Pages

Search This Blog

Showing posts with label abah. Show all posts
Showing posts with label abah. Show all posts

Monday, June 15, 2020

Kenangan Syawal 2020 | PKPP

Sejak PKP diisytiharkan, memang kami antara golongan yang skema patuh. Memang tak rentas negeri, rentas daerah pun tidak. Maka, memang lama sangat tak jenguk mak abah. Puasa dan raya sendiri, memang janggal. Rindu memang tak tertahan.

Anak-anak pun sama, rindu dengan tokwan dan nenek, rindu juga dengan tok ayoh dan tokma diorang.

Jadi, bila PKPP ni, kerajaan abah Malaysia umum dah boleh rentas negeri, peluang ni of course kami tak sia-siakan!

Jadi, bincang punya bincang, aku dan zaimi sepakat untuk balik belah aku dulu, lepas tu baru balik belah dia. Lagipun boleh jadi sejalan kan.

Bertolak dari hari Khamis, sampailah hari ahad kami di Balok.
Anak-anak memang sangat happy, nenek dengan wan pulak rajin melayan, mandikan, suapkan makan, berkepit je lah dengan nenek dan wan diorang tu 😚

Jadi pagi semalam masa nak bertolak ke Kota Bharu, sedikit touching la semua orang, terutamanya mak aku. Sedih nak berpisah dengan ayu, sebab ayu memang sangat rapat dengan dia, hari-hari video call, bila dah jumpa depan-depan, berkepit pulak 4 hari, tu yang meleleh air mata.

Insyaallah, ada rezeki kami pasti balik lagi mak, abah..
Sayang mak dan abah, hanya Allah yang mampu membalas segala budi 💓




Alamak tuan tanah tutup mata pulak hahaha


Disebabkan PKPP, anak-anak tak dapatlah wan dia bawak pergi pantai.
Jadi antara aktiviti diorang adalah bergambar hahaha
Ni salah satu gambar yang abah aku snap masa sesi fotografi cucu-cucu oleh tok wan 😁
Nak pulak ikut arahan tu, kalau aku yang suruh punyalah banyak cengkadak!

Jadi, itulah kenangan raya tahun 2020 ni bersama mak abah, hanya bersua muka pada raya ke 18.
Oklah kan, bak kata orang putih better late than never, gittew..


Jadi rentas negeri diteruskan ke Kelantan pulak.
On the way tu, berhenti singgah tengok laut di Rhu 10.
Selalu kami akan turun lepak atas pasir, tapi sebab PKPP ni, kita ambil angin dari tingkap kereta je la ya anak-anak!

Terima kasih sudi singgah dan baca 😉

Friday, September 2, 2016

Nasi Campur Penipu

"Nie nak makan apa?", soal emak sebaik saja kami duduk di satu meja di deretan kedai-kedai makan.

Lokasinya aku tak ingat, tapi somewhere di Perak.

Masa ni, kira-kira 25, 26 tahun yang lepas, kami masih lagi balik ke kampung abah di Alor Setar menggunakan jalan lama. PLUS masih dalam proses pembinaan mungkin.

Jadi, apabila sudah berjam-jam aku kepeningan di dalam kereta, abah pun sudah mula letih, kereta pun perlu direhatkan enjin dia sekejap, maka kami pun akan singgah di kedai makan, untuk recharge, pergi ke tandas dan sebagainya.

 Aku yang masih mamai sebab tidur dalam kereta, masih tak terfikir nak makan apa.
Nak makan apa?
Macam tak lapar sangat je.

Mata aku melilau-lilau memandang sekeliling deretan kedai makan yang ala-ala RNR.
Ada macam-macam menu yang terpapar di dinding dan kain rentang kedai masing-masing.

Manusia yang menjamu selera di meja masing-masing pun boleh tahan ramainya, ada yang bersendirian, ada juga yang bersama keluarga dan anak kecil.

Aku yang baru pandai mengeja masa tu membaca kesemua menu yang dipaparkan satu persatu.

Nasi ayam.
Nasi lemak.
Mee goreng.
Mee sup.

Senang cerita, ada banyak menu yang boleh dipilih untuk mengisi perut.

Tapi, mata aku tertarik dengan satu papan tanda putih bertulisan merah.
Dua patah perkataan yang tertera di atas papan tanda tu betul-betul menaikkan selera aku.

Nasi campur.


"Mak, Nie nak makan nasik campur kedai tu", jari telunjuk aku hala kan ke kedai tersebut.

"Ok. Nak lauk apa?", ala mak ni, penting ke lauk? Apa-apa je lah.

"Lauk telur mata kerbau je. Nasik campur"

"Ok"

Dan aku pun lihat mak  berjalan membeli nasi yang aku pinta.
Seronok!
Aku tak pernah makan nasik campur sepanjang 5 tahun aku hidup!

Selalu kalau mak dan abah bawak pergi kedai makan, diorang mesti order kan aku mee sup.
Ah, kali ni aku taknak mee sup.
Aku nak cuba sesuatu yang baru.
Nasi campur, how cool is that!


++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

"Nah, pergi sinki tu basuh tangan dulu", arah mak sebaik saja dia letakkan sepinggan nasi putih yang ada sedikit kuah kicap dan telur mata.

Kening aku berkerut, sebab aku hairan. Kenapa mak bawa nasi putih dengan telur je?


"Ni nasik siapa?", aku tanya, untuk kepastian.

"Nasik kau lah"

"Satu je nasik?"

"Ye lah, kalau dah habis nanti, nak tambah, baru mak pergi tambah"

"Nasik yang lain dah habis ke?"

"Apa yang habis?"

"Kenapa dia tak campur?"

"Campur apa?"

"Campur nasik lah?"

"Campur apa? Nak lauk lain lagi ke?", mak dah semakin pening. Abah pun dah angkat tangan, panggil brader waiter kedai tu datang. In case aku nak tambah lauk lain, agaknya dia nak suruh brader tu je ambilkan.

"Campur semua nasik la", aku masih tak puas hati. Kenapa macam ni?

Brader waiter dah berdiri sebelah meja, terpinga-pinga kenapa agaknya abah panggil dia.
Emak dan abah pun masih pening lagi melayan aku, apa yang aku nak sebenarnya?

"Kenapa dik?", tanya brader tu.

"Nak nasik lain sekali. Nasik campur-campur", jawabku, polos.

"Campur macam mana, cuba habaq kat abang?", brader tu cool orangnya, senyum je.

"Campur semua nasik lah. Nasik ni, nasik ayam, nasik lemak, nasik tomato.."

Tak sempat aku habiskan senarai jenis nasik yang aku tau, terburai gelak tawa semua orang yang ada kat meja tu.

Ok, rupanya semua tengah gelakkan aku ni.
Ok, sila tahan, jangan menangis. Eh sedih tau bila orang gelakkan kita..huhu..

"Nasik campuq tu, nasik buh lauk dik", brader tu masih gelak-gelak.

"Nasik campur tu sama macam nasik makan kat rumah la, Nie", abah menambah.


La, macam tu ke?
Mana la aku tau. Serius aku bayangkan nasik campur tu adalah gabungan beberapa nasik yang digaul atas satu pinggan. Sumpah, itu yang aku fikir masa tu.

"Lain kali tulis la 'Nasi Campur  Lauk' kat sana", aku mencebik.
Tak cool langsung Nasi Campur ni rupanya.
Nenek pun boleh buat!

Penipu punya kedai, musnah harapan aku nak makan Nasik Campur!


Tuesday, August 5, 2014

Raya 2014 punya cerita | Terbang kain mengejar anak!

Raya 2014 ni, memang full jadual beraya setakat ni.
Start dari Isnin raya pertama, sampailah Ahad raya ke tujuh.
Ada je program.
Betul betul raya tahun ni.
Hihih..

Lebih lebih lagi ada anak kecik kan.
Lagilah.

Gambar punya banyak tak payah cakaplah kan.
Beratus..hew hew ew

Dekat blog ni, summary je lah.
Untuk kenangan diri sendiri.
Dan readers (kalau ada).


Raya pertama

Tema raya famili kecik kami tahun ni adalah biru muda.
Bukan parti politik anak beranak ye..kih kih
Tak ke mana pun, pergi rumah nenek zaimi je..
Kota Bharu panas woa..
Berpeluh-peluh den *bajet orang Cameron Highland*
Dan yang best sebab adam tak cabut kain samping dia..yes!






Raya Kedua

Raya kedua zaimi kata memang hari berjalan ke Beris, iaitu rumah adik-beradik ibu mertua (mil) ku..
Sambil tu singgah rumah besan mil, dia demam panas..
Dan kakak iparku juga tak beraya lah tahun ni sebab dia kena jaga mil dia..
Lepas tu terus ke rumah abang dan kakak mil..
Abang mil aku tu, anak dia semua good looking!
Baik lelaki, baik perempuan.. cuci mata iolls..haha





Raya Kedua (Malam)

Dah puas berjalan ke Beris siang harinya, malam tu cousin zaimi pulak ajak pergi rumah.
Actually dia ajak tu petang, tapi dah keletihan dah kami ni, so malam lah pergi.
Mee goreng yang dijanjikan confirmlah dah habis kan.
Hahaha..
Cousin dia tu ada anak kecik jugak, tua tiga minggu je dari Adam, maka bersosial lah dua orang bayi..
Tah apa yang dimainnya..anak aku dahlah lasak!
Last-last nak bagi senyap, wife cousin zaimi tu bagi biskut.
Pulun lah baby baby sekalian makan.. End up, adam yang sibuk nak main tu makan separuh je, dan dia pass biskut tu kat si cousin dia tu, dan budak tu habiskan..hahah!






Raya ketiga

Raya ketiga ni agak tragis, malam baru boleh pergi raya.
Alkisahnya, kereta zaimi kena block dengan kereta mil, dan mil pergi jalan dengan adik ipar aku.
Dan dia terbawak pulak kunci kereta dia..
Maka siang harinya rehat je lah kat rumah..
Malam baru pergi ke Bunut Susu, rumah mak ngah zaimi..
Sedap woa dia masak Briyani.
Dengan tak malunya akju tambah lagi sepinggan :D
Adam macam biasa lah, ke hulu ke hilir macam YB.





Raya keempat

Kali ni turn rumah mil aku pulak buat makan-makan.
Mil aku goreng meehun je.
Dan yang lain, barbecue time!! *betul ka aku eja tu!*
Seperti biasa.. adam haruslah pergi bersosial..
Geram je aku menengoknya..
Tak reti diam!





Raya Kelima

Raya dengan ayam.
Hahah..adam je yang main dengan ayam dekat bawah rumah in law aku ni.
Jumaat lagipun.
Semua pakat berehat.. esoknya sebelum subuh dah nak bertolak balik rumah.





Raya Keenam

Pukul 3 pagi dah gerak dari Kota Bharu.
Zaimi kata biarlah berkorban tidur, asalkan dapat mendahului orang lain.
KB - KL ni jem dia super power beb.
Maka, 11.30 am dah sampai Semenyih..lega dapat elak jem.
Malam tu sajalah cakap kat mak abah, nak amek gambar raya dengan dorang pulak.
Tambah pulak adik aku nana ada kat rumah lagi.
Sekali malam tu, abah siap pakai samping bagai! Hahaha!
Tak pasal2 kami semua pun kena melaram.. zaimi pun ulang balik pakai baju raya pertama..kah kkah kah
Oh oboi takde. Pergi rumah girlfriend baru kat perlis. Gigih kan? *no komen*






Raya ketujuh

Lepas subuh mak dengan abah dah gerak ke Tapah nak hantar nana.. Sekejapnya jumpa adikku itu..huuu..
Kitorang plak tengahari tu pergi Balakong, raya rumah angah..Nenek memang duduk situ..
Kebetulan ucu pulak datang..
Meriah uolls!
Lama tak berkumpul.. tapi sejak ada anak ni, tengah sibuk bersembang, masa tu lah anak nak panjat meja makan..hahah! Adam tak pernah jumpa meja style jepun tu.. sedikit excited di situ.





Malam tu ucu nak datang rumah pulak.
Makanya, berdesup lepas dari Balakong, balik senawang, kemas rumah yang dah seminggu tak balik tu.
Sapu, kemas, isi kuih dalam balang, bla bla bla..
Makanya bila ucu sampai tu rumahku bersih dan suci gitu..haha!

Aku ni jenis tak suka tengok barang bertampuk2 sepah2..
Sikit-sikit ok lagi, bila horror sangat, aku sakit kepala.
Jadi aku tak nak orang sakit kepala masuk rumah aku, kemas rumah adalah penyelesaian terbaik!
Walaupun malas kenalah buat.. takde bibik kan..heheh..

Oh tulah cerita raya 2014.
Kalau ada lagi nanti story..
Daa..


Monday, July 21, 2014

Adam Zuhairi dan Neneknya | Part II

Ni Sabtu lepas, saja keluar bawak Adam jalan-jalan pergi Tesco Semenyih dengan tokwan dan nenek dia..
Beli beli barang sikit..

Lepas tu, dalam kereta masa on the way balik, dua bercucu ni nak berposing pulak..
Haha..

Layanzz..







Budak manja..

Sementara tunggu nenek dengan tokwan dia bayar barang kat Tesco tu, aku bawaklah dia kat tempat arcade mainan tu..
Ingatkan nak bagi adam main la..
Ala selalu dalam rm1 -rm3 macam tu aje..

Rupanya kat tesco semenyih pelik!
Kau kena beli prepaid card untuk arcade tu..
Paling murah rm20.
Nanti, masa anak kau nak main, kau kena tap kad tu kat mainan tu, dia ada box macam kad touch n go kat tol tu..

Terus cancel plan..
Yelah..
Bukan selalu bawak adam pergi situ pun..
Membazir je nanti..

Makanya.. adam duduk ajelah..
Dia tengok je budak kat mainan sebelah dia duk main.. benda tu gerak-gerak..haha!
Biarlah adam..budak tu mak dia banyak duit..hew hew hew..




Adam kira ok lah sebab tak kisah, maybe kecik lagi kot.
ada sorang budak perempuan tu, dalam 3 - 4 tahun kot, bapak dia ajak balik, dia taknak.
Dia punyalah mengada, dia barang sambil hentak-hentak kaki sambil berputar ikut arah jam.
Boleh bayang?
huhu..
kalau adam buat macam tu esok, aku piat!


Pagi tadi bangun tidur terus tengok awani..
Macamlah faham kan.. haha..
Tapi khusyuk je..
Serius je muka dia..

Macam tau-tau je berita tu sedih..
Pasal MH17..
Bila aku pangil-panggil dia nak amek gambar, muka sangat marah ok!


Sabar je lah!

Monday, June 30, 2014

Budak Tak Puasa di Semenyih

Selamat berpuasa semua!
Macam mana puasa tahun ni?
Syukur rasanya.. ada rezeki nak berpuasa dengan mak abah lagi tahun ni..

Lately banyak sangat parents rakan sekerja aku meninggal dunia..
Sayu hati...

Tahun ni juga adalah tahun kedua aku berpuasa sebagai ibu..
Alhamdulillah..

Bak kata zaimi, tahun lepas time berbuka adam duk baring je atas tilam..
Tahun ni, jenuh mengejar dia..dia dah boleh jalan lah katakan..haha

Dan dialah budak yang tak puasa tu..
Mana boleh puasa lagi kan? :D


Kemain lagi duk hisap botol..hehe..
Zaimi rajin melayan anak dia tu..







Macam-macam aksi kan budak adam ni..haha..
First day puasa tahun ni dekat semenyih, dan zaimi pun dah agree every week akan balik berbuka sebab raya nanti seminggu lebih dekat Kota Bharu pulak..

So Sabtu haritu baliklah rumah mak, itu yang budak adam bertambah ligat tu.
Habis segala ceruk rumah nenek dia, dia explore..
Semua orang kena ambil langkah berjaga-jaga je..keh keh

Sampaikan tangga kena hadang dengan kusyen besar, kalau tak confirm naik punya..
Kalau rumah kitorang, kitorang letak pagar, ini rumah mak, nanti masa adam takde jenuh pulak dorang nak bukak pagar kan..

Harini masuk kerja, lemau je rasa.. sebab semalam dah over minum air..hahah

Adam dan tokwannya..
Oklah.. nak mengadap kerja..

Wednesday, May 14, 2014

Birthday Nenek ke 71!

Selasa 13 Mei 2014, kebetulan public holiday sebab hari wesak kan, so alang plan nak buat makan-makan sikit sempena birthday nenek aku yang ke 71 yang memang jatuh pada 13 Mei..



Ala, bukan apa pun, saja suka-suka makan-makan dengan family belah mak.

Angah Din dengan Aul tak ada  sebab dorang kena tunggu orang datang pasang unifi kat rumah dorang, dan family ucu memang jauh lah kan kat Langkawi tu, kalau buat event mengejut macam ni, memang susah lah dorang nak balik.

Buat dekat rumah mak je semalam, alang beli fillet ikan, suruh mak goreng sendiri je.
Plan asal nak makan kat luar, tapi mengenang ada dua baby tu, haru karang.. lebih-lebih lagi adam, sangatlah lasak! Baik makan kat rumah huhuu... Lepas tu alang beli kek, aku dengan zaimi sponsor pizza.. so yums!



Adam pun dengan tak malunya, tumpang makan sekali aisyah punya mee sup yang angah shidah buat.. haha..




Sebelum makan, selfie dulu ramai-ramai menggunakan monopod yang baru beli.. kah kah kah..




Lepas selfie dengan riuhnya, jom makan!








Sempat jugaklah merakamkan kenangan nenek dengan cucu terkecil, dan cicit sulung dia.. :')






Semoga nenek sentiasa sihat.. Dan dipinjamkan kepada kami lebih lama lagi......

Lama tak buat entry panjang-panjang macam ni..hihik..

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Disclaimer


All content provided on this "Syazni Rahim Blog" blog is for informal reading only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information or comments on this site or found by following any link on this site.

The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information.

The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.