Tuesday, March 29, 2022

Cara Kejut Anak Bangun Tidur

Cara kanak-kanak bangun tidur boleh mempengaruhi kesanggupan mereka untuk menghadapi hari itu dengan sikap positif, yang seterusnya mempengaruhi cara mereka belajar dan berkembang.


 Ia sebenarnya satu proses penting untuk benar-benar dipertimbangkan oleh ibu bapa. 

Monday, March 28, 2022

Tayar Cap Viking

SR tukar tayar kereta tadi.
Boleh tahan juga menjadi kedana weh!

Tayar dah makan tepi, botak tepi. Bukan sikat tepi, itu Hanafi. Botak tepi. Risau jugak.

Jadi tukarlah tadi.
Orang kedai cadangkan tayar Viking.

Hold On Forever

Rob Thomas - Hold On Forever

 

Tudung Bunga-Bunga

Assalamualaikum wbt!
Mana pergi weekend dua hari? 
Mana?
Mana???

Hahaha tiba-tiba dah pagi isnin semula.
Selamat kembali bekerja, selamat kembali menguruskan anak sekolah.

Sunday, March 27, 2022

Cara Buat Telur Rebus Guna Air Fryer

Assalamualaikum semua, salam hujung minggu. 
Hari ni kan, SR baru cuba buat telur rebus guna air fryer untuk nasi lemak SR. Saja nak cuba. Selalu tengok orang share, tapi SR tak pernah cuba. So, why not kita cuba kan? Hehe..

Mula-mula SR cuba dengan sebiji telur ayam dulu. Ye lah, manalah tahu kot-kot tak jadi, tak adalah rugi sangat.

Saturday, March 26, 2022

Cara Mohon Masuk Sekolah Rendah Kementerian Pendidikan Malaysia

Pendaftaran sekolah secara online boleh dibuat melalui portal KPM secara atas talian iaitu Portal SPS iaitu Modul Pengurusan Murid. Portal SPS dibangunkan untuk memudahkan ibu bapa bagi mendaftar anak-anak mereka bagi kemasukan ke tahun 1.

Tealive Mangold Milkshake With Jelly And Sago

Bangun aje pagi ni kan, SR dah teringat-ingat dekat minuman Tealive yang Mangold Milkshake With Jelly And Sago ni. SR beli ni dua minggu lepas.

Thursday, March 24, 2022

Pantai Batu Hitam Kuantan Ada Sky Mirror! | Throwback Thursday

Assalamualaikum!

SR dengan anak-anak berborak lama juga dengan emak dan abah SR malam tadi. Rindu pula sebab dah lama tak bersua wajah. Insyaallah bulan puasa nanti, kalau ada rezeki, kalau tak ada sesiapa yang terkesan dengan Covid-19, harapannya nak balik ke Kuantan.

Hari ni rasa nak kongsikan beberapa gambar kami masa ke Pantai Batu Hitam beberapa bulan lepas. Kami ke sini sebenarnya untuk naik ATV yang adik SR buat sewa tu. Boleh baca dekat sini bagi sesiapa yang nak main ATV di pantai Kuantan.

Tuesday, March 22, 2022

Ubat Resdung Ramboo Care Herbs Cool

Anak SR yang amir tu, bila bangun pagi, dia selalu bersin-bersin. Resdung. Jadi hari tu, SR pun sajalah belikan dia ubat resdung yang jenis hidu ni. Herbs Cool namanya.

Monday, March 21, 2022

PEMENANG GIVEAWAY BLOG SR MASUK TINGKATAN 1!

Assalamualaikum semua!

Hari ni bermulalah sesi persekolahan (ada yang dah mula semalam kan?) bagi tahun 2022. SR pun, amir masuk darjah 1 hari ni. Adam masuk darjah 3. Ayu mula pakai uniform tadika. Semoga dipermudahkan semuanya.

SR nak ambil kesempatan ini, untuk umumkan 10 + 2 pemenang dari 37 blogger awesome yang sudi join GA SR. Seperti yang SR ada maklumkan di entry ini, SR berhajat nak beri hadiah berupa variety box pada 10 peserta yang namanya terpilih dari wheelofnames, dan 2 lagi blogger yang entrynya berjaya buat SR tersenyum!


Sunday, March 20, 2022

Hadiah Terbaik untuk Suami

 SR kan, selalu macam pening bila tiba tarikh hari lahir Zaimi atau anniversary perkahwinan kami. Sebabnya, mesti macam tak tau nak bagi apa dekat dia sebagai hadiah. Sebenarnya dari masa nak belikan barang atas dulang hantaran untuk pihak lelaki lagi SR dah pening. 

Hehee.. 

Jadi, haritu SR ada terjumpa beberapa list cadangan hadiah yang sesuai untuk diberi pada suami. Untuk orang putih, banyaklah barang merapu macam minuman beralkohol dan sebagainya. Meh SR filter kan.


Meh SR kongsikan dengan reader SR pula. Kot-kotlah ada yang terjumpa coretan SR ni, manalah tahu, boleh membantu menghilangkan kepeningan korang kan. Let's check it out!

Thursday, March 17, 2022

Tampal Gigi Anak 4 Tahun di Klinik Pergigian Medissa Senawang

Khamis malam Jumaat minggu lepas, ayu tak boleh tidur. Menangis-nangis kata gigi dia sakit. SR dah pandang zaimi, zaimi dah pandang SR. Kami memang dah tau yang gigi geraham ayu belakang sekali macam dah kehitaman sikit. Cuma tak bawa dia ke klinik gigi lagi. Tak sempat pun ya. Tapi bila dia dah menangis-nangis macam tu, mulalah rasa bersalah.

Jadi Jumaat tu, SR terus mohon cuti dan bawa dia ke Kinik Pergigian Medissa dekat Senawang ni.

Internet and Texting Abbreviations Mean | SO

 


Tuesday, March 15, 2022

Baju Sekolah Harga Patut Dan Elok Kainnya

Assalamualaikum!

Macam tak percaya pun ada. Amir dah nak masuk darjah satu dah.
Rasa dia baby lagi.

Rasa touching pula masa shopping baju sekolah dia nak masuk sekolah rendah ni.

Untuk Adam sebelum ni, kami belikan baju sekolah jenama Canggih. Klise kan? Nak dijadikan cerita, kami tak sempat nak order baju sekolah jenama Canggih untuk kali ni. Sold out memanjang dekat shopee. 

Bloglist Giveaway by Nurin Irsalina

 

Jom meriahkan segment bloglist oleh Nurin Irsalina jom 😁

Monday, March 14, 2022

Siti Aisah Jones

Adui geli hati pulak SR. 
SR ni memang dah sediakala jenis mudah terhibur. Tadi emak SR whatsapp, dia bagitahu yang Sambal Nyet Berapi Khairul Aming yang SR belikan untuk dia dah sampai. 

Asalnya kami macam tengah kagum-kagum yang cepat betul sambal tu sampai dekat Kuantan. Baru order pukul 3 petang semalam, pukul 1 petang tadi dah sampai. Duk cerita pasal kilang dekat manalah apa semua. Tiba-tiba SR perasan sesuatu.

Senyum Seindah Suria

 Assalamualaikum semua.

Hari ni SR terpaksa mohon untuk Work From Home, sebabnya ayu jadi contact B. Cikgu dia positif pula. Jadi, ayu kena kuarantin 5 hari. Alhamdulillah, ayu tak ada gejala. Mungkin juga sebab hari Jumaat lepas, ayu tak ke tadika.

Sunday, March 13, 2022

Nasi Kangkang Azwar Kamaruzaman

SR sedang declutter rak buku.
Ada buku-buku adik SR yang dia dah tak nak.
Dan SR pun rasa tak nak simpan juga.
Salah satunya buku ini:

Cara Mengenali Tanda Awal Kehamilan Kucing

Adalah penting untuk mengenali tanda-tanda kehamilan yang selamat dan sihat pada kucing anda, sama ada ia sengaja atau tidak disengajakan. Enam tanda kehamilan kucing ini akan membantu anda mengetahui bahawa anda boleh mengharapkan untuk mendapat anak kucing!

Giveaway 2022: Happy 1st Anniversary CCL & husband

 

Gais! Jom join giveaway blog CCL pula!
Jom!

Saturday, March 12, 2022

The Man To Hold The Water

 The Man To Hold The Water - Rob Thomas

Ada 8 Hari Lagi!

 Assalamualaikum!


Tinggal 8 hari sahaja lagi untuk sertai GA Blog SR!

Setakat ni, sudah ada 31 orang blogger yang sudi untuk turut serta.
Alhamdulillah, terharu SR.

Friday, March 11, 2022

Order Strawberry Dari Cameron Highland

Assalamualaikum readers...

Hari ni kan, SR serabut dari pagi subuh sampailah sebelum maghrib. Too much betul 11 Mac 2022 ni untuk SR. Blergh..

Moga-moga esok lebih baik. 

Oh ya, SR ada terlalu banyak benda nak share untuk hari ni, tapi mood yang tak ada. Kih kih.. Jadi SR cuma nak share yang SR dah dua kali order Strawberry direct dari Cameron Highlands tau. Sebab ayu selalu minta nak makan strawberry.

Kebetulan pulak ada yang ambil order. Alhamdulillah strawberry dia sangat fresh dan sedap. Dia delivery sampai depan pintu. Boleh bayar secara transfer juga. Boleh aje kalau nak cashless, nanti dia sangkut aje dekat pagar macam SR selalu buat.

8 Faedah Membaca Bersama Anak Setiap Hari


Setiap hari membaca bersama kanak-kanak terutamanya hal berkaitan pembelajaran anak mempunyai banyak kelebihan. Bilangan ibu bapa yang membaca kepada anak-anak mereka setiap hari telah menurun secara mendadak, menurut data? Betul ke?

 Teruskan membaca!

Thursday, March 10, 2022

Pengalaman Menaiki Melaka River Cruise 2022 | Throwback Thursday

Kisah ini adalah rentetan dari post SR yang bertajuk Melaka River Cruise Jeti Taman Rempah yang pernah SR muatnaik pada 23 Januari 2022 hari tu. Punyalah lama bertangguh nak up cerita ni. Mood takda mari punya pasal. Kih kih..

Okey let's check it out!

Seperti yang pernah SR bagitahu, trip kami ke Melaka Januari 2022 yang lalu memang sangat spontan. Bangun pagi lepak-lepak anak-beranak macam biasa. Tengahari tiba-tiba rasa nak pergi somewhere untuk sambutan anniversary. Pukul 5 lebih tiba-tiba dah check in di Hotel Metra Square yang jarak sangat dekat dengan Zoo Melaka. Malam tiba-tiba naik bot!

Beli Sambal Nyet Berapi Khairul Aming Dari Shopee

Hai wazzup gais..

Akhirnya SR berjaya juga beli Sambal Nyet Berapi Khairul Aming ni  minggu lepas. Punyalah lama SR asyik tewas masa nak order dekat shopee Khairul Aming tu tau!

Tuesday, March 8, 2022

Anak Sertai Phytonization - Kursus Asas Phyton

Zaimi daftarkan untuk adam turut serta Kursus Asas Phyton untuk cuti sekolah kali ini. Bayaran dia pun tak mahal mana, RM30 untuk tiga kali sesi 2 jam.

Selamat Hari Wanita 2022!

Selamat Hari Wanita buat semua blogger / reader wanita yang singgah ke blog SR hari ini!

Monday, March 7, 2022

Cenderahati Dari Sabah

Balik aje dari pejabat tadi, ada sebuah kotak telah diletakkan di dalam pagar oleh rider courier. Kesian kotak tu, kebasahan dalam hujan dia menanti SR sampai di rumah haha!

Rupanya, kiriman dari mak dan abah SR dah sampai. Ole-ole yang diorang belikan untuk kami lima beranak sewaktu diorang bercuti ke Sabah bulan lepas.

Sunday, March 6, 2022

10 Tips Mengajar Kanak-kanak Tentang Keselamatan Mata

Anak sulung SR si Adam memang naik lagi rabunnya. 
*tarik nafas dalam-dalammmmm....lepas......


Dia memang dah pakai cermin mata sejak tahun lepas. Agak awal juga, baru darjah 2 masa tu. Tapi, baru-baru ni bila check semula, power cermin mata dia dah bertambah secara drastik. 

Senarai Terkini Peserta Giveaway Syazni Rahim Blog Nak Masuk Tingkatan 1!

 Assalamualaikum semua!

Quick update!


Berikut adalah senarai peserta Giveaway Syazni Rahim Blog Nak Masuk Tingkatan 1 setakat 20 Mac 2022. 11.30AM: 

Thursday, March 3, 2022

Jom Join Giveaway Syazni Rahim Blog Nak Masuk Tingkatan 1!

PENYERTAAN TELAH DITUTUP!
NANTIKAN PENGUMUMAN PEMENANG!


Bismilahirahmanirrahim...
Pertama kali untuk tahun 2022 ini, SR nak anjurkan satu segmen Giveaway Syazni Rahim Blog - Sempena usia blog SR ni dah masuk Tingkatan 1 tahun ni!

Hahaha!

Ya kawan-kawan, SR mula ada blog sejak 2009, kalau tak silap, bulan Januari 2009. Kalau nak baca entry SR sewaktu otak belum cukup empuk, boleh tengok di sidebar. Tapi, kalau termuntah sewaktu membacanya, jangan salahkan SR!

😂

***

Baiklah, untuk itu, SR berhajat untuk memberi beberapa hadiah (lima atau enam hadiah, bergantung kepada penyertaan). Tapi andai kata tiada sambutan, yang dah join itulah pemenangnya! Kan? 😊

Namun sekiranya ada sambutan, SR akan buat cabutan pemenang menggunakan Wheels of Name, Insyaallah.

Hadiah apa?

Rahsia! Hik hik.. 

SYARAT-SYARAT 

Giveaway Syazni Rahim Blog Masuk Tingkatan 1 adalah seperti berikut:

1. Buat satu post entri bertajuk : Giveaway Syazni Rahim Blog Nak Masuk Tingkatan 1!

2. Follow Blog Syazni Rahim.

3. Letak banner giveaway di atas dan backlink kan ke entri giveaway ini. Kalau tak dapat klik kanan (terutama yang menggunakan desktop), guna Snipping Tool ya!

4. Kalau nak bagi panjang sikit, bolehlah ceritakan entry SR yang mana yang kalian paling ingat? Dan kenapa? (Tak wajib)

5. Selepas selesai semua, bolehlah publish dan submit link entry kalian itu ke ruangan komen di entry giveaway ini.

6. Tarikh akhir untuk submit link penyertaan kalian ke ruangan komen entry giveaway ini adalah pada 20 Mac 2022! Update: Sehingga 12 Tengahari! 

Lepas tu SR akan tutup ruang komen, beerti penyertaan ditutup :D

***

Senang kan kan kan?

Jom pakat-pakat join, kalau sudi ajaklah kawan-kawan lain sama. Selain merapatkan ukhwah, mungkin ada rezeki dapat hadiah dari SR hik hik..

Ps: Lepas 5 jam published, masih tak ada penyertaan. Seramlah pulak. Patut tarik balik ke GA ni 🥲

Dah ada penyertaan lah!

Alhamdulillah,yeay! 😊😊

++ SENARAI PENUH PESERTA GIVEAWAY INI  SETAKAT 8.30 AM 6 10 MAC 2022 ++

Giveaway Wang Tunai RM500 Mamapipie & Jomjalan

 Giveaway Wang Tunai RM500 Mamapipie & Jomjalan


Kawan-kawan, jom kita meriahkan GA Mamapipie dan Jomjalan jom!

***

Syarat-syarat Penyertaan Giveaway Giveaway Wang Tunai RM500 Mamapipie & Jomjalan

  1. Terbuka kepada blogger yang menetap di Malaysia bagi memudahkan urusan bank in wang tunai. ✅
  2. Buat satu blog post bertajuk "Giveaway Wang Tunai RM500 Mamapipie & Jomjalan". ✅ Tepek banner di atas beserta link ke post ini.  ✅
  3. Tag 3 rakan  ✅ : SR nak tag Wak Warisan Petani, Kak Mim dan Puan Hazel. Sebab blogger2 yang lain rasanya mesti akan join hihi!
  4. Wajib letak Blog Mamapipie.com & Jomjalan.com.my ke dalam Bloglist korang ✅
  5. Sila pilih salah satu post Jomjalan yang korang suka beserta link. Terpulang nak pilih tempat melancong, hotel, tempat makan, etc. Nyatakan mengapa post ini menjadi pilihan✅ (tengok bawah)
  6. Digalakkan Follow Media Social Mama: Instagram FB Youtube Twitter FB Page 
  7. Last sekali, tinggalkan link pernyertaan korang di post ini. ✅
  8. Tarikh tutup giveaway adalah pada 3 April 2022. 
Syarat wajib nombor 4 mama akan check satu-satu.. Kalau tak patuhi syarat ni korang akan disqualified. So, pastikan patuh pada syarat ye. 


Berbalik pada point no 5:

Entry Jomjalan yang paling menarik perhatian SR adalah yang ini.


Kenapa? Sebab SR kan, kalau pergi CH, hotel ni memang untuk mandi dan tidur aje. Ke sana, kami lebih pada menghayati Cameron Highland tu, berjalan aje. Jadi, dah berjalan mesti nak minum teh, makan scone...kan? Haa..kalau hotel dah jimat, bolehlah minum teh, makan strawberry semua tu lebih sikit kih kih kih..

Hotel-hotel tu walaupun tak mahal, tapi nampak sangat cozy gais.

Itu sahajalah penyertaan SR ya Mamapipie!


Pengalaman Menginap di ILD UiTM Bandar Enstek | Throwback Thursday

Tak lama sangat nak lempar belakang, kisah ni baru aje berlaku Rabu, Khamis dan Jumaat minggu lepas sebenarnya. Ini juga antara sebab kenapa SR tak berkesempatan nak menjengah blog, apatah lagi blogwalking. 

Kisahnya, SR ke Institut Kepimpinan dan Pembangunan UiTM (ILD) di Bandar Enstek adalah untuk menghadiri Kursus PHD Methodology, sebagai persediaan untuk SR pergi melanjutkan pengajian. Insyaallah.

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot