Showing posts with label seni. Show all posts
Showing posts with label seni. Show all posts

Monday, July 25, 2022

Apakah Itu Bon Odori?

 Di Jepun, terdapat satu tempoh masa, serta peristiwa-peristiwa tertentu, di mana orang mendoakan roh saudara mara dan nenek moyang mereka yang telah meninggal dunia agar dapat memperoleh Kebuddhaan(Buddhahood) tanpa penderitaan.

Terdapat banyak acara yang diadakan sekitar 15hb bulan ke-7 dalam kalendar lunar lama, diadakan pada umumnya sepadan dengan tempoh empat hari antara 13 dan 16 Ogos. Sebahagian wilayah Kantō menganggap Obon bermula dari 13 hingga 16 Julai, dan di Hamamatsu juga, Obon diadakan pada bulan Julai atau Ogos bergantung pada kawasan itu.

Monday, May 16, 2022

Hasil Kerja Ayu Dihurung Semut

Bulan puasa lepas, ayu ada bawa balik hasil kerja dia buat dekat tadika. Artwork yang kena tampal kacang atas tulisan 'Allah' dalam jawi. Macam biasalah, baru-baru sampai rumah, sibuk masing-masing. SR nak uruskan on mesin kainlah, itulah inilah... Jadi SR suruh ayu letak dulu atas meja komputer sebelum SR tampalkan di dinding.

Friday, April 22, 2022

4 Doa Untuk Keluarga

Salam Jumaat semua!

1. Doa Agar Menjadi Keluarga Terbaik

رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ أَزْوَاجِنَا وَذُرِّيَّاتِنَا قُرَّةَ أَعْيُنٍ وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِينَ إِمَامًا

Friday, April 15, 2022

6 Cara Menanam Minat Anak Pada Pendidikan Seni

Adakah anda masih ingat pengalaman yang menarik anda ke dunia seni? Mungkin ia adalah taman arca berhampiran rumah anda, lawatan hujung minggu ke muzium bersama saudara kegemaran, atau pengalaman dan kenangan indah sewaktu kelas pendidikan seni di sekolah dulu?

Boleh sahaja kita menggarap dan menanam minat ke arah pendidikan seni buat anak-anak kita pula. Anak-anak SR pun, memang selalu dapat tugasan-tugasan yang menarik tentang seni ini sewaktu di sekolah. Ada sahaja hasil kerja pendidikan seni yang mereka bawa pulang. 

Projek seni zaman anak-anak sekarang, boleh dikatakan agak menarik jika dibandingkan dengan zaman SR sekolah dulu. Selalu sangat kena lukis gambar buah-buahan, atau pun pemandangan di kampung halaman. Ala... yang ada gambar sebuah rumah kampung, ada sawah padi petak-petak, ada gunung, ada matahari baru nak terbit di celah gunung, ada orang-orang di tengah sawah padi, ada orang kampung yang sedang mengerjakan sawah padi, dan ada burung yang dilukis halus di langit yang oren dan bercampur kebiruan.

Haha!

Sunday, January 16, 2022

Kolaj Bunga Raya Budak 4 Tahun

Hasil kerja tangan Ayu masa minggu pertama dia di tadika dua minggu lepas. SR touching. Sebab ayu dah jadi budak tadika. Huhu..

Friday, December 10, 2021

Teknik lukisan cat air basah atas kering dan basah atas basah

SR pernah buat entry tentang teknik catan basah atas kering sebelum ni. Namun entry tu hanyalah tentang pengalaman SR menolong Adam buat kerja sekolah Pdpr dia aje. Namun, banyak pula impression dan click ke blog SR berkenaan teknik basah atas kering tu. Rasa bersalah pula SR, jika orang datang ke blog SR ni, tapi tak dapat apa yang dia cari 😅

Thursday, October 14, 2021

Nama Buah Dalam Bahasa Arab | Throwback Thursday

Gambar-gambar ni aku snap sebab nak buat video ringkas dan hantar pada cikgu amir sebagai record dia buat tugasan yang cikgu dia bagi sepanjang pdpr beberapa bulan lepas. Saja nak abadikan dekat sini sebagai kenangan aku naik pangkat jadi cikgu tadika masa ni ahaha!

Homework ni untuk subjek Bahasa Arab, belajar berkenaan nama buah-buahan dalam bahasa arab. Sebelum proceed dengan aktiviti kolaj, ada satu video yang amir kena tonton dulu. Dalam video tu, cikgu dia ajar nama-nama buah-buahan yang common dalam bahasa arab, dengan cara yang sangat menarik dan catchy.

Tuesday, September 7, 2021

Anyaman Ikan Menggunakan Kertas

Kerja sekolah amir ni.
Kena buat kraf ikan, dekat bahagian badan ikan tu mula-mula kena diwarnakan.

Tuesday, July 27, 2021

Teknik Basah Atas Kering

Minggu bila punya kerja entah, aku pun dah lupa.
Tapi masa ni adam ada kerja seni yang dia kena melukis.
Teknik basah atas kering namanya.

Adam memang tak berapa minat mewarna ni.
Lebih-lebih lagi kena guna cat air pulak.
Lagilah dia berat je nak buat.

Maka terpaksalah aku teman dia duduk dan buat sekali sama-sama dengan dia.
Barulah dia nak buat.

Friday, May 28, 2021

Deco Dinding Bilik Anak Dengan Hasil Seni Anak

Adam dan amir ni tadika yang jenis Montessori.
Jadi, ada masanya diorang akan bawa balik hasil kerja diorang yang dekat tadika tu.

Selalunya, aku ambil double sided tape, terus je tepek hasil kerja diorang tu dekat dinding dalam bilik.

Lama-lama ada yang dah tercabut dan berhabuk.
Sayang pulak nak put away kan.

Ada satu hari tu, tengok Property Brothers dekat HGTV, Jonathan dengan Drew tu hias dinding client diorang guna lukisan anak-anak client tu.

Dia masukkan dalam frame gambar.

Ahah apa lagi, terus aku dapat idea nak buat benda yang sama!

Monday, April 5, 2021

Blow Pen

Satu hari haritu, amir balik bawak 1 kertas.
Borang pembelian blowpens.

Berkerut jugaklah kening aku dengan zaimi duk fikir, apakah bendanya blowpen?
Blow what..?

Harga RM18 juga.

Maka zaimi pun  bukaklah youtube, tengok macam mana kaedahnya blowpen tu berfungsi.
Bila dah agak-agak macam faham, maka zaimi pun setuju nak belikan amir set blowpen tu.

Tadaa!
Inilah rupanya blow pen itu!

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot