Friday, April 29, 2022

Senarai Semak Keselamatan Pejabat Semasa Bercuti Raya Aidilfitri

 Assalamualaikum semua!

SR sibuk mengalahkan sotong. Tambahan pula ayu dan SR sendiri kurang sihat. Semoga kami sihat untuk raya ni hehe. Jadi hari ni SR datang juga pejabat untuk check pejabat SR ni. Off apa yang patut off. Sebab SR punya bilik ni, tak ada room mate. Jadi kalau ada terlepas pandang apa-apa, memang tak ada sesiapalah yang akan perasan sebab SR memang akan kunci pintu pejabat setiap kali balik.

Tuesday, April 26, 2022

Berkuda Di Pantai Batu Hitam

Assalamualaikum...

Cerita balik Kuantan awal Ramadhan hari tu sebenarnya ni. Kisah Tok Wan melayan cucu-cucu lelaki yang dah mati kutu tak tau nak buat apa sebab berpuasa. Jadi lepas asar, abah SR bawa adam dan amir ke Pantai Batu Hitam untuk lepak makan angin.

Hide and Seek Lizz Robinett

Hide and Seek by Lizz Robinett 

About:
Released: 2015
Genre: Alternative/Indie


Monday, April 25, 2022

Marshmallow Tsum Tsum

Assalamualaikum!
Apa khabar semua?

Semoga sihat-sihat sahaja hendaknya.
Semoga minggu ini lebih baik dari minggu lepas.

Scroll draft di blog ni, rupanya ada banyak yang SR belum update dan publish. Selain tak ada masa, SR juga memang tak berapa larat nak hadap blog beberapa minggu kebelakangan ni... Mungkin faktor usia. Huhuk...

Okey berbalik pada tajuk dan gambar, ada suatu hari ni, SR singgah di Gedung Minang dekat Gentam, Kuala Pilah. Singgah waktu tengahari, nak beli barang sikit. Masa nak bayar, SR pun ternampaklah marshmallow yang comel-comel.

Sunday, April 24, 2022

Doa Nabi Zakaria Memohon Anak yang Baik

Dalam agama Islam sendiri, jika menginginkan buah hati kita menjadi peribadi yang soleh dan berkeperibadian baik, kita boleh senantiasa memanjatkan doa bagi mereka bahkan saat mereka masih berada di dalam kandungan.

Saturday, April 23, 2022

Kiriman Saguhati Dari Mamapipie

Assalamualaikum wbt...

Sepertimana yang SR pernah beritahu, rezeki berpihak pada SR sebagai pemenang saguhati dalam Giveaway Mamapipie dan Jom Jalan-Jalan!

Pertengahan minggu lepas, hadiah sagu hatinya telah pun sampai. Alhamdulillah...

Follow Me Uncle Kracker

 Follow Me by Uncle Kracker

Artist: Uncle Kracker
Album: Double Wide
Released: 2000
Genres: Country music, Country rock, Soft rock, Alternative/Indie, Pop, Hip-Hop/Rap, Country

Friday, April 22, 2022

4 Doa Untuk Keluarga

Salam Jumaat semua!

1. Doa Agar Menjadi Keluarga Terbaik

رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ أَزْوَاجِنَا وَذُرِّيَّاتِنَا قُرَّةَ أَعْيُنٍ وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِينَ إِمَامًا

Thursday, April 21, 2022

Pasar Tumpat | Throwback Thursday

Assalamualaikum...

This one masa balik Kelantan bulan 1 hari tu kalau SR tak silap. Saja keluar jalan dengan anak-anak, bawa mak mertua sekali. Anak-anak memang sukalah kalau dapat jalan-jalan dengan Tok Ma kan. Kalau boleh segala macam diorang nak pow Tok Ma 😂

Tuesday, April 19, 2022

Hukum Baca Al-Quran Sambil Berbaring

 Soalan:

Apakah hukum membaca Al-Quran sambil baring?


Jawapan dari Jabatan Mufti Kerajaan Negeri Sembilan:

Kelebihan Membaca Al-Mulk

 Salam Nuzul Quran buat semua 💖

+++

SATU surah di dalam al-Quran sekiranya ia diamalkan, maka orang yang membacanya, apatah lagi dapat menghafaznya akan terlepas daripada azab kubur.

Ia adalah Surah Al-Mulk yang mengandungi 30 ayat. Surah itu juga disebut sebagai At Tabaarak yang bermakna Maha Suci.

Sebab itu, Nabi SAW menyarankan umatnya supaya tidak meninggalkan bacaan al-Quran pada setiap hari.

Monday, April 18, 2022

Adam is 9!

Beberapa hari sebelum puasa hari tu, kami sambut birthday adam yang ke 9 tahun, awal dua hari. Sebab, kalau sambut masa bulan puasa, mesti semua tak berapa lalu nak makan kek tu lepas berbuka nanti. Haha! 

Kiriman Dari CCL

Beberapa hari yang lepas, SR telah diumumkan sebagai salah seorang pemenang segment Giveaway dari blog CCL. Dan tak sangka, cepat sungguh CCL poskan hadiah SR. Hari Sabtu lepas, kiriman ini telah selamat tiba di pangkuan SR. Ehehe...

Sunday, April 17, 2022

PEMENANG GA SR X MITCH MEMOIR KAMPUNG BOY!

 Assalamualaikum wbt.

Alhamdulillah, tamat sudah segment GIVE AWAY SR X MITCH MEMOIR KAMPUNG BOY pada hari Jumaat lepas, dengan sambutan yang amat menggalakkan dari 28 orang peserta. Terima kasih!


Tibalah masanya untuk SR umumkan 4 orang peserta yang bertuah untuk memiliki senaskhah Novel Memoir Kampung Boy hasil karya Mitch ini!

Lessgoo!

Friday, April 15, 2022

6 Cara Menanam Minat Anak Pada Pendidikan Seni

Adakah anda masih ingat pengalaman yang menarik anda ke dunia seni? Mungkin ia adalah taman arca berhampiran rumah anda, lawatan hujung minggu ke muzium bersama saudara kegemaran, atau pengalaman dan kenangan indah sewaktu kelas pendidikan seni di sekolah dulu?

Boleh sahaja kita menggarap dan menanam minat ke arah pendidikan seni buat anak-anak kita pula. Anak-anak SR pun, memang selalu dapat tugasan-tugasan yang menarik tentang seni ini sewaktu di sekolah. Ada sahaja hasil kerja pendidikan seni yang mereka bawa pulang. 

Projek seni zaman anak-anak sekarang, boleh dikatakan agak menarik jika dibandingkan dengan zaman SR sekolah dulu. Selalu sangat kena lukis gambar buah-buahan, atau pun pemandangan di kampung halaman. Ala... yang ada gambar sebuah rumah kampung, ada sawah padi petak-petak, ada gunung, ada matahari baru nak terbit di celah gunung, ada orang-orang di tengah sawah padi, ada orang kampung yang sedang mengerjakan sawah padi, dan ada burung yang dilukis halus di langit yang oren dan bercampur kebiruan.

Haha!

Thursday, April 14, 2022

Kurma Medjoul Raihan | Thankful Thursday

Alhamdulillah...
Kurma medjoul ni pemberian dari mak cik SR. Dia order untuk semua ahli keluarga sebelah emak SR. Tahun lepas pun, dia ada bagi kami sekotak kurma medjoul ini juga. Tengok dekat sini. Semoga murah rezeki Alang hendaknya.

Uniform Tadika Ayu Dah Lengkap!

Ingat tak SR pernah cerita tentang ayu ke tadika pakai tudung bunga-bunga?
Sebab masa tu, tudung yang sepatutnya dapat sekali dengan baju dan seluar, tak sampai. Cikgu tadika ayu bagi baju, seluar dan baju sukan aje dulu.

Dalam dua minggu lepas, tudung ayu dah sampai!
Yeay!

Wednesday, April 13, 2022

Rezeki SR Hari Ini

 Assalamualaikum semua!

Sungguh SR tak sangka, dalam SR tak habis-habis lagi menyotong di pejabat sampailah ke hari ini, rupanya hari ni ada dua rezeki SR datang dari dunia blogging.


Terkejut, tapi semestinya gembira dan bersyukur sangat-sangat!

Blackmores | Wordless Wednesday


 

Tuesday, April 12, 2022

Ibarat Jatuh Ditimpa Tangga

Kisah ayu sebenarnya.
Macam yang SR update pada entry lepas, kami sekeluarga pulang ke Kuantan. Nak jadi kisah, kebetulan masa balik ke Kuantan tu, suhu badan dia naik tinggi.

Eh cuaklah SR!
Terus buat covid test semua kan.

Sunday, April 10, 2022

Berpuasa di Kuantan

Assalamualaikum!
Lepas berbuka puasa hari Jumaat haritu, kami terua gerak balik Kuantan. Ambil peluang untuk berbuka puasa dengan emak dan abah SR.

Jadi, bila dah ada dekat rumah orang tua ni, mata memang selalu nak terpejam aje. Nak tidur aje. Hahaha

Friday, April 8, 2022

Lebuh Raya Pantai - Temiang

Ahad dua minggu lepas, kami pun akhirnya cuba lalu di highway yang sohor dengan pemandangan cantik seperti di luar negara katanya tu. Untuk orang dari Seremban, memang tak jauhlah dari rumah kita.

Thursday, April 7, 2022

Kelas Online Sandwich Telur dan Roti Sapu Kaya | Throwback Thursday

Ini cerita pertengahan Mac 2022 hari tu sebenarnya. Ayu kena kuarantin sebab hampir kesemua cikgu di tadika dia positive covid. Dengan SR sekali kena mohon untuk Bekerja Dari Rumah masa tu. Sebabnya, walaupun kuarantin, cikgu-cikgu tadika ayu tetap komited buat kelas online untuk pelajar-pelajar.


Wednesday, April 6, 2022

Menyotong Di Pejabat

Assalamualaikum semua!

Disclaimer: Entri ini tidak mewakili UiTM. Ianya hanyalah perkongsian peribadi dari penulis sahaja. Jangan kata penulis mengkategorikan pensyarah UiTM sebagai sotong pula! Harap maklum! 😄

Pergh hari ni bizi SR mengalahkan menteri. Di kala zaman semakin canggih ni, mudah untuk hubungi rakan-rakan lama untuk ajak sertai Collaborative Teaching yang sangat dituntut oleh pihak UiTM. Maka SR pun sahut aje lah seruan para bos, untuk menjalankan Collab Teaching dengan orang lain. Ada satu subjek, SR ajak rakan-rakan dalam satu Pusat Pengajian aje.

Happy Mask Brightening Peach Plus | Wordless Wednesday

Tuesday, April 5, 2022

Tak Puasa Tapi Solat Terawih?

Beberapa hari lepas, dalam post SR yang bertajuk "Bolehkah Kanak-Kanak Berpuasa Penuh?" , SR letak gambar ayu sebagai gambar hiasan dalam post tu. Dan mungkin disebabkan itu, beberapa orang rakan blogger ada bertanya tentang okey ke tidak ayu berpuasa.

Hihi.

Jujurnya, ayu tak puasa.

Hahaha!

Senarai Peserta GA SR X MITCH MEMOIR KAMPUNG BOY

 Assalamualaikum!

Quick update tentang senarai peserta yang telah turut serta dalam GA SR X MITCH MEMOIR KAMPUNG BOY:



GA masih berlangsung sehingga 15 April 2022.
Maklumat lanjut tentang syarat-syarat GA, KLIK BANNER atau KLIK SINI.

Senarai peserta akan dikemaskini setiap hari.

Monday, April 4, 2022

10 Genre Bacaan Popular Sesuai Untuk Kanak-Kanak

Membantu kanak-kanak menemui genre bacaan yang menarik minat mereka menjadikan pencarian buku baharu lebih mudah. Sebagai contoh, jika kanak-kanak memahami bahawa siri Harry Potter termasuk dalam genre fantasi, maka mereka boleh meminta pustakawan untuk mengesyorkan buku fantasi lain. Ia juga membantu mereka mengenal pasti dan menyampaikan jenis pembaca mereka.

Sunday, April 3, 2022

Bolehkah Kanak-Kanak Berpuasa Penuh?

Para ulama memang dah bersepakat bahawa kanak-kanak yang belum baligh tidak diwajibkan berpuasa. Kalau nak mendidik anak untuk berpuasa tak salah, tapi janganla sampai memudaratkan anak - anak.


Friday, April 1, 2022

GIVE AWAY SR X MITCH MEMOIR KAMPUNG BOY

 Assalamualaikum semua!

Ya, kalian tak salah baca.

SR nak buat give away lagi! Walaupun baru sahaja mengumumkan pemenang untuk GA Blog SR Masuk Tingkatan 1 hari tu.

Jadi dengan lafaz Bismillahirahmanirrahim, SR mulakan GA seterusnya. 

Mungkin ada yang masih ingat, dulu SR pernah review 1 buku yang sangat best bertajuk Memoir Kampung Boy oleh Mitch. Haa! Kini, kalian berpeluang untuk mendapat senaskhah Memoir Kampung Boy oleh Mitch itu + tandatangan penulisnya sekali!

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot