Search This Blog

Showing posts with label masak. Show all posts
Showing posts with label masak. Show all posts

Sunday, September 13, 2020

Kepah Masak Lemak Cili Api

 Semalam tak tau nak masak apa, sepagi dah habis dekat kedai pokok.

Itu nanti aku cerita.

Balik pun dah zuhur, tak tau nak masak apa. Check dalam freezer ada kepah yang beli haritu.

Apa lagi, masak kepah la kan. Why not?

Friday, September 4, 2020

Dari Pasar Terus ke Rumah

Weekend lepas aku ada order ayam segar melalui whatsapp je, jadi tuan kedai akan terus hantar ayam siap potong tu ke rumah. Jadi seperti biasa, aku ni kadang-kadang perkara sekecil dan seremeh tu pun, aku akan share dekat Ig story 😂

Jadi lepas aku share tu, ada sorang kawan sekerja reply, dia kata, bukan setakat ayam je boleh delivery sekarang, seafood pun boleh!

Lalu dia perkenalkanlah 1 Ig ni, namanya Pasar Online Nismilan.

Tuesday, August 18, 2020

Ayam Goreng Tepung Bestari

 Weekend haritu, memang kena rasuk dengan saka M.

Mungkin sebab cuaca pun tak seberapa nak cerah, redup yang sangat lazat untuk beristirehat, jadi kita masaklah yang ringkas, sedap dan dia boleh jadi makanan mak ayah cum makanan anak-anak sekaligus.




Ha macam tu lah gambar packaging dia, aku beli kat kedai runcit je.

Sebab ramai jugak yang kata, ayam goreng kalau salut tepung bestari ni sedap.

Monday, August 17, 2020

Tiada Kelayakan Jadi Penjual Goreng Pisang

Entry kali ini masih pasal pisang. 🍌
Seperti entry ini dan ini.
Moga-moga anda semua tidak pishang. 😂


Ya, ada orang yang memang tak layak nak jadi penjual goreng pisang, sebab betapa tidak berkredibiliti nya dia, kerja semudah itu pun

Sunday, August 16, 2020

Pengat Pisang Cavendish

Semalam terasa nak cuba buat pengat pisang.
Jujur cakap, sepanjang hayat tak pernah cuba buat pengat pisang ahahaah

Bila cek resepi, kebanyakan resepi akan guna pisang tanduk.
Tapi, disebabkan dah terlalu teringin nak makan pengat pisang buatan sendiri, aku beli je lah pisang yang ada jual kat Giant Kuala Pilah tu semalam.

Seperti biasa, pisang-pisang yang selalu jual kat pasaraya ni, itu lah jenisnya.

Fikir punya fikir, ahh redah je lah dengan pisang cavendish pun.

Resepi memang berlambak kat internet, pick 1 dan trylah buat semalam.

Saturday, July 25, 2020

Ubi Badak Rebus Cicah Gula

Macam biasalah, anak-anak ni, kalau ayah yang buat sesuatu, kesan dia lebih mendalam agaknya.
Malam tadi, zaimi rebus ubi badak yang ayah dia bagi masa balik kampung haritu, ajak anak-anak makan, cicah dengan gula.


 

Sunday, July 12, 2020

Masaklah Kau! | Kenangan PKP



Masak.
Aku dengan masak ni, sebenarnya masih mentah.
Jujur cakap, sebelum aku kahwin, yakni masa aku muda remaja dulu, aku tak pandai masak.
Lagi menambahkan horror dalam kisah silam aku dalam dunia masakan ni, aku tak pernah disuruh masak. 

Sebab?

Friday, July 3, 2020

Bawang! | Kenangan PKP

Sekolah pun dah nak mula semula penghujung Julai ni, 
jadinya rasa nak buat beberapa post random berkenaan kenangan PKP.

Dimulai dengan ini.
Bawang!


Wednesday, August 13, 2014

Rabu Resepi | Masak Lemak Ikan Masin Nenas

Harini nak share resepi lauk pulak..
Bukan apa, sehari dua ni asyik teringat kat lauk ni aje..
Heheh..



Bahan-bahannya:

1 biji nenas dipotong kecil
150g ikan masin talang (dipotong kecil)
15 tangkai cili padi (dikisar halus)
6 ulas bawang merah (dikisar halus)
1 inci kunyit hidup (dikisar halus)
1 helai daun kunyit (diracik halus)
2 batang serai (diketuk)
2 cawan santan
2 keping asam gelugur
Cara-caranya:

Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk dan masak sehingga mendidih.
Selalu kacau santau agar tidak berketul.
Selepas nenas empuk, masukkan garam gula secukup rasa.


Father in Law aku suka ni..
Nyums..

:)


Wednesday, August 6, 2014

Rabu Resepi | Pau

Assalamualaikum semua, mood raya lagi kah?
Hehe..

Emm korang semua suka makan pau tak?
Aku suka.. tapi selalu aku beli yang cap Tesco tu aje, kukus sendiri..
Maklumlah tak berapa rajin..hahah



Tapi, aku belek-belek buku resepi emak aku tu, ada pulak resepi pau rupanya.
Nampak macam simple je.
Nanti aku pun nak trylah.

Bahan-bahannya:

500g tepung gandum
Sedikit yeast
1 biji telur
Sedikit garam
Sedikit butter
Cara-caranya:

Cairkan yeast, dan campurkan dengan tepung gandum.
Ulikan dengan air sehingga lembut.
Masukkan telur.
Bulat-bulatkan.
Isi inti yang anda mahu (optional)
Biarkan sekejap, kemudian kukus.

Aku suka pau kastard..
Sedapnya..nyum nyum..



Wednesday, July 30, 2014

Rabu Resepi | Sotong Goreng Berempah

Selamat Hari Raya semua..
Macam mana makanan raya?
Sedap?

Ke dah muak dah makan ketupat rendang 2 hari ni?

Kalau dah boring dengan makanan raya semua tu, rasa nak ubah selera,
bolehlah masak sotong pulak kan untuk seisi keluarga?

Bolehlah try resepi emak aku ni, Sotong Goreng Berempah.
Kalau jadi, insyaallah sedap!

Gambar pinjam


Bahan-bahannya:

500g sotong putih
250g rempah kari
50g daun kari
50g cili boh
50g bawang besar (agak2)
20g bawang putih (agak2)
2 batang serai
1 inci halia
150g kacang peas
Sedikit serbuk perasa
Minyak masak secukupnya
Sedikit cili merah, cili hijau dan tomato untuk hiasan (optional)
Cara-caranya:

Kisar bawang besar, bawang putih dan serai. (Bahan tumis)
Panaskan minyak dan masukkan bahan tumis, dan gorangkan sehingga wangi.
Bila minyak sudah naik, masukkan sotong dan biarkan lebih kurang 10 minit.
Sesudah itu, masukkan bahan hiasan tadi.
Letak sedikit garam dan serbuk perasa, dan dikacau rata.


Ummpphhh!!
Sambil taip ni pun dah terbayang-bayang..

:)



Wednesday, July 23, 2014

Rabu Resepi | Puding Gula Hangus

Helo puan puan *dagu macam chef wan*

Minggu lepas aku skip segment ni, saja je..
hee..

Minggu ni nak kongsi resepi Puding Gula Hangus pulak..
Seperti biasa, gambar pinjam dari blog orang..




Bahan-bahannya:

2 cawan gula pasir,  1 cawan dihanguskan dan dicampur dengan 1 cawan air
1 tin susu cair
4 biji telur
2 sudu besar tepung kastard
Sedikit marjerin

Cara-caranya:

Pukul gula yang tidak dihanguskan bersama telur sehingga kembang.
Kemudian, masukkan susu dan tepung kastard, kacau hingga sebati.
Sapu acuan dengan sedikit marjerin, dan masukkan gula hangus tadi.
Masukkan pula adunan sebati tadi, dan kukus sehingga masak.
Sesudah masak, sejukkan.


Senang bukan?
Bolehlah nak buat sendiri bulan-bulan puasa ni, kalau nak beli kat Bazaar satu slice tu RM2 gak kan..

:)



Wednesday, July 2, 2014

Rabu Resepi | Kek Teh

Hai uolls..
Harini ubah sikit tema kuih raya ni, kita buat kek raya pulak ok?

Ok tak?


Ceh.. aku ni bajet ada pengikut je segment ni..

hew hew hew..

Bedal sajalah..
Di dalam mindaku, ada orang baca resepi-resepi aku share ni..hahahah
Padahal bukan resepi invented sendiri pun..

Takpalah.. mana tau ada orang cari-cari resepi, tersesat masuk blog aku ni, adalah jugak inputnya ye tak?
hua hua..

Ok, fokus! :P

Bahan-bahannya:

240g buah-buahan kering campuran
120g kulit limau campuran
1/2 cawan air teh pekat (disejukkan dahulu)
180g mentega
180g gula perang
Kulit oren yang diparut (1-2 biji)
2 biji telur
2 cawan tepung naik sendiri
1 sudu teh serbuk kayu manis (diayak dahulu bersama 1 sudu teh serbuk buah pala)


Cara-caranya:

Cincang buah-buahan kering dan kulit limau, dan rendamkan semalaman dalam air teh.
Pukul mentega dan gula sehingga ringan dan berkrim.
Masukkan kulit limau dan telur, pukul lagi sehingga sebati.
Masukkan pula buah-buahan, kaup dan balikkan bahan-bahan kering yang telah diayak.
Tuangkan adunan ke dalam acuan, dan bakar dalam ketuhar (175 darjah Celcius) dalam 50 minit.

Ok?

Ini resepi dari buku aku dapat dari Tesco..hee

.

Wednesday, June 25, 2014

Rabu Resepi | Biskut Emping Jagung Berminyak Sapi

Apa khabar puan puan semua hari ni?
Hik hik...

Harini, resepinya adalah Biskut Emping Jagung pulak..


Ala, orang putih panggil cornflakes..
Nenek aku yang melayu pun panggil cornflakes jugak..

Eh ada ke orang yang guna perkataan emping tu ye?

"Pakcik, kedai pakcik ada jual emping jagung tak?"

Hahah.. semua suka dan selesa guna perkataan cornflakes kot ye?
Aku lah salah sorang nya..

Eh, merepek apa lah pulak aku ni?
Ok, let's see the recipe..

Bahan-bahannya:

150g mentega
100g minyak sapi
200g gula halus
2 biji kuning telur
1 camca teh esen vanila
200g emping jagung
100g tepung jagung
200g tepung gandum
100g tepung kastard
Sedikit putih telur (untuk sapuan)
10 biji buah ceri (optional)

Cara-caranya:

Pukul mentega bersama minyak sapi dan gula sehingga kembang.
Masukkan kuning telur, esen vanila dan emping jagung, kemudian kacau.
Masukkan kesemua tepung, dan gaul sehingga sebati.
Selepas itu, bentukkan adunan (bulat-bulat), dan sapukan putih telur.
Letakkan ceri di bahagian atas.
Bakar dalam 15-20 minit.


 Selamat makan kuih raya!


.

Wednesday, June 18, 2014

Rabu Resepi | Biskut Prune

Masih dalam mood menuju raya.. keh keh..
Jadi, resepi biskut raya yang aku nak share hari ini sempena Rabu Resepi adalah Biskut Prune ye puan puan..

Gambar dari resepimaria.blogspot.com

Bahan-bahannya:

200g mentega
150g gula perang halus
2 biji telur
1 camca teh esen vanila
150g prune dicincang
100g tepung kastard
100g tepung jagung
200g tepung gandum

Cara-caranya:

Kacau mentega bersama gula perang halus hingga sebati, dan masukkan telur.
Masukkan pula esen vanila dan prune, kemudian dikacau.
Selepas itu, masukkan ketiga-tiga tepung dan campurkan ke dalam adunan, dan uli.
Canaikan adunan, tekap, dan bakar dalam ketuhar lebih kurang 25-30 minit.

Selamat mencuba ye puan puan..


:)


.

Friday, May 9, 2014

Adam dan Neneknya

Rabu haritu aku cuti, bawak mak pergi Tabung Haji.
Sebab apa?
Sebab.. nak tukar akaun kanak-kanak tabung haji aku jadi akaun dewasa..


Hahah!

Dulu masa kecik, mak yang bukakkan aku akaun tu, sekali tu, boleh pulak sampai umur aku dah tua bangka ni, lupa pulak nak tukar..

So haritu ada sedikit sosak, nak korek tabung haji lah, tup tup pergi kaunter, dia kata mak aku je yang boleh keluarkan duit tu, sebab belum tukar, so akaun ni milik mak. funnyyyyyy!!

So rabu tu pergilah tukar. Bawak adam sekali.
Mak oii beramah mesra budak tu dengan polis bantuan apa semua.
Kitorang pergi yang kat Terminal 1 Seremban je, dekat dengan rumah aku.
Pagi tu abah datang hantar mak.

Syok je rasa bila dapat keluar jalan-jalan pada tengah2 minggu, orang tak ramai, tenang je.
Mak belanja lah adam naik mainan ni, 50 sen sekali naik.
Tapi si adam dah letih beramah mesra tadi, muka masam je la sebab ketakutan benda tu gerak gerak.. haha




Tengoklah, mak aku elok je slim. Jeles.
huuu..

Lepas urusan tabung haji tu, terus ke TESCO Seremban Jaya tu jap..
Beli-beli barang rumah sikit, ajak mak makan semua..
Nikmat gila kot perasaan masa tu.
Indahnya.. orang kerja tapi kau cuti.. hahah..

Lepas tu balik lah, sampai rumah dalam pukul 2.45 camtu, ingat nak pergi servis kereta, tapi macam tak sempat lak. So, call klinik Sukhilmi, doktor ada.
Mak suruh pergi, bagi puas hati.
Baiklah.
Aku pun risau jugak..
Mak duduk rumah jap dengan adam, adam tidur keletihan..

Lepas check semua, aku balik, mak masak pulak untuk menantu kesayangan dia..huhu..
Dah kata emak kan, masak ikan goreng cili ngan kobis air pun sedap gilersss...

Malam tu zaimi ada futsal, abah pulak macam letih lagi sebab lepas hantar mak dia pergi teluk intan, makanya, aku bawaklah adam pergi semenyih malam tu hantar mak..

Sebelum pergi tu, terkekek-kekek kitorang gelak..
Mak ada bawak wagon baby yang baby guna untuk practise jalan tu, pinjam dari angah aku,
pagi tadi masa zaimi gi kerja, adam baru belek-belek je benda tu, bila ayah dia balik, baru dia nak try.
Keakar ok tengok adam terkengkang-kengkang tolak benda tu.. hahahah!


Hai lah adam..
Macam-macam..
Ni yang rasa rindu ni..

Cepatlah masa, aku pun sejak penyakit pelik ni ada, rasa taknak je duduk kat ofis ni..
Asik nak balik je..

Semoga aku pulih seperti dulu..

huuu...

Thursday, October 31, 2013

Panduan Pilihan Makanan Untuk Bayi 6 Bulan ke Atas

Memang sejak Adam dah menjangkau umur 6 bulan ni, rasa excited semacam.
Ye lah, budak tu dah boleh makan, bukan setakat minum susu je.. :)

Adam Zuhairi!


Aku memang tak sempat nak buat research pasal pemakanan bayi ni, makanya dengan yakin aku dengan laki aku pergi Giant beli bahan-bahan..

Awal-awal dulu bagi Cerelac je kat Adam, masa tu nak ajar dia macam mana nak makan.. tapi bila discuss dengan kawan-kawan yang kebanyakkannya dah jadi emak orang ni, actually cerelac tu tak bagus untuk baby..

Baru den tau.. huhu..

So, jom lah masak sendiri untuk anak..

Dah pergi tanpa research kan, aku pun beli lah ikan tenggiri, broccoli apa semua..

Hamek kau.. rupanya belum boleh..hik hik.. malu rasanya..

So guna untuk goreng nasik ayah adam je lah.. :P



So check balik, aku pun ada beli cauliflower tu..
ha.. masib cauliflower dah boleh bagi..

So, aku pun buat bubur nasik, rebus cauliflower dengan kismis..
Lepas tu blend semua sekali..
Alhamdulillah adam makan :D

So aku nak share kat sini panduan apa yang boleh dan apa yang belum boleh untuk budak 6 bulan ke atas.. kecuali Pork tu lah.. sah sah haram.. huu..



Dan jangan letak garam gula ye untuk baby..
Tak elok untuk buah pinggang si manja anda..

Cewah!

Dan ada jugak 4 days rule masa mula-mula nak introduce certain new food. Maksudnya kena bagi makanan yang sama selama 4 hari. Dari sini baru boleh detect anak tu allergik atau tak kat makanan baru tu..

Selamat memasak!


Wednesday, October 16, 2013

Top 100 Resepi Makanan Bayi 6 - 12 bulan

Hemoih hemoih...


Lama sungguh aku tak blog.
Sibuk la..
Last few weeks student final exam.
Kelam kabut lah buat carry mark, jaga exam, tanda kertas exam semua.. bla bla bla..

Balik rumah memang tak lah kan nak bukak laptop ke apa..
Tak larat kot.. dengan nak mengurus si kecik tu lagi.. urus rumah.. basuh sidai lipat baju..
Sapu rumah serba sikit.. layan bapak si kecik lagi..hahah..

Eh.. layan sembang pun kira layan apa.. hiks..

Zaimi memang lagi kesian lah..
kod dia tarikh exam memang dah hujung2..
nak balik Kota Bharu untuk raya haji memang tak sempat lah kan..
Jadi untuk pertama kalinya zaimi tak raya haji dengan family dia..
rezeki aku kot nak raya haji dengan mak abah dekat semenyih.. yea!

Harini rabu pergi kampus.. mak oi punyalah lengang.
Lengang yang gila2 punya, sampai kau nak parking kat petak mana pun kau boleh pilih.. hahah..
memang mood kerja pun tak berapa mari.. sebab nak update file ni memang memerlukan iltizam yang tinggi.. cewah bahasa :P


Cek nuffnang, tengok2 ada 6 CPUV.. alhamdulillah..
rezeki anak..haha..

Eh apa yang aku dah kelaut dah ni, tajuk yo yo aw je top 100 baby food recipes..

Actually hari jumaat haritu aku ada order buku dari MPHOnline..
Sejak Adam dah masuk 6 bulan ni, seronok pulak tengok dia makan cerelac tu..
Lepas tu nak try lah bagi puree..
sajalah beli buku recipe ni.. penulis dia Christine Bailey..
Aku beli online je suruh pos kat kampus.. nak pergi ke MPH tu tah bila..

Jadi harini buku tu dah sampai.. weeeee!

Best weh!
AKu teruja kot!
Tak sabar nak try bagi adam makan recipe2 ni..
Dia memang buku resepi untuk budak 6 hingga 12 bulan..
Easy purees & first food for 6-12 months gitu..

Menariknya sebab, selain bahan-bahan dan gambar-gambar, dia ada letak jugak waktu preparation dengan waktu cook.. dan ada info2 mengenai makanan mana harus bagi, makanan mana patut avoid.. which is for me very good sebab aku kan ibu baru.. hahah..

Harapnya aku rajin lah nak steam bagai tu.. :D



Buku yang ada gambar cili tu?
Bukan.. buku seratus resepi makanan bayi tu yang kuning tu.. yang besar ada gambar cili tu buku masakan orang dewasa.. hahaha..

Konsep dia sama je dua buku ni.. ada jugak waktu prepare dengan waktu masak tu..

Dan sekali lagi harapnya aku rajin lah nak masak hahahaha

AT least esok Adam dah besar, dah pergi kolej ke apa.. ada jugak masakan mak dia ni yang dia rindu..ewah!

Dan kalau tetiba jadi semakin terer di dapur.. bolehlah masuk masterchef..

Ok itu over.


Em sunyi gila kampus.. rasa rindu kat adam menyucuk2 jiwa..huhuuuu


p/s: Actually rasa semangat nak masak sebab nak masuk rumah baru.. harap dapat masuk sebelum tahun depan :D

p/s/s: Updated Mei 2014. Aku baru perasan, entry aku ni dapat hit sampai 8000++.

Aku rasa bersalah pulak dekat mereka-mereka yang masuk blog aku, sekali takde pun aku letak resepi, sebab actually aku nak cerita pasal aku beli buku T_T

Jadi, marilah aku senaraikan link ke blog/wesite lain, yang ada berkongsi resepi, in a proper way.
Macam aku ni, aku masak untuk adam, tapi aku tak cerita detail buat masa ni. So, korang boleh try link bawah ni, untuk resepi-resepi makanan bayi untuk anak korang yang super comel tu!


1) Keluarga Baru.com (Resepi Bayi 6-8 Bulan Yang Terbaik)
2) Facebook Page Resepi Makanan Bayi (Ada Fritata semua..wuhooo!)
3) Mama Mujahidah (Yang ni memang awesome!)
4) Azizul Athiah Amna (yang ni ada tips sekali kalau anak susak makan)
5) Ustazah Pilihan Fairuz (ada resepi spageti lagi uolls)
6) Cooking Light (yang ni dalam english, tapi menarik!)

Wednesday, August 28, 2013

Rabu Resepi | Resepi Sotong Sumbat

Rasanya macam nak buat segment "Rabu Resepi" lah kat blog ni..hahaha..
Alang-alang nak merajinkan diri memasak kan..

Boleh?

Hihihi..

Ok, ini pun aku ambil dari Buku Resepi emak aku je, kiranya, entry pertama untuk Rabu Resepi ni adalah resepi Sotong Sumbat! Yea!



Bahan-bahan:

1 kole beras pulut (ditanak)
12 ekor sotong segar
Santan @ Kelapa
1/2 inci halia
2 ulas bawang merah
1 sudu teh halba


Cara-cara memasaknya:

Isikan pulut yang telah ditanak ke dalam sotong yang telah dibersihkan, dan aturkan sotong-sotong itu ke dalam periuk dan nyalakan api perlahan.

Tuangkan santan cair sedikit, dan masukkan juga bawang merah dan halia yang telah dimayang. Masukkan juga halba.

Masak sehingga mendidih, dan selepas itu masukkan pula santan pekat dan garam secukup rasa.
Kacau supaya rata dan tunggulah sehingga masak.


Nanti kuah dia akan jadi warna pink gitu..
Selamat mencuba!!


Sunday, March 3, 2013

Pemanggang Ajaib Percuma

Hari Ahad. Hari untuk recaj.
Harus berehat untuk kepenatan sepanjang minggu.
Jadi tak kemana-mana harini. Duduk rumah je.
Kebetulan haritu adik zaimi ada belikan pemanggang ajaib dari langkawi. Percuma, orang belanja. Haha! Maka harini zaimi decide nak masak ayam guna pemanggang ajaib tu.
Dalam pukul 12 tengahari tadi kitorang perap ayam, biar dalam sejam pastu panggang! Hasilnya mestilah sedap. Tenkiu zaimi sebab masak :D

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Ya it's me