Friday, December 31, 2021

Ostad Power Metal - Mitch - Review Buku

Apa khabar semua di hari terakhir tahun 2021 ni? SR menghabiskan tahun ni di rumah mertua. Berharap sangat agar 2022 nanti lebih baik, SR lebih banyak menulis dan juga membaca. Untuk 2021, SR kurang sikit membaca berbanding 2020. Entah apa yang SR sibukkan 2021 ni ya? Banyak uruskan hal ehwal kerja hakiki juga rasanya. Jadi, masa kemas beg nak balik bercuti di Kuantan dan Kelantan hari tu, SR memang dah masukkan sekali buku ni siap-siap. Memang dah plan nak baca buku ni waktu cuti ni. Jadi sebab dah tak ada nak buat semalam, SR pun mulalah membaca.

Thursday, December 30, 2021

Raya Aidilfitri 1988 | Throwback Thursday


Ramai yang kata, muka ayu sama dengan muka SR masa kecik dulu. Setiap kali terkeluar muka SR sewaktu SR seorang kanak-kanak tahun 80-an dulu je, mesti akan ada yang kata muka SR tu, sama dengan ayu.

Syazni Rahim, 1988

Nak Nampak Kurus Kalau Bergambar Dengan Pasangan

Halah halah tajuk macam nak bagi tips professional je kn. Kih kih.. SR sebagai seorang yang taklah kurus ni, kalau nak bergambar dengan orang lain, mesti akan timbul satu perasaan malu dan segan kalau tampak gajah besar dalam gambar, walaupun hakikatnya memanglah tak kecik pun kan. Haha!


Tipsnya?

Sampling Labah-Labah Untuk Projek Tahun Akhir Pelajar | Throwback Thursday

Belek-belek telefon untuk kosong dan delete gambar-gambar yang punyalah banyak ni haa, SR terjumpa pulak beberapa keping gambar masa SR ikut pelajar projek tahun akhir yang SR supervise, pergi sampling masa ni. Student SR tu buat projek diversity of spiders in UiTM Negeri Sembilan Kuala Pilah Campus Forest Reserve. Jadi, memang dia akan ke sites dan collect sample. Ya, sample projek student ini adalah labah-labah. Hidup. Bergerak. Melompat. Semua adalah! Hehe...

Wednesday, December 29, 2021

Port Tapau Makanan Terbaik di Jalan Hamzah, Kota Bharu

Hari ni zaimi bawa SR, anak-anak, MIL dan SIL pergi ke Bachok. Itu nanti SR cerita lain kali. Dan, waktu perjalanan balik ke rumah MIL, kami lalu di Jalan Hamzah. Kakak zaimi selalu cerita pasal gerai ni. Dia kata, gerai ni memang ada jual macam-macam makanan. Jadi kami pun singgahlah hari ni. Todiaaaaaaa baq hang! Memang banyak gilaaaaaa makanan, gila aku dibuatnya!

Watsons Pusheen 2022 Calendar | Wordless Wednesday

 

Tuesday, December 28, 2021

Raikan Hari Lahir Zaimi ke 36 Dengan Harold's Bread Rainbow Cake

Ada tak rasa dejavu masa baca tajuk entry SR ni? Ada tak? Ke rasa dejavu masa pandang gambar kek ni? Hahaha.. Ya, memang kek birthday yang sama dengan kek birthday anak nombor dua SR haritu. Kek yang sama dengan birthday amir yang ke 6, yang kami sambut bulan Oktober lepas.

Hand Sanitizers Are Drugs? | Sharing


The US Food and Drug Administration regulates hand sanitizers as over-the-counter (non-prescription) medications. Read and obey the Drug Facts label, especially the warnings section, if you use alcohol-based hand sanitizers. Hand sanitizer should be kept out of reach of dogs and children, and youngsters should only use it under adult supervision.

Komik Lawak Raja Miau Karya Takasi

SR belikan komik ni untuk adam masa di Kuantan hari tu. Asalnya nenek adam belikan dia komik lawak kampus tu. Jadi, knowing adam, dia memang akan siap membaca setiap buku yang diberi dekat dia dengan sangat cepat. Apatah lagi komik. Memang tak sampai sejam, dah settle. Jadi, dia pesan dekat SR, kalau pergi ke 7 eleven, kalau ada lagi komik lawak kampus tu yang lain, belikanlah.

Sunday, December 26, 2021

Port Instagrammable di Pantai Rhu Sepuluh, Penarek, Terengganu

Ewah tajuk! Haha!

Gambar-gambar ni pun dah lama duduk dalam draf SR, dari bulan 11 haritu. SR lupa nak post. Kikiki.. Kisahnya ringkas saja, waktu ni, kami dalam perjalanan untuk balik ke rumah parents zaimi di Kota Bharu dari Kuantan. Sebab dah hampir tiga empat jam naik kereta, kira berhenti rehat la ni sebenarnya.  Kebetulan emak SR ada bekalkan bihun goreng. Singgah lah makan sekejap haa..

Pantulan Bayang di Pantai Batu Hitam, Pahang

Kisah semalam.
SR dan Zaimi bawa anak-anak celup kaki sekejap di Pantai Batu Hitam, Kuantan, Pahang ni.

Ubat Cacing Anak Dapat Semasa Check Up 3 Tahun 6 Bulan

Beberapa minggu lepas, Ayu ada check up di Klinik Desa Melang Tengah untuk umur tiga tahun setengah pula. Baca cerita Ayu Check Up Umur 3 Tahun. Kalau bawa anak check up rutin di Klinik Kesihatan kerajaan ni, kita kena bawa anak ke sana setiap enam bulan. Vaksin akan diberikan setakat umur setahun setengah. Jadi, selepas dua tahun sehingga enam tahun, anak akan diperiksa tahap perkembangan dia pada setiap kali temujanji, dan akan diberikan ubat cacing.

Saturday, December 25, 2021

Big Apple Donuts and Coffee Family Box of Six

Salah satu makanan untuk celebration birthday emak SR yang ke 61. SR sampai sini petang khamis hari tu. Semalam berjalan sampai East Coast Mall, bawak mak dengan abah jalan. Sambil-sambil cari beg tangan baru 😜 

Harini pulak, SR beli 2 kotak Big Apple Donuts yang family box.

Selimut Tetangga

 Selimut Tetangga - Repvblik

Friday, December 24, 2021

Untuk mencapai tahap redha

Salam Jumaat, salam Sayyidul Ayyam buat semua.
Apa khabar semua?
Ayu punya OOTD semalam sebelum bertolak ke pantai timur. Sibuk dia nak ikut SR pakai tudung.
 

Thursday, December 23, 2021

Pantai Tersembunyi di Balok, Pahang | Throwback Thursday


Punya lama SR peram entry ni weh! Dari balik Kuantan bulan Oktober haritu, sekarang dah balik Kuantan lagi sekali pulak, SR masih tak sempat nak cerita tentang pantai rahsia dekat Balok ni. Hahaha

Reunion Dengan Adik di Semenyih Eco Majestic | Throwback Thursday

Cerita sebulan lepas ni. Masa ni SR ke rumah adik lelaki SR di Eco Majestic, Semenyih. Dia sekeluarga menyewa dekat sana sementara nak masuk rumah dia yang bakal siap nanti. Ini juga adalah kali pertama SR masuk ke kawasan Eco Majestic walaupun dulu mak dan abah SR memang duduk di Semenyih. Dan, ini juga adalah kali pertama SR jumpa adik lelaki SR ni tahun 2021 ni, selepas setahun tiga bulan kami tak dapat jumpa. 

Tuesday, December 21, 2021

Sesucinya Cintamu

 Sesucinya Cintamu - Anuar Zain


Top 10 Gambar Misteri WhatsApp Minggu ini #4

 Lama SR tak buat entry gambar whatsapp misteri dari group whatsapp ni. Kenapa 'misteri' ? Sebab SR tak turn on fungsi auto-download gambar jika dihantar ke whatsapp SR. Terutama dalam group whatsapp, SR akan download mana yang SR rasa nak download je. Kih kih.. Jadi ini antara 10 yang SR download.

#1 - Kuih Ros Manja Kededek

RM15 sebalang, harga sama di Semenanjung Malaysia dan Sabah serta Sarawak.

Sunday, December 19, 2021

Sejarah Pakaian Onesie

Anak-anak SR memang ada pakaian jenis onesie ni. Untuk umur sekarang, diorang bertiga ada fancy onesie yang design dinosaur ni. SR belikan untuk tiga-tiga orang sekali. Kawan-kawan boleh juga tengok gambar anak-anak SR berseronok dengan onesie diorang dekat entry Buaya Masuk Rumah ni. 


Istilah "onesies" (dengan s di hujung) ialah nama jenama untuk pakaian badan bayi yang dimiliki oleh Gerber Childrenswear LLC, dan istilah ini digunakan secara umum untuk pakaian badan bayi di Amerika Syarikat. Terdapat sedikit persamaan antara onesie bayi dan onesie dewasa: yang pertama biasanya tidak berlengan dan tidak berkaki serta terkunci atau butang di celah kelangkang.

Infografik Tip Keselamatan Memandu Semasa Hujan Lebat | Kongsi

Infografik Tip Keselamatan Banjir | Kongsi

Saturday, December 18, 2021

Biografi P. Ramlee Sepanjang Riwayatku

Buku biografi lagenda negara, Tan Sri P. Ramlee ni, SR belikan untuk bacaan anak-anak.
Alang-alang adam sekarang memang suka membaca, SR belikan sebagai tambahan kepada koleksi buku dia dekat rumah ni. Anak-anak SR pun kenal dan tengok juga filem-filem arwah. Terutamanya siri Bujang Lapok.

Love of My Life

 Love of My Life - Queen


Friday, December 17, 2021

4 Sebab Mengapa Anda Perlu Membawa Keluarga Anda Melancong

SR dalam mode nak bercuti ni. Tapi hujung-hujung tahun ni, banyak tempat dalam Malaysia yang dilanda hujan lebat dan angin kencang. Nak melancong macam mana kalau macam tu. Tak sesuai kan? Nanti tak boleh berjalan pun. Jadi, SR dengan zaimi rancang untuk balik kampung aje lah hujung tahun ni. Melancong? Tunggu musim panas sikit dan kes covid yang tak terlalu teruk nanti.

Friday Vibes

Gambar lama ni, waktu kami balik Kelantan awal November hari tu.
Tapi gaya dalam gambar anak-anak ni masih legit untuk setiap kali tiba hari Jumaat!

Pengalaman Mengambil Dos Ketiga Vaksin Covid-19


Minggu lepas, SR dapat satu SMS yang suruh SR semak SR punya MySejahtera. Rupanya, SR telah diberikan tarikh temujanji untuk mendapatkan Booster Dose untuk Vaksin Covid-19. Mungkin sebab untuk dose pertama dan kedua dulu, SR diberikan vaksin Sinovac. Jadi, penerima vaksin Sinovac layak untuk mendapatkan dose ketiga selepas dose kedua cukup tiga bulan.

Thursday, December 16, 2021

Kebaikan Mencium Anak

 SR hari-hari dapat KOTC ni.

Sepagi Bersama Mertua | Throwback Thursday

Kisah masa SR dan famili balik ke kampung zaimi awal November 2021 hari tu. Asalnya FIL nak pergi beli beg duit dekat kedai kulit, tapi kedai tu tutup pula masa kami pergi tu. Ala kedai kecil je, perusahaan kecil oleh orang kampung.  Jadi, dah tak dapat pergi ke kedai tu, alang-alang FIL dan MIL dah ada dalam kereta, FIL suruh zaimi bawa pusing-pusing ke Pasir Mas aje.

Tuesday, December 14, 2021

Adab Menghantar Pesanan Teks Pada Guru

 Tadi masa SR tengah ralit buat kerja, tiba-tiba ada satu WhatsApp masuk. Biasalah, musim pelajar masih ODL ni, memang selalu dapat WhatsApp dari pelajar, rakan sekerja, mahupun sesiapa sajalah kan. Dah memang gaya hidup masa kini, ada apa-apa nak tanya, nak sapa, nak tegur, terus saja capai telefon bimbit, dan WhatsApp.

Parkir Berbumbung Solar Panel di UiTM, Kampus Kuala Pilah


Kawasan parkir kereta staf ini dahulunya memang semata-mata kawasan parkir yang ada garisan putih tu sahaja. Sejak SR mula berkhidmat di sini, di situlah kami staf akan meletakkan kereta semasa kami pergi kerja. Tapi, alhamdulillah, sejak tahun 2019, di bawah pengurusan Rektor baru, kawasan parkir ni telah dibuatkan bumbung. 

Monday, December 13, 2021

Sabun Mandi dan Alkisah Mandi Si Anak Kecil

SR baru belikan ayu sabun mandi jenis liquid ni lagi hari tu. Memang sabun mandi anak-anak SR kan, dekat rumah ni, cepat betul habisnya weh. SR pun tak taulah kenapa anak-anak SR suka betul bersabun. Haha! 

Haflah Takreem Iman CC 2021

Sabtu lepas, pagi-pagi lagi SR dah kejut amir dan anak-anak yang lain untuk lekas-lekas bersiap. Amir kena pakai segak-segak! Kena pakai baju melayu, pakai samping, pakai songkok serta berkasut bertutup. Sebab, Sabtu lepas merupakan hadi graduasi tadika amir, atau dipanggil Majlis Haflah Takreem oleh Tadika Iman Child Center (Iman CC) tu.

Sunday, December 12, 2021

Matahari Terbenam di Pantai Bayu Beach Resort, Port Dickson

Beberapa minggu lepas, rasanya SR ada update entry yang kami lima beranak pergi berkelah dan bermandi-manda di Pantai Bayu Becah Resort, Port Dickson.

Sebenarnya, idea untuk pacak khemah, sarapan dan bermandi-manda di laut masa tu adalah rentetan dari sepetang kami di Pantai Bayu Beach Resort tu beberapa hari sebelum tu. Tarikh tak ingatlah pulak..hehe.. 

Tapi yang SR ingat, masa tu SR sangat sedih dan kecewa dengan sesuatu berkaitan kerja hakiki SR. SR rasa nak tengok laut. Nak tengok ombak. Jadi zaimi pun bawa kami ke pantai ini. Sebab pantai ni antara pantai yang tak ramai orang kalau di Port Dickson. Terutama di sebelah petang hari bekerja. Memang lengang. Lepas asar, terus kami gerak ke sana.

Me Too - Meghan Trainor

 Me Too - Meghan Trainor


Saturday, December 11, 2021

Apa Akan Dihadapi Oleh Penghuni Sekolah Henry Gurney?

 Trending hari ini, nama Sekolah Henry Gurney kembali disebut-sebut oleh warganet seluruh negara rentetan tersebarnya video enam orang remaja yang bersekolah di Perak didapati telah membuli rakan mereka dengan kasar. Jadi, seperti orang lain, SR pun terasa nak membaca sedikit tentang Sekolah Henry Gurney. Sekolah yang sering dimomokkan sebagai pengakhiran nasib pelajar sekolah yang melakukan kesalahan yang berat.


Nama Sekolah Henry Gurney diambil bersempena pembukaan rasminya oleh Pesuruhjaya Tinggi British di Malaya iaitu Sir Henry Gurney yang mana beliau telah merasmikan Sekolah Henry Gurney Telok Mas, Melaka pada 19 Julai 1950. sumber

Kebaikan Vitamin C: Mengapa Anak Memerlukannya

SR memang bagi anak-anak SR makan vitamin C, sejak dari anak sulung dulu, sampailah si bongsu ayu. Pernah cuba macam-macam jenama untuk Vitamin C anak-anak ni, tapi yang anak-anak SR serasi dan suka dan tak membazirkan duit SR adalah jenama Champs. Memang itulah yang anak-anak SR akan makan. Sebab netuk dia jenis tablet kot. Pernah SR beli yang jenis gummy jelly tu, terkumbab-kumbab masing-masing..Allahu anakku! Over!

Easy On Me Adele

 Easy On Me - Adele


Friday, December 10, 2021

Teknik lukisan cat air basah atas kering dan basah atas basah

SR pernah buat entry tentang teknik catan basah atas kering sebelum ni. Namun entry tu hanyalah tentang pengalaman SR menolong Adam buat kerja sekolah Pdpr dia aje. Namun, banyak pula impression dan click ke blog SR berkenaan teknik basah atas kering tu. Rasa bersalah pula SR, jika orang datang ke blog SR ni, tapi tak dapat apa yang dia cari 😅

Gmie Screen Meninggal Dunia Kerana Kebocoran Buah Pinggang

 Buka telefon bimbit usai bangun tidur subuh tadi, terkejut SR tengok post post yang dimuat naik oleh beberapa orang selebriti yang SR follow di Instagram. Tentang Gmie Screen telah meninggal dunia di hospital akibat menderita buah pinggang berlubang.

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot