya menjadi seorang penghabis boreh di rumah.


Mulanya ada juga aku bercadang nak kerja, at least, dapatlah duit poket sikit. Tapi malas. Makanya, aku akan jadi side-kick emak setiap kali dia nak pergi beli barang.

Berbalik pada cerita, sedang aku dan emak berjalan terkedek-kedek dua beranak sesudah selesai membeli barang, kami ternampak ada sebuah kereta Volvo yang parkir di sebelah kereta emak sedang mengundur.

Undur punya undur, tiba-tiba bontot Volvo tu, terlanggar sisi kanan kereta emak.

Emak dah menjerit marah! Tapi dek kerana jarak yang agak jauh, kami tak sempat nak halang pemandu Volvo tu dari meneruskan perjalanan dia meninggalkan kawasan parkir tersebut. Tapi, kami sempat nampak siapa orangnya, dan kami tau juga dia siapa. Dia lawyer yang ada sebuah firma guaman kecil di sini.

Muka mak dah merah menyala, hati dia dah hangat. Bila balik rumah, abah pula naik angin.
Meleret-leret cerita masing-masing hangat hati atas apa yang terjadi.

Tapi itu beberapa hari yang lepas.

Harini, kami ternampak sekali lagi kereta Volvo yang langgar kereta emak tu.

Muka mak kembali merah, aku tau, dia masih marah.

Kebetulan, masa kami berjalan tu, mak ternampak pulak dawai pendek tepi longkang.
Mak pun kutip.

"Ikut hati, mak nak calarkan kereta dia tu. Dah langgar kereta orang, lari macam tu je! Bodoh punya lawyer, bla bla bla bla..."

Baru dua langkah mak berjalan, tiba-tiba kaki mak tersadung dan jatuh.

Maka tercampaklah dawai yang mak pegang tadi.

"Baru nak mengata orang sikit, dah tergolek", mengekek aku dan mak ketawa.
Tak pasal-pasal terhincut-hincut.


###############################################################


Semalam~~~


"Tengoklah tu budak sekolah zaman sekarang, couple sampai peluk-peluk masa jalan. Orang dulu pun couple jugak masa sekolah, tapi takdelah sampai tak malu macam tu.. bla bla bla bla.. sekolah buatlah cara budak sekolah bla bla bla bla"

Gedebuk!

Sedar-sedar je aku dah terjelepuk atas lantai.
Berlari laki aku menarik aku berdiri balik.

Punyalah sakit.
Badan gemuk, bila jatuh, rasa bergegar semua tulang yang ada!

"Nasib baik tak ada orang nampak, kalau tak kan malu je tiba-tiba jatuh hahaha", zaimi ketawa.

Sob sob..

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Jadi konklusinya, aku memang berada dalam keturunan yang tak boleh mengata orang bersungguh-sungguh jemahnya, nanti Allah bayar cash on the spot. Maka silalah tobat!

Huks..


Gambar 2 tahun lepas..hehe

Tuesday, August 5, 2014

Raya 2014 punya cerita | Terbang kain mengejar anak!

Raya 2014 ni, memang full jadual beraya setakat ni.
Start dari Isnin raya pertama, sampailah Ahad raya ke tujuh.
Ada je program.
Betul betul raya tahun ni.
Hihih..

Lebih lebih lagi ada anak kecik kan.
Lagilah.

Gambar punya banyak tak payah cakaplah kan.
Beratus..hew hew ew

Dekat blog ni, summary je lah.
Untuk kenangan diri sendiri.
Dan readers (kalau ada).


Raya pertama

Tema raya famili kecik kami tahun ni adalah biru muda.
Bukan parti politik anak beranak ye..kih kih
Tak ke mana pun, pergi rumah nenek zaimi je..
Kota Bharu panas woa..
Berpeluh-peluh den *bajet orang Cameron Highland*
Dan yang best sebab adam tak cabut kain samping dia..yes!






Raya Kedua

Raya kedua zaimi kata memang hari berjalan ke Beris, iaitu rumah adik-beradik ibu mertua (mil) ku..
Sambil tu singgah rumah besan mil, dia demam panas..
Dan kakak iparku juga tak beraya lah tahun ni sebab dia kena jaga mil dia..
Lepas tu terus ke rumah abang dan kakak mil..
Abang mil aku tu, anak dia semua good looking!
Baik lelaki, baik perempuan.. cuci mata iolls..haha





Raya Kedua (Malam)

Dah puas berjalan ke Beris siang harinya, malam tu cousin zaimi pulak ajak pergi rumah.
Actually dia ajak tu petang, tapi dah keletihan dah kami ni, so malam lah pergi.
Mee goreng yang dijanjikan confirmlah dah habis kan.
Hahaha..
Cousin dia tu ada anak kecik jugak, tua tiga minggu je dari Adam, maka bersosial lah dua orang bayi..
Tah apa yang dimainnya..anak aku dahlah lasak!
Last-last nak bagi senyap, wife cousin zaimi tu bagi biskut.
Pulun lah baby baby sekalian makan.. End up, adam yang sibuk nak main tu makan separuh je, dan dia pass biskut tu kat si cousin dia tu, dan budak tu habiskan..hahah!






Raya ketiga

Raya ketiga ni agak tragis, malam baru boleh pergi raya.
Alkisahnya, kereta zaimi kena block dengan kereta mil, dan mil pergi jalan dengan adik ipar aku.
Dan dia terbawak pulak kunci kereta dia..
Maka siang harinya rehat je lah kat rumah..
Malam baru pergi ke Bunut Susu, rumah mak ngah zaimi..
Sedap woa dia masak Briyani.
Dengan tak malunya akju tambah lagi sepinggan :D
Adam macam biasa lah, ke hulu ke hilir macam YB.





Raya keempat

Kali ni turn rumah mil aku pulak buat makan-makan.
Mil aku goreng meehun je.
Dan yang lain, barbecue time!! *betul ka aku eja tu!*
Seperti biasa.. adam haruslah pergi bersosial..
Geram je aku menengoknya..
Tak reti diam!





Raya Kelima

Raya dengan ayam.
Hahah..adam je yang main dengan ayam dekat bawah rumah in law aku ni.
Jumaat lagipun.
Semua pakat berehat.. esoknya sebelum subuh dah nak bertolak balik rumah.





Raya Keenam

Pukul 3 pagi dah gerak dari Kota Bharu.
Zaimi kata biarlah berkorban tidur, asalkan dapat mendahului orang lain.
KB - KL ni jem dia super power beb.
Maka, 11.30 am dah sampai Semenyih..lega dapat elak jem.
Malam tu sajalah cakap kat mak abah, nak amek gambar raya dengan dorang pulak.
Tambah pulak adik aku nana ada kat rumah lagi.
Sekali malam tu, abah siap pakai samping bagai! Hahaha!
Tak pasal2 kami semua pun kena melaram.. zaimi pun ulang balik pakai baju raya pertama..kah kkah kah
Oh oboi takde. Pergi rumah girlfriend baru kat perlis. Gigih kan? *no komen*






Raya ketujuh

Lepas subuh mak dengan abah dah gerak ke Tapah nak hantar nana.. Sekejapnya jumpa adikku itu..huuu..
Kitorang plak tengahari tu pergi Balakong, raya rumah angah..Nenek memang duduk situ..
Kebetulan ucu pulak datang..
Meriah uolls!
Lama tak berkumpul.. tapi sejak ada anak ni, tengah sibuk bersembang, masa tu lah anak nak panjat meja makan..hahah! Adam tak pernah jumpa meja style jepun tu.. sedikit excited di situ.





Malam tu ucu nak datang rumah pulak.
Makanya, berdesup lepas dari Balakong, balik senawang, kemas rumah yang dah seminggu tak balik tu.
Sapu, kemas, isi kuih dalam balang, bla bla bla..
Makanya bila ucu sampai tu rumahku bersih dan suci gitu..haha!

Aku ni jenis tak suka tengok barang bertampuk2 sepah2..
Sikit-sikit ok lagi, bila horror sangat, aku sakit kepala.
Jadi aku tak nak orang sakit kepala masuk rumah aku, kemas rumah adalah penyelesaian terbaik!
Walaupun malas kenalah buat.. takde bibik kan..heheh..

Oh tulah cerita raya 2014.
Kalau ada lagi nanti story..
Daa..


Monday, July 21, 2014

Adam Zuhairi dan Neneknya | Part II

Ni Sabtu lepas, saja keluar bawak Adam jalan-jalan pergi Tesco Semenyih dengan tokwan dan nenek dia..
Beli beli barang sikit..

Lepas tu, dalam kereta masa on the way balik, dua bercucu ni nak berposing pulak..
Haha..

Layanzz..







Budak manja..

Sementara tunggu nenek dengan tokwan dia bayar barang kat Tesco tu, aku bawaklah dia kat tempat arcade mainan tu..
Ingatkan nak bagi adam main la..
Ala selalu dalam rm1 -rm3 macam tu aje..

Rupanya kat tesco semenyih pelik!
Kau kena beli prepaid card untuk arcade tu..
Paling murah rm20.
Nanti, masa anak kau nak main, kau kena tap kad tu kat mainan tu, dia ada box macam kad touch n go kat tol tu..

Terus cancel plan..
Yelah..
Bukan selalu bawak adam pergi situ pun..
Membazir je nanti..

Makanya.. adam duduk ajelah..
Dia tengok je budak kat mainan sebelah dia duk main.. benda tu gerak-gerak..haha!
Biarlah adam..budak tu mak dia banyak duit..hew hew hew..




Adam kira ok lah sebab tak kisah, maybe kecik lagi kot.
ada sorang budak perempuan tu, dalam 3 - 4 tahun kot, bapak dia ajak balik, dia taknak.
Dia punyalah mengada, dia barang sambil hentak-hentak kaki sambil berputar ikut arah jam.
Boleh bayang?
huhu..
kalau adam buat macam tu esok, aku piat!


Pagi tadi bangun tidur terus tengok awani..
Macamlah faham kan.. haha..
Tapi khusyuk je..
Serius je muka dia..

Macam tau-tau je berita tu sedih..
Pasal MH17..
Bila aku pangil-panggil dia nak amek gambar, muka sangat marah ok!


Sabar je lah!

Friday, July 18, 2014

Selamat Jalan Elin Sayang...

Hari ini adalah antara hari yang sedih dalam hidup aku..
Selain aku turut bersedih dengan:

1) Uncle Sim dibuli.. (malu sebenarnya dengan perangai Kiki Stereng Lock)
2) Gaza dibom racun..
3) Sabah darurat..
4) MH17 ditembak, meletup dan terhempas..


Dan yang paling sedih adalah, kucing kami Elin, telah mati setelah tiga hari nazak..

:(


Mungkin ada yang cakap, kucing je.
Kenapa nak sedih?

Tapi bagi kami, kucing adalah famili.
Kami bela Elin dah 10 tahun.
Dah macam adik.
Macam-macam kenangan..

Aku ingat masa aku mula-mula blogging, aku ada buat blog untuk Elin..
Masa tu aku banyak masa free..
Agak famous blog tu, di kalangan blogger kucing juga..
Bukan dalam Malaysia ye, komuniti tu dari seluruh dunia..

Lepas tu aku dapat kerja, blog Elin memang terabai..

Elin pun makin lama makin sakit..
Tapi bulan ni yang dia nampak teruk sangat.
Bulu dia tak terurus..
Dia asyik keluar.. pergi lepak rumah jiran..
Dia macam bawak diri..

Emak kata dah bawak dia pergi Vet, disahkan Elin punya buah pinggang dah rosak teruk..
Dari hari Rabu lagi mak kata, Elin dah tak boleh gerak..
Muka dia pun dah nampak lain..
Semalam dia masih bernyawa, cuma dia tak mampu bangun, tak boleh makan, minum semua tak boleh..

Pagi tadi, 8.30 pagi lebih kurang..
Elin dah pergi meniggalkan kami sekeluarga.....

:( :( :(


Sedihnya hanya Allah yang tahu..



Ini gambar terakhir Elin sebelum dia mati tadi..
Memang bersih je muka dia sebelum dia mati ni..
Mak kata, tahi mata pun dah tak ada lepas mak lap kan hari tu..


Selamat disemadikan..
Tanam kat tepi rumah mak dan abah..

Janganlah ada yang pertikai kenapa letak bunga atas kubur kucing pulak..
Itu nak bagi tanda supaya tahu kat mana tanam je..
Sebab aku dengan oboi tak ada kat rumah..
Esok baru aku balik..
So esok aku mesti tanya mak, tanam kat mana..
Senanglah nak carik nanti..
Saja nak tengok kubur ..ingatan terakhir..

:(


Dah dua kucing mati setelah lama kami bela..
Few years back, Boody.
Mati lepas 17 tahun kami bela..
Hari ni, Elin pulak..

:(



Friday, July 4, 2014

Kereta Kecil Warna Merah

Last week balik Semenyih, rupanya mak dah belikan Adam kereta kecil warna merah!
Meriah bukan main dengan lagu lampu bagai..
hehe..


Ala kereta yang kena tolak dengan kaki tu..

Mula-mula dia macam takut2 jugak dengan kereta tu.
Tapi lama-lama dah okey sikit.

Abah suruh bawak balik rumah kitorang sendiri.
Sebab kalau tinggal kat rumah dia pun, Adam balik 2 minggu sekali je pun..

So bawak lah balik..

Adam memula buat tak tau je dengan kereta tu.
Jeling-jeling je pun.
Slow slow aku angkat dia letak atas kereta tu.
Picit-picit kan butang kat stereng tu..

Sekarang dia dah start main la kereta tu..

:)




Budak masam emak ni..

Monday, June 30, 2014

Budak Tak Puasa di Semenyih

Selamat berpuasa semua!
Macam mana puasa tahun ni?
Syukur rasanya.. ada rezeki nak berpuasa dengan mak abah lagi tahun ni..

Lately banyak sangat parents rakan sekerja aku meninggal dunia..
Sayu hati...

Tahun ni juga adalah tahun kedua aku berpuasa sebagai ibu..
Alhamdulillah..

Bak kata zaimi, tahun lepas time berbuka adam duk baring je atas tilam..
Tahun ni, jenuh mengejar dia..dia dah boleh jalan lah katakan..haha

Dan dialah budak yang tak puasa tu..
Mana boleh puasa lagi kan? :D


Kemain lagi duk hisap botol..hehe..
Zaimi rajin melayan anak dia tu..







Macam-macam aksi kan budak adam ni..haha..
First day puasa tahun ni dekat semenyih, dan zaimi pun dah agree every week akan balik berbuka sebab raya nanti seminggu lebih dekat Kota Bharu pulak..

So Sabtu haritu baliklah rumah mak, itu yang budak adam bertambah ligat tu.
Habis segala ceruk rumah nenek dia, dia explore..
Semua orang kena ambil langkah berjaga-jaga je..keh keh

Sampaikan tangga kena hadang dengan kusyen besar, kalau tak confirm naik punya..
Kalau rumah kitorang, kitorang letak pagar, ini rumah mak, nanti masa adam takde jenuh pulak dorang nak bukak pagar kan..

Harini masuk kerja, lemau je rasa.. sebab semalam dah over minum air..hahah

Adam dan tokwannya..
Oklah.. nak mengadap kerja..

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Ya it's me