Friday, January 22, 2021

Lima Ringgit

Order di kedai Roti Telur Kentang untuk sarapan di suatu pagi.
Bungkusan dia nampak promising.

Bila bukak inilah rupanya.


Thursday, January 21, 2021

Aqiqah Amir Zahari | 9 Februari 2016 | Throwback Thursday

Cerita hampir lima tahun lepas ni.
Buat majlis aqiqah Amir di Kota Bharu.
Amir masa ni umur dalam empat bulan lebih rasanya.
AKu pulak baru belajar-belajar nak pakai bawal balik masa ni haha!

Baca Terkaitnya Kita Secara Online?

 Assalamualaikum semua ๐Ÿ˜€

Ramai juga yang tanya, kalau nak baca Terkaitnya Kita, tapi secara online dan tanpa buku fizikal boleh ke?

Available ke?



Jawapannya boleh! 
 

WhatsApp penulis (saya lah! ๐Ÿ˜€) di 0192984616 
untuk pembayaran pass (RM9) dan mendapat access ke webpage Terkaitnya Kita.

RM9 untuk sekali bayar ๐Ÿ˜‰

Klik Sini selepas mendapat access!

Terima kasih atas sokongan anda, semoga murah rezeki anda sekeluarga ๐Ÿ˜

(Boleh klik tab di atas juga)

Wednesday, January 20, 2021

Pertandingan Resensi Buku, Sebarkan Ilmu

 

Assalam, nak kongsikan berkenaan pertandingan resensi buku ni.


*PERTANDINGAN* *RESENSI* *BUKU,* *SEBARKAN* *ILMU*:books:
*BAKAL* *MENEMUI* *ANDA*:scream:

๐Ÿค“ Anda seorang yang gemar membaca buku?

๐Ÿค“Anda mempunyai buku kegemaran yang ingin dikongsikan?:sparkles:
_________________________
:books: Ayuh sertai pertandingan ini dengan 4 langkah mudah iaitu:

1. Tulis resensi buku antara 200 hingga 350 patah perkataan, dalam Bahasa Melayu atau Bahasa Inggeris.

2. Daftar dan lampirkan resensi buku pada borang yang disediakan;

:envelope_with_arrow:https://forms.gle/j4R4VYjue8EVYuYb7

3. Muat naik resensi buku dalam akaun media sosial (Facebook atau Instagram dengan tetapan 'public')

4. Tandakan dengan tagar #satuhatisaturesensi

:books: Hadiah menarik merangkumi wang tunai:money_with_wings:, buku beserta e-sijil:scroll: menanti anda!

:books: Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai pertandingan ini, sila layari ;

:arrow_right:https://flow.page/jejakpencintabuku

:telephone_receiver: Sebarang persoalan, sila hubungi:

๐Ÿง•๐ŸปIzzatun Najwa http://www.wasap.my/6018-3658002/Resensibuku

#resensibukusebarkanilmu

Pengunjung 1, 355, 000 !

Alhamdulillah, sekali lagi pengunjung bertuah Blog Syazni Rahim telah ditemui!
Yeay!


Antibacterial Hand Sanitiser - Brightening | Wordless Wednesday

 


Wangi betul sanitizer ni! ๐Ÿ‘†


Tuesday, January 19, 2021

Pagar Dah Roboh

|Entry Kontot|

Dah roboh dah pagar.

Ahaha..

Setelah hampir 7 tahun pagar tu berkhidmat.

Semoga pagar baru nanti tumbuh tak senget.

๐Ÿ˜˜


 

Monday, January 18, 2021

SAMPAI SYURGA | FIKSYEN

 Ini adalah sambungan dari ANEH 

yA memang panjang sebab ini pengakhirannya.

Semoga terhibur ๐Ÿ˜€


“Mommy memang tak berkenan dengan Najah tu, Yasmin. Tergamak dia tinggalkan Aqim sorang-sorang kat sini. Terabai makan pakai Aqim tu. Hidup mengalahkan orang bujang. Macam orang mati bini!”

Apa Yang Tak Kena

Beberapa hari yang lepas, ada orang datang jual jagung depan rumah.
Gigih dia tekan loceng rumah ke rumah.
Semoga murah rezeki diorang atas usaha itu.


Sunday, January 17, 2021

Kacang Buncis Udang

Harini kemalas malasan.
Jadi supaya blog masih dikemaskini, ku muatnaik gambar lauk minggu lepas ni je lah


Aci tak?
Ahaha

Happy weekend semua, nanti ku blogwalking ๐Ÿ˜˜

 

Saturday, January 16, 2021

Special Edition Cool Cucumber Shower Gel Body Shop

Masa di entry White Musk Body Shop haritu, ada komen dari Mamapipie yang mengatakan pendapat dia, yang bau White Musk tu lemak macam nasi lemak.

Belajar Goreng Nugget

Masaklah sangat.
Zaimi ajar adam goreng nugget sebenarnya.
Dah darjah 2 dah pulak 2021 ni.
Zaimi kata dia dulu darjah 1 dah boleh masak nasik.
Haha!

Abaikanlah rupa paras dapur aku yang penuh kecelaruan itu ahaha!

Friday, January 15, 2021

Komik Lawak Kampus Tiba di Rumah

Selasa lepas, ada 1 bungkusan sampai.

ANEH | FIKSYEN

Ilham datang, jadi ketuklah keyboard terus alang-alang hari ni cuti di Negeri Sembilan. 

Ini adalah sambungan dari TROFI DAN EDNA 

Semoga terhibur ๐Ÿ˜€

ANEH


2016

Najah mengerling jam di tangan kirinya entah buat kali ke berapa. Bayangan Yasmin masih juga belum kelihatan.

Thursday, January 14, 2021

Buat Mug Cake | Jan 2019 | Throwback Thursday

Cerita lebih kurang setahun yang lepas.
Saja nak ajak anak-anak ni buat aktiviti je sebenarnya.

Sehari sebelum hari kejadian ni, masa pergi Gaint, ada ternampak paket Mug Cake jenama Nona ni.





Antologi Puisi Magisnya 02022020 | Thankful Thursday

 Kenangan tercipta bersama Nikmat!

Gituh..

Tahun lepas, aku saja cuba nasib untuk turut sertai projek Antologi Puisi yang dikendalikan oleh AID Conference. Asalnya dia hantar jempuan pada semua staf melalui emel rasmi.

Jadi aku pun terfikir, why not?

Actually, projek ni aku sertai dari bulan Februari 2020, jauh sebelum aku terbitkan mini novel Terkaitnya Kita aku tu. Masa ni, tak terfikir pun lagi akan ada rezeki terbitkan buku + baru nak bina keyakinan.

Eceh..

Jadi disebabkan pandemik dan sebagainya, lambatlah sikit buku antologi Puisi Magisnya 02022020 ni siap. Baru ssehari dua lepas buku ni sampai pada semua penulis yang turut serta.

Tuesday, January 12, 2021

Marathon Baca Cerpen Syaz Eym?

 Macam mana semua? OK?

Tempat kalian PKP. PKPB, PKPP atau PiKoPiKoPongPong?

Hehe..

Apa-apa pun moga semua stay safe ya!

Pagi tadi ternampak aliran trafik ke blog aku melalui Feedjit kat tepi tu.


EDNA | FIKSYEN

Hallu! 

Cerpen ini adalah sambungan dari Hadiah dari Bandara!

Boleh juga baca Trofi untuk sambungan versi Najah.

Moga terhibur ๐Ÿ˜‰

EDNA


Jika diikutkan, Fendi mahu menyerahkan sahaja rumah kecil milik ibunya ini kepada Hatim. Sekurang-kurangnya ada juga orang yang boleh 


Content cerpen telah dikeluarkan untuk next project.
Terima kasih untuk sokongan ๐Ÿค—

Stay tune

Monday, January 11, 2021

Tadika 2021 Bermula

Entry Kontot


Hari ni amir mula sekolah balik.

Semoga dipermudahkan.

Semoga kekal selamat.


Gambar setahun lepas ni.

Pagi ni tak sempat tangkap gambar.

Ke ada eh?

Sunday, January 10, 2021

White Musk® Fragrance Mist Body Shop

Lama aku tunggu parcel ni sampai.
Agaknya sebab cuti Krismas, New Year lagi, jadi yang patutnya sampai tiga hingga lima hari bekerja, jadi lewat pulak.

Tak apalah, asalkan kau sampai babe!

Sebenarnya aku beli White Musk Fragrance Mist ni memang sebagai hadiah birthday aku kepada diri sendiri.


Saturday, January 9, 2021

Salam Sabtu





Yawn..
Hutang blogwalking belum berbayar.
Komen belum sempat moderate.

Semoga dipermudahkan urusan semua, terima kasih sudi datang ke sini ๐Ÿ˜‰


 

Friday, January 8, 2021

Wireless Mouse Prolink

Sedikit teruja sebab pertama kali pakai mouse komputer yang tak ada wayar.
Ini pun nasib baik zaimi belanja.
Hahah..


Order Mykori Via Food Panda

Bak kata orang putih, curiosity kills the cat!
Samalah dengan aku waktu teringin nak order aiskrom Mykori ni melalui Food Panda.

Thursday, January 7, 2021

Masa Mula-Mula Kahwin Dulu | Throwback Thursday

 Kalau tak silap, masa ni masih duduk di rumah sewa yang kedua.

TROFI | FIKSYEN

 Ini adalah sambungan dari HADIAH DARI BANDARA

Semoga terhibur ๐Ÿ˜€


Kelas Tingkatan 4 Bakawali, 2002

Sejak Cikgu Ahmad memperkenalkan beberapa 



Content cerpen telah dikeluarkan untuk next project.
Terima kasih untuk sokongan ๐Ÿค—

Stay tune

Tuesday, January 5, 2021

Tote Beg Dengan Nama Sendiri

 Nak kongsi berita gembira!

Semalam, ada bungkusan sampai.

Sebab tak ada order apa-apa pun dari mana-mana, jadi macam buat derk je masa adam pergi ambil kat pagar. Sekali lepas tu, dia terus je lari naik atas sambil jerit "makkkk barang makkk!"

Take Away The Chicken Rice Shop

Ada sesetengah makanan ni, memang tak best kalau tak makan kat kedai dia.
Contohnya The Chicken Rice Shop ni.

Haritu masa siapkan laporan tu, kami pakat order TCRS.
Alang-alang lama dah tak dapat kan.

Jadi why not order kan?

Monday, January 4, 2021

HADIAH DARI BANDARA | FIKSYEN

 Hallu, cerpen pertama 2021!

Ini adalah sambungan dari CELARU & HATI KE HATI 

Semoga terhibur ๐Ÿ˜€


Walaupun rumah ini pernah didiami oleh Najah, berada di dalamnya kini membuatkan Najah lemas.

Sunday, January 3, 2021

Syazni 35!

 Ya ini entry lain.

Walau semalam aku cerita pasal birthday zaimi yang ke 35, hari ni aku nak cerita pasal birthday aku pulak yang ke 35 ๐Ÿ˜‚

Birthday aku dengan zaimi memang sangat dekat, walaupun pada tahun yang berlainan ahaha

Penguin Ayu

 Salam ahad semua!

Moga semua sihat-sihat selalu ya ๐Ÿ˜„

Saturday, January 2, 2021

Zaimi 35!

 Tahun ni sambut birthday zaimi lewat sikit, sebabnya hari birthday dia tu, aku kena masuk kerja dari pagi-pagi buta sampailah maghrib baru balik..huhuk

Jadi, aku roger dekat aku punya favorite baker, suruh tangguh kek tu ke hari esoknya.

Buat lek buat pis je masa tu, mesti zaimi pelik kenapa tahun 2020 aku tak belikan dia kek macam selalu ๐Ÿ˜œ

Gambar lama

Roti Sarang Burung di Senawang

Gambar tahun lepas.
Eceh macam lama sangat je kan hahaha!

Friday, January 1, 2021

Syukur AKRAB dah siap!

Kita mulakan entry-entry awal blog tahun 2021 dengan memanjatkan syukur sebab laporan Anugerah Kecemerlangan Rektor Antara Bahagian yang sebabkan aku terkena anxiety haritu dah siap!

Setelah berkumpul sekali lagi Isnin haritu, akhirnya siap juga pelaporan AKRAB untuk Pusat Pengajian kami.
Pheww..


Top Commentator Blog Syazni Rahim Disember 2020

 Happy 2021 everyone!

Semoga tahun baru ini lebih baik dari sebelumnya..insyaallah!


Jadi, top commentator untuk Disember 2020 pada Blog Syazni Rahim adalah...
*drumroll*

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Ads