Sunday, July 31, 2022

Vaseline Lip Therapy Cocoa Butter With Petroleum Jelly

Assalamualaikum semua, berjalan mana hari minggu ni?

SR tengah rilek rilek sebelum menyelesaikan urusan sekejap lagi. Teringat pula yang SR ada beli Vaseline Lip Therapy Cocoa Butter With Petroleum Jelly ni hari tu. Sebabnya kebelakangan ni bibir SR macam kering dan pucat lesi. Serius pucat melampau macam sampai dia jadi warna coklat cair.

Saturday, July 30, 2022

Siapa Pernah Jatuh Cinta - Kiambang

Lagu ni dinyanyikan semula oleh seorang anak muda bersuara klasik, iaitu Kiambang ni. SR selalu dengar orang guna lagu ni sebagai sound di video-video Tik Tok. Lama-lama SR yang jatuh cinta dengan suara Kiambang. Siap subscribe di Youtube dan juga Tik Tok!

Jom dengar suara Kiambang!

+++

 Siapa Pernah Jatuh Cinta - Kiambang (Cover)

Friday, July 29, 2022

GIVEAWAY BZ SATU 2022

SR nak join GA blog Zarida ni. Jom join juga, jom!

+++ 

GIVEAWAY BZ SATU 2022


SYARAT-SYARAT PENYERTAAN :

๐Ÿ’ FOLLOW blog ZARIDA
๐Ÿ’ Beralamat di MALAYSIA
๐Ÿ’ Buat satu posting dengan tajuk GIVEAWAY BZ SATU 2022 dan masukkan sekali banner di atas dalam entry tersebut dan back link ke entry giveaway ini
 ๐Ÿ’ Sila tinggalkan link entry korang tu di ruangan komen entry giveaway ini.

DOA AKHIR TAHUN & DOA AWAL TAHUN HIJRAH

DOA AKHIR TAHUN HIJRAH BESERTA MAKSUD

Lazimnya, menjelang akhir tahun dan memasuki tahun baharu, masyarakat kita begitu sinonim dengan bacaan doa akhir tahun dan awal tahun. Ya, memang tiada dalil yang menganjurkan doa dan zikir akhir tahun. Namun, tiada juga dalil yang melarang kita untuk berbuat demikian. Pun begitu, tidak salah untuk kita mengamalkannya kerana ia merupakan suatu perkara yang baik.

Doa akhir tahun boleh dibaca pada akhir waktu Asar atau sebelum masuk waktu Maghrib pada akhir bulan Zulhijjah.

Berikut adalah doanya:

ุจِุณْู…ِ ุงู„ู„َّู‡ِ ุงู„ุฑَّุญْู…َู€ٰู†ِ ุงู„ุฑَّุญِูŠู…ِ

ุงู„ุญَู…ْุฏُ ู„ِู„ّٰู‡ِ ุฑَุจِّ ุงู„ุนَุงู„َู…ِูŠู†َ، ูˆَุงู„ุตَّู„ุงَุฉُ ูˆَุงู„ุณَّู„ุงَู…ُ ุนَู„َู‰ ุณَูŠِّู€ุฏِู†َุง ู…ُุญَู…َّุฏٍ، ูˆَุนَู„َู‰ ุขู„ِู‡ِ ูˆَุตَุญْุจِู‡ِ ุฃَุฌْู…َุนِูŠู†َ

ุงَู„ู„َّู‡ُู…َّ ู…َุง ุนَู…ِู„ْู†َุง ูِู‰ ู‡َุฐِู‡ِ ุงู„ุณَّู†َุฉِ ู…ِู…َّุง ู†َู‡َูŠْุชَู†َุง ุนَู†ْู‡ُ ูَู„َู…ْ ู†َุชُุจْ ู…ِู†ْู‡ُ، ูˆَู„َู…ْ ุชَุฑْุถَู‡ُ ูˆَู„َู…ْ ุชَู†ْุณَู‡ُ، ูˆَุญَู„ِู…ْุชَ ุนَู„َูŠْู†َุง ุจَุนْุฏَ ู‚ُุฏْุฑَุชِูƒَ ุนَู„َู‰ ุนُู‚ُูˆุจَุชِู†َุง ุฅِู„َู‰ ุงู„ุชَّูˆْุจَุฉِ ู…ِู†ْู‡ُ ุจَุนْุฏَ ุฌَุฑَุงุกَุชِู†َุง ุนَู„َู‰ ู…َุนْุตِูŠَุชِูƒَ، ูَุฅِู†َّู†َุง ู†َุณْุชَุบْูِุฑُูƒَ ูَุงุบْูِุฑْ ู„َู†َุง، ูˆَู…َุง ุนَู…ِู„ْู†َุง ู…ِู…َّุง ุชَุฑْุถَุงู‡ُ، ูˆَูˆَุนَุฏْุชَู†َุง ุนَู„َูŠْู‡ِ ุงู„ุซَّูˆَุงุจَ، ูَู†َุณْุฃَู„ُูƒَ ุงู„ู„َّู‡ُู…َّ ูŠَุง ูƒَุฑِูŠู…ُ ูŠَุง ุฐَุงุงู„ุฌَู„ุงَู„ِ ูˆَุงู„ุฅِูƒْุฑَุงู…ِ، ุฃَู†ْ ุชَุชَู‚َุจَّู€ู„َู‡ُ ู…ِู†َّุง ูˆَู„ุงَ ุชَู‚ْุทَุนْ ุฑَุฌَุงุกَู†َุง ู…ِู†ْูƒَ ูŠَุง ูƒَุฑِูŠู…ُ

ูˆَุตَู„َّู‰ ุงู„ู„ู‡ُ ูˆَุณู„َّู…َ ุนَู„َู‰ ุณَูŠู€ِّุฏِู†َุง ู…ُุญَู…َّุฏٍ ูˆَุนَู„َู‰ ุขู„ِู‡ِ ูˆَุตَุญْุจِู‡ِ ุฃَุฌْู…َุนِูŠู†َ ูˆَุงู„ุญَู…ْุฏُ ู„ِู„ّٰู‡ِ ุฑَุจِّ ุงู„ุนَุงู„َู…ِูŠู†َ

Maksudnya:

Flask Air Nostalgic

Hari tu masa balik Kota Bharu, SR dengan zaimi pergi ke PKT di sebelah pasar Wakaf Bharu. Pertama kali SR masuk dalam PKT walau dah 10 tahun berulang balik rumah mertua. Jadinya barulah SR tahu, yang PKT ni barang-barang essential adalah di tingkat atas.

Thursday, July 28, 2022

Sertai Perarakan Besar Akademik Istiadat Konvokesyen UiTM ke-93 Sidang 21 | Throwback Thursday

Cerita 26 Jun 2022 hari tu. SR mendapat arahan bertugas di hujung minggu. Tugas yang seronoklah juga, kena hadiri konvokesyen pelajar UiTM Negeri Sembilan di DATC UiTM Shah Alam. Ini adalah kali pertama SR sertai sebenarnya. 

Monday, July 25, 2022

Apakah Itu Bon Odori?

 Di Jepun, terdapat satu tempoh masa, serta peristiwa-peristiwa tertentu, di mana orang mendoakan roh saudara mara dan nenek moyang mereka yang telah meninggal dunia agar dapat memperoleh Kebuddhaan(Buddhahood) tanpa penderitaan.

Terdapat banyak acara yang diadakan sekitar 15hb bulan ke-7 dalam kalendar lunar lama, diadakan pada umumnya sepadan dengan tempoh empat hari antara 13 dan 16 Ogos. Sebahagian wilayah Kantล menganggap Obon bermula dari 13 hingga 16 Julai, dan di Hamamatsu juga, Obon diadakan pada bulan Julai atau Ogos bergantung pada kawasan itu.

Makan Tengahari di Ar Robah Maju, Senawang

 Assalamualaikum semua, salam Isnin!

Apa khabar, sihat-sihat selalu hendaknya buat semua yang singgah di entry SR ni. Musim demam masih belum reda sepenuhnya. Anak SR 2 orang je yang dapat pergi sekolah hari ni. Seorang lagi kami masih cutikan. Minggu lepas, kami lima-lima beranak tumbang.

Memang dasyat penangan demam dan batuk yang kami kena sekeluarga. Seminggu lebih juga ambil masa untuk betul-betul kebah walau masih bersisa. Harapnya musim demam ni segera berlalu. Sudahlah terbaca semalam pasal Monkey Pox yang dah menjadi perhatian serius pihak WHO. Haih seram! 

Berbalik pada tajuk entry, kisah ni tiga minggu lepas punya cerita sebenarnya. 

Sunday, July 24, 2022

Laicikang Laksa Tempurung Senawang

Besar kan gelas laicikang ni?
SR beli dekat  Kedai Laksa Tempurung yang terletak di Coco Drive, Taman Bandar Senawang.

Masa tengah order laksa, ternampak ada laicikang dalam menu. Terus SR rasa nak try.

Friday, July 22, 2022

Beg Kertas Tealive

Ada satu hari tu, SR order tealive dari GrabFood. Anak-anak teringin nak minum air ada boba. Selalunya, cawan-cawan tealive tu, vendor akan letak dalam plastik bag recyclable yang lembik gilaa tu aje.

Thursday, July 21, 2022

Mendaki Bukit Bendera Dengan Pantas! | Family Trip Ke Pulau-Pinang 2022 | Throwback

Assalamualaikum wbt...

Hai! Hari ni SR nak sambung cerita tentang cuti-cuti kami sekeluarga ke Pulau Pinang. Entry ni adalah sambungan dari entry Sepagi di Pantai Batu Feringgi | Family Trip Ke Pulau-Pinang 2022 | Throwback hari tu ๐Ÿ˜€.

Ada yang teka dengan tepat! Tahniah! Tapi tak ada hadiah haha! Ya, selepas berpagian di Batu Feringgi, sesudah sahaja mandi laut, kami balik hotel dulu untuk bilas anak-anak. Lepas dah ready, kami terus berangkat ke Bukit Bendera atau turut dikenali sebagai Penang Hill!

Tuesday, July 19, 2022

Chupa Chups Chupa + Surprise

Belikan ayu lolipop bersaiz besar ni hari tu. Saja nak buat dia happy2. Sebenarnya SR yang teringin nak tau, ada apa dalam lolipop besar tu. Haha! SR beli di Giant Senawang.

Sunday, July 17, 2022

Sepagi di Pantai Batu Feringgi | Family Trip Ke Pulau-Pinang 2022 | Throwback

Assalamualaikum wbt...

Hari tu SR dah kongsikan cerita SR ke Kampung Agong yang terletak di Penaga, Pulau Pinang. Cantik sangat Kampung Agong tau! Hari ni, SR nak kongsikan cerita ringkas SR dan keluarga ke Batu Feringgi pula keesokan harinya.


Kenapa keesokan hari? Petang yang balik dari Kampung Agong tu, tak ronda-ronda dekat Pulau Pinang ke?

Saturday, July 16, 2022

Selamat Pengantin Baru Aina Hadisurya!

Alkisah hari ni sepatutnya SR ada dapat undangan perkahwinan anak kepada anak angkat abah SR di Lenggeng. SR siap ada beli baju baru tau! Sebab nak pergi kenduri kahwin setelah lama tak pergi kenduri kan!

Hanging By A Moment

 Lifehouse - Hanging By A Moment

Friday, July 15, 2022

Suka Sauk Kasut Omak


Ayu jenis suka sangat sauk dan pakai kasut SR. Lebih-lebih lagi kalau kasut baru keluar kotak. 

Thursday, July 14, 2022

Pagi Raya Haji 2022 | Throwback Thursday

Assalamualaikum...

Throwback ke pagi raya haji ahad lepas sahaja ni haa...
Masa ni SR tengah melambai zaimi dan anak-anak lelaki yang dalam perjalanan nak solat raya di masjid. SR tak ikut, tak berapa sihat pula pagi tu.

Tuesday, July 12, 2022

Cantiknya Kampung Agong! | Family Trip Ke Pulau-Pinang 2022 | Throwback

Pertengahan Jun 2022 yang lepas, SR dan zaimi bawa anak-anak berjalan hujung minggu ke Pulau Pinang! Memang SR dah lama sangat teringin nak berjalan dekat sana. Asyik-asyik Port Dickson dan Melaka, sekali-sekala, nak juga berjalan jauh sikit dan ambil angin kawasan yang jauh sikit dari rumah kan. 

Plan laju-laju!

Kami bertolak malam, hotel pula booked di Batu Feringgi. Jadi, dalam waktu subuh, kami sampai di Butterworth dah. Singgah masjid untuk solat dan mandi, kami pun sarapan semua dulu, dan terus ke Kampung Agong.



Monday, July 11, 2022

Mesin Jahit Untuk Suami

Wah tajuk dah ibarat novel / drama melayu pukul 7 gittew. Ingat tak post SR yang bertajuk Mesin Jahit Comel | Riino Sewing Machine Tiffany tu? Ha ini entry sambungannya.

Kisahnya, SR memang tak pandai menjahit. SR pernah belajar menjahit beberapa kali samada guna mesin jahit moden, mahu pun mesin jahit yang kena hayun kaki tu. 

SR tetap gagal, mungkin SR memang tak berbakat dan SR jenis tak ada kesabaran yang tinggi dalam menjahit. Apatah lagi nak potong-potong kain kan. 

Jadi, ketidakpandaian SR menggunakan mesin jahit, dah jadi macam satu beban pada SR bila SR kena jahit lencana sekolah dan tanda nama anak-anak. 

Zaimi pula kata, dia pandai guna mesin jahit. 

Apa lagi!

SR belajar menjahit ❌
SR belikan zaimi mesin jahit mini! ✅

Sepetang di Carnelian Park, Sendayan

Ada 1 weekend hari tu kami jejak kaki di Carnelian Park, Sendayan ni. Pertama kali kami sampai di sini, itu pun sebab saja-saja rasa nak ronda-ronda area Sendayan ni.

Sunday, July 10, 2022

Salam Aidiladha 2022

Assalamualaikum wbt...
Selamat menyambut hari raya korban buat semua reader yang beragama Islam.

Semoga berbahagia bersama sanak saudara tercinta dan tersayang.

Alhamdulillah, tahun ni SR ada diberi rezeki oleh Allah swt untuk turut serta buat korban. 1 bahagian lembu sahaja. Insyaallah ada lebih nanti, boleh korban lebih.

Inilah lembu SR.

Thursday, July 7, 2022

Make Up Untuk Sambutan Birthday | Throwback Thursday

Assalamualaikum wbt...

Hujung Mei hari tu punya cerita. Aliksah, ada sambutan hari lahir dan hari guru + hari raya sekali dibuat dekat tadika ayu. Ayu birthday dia bulan Mei, jadinya memang termasuklah sekali. Selain tu, ada juga sambutan untuk anak-anak yang lahir bulan April. Masa April tak ada sambutan sebab ramadhan kan. Itulah yang membawa kepada majlis yang agak besar di tadika dia.

Besar tu maksudnya banyaklah makanan dan goodie bag plus hadiah hari guru semua. Jadinya, ayu memang dah hint dekat SR, yang masa majlis tu nanti, dia nak pakai make up. Hahaha!

Beli Juadah Berbuka Depan Swiss Garden Kuantan | Throwback Thursday

Kisah bulan puasa 2022.
Masa ni kami balik Kuantan, berbuka sama-sama dengan mak abah. Jadi petang sebelum berbuka tu, ajak zaimi round cari juadah berbuka serba sikit. Malas nak bersesak dekat bazar. Jadi singgah dekat kedai-kedai makan area depan hotel Swiss Garden tu aje.

Oh Wonder - Lose It

 Oh Wonder - Lose It

Monday, July 4, 2022

Top Commentator Penggal Pertama 2022

 


Assalamualaikum wbt.

Apa khabar semuanya? Semoga sihat-sihat selalu. 2022 ni, SR tak ada buat post penghargaan untuk commentator yang setia menjengah dan meninggalkan jejak di blog marhaen SR ni. 

Sebab, SR rasa untuk 2022 ni, SR nak berikan dengan cara yang lain sikit. Hihi. Lagipun SR agak sibuklah 2022 ni. Rindu juga zaman PKP ahahah. Namun alhamdulillah, kita dah bebas sekarang kan?

Okey, berbalik pada topik. Berikut adalah 10 blogger yang kerap meninggalkan komen di blog SR ni sepanjang separuh pertama 2022.

๐Ÿ˜


5 petua menjimatkan wang untuk kanak-kanak dan remaja

Jika kebebasan kewangan adalah matlamat pada masa dewasa, maka menyimpan wang adalah salah satu blok asas yang diperlukan untuk menjadikan matlamat itu menjadi kenyataan. Melainkan anak-anak anda belajar bagaimana untuk menjimatkan wang, bekerja ke arah tempat yang selesa dan berdikari boleh menjadi perjuangan yang sukar bagi mereka (melainkan keluarga anda mempunyai wang tunai yang tidak terhingga). Itulah sebabnya adalah idea yang baik untuk membiasakan mereka dengan idea ini lebih awal supaya ia tidak mengejutkan di kemudian hari.

Sunday, July 3, 2022

Kodai Hijau: Kedai Makan Tengahari di Sendayan

Assalamualaikum wbt...

SR sebenarnya terjumpa Kodai Hijau ni masa terbit perasaan malas nak masak lauk tengahari di hujung minggu. Ajak zaimi makan di kedai sahaja asalnya. Jadi, zaimi pun bawa kami ke arah Sendayan. Memang sengaja niat nak cari kedai makan baru yang kami tak pernah cubalah kiranya. 

Dari arah Seremban, kami nampak kedai ni di sebelah kanan, atas bukit sikit. Jauh sikit ke dalam, tapi masih boleh dilihat dari jalan besar selepas masuk ke Sendayan.

Saturday, July 2, 2022

Buaian Kampung Agong

Salam hujung minggu semua!

Quick update, SR baru sembuh dari food poisoning gais. Terjangkit dengan ayu. Ayu pula terjangkit dari tadika dia kot. Wallahualam.

Kepala rasa berputar aje.
Ayu pula memang muntah dasyat juga.

Overjoyed

 Matchbox Twenty - Overjoyed 

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot