Showing posts with label tadika. Show all posts
Showing posts with label tadika. Show all posts

Monday, May 16, 2022

Hasil Kerja Ayu Dihurung Semut

Bulan puasa lepas, ayu ada bawa balik hasil kerja dia buat dekat tadika. Artwork yang kena tampal kacang atas tulisan 'Allah' dalam jawi. Macam biasalah, baru-baru sampai rumah, sibuk masing-masing. SR nak uruskan on mesin kainlah, itulah inilah... Jadi SR suruh ayu letak dulu atas meja komputer sebelum SR tampalkan di dinding.

Thursday, April 14, 2022

Uniform Tadika Ayu Dah Lengkap!

Ingat tak SR pernah cerita tentang ayu ke tadika pakai tudung bunga-bunga?
Sebab masa tu, tudung yang sepatutnya dapat sekali dengan baju dan seluar, tak sampai. Cikgu tadika ayu bagi baju, seluar dan baju sukan aje dulu.

Dalam dua minggu lepas, tudung ayu dah sampai!
Yeay!

Thursday, April 7, 2022

Kelas Online Sandwich Telur dan Roti Sapu Kaya | Throwback Thursday

Ini cerita pertengahan Mac 2022 hari tu sebenarnya. Ayu kena kuarantin sebab hampir kesemua cikgu di tadika dia positive covid. Dengan SR sekali kena mohon untuk Bekerja Dari Rumah masa tu. Sebabnya, walaupun kuarantin, cikgu-cikgu tadika ayu tetap komited buat kelas online untuk pelajar-pelajar.


Monday, March 28, 2022

Tudung Bunga-Bunga

Assalamualaikum wbt!
Mana pergi weekend dua hari? 
Mana?
Mana???

Hahaha tiba-tiba dah pagi isnin semula.
Selamat kembali bekerja, selamat kembali menguruskan anak sekolah.

Sunday, January 16, 2022

Kolaj Bunga Raya Budak 4 Tahun

Hasil kerja tangan Ayu masa minggu pertama dia di tadika dua minggu lepas. SR touching. Sebab ayu dah jadi budak tadika. Huhu..

Pagi Sebelum Kejadian Yang Meresahkan Hati

Jumaat lepas, SR ada cerita yang SR tak berapa nak happy dan cemas dalam hati. Haa meh nak mukadimah.. Pagi itu indah seperti biasa. Eh dah macam lagu daa.. hehe..
Ya, pagi Selasa lepas, anak-anak dah ready nak pergi ke tempat masing-masing.

Monday, January 3, 2022

6 Tips Hantar Anak Ke Sekolah Kali Pertama

Pagi tadi masa hantar ayu ke tadika, dia rilek je jalan terus masuk dalam walau first time dia ke sana. SR dengan ayah dia yang sedih. Haha! Rindu sangat dekat dia, tak sabar nak ambil ayu sekejap lagi.
Sambil-sambil tu meh SR kongsikan apa yang SR baca tentang tips untuk hantar anak ke sekolah buat kali pertama.

Sunday, January 2, 2022

Sibuk Menyiapkan Kelengkapan Anak Nak Masuk Tadika

Tahun baru SR dimulakan dengan perjalanan yang lama (10 jam) dari Kota Bharu ke rumah semalam. Hari ni, rehat-rehat sikit, terus siap-siapkan barang budak ayu nak masuk tadika esok.

Monday, December 13, 2021

Haflah Takreem Iman CC 2021

Sabtu lepas, pagi-pagi lagi SR dah kejut amir dan anak-anak yang lain untuk lekas-lekas bersiap. Amir kena pakai segak-segak! Kena pakai baju melayu, pakai samping, pakai songkok serta berkasut bertutup. Sebab, Sabtu lepas merupakan hadi graduasi tadika amir, atau dipanggil Majlis Haflah Takreem oleh Tadika Iman Child Center (Iman CC) tu.

Saturday, December 4, 2021

Kedai Gambar Senawang RM12 untuk 16 Keping Gambar Passport!

 

Cerita hari Sabtu lepas sebenarnya ni. SR teringat yang nak kena ambil gambar ayu, untuk bagi pada management tadika yang akan ayu enroll tahun depan. Malas nak pergi jauh-jauh, SR pun bawa ayu pergi kedai gambar yang berdekatan dengan rumah kami je. 

Friday, November 26, 2021

Checklist


Petang tadi aku kepeningan sebab baru terfikir yang budak kecik ni nak masuk tadika tahun depan.

Sunday, November 14, 2021

Tugasan Tadika: Model Rukun Haji

 
Eh baru perasan yang post ni dah lama duduk dalam draft rupanya. Amir pun dah lama dah habis pdpr sebab murid tadika dah boleh bersekolah secara bersemuka tanpa perlu sebarang penggiliran. Tugasan ni, kalau tak silap, cikgu dia bagi masa bulan raya haji haritu, sebab masa tu kebanyakan tugasan memang berkisarkan tentang rukun haji.

Thursday, October 14, 2021

Nama Buah Dalam Bahasa Arab | Throwback Thursday

Gambar-gambar ni aku snap sebab nak buat video ringkas dan hantar pada cikgu amir sebagai record dia buat tugasan yang cikgu dia bagi sepanjang pdpr beberapa bulan lepas. Saja nak abadikan dekat sini sebagai kenangan aku naik pangkat jadi cikgu tadika masa ni ahaha!

Homework ni untuk subjek Bahasa Arab, belajar berkenaan nama buah-buahan dalam bahasa arab. Sebelum proceed dengan aktiviti kolaj, ada satu video yang amir kena tonton dulu. Dalam video tu, cikgu dia ajar nama-nama buah-buahan yang common dalam bahasa arab, dengan cara yang sangat menarik dan catchy.

Monday, July 26, 2021

Pdpr Bermula Lagi

Dah habis cuti sekolah seminggu sempena raya haji.
Sekejap lagi mesti menderu masuk whatsapp dari guru-guru anak-anak aku yang berdedikasi dalam mendidik anak muridnya.

Cikgu tadika amir memang siapkan kit-kit untuk anak-anak buat dekat rumah.
Diorang bagi 1 plastik besar.
Penuh dengan bahan-bahan untuk anak-anak siapkan kerja di rumah.

Dan yang paling aku suka, cikgu tadika amir ni diorang siap buat video step by step untuk anak-anak (dan ibu bapa) rujuk.

Video fun fun pulak tu.

Sunday, July 11, 2021

Topi Haiwan Darat

Minggu lepas, amir ada kerja pdpr yang dia kena buat topi haiwan darat.
Setiap pelajar kelas dia, tadika dia dah bekalkan kit untuk buat kerja di rumah which is very good bagi aku.

Setiap pelajar dapat set yang sama tapi tak serupa.
COntoh macam kerja topi haiwan darat ni, amir dapat lembu.
Ada kawan dia dapat singa, arnab dan lain-lain.

Thursday, July 8, 2021

Amir dan Kawan-Kawan Lama | Throwback Thursday

Masa ni amir 4 tahun.
Enroll 1 tadika dengan adam.
Masa dia 4 tahun, adam 6 tahun.
Di tadika yang sama.


Monday, January 11, 2021

Tadika 2021 Bermula

Entry Kontot


Hari ni amir mula sekolah balik.

Semoga dipermudahkan.

Semoga kekal selamat.


Gambar setahun lepas ni.

Pagi ni tak sempat tangkap gambar.

Ke ada eh?

Friday, December 25, 2020

Kelas Mengaji Online

 Salam Jumaat semua!

Saja nak abadikan kat sini, amir semasa sesi kelas mengaji online dengan ustazah tadika dia.


Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot