Showing posts with label seni. Show all posts
Showing posts with label seni. Show all posts

Thursday, October 14, 2021

Nama Buah Dalam Bahasa Arab | Throwback Thursday

Gambar-gambar ni aku snap sebab nak buat video ringkas dan hantar pada cikgu amir sebagai record dia buat tugasan yang cikgu dia bagi sepanjang pdpr beberapa bulan lepas. Saja nak abadikan dekat sini sebagai kenangan aku naik pangkat jadi cikgu tadika masa ni ahaha!

Homework ni untuk subjek Bahasa Arab, belajar berkenaan nama buah-buahan dalam bahasa arab. Sebelum proceed dengan aktiviti kolaj, ada satu video yang amir kena tonton dulu. Dalam video tu, cikgu dia ajar nama-nama buah-buahan yang common dalam bahasa arab, dengan cara yang sangat menarik dan catchy.

Tuesday, September 7, 2021

Anyaman Ikan Menggunakan Kertas

Kerja sekolah amir ni.
Kena buat kraf ikan, dekat bahagian badan ikan tu mula-mula kena diwarnakan.

Tuesday, July 27, 2021

Teknik Basah Atas Kering

Minggu bila punya kerja entah, aku pun dah lupa.
Tapi masa ni adam ada kerja seni yang dia kena melukis.
Teknik basah atas kering namanya.

Adam memang tak berapa minat mewarna ni.
Lebih-lebih lagi kena guna cat air pulak.
Lagilah dia berat je nak buat.

Maka terpaksalah aku teman dia duduk dan buat sekali sama-sama dengan dia.
Barulah dia nak buat.

Friday, May 28, 2021

Deco Dinding Bilik Anak Dengan Hasil Seni Anak

Adam dan amir ni tadika yang jenis Montessori.
Jadi, ada masanya diorang akan bawa balik hasil kerja diorang yang dekat tadika tu.

Selalunya, aku ambil double sided tape, terus je tepek hasil kerja diorang tu dekat dinding dalam bilik.

Lama-lama ada yang dah tercabut dan berhabuk.
Sayang pulak nak put away kan.

Ada satu hari tu, tengok Property Brothers dekat HGTV, Jonathan dengan Drew tu hias dinding client diorang guna lukisan anak-anak client tu.

Dia masukkan dalam frame gambar.

Ahah apa lagi, terus aku dapat idea nak buat benda yang sama!

Monday, April 5, 2021

Blow Pen

Satu hari haritu, amir balik bawak 1 kertas.
Borang pembelian blowpens.

Berkerut jugaklah kening aku dengan zaimi duk fikir, apakah bendanya blowpen?
Blow what..?

Harga RM18 juga.

Maka zaimi pun  bukaklah youtube, tengok macam mana kaedahnya blowpen tu berfungsi.
Bila dah agak-agak macam faham, maka zaimi pun setuju nak belikan amir set blowpen tu.

Tadaa!
Inilah rupanya blow pen itu!

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot