Atau emel SR di syaznirahim[at]gmail.com

Monday, February 28, 2022

Laila Home Made Rendang Kerang Nogori

Beberapa hari lepas, colleague SR ada open order rendang kerang ni. Jiran dia jual. Jiran dia masak dan jual kot? Jadi SR rasa nama jiran dia Laila seperti yang tertera di paket.

Sunday, February 27, 2022

Giveaway Buku Kereta Lembu Dari Melaka oleh www.fairusmamat.com

 Mari kita memeriahkan Giveaway dari Saudara Fairus Mamat.
Ada rezeki, dapat buku best dari Melaka ni!


1. Buat posting bertajuk Giveaway Buku Kereta Lembu Dari Melaka oleh www.fairusmamat.com

PEMAKAIAN TELEKUNG WANITA KETIKA SOLAT


HUKUM DAN CIRI-CIRI PAKAIAN SOLAT BAGI WANITA

Wajib: Bagi wanita yang ingin menunaikan solat, pakaian wajib bagi mereka ialah yang menutup aurat, iaitu seluruh anggota badannya kecuali muka dan tapak tangan.

Sunat: Adapun sunat bagi wanita adalah solat dengan tiga kain, iaitu tudung untuk menutup kepala dan leher, kain untuk menutup tubuh dan kedua kaki, dan kain luar untuk menutup pakaian. Mereka juga disunatkan untuk memilih kain yang tebal sehingga bahagian tubuhnya tidak kelihatan. Bahkan digalakkan untuk memakai pakaian yang berwarna putih kerana ia merupakan  warna kesukaan Nabi Muhammad SAW. Sabda Rasulullah SAW:

عَنْ سَمُرَةَ بْنِ جُنْدَبٍ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ (ص) ((اِلْبَسُوا ثِيَابَ الْبَيَاضِ, فَإِنَّهَا أَطْهَرُ وَأَطْيَبُ ، وَكَفِّنُوا فِيْهَا مَوْتَاكُمْ)).

Maksudnya: “ pakailah pakaian putih, kerana ia lebih suci dan lebih baik. Dan kafanlah orang mati dengannya”.

Thursday, February 24, 2022

Sepagi di Hospital Tuanku Jaafar Seremban | Throwback Thursday

Kisah November 2021.

Masa ni, SR dapat arahan untuk scan buah pinggang di Hospital Tuanku Jaafar (HTJ), Seremban, oleh doktor yang merawat SR di Klinik Kesihatan Senawang. SR memang ada routine check up di Klinik Kesihatan Senawang sejak Jun 2021 sebenarnya. 

Jadi, doktor minta SR check kondisi buah pinggang SR, sebab beberapa kali bacaan tekanan darah SR tinggi. 

Tuesday, February 22, 2022

7 Cara Menyikat Rambut Dengan Betul

Adakah anda ingin tahu cara menyikat rambut anda dengan betul? 

Menyikat harus diberi penelitian  berbeza bergantung pada jenis rambut yang anda miliki - ketebalan, tekstur dan panjang. Selain itu, berus yang perlu anda gunakan bergantung pada jenis rambut anda.

 

5 Angka

Hari ni, sebab SR tak tahu nak update pasal apa, jadi SR nak jual pantun.

Harap ada yang sudi beli di bahagian komen!
Hahaha!

Monday, February 21, 2022

ANTOLOGI LEGASI ABAH (8) LELAKI ANUGERAH TERINDAH

Terlupa betul SR nak update cerita tentang ni. Tahun lepas, SR ada menghubungi blogger As Samsudin untuk mendapatkan buku antologi Legasi Abah yang ke lapan, Lelaki Anugerah Terindah. As merupakan salah seorang penulis dalam antologi ini.

Saturday, February 19, 2022

Buat Popcorn Guna Popcorn Maker

Kelmarin, masa SR tengah rehat sambil scroll Facebook, tiba-tiba lalu iklan Popcorn Maker. SR pun tunjuk dekat ayu dan amir. Rasa macam seronok pulak kami tengok video iklan popcorn maker tu. Amir pun kenen-kenen kata suruh SR beli.

SR pun sajalah intai di shopee, eh! Tak adalah mahal sangat rupanya! RM30+ aje. Apa lagi, terus order! Yang syok tu, seller yang SR beli tu, laju gila dia pos! Semalam juga terus sampai. Anak-anak memang tak sabar-sabar nak cuba.

Asalnya SR taknak buka lagi kotaknya. Tapi, kesian pula tengok anak-anak berharap kan. SR pun buka. Itulah kisah sampai jadi popcorn macam dalam gambar di bawah ni 😁

Vroom Vroom

 Vroom Vroom - Nabila Razali


"Dia tu, kalau aku jumpa depan muka aku, uuuiiii!"

Friday, February 18, 2022

Semua Naik Ali Mamak

 Semua Naik oleh Ali Mamak


(Al-Fatihah buat Arwah. Bagi SR, lagu ini amat kena dengan situasi semasa. Namun sangat menghiburkan!)

Lego Squid Game

Lego watak Squid Game ni SR dapat masa join Squid Game Virtual Run.
Macam yang SR ada cerita dekat SINI.

Anak-anak memang semua mengenen nak lego ni. Tapi SR tamak kali ini!
Haha!

MINI GIVEAWAY SS 2022

 Ada Giveaway bersyarat mudah! Marilah kita join!

MINI GIVEAWAY SS 2022


Thursday, February 17, 2022

Wednesday, February 16, 2022

Bengkak Tonsil

Hai semua uncle dan aunty!
Ya, semalam suhu ayu tinggi sampai cecah 39 darjah Celcius. Memang risau. Sebab sejak PKP, ayu jarang demam. Lepas tu, erus shoot pergi klinik. Sebab dah check guna kit Covid19, alhamdulillah negatif.


Rupanya, bila doktor suluh tekak dia, merah dan bengkak. Ayu demam sebab bengkak tonsil.

Makan Snek | Wordless Wednesday

Tuesday, February 15, 2022

39°C

Suhu badan Ayu.
Ada pula COVID-19 outbreak dekat tadika dia.
Walaupun ticer kata tak ada contact antara Ayu dengan pelajar yang sakit tu.

Squid Game Virtual Run: Merchandise

Tahun lepas, SR ada mendaftarkan diri untuk sertai Virtual Run anjuran Black Run. SR pernah sertai tiga Virtual Run sebelum tu, Dragon Ball, Wakanda Forever, Bella Ciao. Kali ni, SR join yang tema Squid Game pula. Jadi lepas semua urusan submit larian selesai, penganjur pun poskan pada semua peserta, termasuklah SR. Happy? Iya dong! Happy bangat!

Monday, February 14, 2022

Bundle Buku Antologi Cerpen Bersama Hasreeyati Ramli 3 RM50

SR nak selling fast. Buku antologi yang tengah tu, yang Titipan Suara Hati tu, ada tinggal satu saja lagi dalam simpanan SR. Jadi alang-alang tu, SR nak jual secara bundle bersama dua lagi antologi cerpen; Secawan Kopi Secangkir Teh Limau dan Janji Itu Pasti. Setiap satu berharga RM28. 

TAPI!

Borong Pelitup Muka: Kemestian Masa Kini

Sekarang, memang kena masukkan pembelian pelitup muka dalam belanjawan keluarga. Manakan tidak, jika hari bekerja dan bersekolah, sekurang-kurangnya 5 keping pelitup muka kami sekeluarga akan pakai. Itu sekurang-kurangnya. Kalau kata putus, atau ikut peraturan sebenar yang lepas pakai sekali, buang dan pakai yang baru? 

T_T

Sunday, February 13, 2022

Mengapakah Hari Rehat Penting untuk Produktiviti Tempat Kerja?


Manusia telah mengetahui dari generasi ke generasi bahawa rehat adalah penting untuk kemakmuran, kesihatan, dan keseronokan. Walau bagaimanapun, dalam beberapa dekad yang lalu, semakin ramai pekerja telah mengabaikan hari cuti mereka sebagai balasan untuk jam tambahan di tempat kerja (terutamanya di dunia Barat). Ramai di antara kita telah alpa untuk menjalani hari lapang biasa kerana keperluan produktiviti yang tidak pernah cukup. 

Giveaway Awal Tahun 2022 Mamapipie

 Rasa nak join, sebab syaratnya mudah aje uolls.

SIAPA NAK JOIN KLIK SINI!

Baca dulu syarat di bawah ya!

~~~~~

Syarat penyertaan mudah aje:

  1. Terbuka lepada semua blogger di Malaysia.
  2. Buat blog post bertajuk "Giveaway Awal Tahun 2022 Mamapipie". Tepek banner di atas beserta link ke post ini.
  3. Nyatakan 1 blog post mama yang menjadi kesukaan korang beserta link post tu. Saja mama nak tahu post mama yang disukai korang.
  4. Wajib letak blog http://www.mamapipie.com dalam bloglist korang
  5. Jemput Follow Media Social Mama (tak wajib pun)  || Instagram | Youtube | Twitter | FB Page| |
  6. Tinggalkan link pernyertaan korang di post ini.. Sesiapa yang follow mama kat instagram minta tulis nama instagram korang kat komen. Nanti mama follow back. 

~~~~

SR copy sebijik sebijut lah ye mama pp.

Untuk nombor tiga tu, rasanya yang SR suka adalah entry yang bertajuk Resepi Daging Masak Hitam. Kenapa? Sebab nampak senang nak buat, dan nampak yummy sangat!

Yang lain semua dah follow. 

Sekian ya mamapp!

Saturday, February 12, 2022

C Code Kiss It Flaunt It Lip Creme

Lip creme ni SR beli sebagai item Purchase With Purchase (PWP) di Watson. Ada diskaun beberapa peratus sebab dia PWP kan. Memang tak pernah try pun brand ni. Dan code warna dia pun, SR tak tau macam mana masa SR ambil tu. Memang kiranya kes main ambil aje sebab nak cepat.

Thursday, February 10, 2022

Enam Dari Lapan Sepupu | Throwback Thursday

Gambar hujung tahun lepas ni. Masa birthday zaimi tu. Waktu ni, adik zaimi yang nombor tiga pun ada balik ke kampung juga. Maka dapatlah berjumpa mereka berenam sepupu ni.

Wednesday, February 9, 2022

5 Sebab Kenapa Perlu Bersarapan

Sarapan pagi ialah hidangan pertama yang dimakan selepas bangun dari tidur malam, dan biasanya dimakan pada waktu pagi sebelum memulakan kerja pada hari itu.


Tetapi anda tidak perlu bersusah payah dengan bufet sarapan pagi yang mewah. Mari kita lihat LIMA sebab yang menyatakan kenapa anda perlu mengambil sarapan di waktu pagi.

Hold On But Don't Hold Still Kristina Kuzmic | Wordless Wednesday

Tuesday, February 8, 2022

Susu Pisang Dutch Lady

Susu perisa pisang Dutch Lady. SR beli minggu lepas, waktu di ofis. Beli dekat Gedung Sri Minang di Gentam, masa tu bawak adam beli bekal nak bawa ke transit lepas sekolah. Beli sebab teringin.

Birthday Emak ke 61 Dengan Chocolate Brulee Secret Recipe

Punayalah lama terperam draft pasal kek emak SR ni. Sampai lupa nak cerita pasal apa. Haha!



Monday, February 7, 2022

From Kerala To Kuantan by Idrus Abu Bakar

SR rasa, ramai juga blogger yang mengenali penulis buku ini, Idrus Abu Bakar, atau lebih dikenali sebagai Pak Idrus di laman blog beliau. Pada suatu hari, Pak Idrus update tentang buku pertamanya telah berjaya diterbitkan, setelah mengimpikannya buat sekian lama!

Dan SR pun apa lagi, terus sambar 1!
Tadaa!

99% of Failure

 

Professional Maxwell House Cappuccino Since 1892

Assalamualaikum semua! Selamat memasuki minggu baru! Terkejut SR dengan pertambahan kes Covid sampai 9K! Harap semua kekal selamat di mana saja kalian berada ya!

Hari tu ada kawan sekerja SR iklankan yang wife dia ada ready stok Cappuccino ni. Wife dia memang personal shopper untuk barang-barang dari UK dan Jepun. Ada sekali SR join beli beg, ada join beli minyak wangi, tapi kali ni SR terasa nak cuba rasa cappuccino ni pulak. Jadi SR pun terus PM wife dia, Yati, untuk order.

Sunday, February 6, 2022

Booked Family ATV Pantai Batu Hitam, Kuantan

Kisah hujung 2021 hari tu, masa SR balik Kuantan. Sempatlah kami melawat tapak niaga adik dan adik ipar SR di Pantai Batu Hitam tu. Diorang ada buat bisnes sewa ATV untuk main dekat tepian Pantai Batu Hitam tu.

Saturday, February 5, 2022

Pengalaman Menginap di Metra Square Ayer Keroh Melaka

Dua minggu lepas, kami sekeluarga pergi ke Ayer Keroh, Melaka. Tak rancang pun nak pergi sebab rancangan asal nak bercuti ala-ala hype sikit sempena anniversary ke 10 tak dapat kami lunaskan walaupun dah lama pasang angan-angan. Mungkin tak ada rezeki kan. Jadi, memang tak booked apa-apa hotel pun dari awal. Sampailah pagi Sabtu tu. Kami fikir, pergi ajelah mana-mana kan. Search aje Agoda, tengoklah mana-mana yang masih available dan boleh dicekau oleh budget yang bersisa.

Long story (of searching the hotel!) short, kami pun booked One Room Apartment di Metra Square Hotel. Dengan pantas kemas beg, call hotel kata kami akan tiba lewat dalam 5pm gitu, terus ke sana. Vrooom!

Friday, February 4, 2022

5 faedah yang anda boleh perolehi daripada menaiki tangga setiap hari!

Jika dibandingkan dengan berlari dan berjalan, menaiki tangga membakar lebih banyak kalori.


Kebanyakan jenis senaman dan sukan memerlukan peralatan, sama ada mendapatkan raket tenis atau kasut larian. Sudah tentu, anda boleh menyertai gim, tetapi itu memerlukan dedikasi, motivasi dan juga mendapatkan jurulatih yang baik. Dan walaupun semua aktiviti ini mungkin tidak kelihatan seperti secawan teh anda, terdapat satu jenis senaman yang sangat bermanfaat dan memerlukan anda melakukan sedikit sahaja - memanjat tangga.

Jangan Ya Laila

 Mimpi Laila - Yasin Sulaiman


Tuesday, February 1, 2022

Nasi Kerabu Tak Biru

Bila ada di Kota Bharu, memang kerjanya makan aje lah.
Kejap-kejap makan, kejap-kejap makan.
Hari tu SR makan satu nasi kerabu ni, rilek je warna dia putih. Tapi rasa dia memang padu. Tak jumpa nasi kerabu rasa macam ni di Senawang.

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot