Friday, October 22, 2021

Thor and Spiderman Lifebuoy Instant Hand Sanitizer

Sejak Negeri Sembilan sudah berganjak ke Fasa 4 Pelan Pemulihan Negara ni, anak-anak memang dah mula pergi ke sekolah kembali. Dan untuk pergi ke sekolah di zaman hidup bersama Covid-19 ni memang banyaklah barang tambahan yang anak-anak kena bawa ke sekolah. Dah jadi macam wajib. Kalau zaman sebelum Covid-19 dulu, barang-barang tu memang kita tak akan saja-saja beli. Contohnya macam pelitup muka dan hand sanitizer.

Dulu aku bekalkan anak-anak hand sanitizer yang botolnya kecil dan normal tu. Ok je tak ada masalah pun. Letakkan sekali dalam ziplock yang aku turut letakkan pelitup muka extra, wet tissue, tissue dan juga set sudu garpu. Tapi haritu masa pergi Watson, ternampak pulak Lifebuoy punya hand sanitizer ni yang comel! Superhero comel!

Kotak Misteri Hadiah Giveaway Shida Radzuan

Alhamdulillah, kalau kawan-kawan masih ingat, haritu aku ada ceritakan yang aku terpilih menjadi pemenang segment Giveaway By Shida Radzuan. Memang seronok dan teruja habislah kan sebab dijanjikan hadiah! Dahlah baru pertama kali join GA anjuran kawan-kawan blogger. Ada pula rezeki tertulis kan. Syukur!

Dan beberapa hari yang lepas, datanglah penghantar barangan J&T ke rumah dan dropkan satu bungkusan berwarna putih kemerahan atas tembok rumah. Bila aku pergi ambil dan tengok details, terpandang nama Shida Radzuan sebagai sender. Memang senyum sampai ke telingalah! Ibarat beruk mendapat bunga ahahaha!

Thursday, October 21, 2021

Kedai Emas Nur Jannah Kuala Pilah

Dalam entry Kedai Emas Yang Ada Jual Online tu, aku ada cerita tentang Kedai Emas Nur Jannah ni. Ala yang aku cerita dia ada channel telegram untuk kita beli emas online, lepas tu boleh cuci-cuci mata tu kan. Ingat tak?

Kenangan Mencanting Batik di Bazaar Teruntum Kuantan | 15 Disember 2018 | Throwback Thursday

Kisah 2018 dulu, masa awal-awal parents aku berpindah ke Kuantan. Rasanya ini adalah kali pertama kami balik ke Kuantan selepas perpindahan mak dan abah. Jadi, abah ajak kami pergi ke Bazaar Teruntum untuk jalan-jalan. Aku memang tak berapa familiar dengan bandar Kuantan ni. Sebab memang aku jarang sampai ke Kuantan sebelum perpindahan mak dan abah ke sana. Jadi, bila abah ajak jalan-jalan ke sana, aku on je lah.  Why not kan?

Dekat Bazaar Teruntum tu ada medan selera, dan ada kedai-kedai yang jual produk tempatan dan IKS. Ada jual chocholate home made, ada jual sambal hitam pahang, ada juga jual kain batik, baju kaftan dan macam-macam lagi. Dan di pintu masuk dia, ada kiosk yang jual lukisan-lukisan. Kiosk tu juga ada tarikan dia, iaitu hanya dengan RM10, kita boleh duduk situ dan mencanting / mewarna lukisan di atas kain menggunakan konsep batik.

Inilah hasilnya yang adam buat masa kami ke sana waktu tu.

Wednesday, October 20, 2021

Surprise Balloon Delivery Untuk Birthday!

Siapa yang honk dalam entry yang ini hari tu?
Siapa?

Ya, ada juga yang teka dengan betul 👏
Yang honk masa anak-anak tengah enjoy makan kek birthday amir masa tu adalah surprise delivery! Bukan 1, bukan 2, tapi 3 bouquet terus aku order! Nak bagi adil, sebab masa birthday ayu dan adam haritu jatuh pada waktu PKP, birthday ayu pulak masa bulan puasa siap. Jadi memang ada terdetik nak bagi surprise juga, cuma tak berkesempatan. Jadi, sempena birthday amir, order terus untuk belated birthday adam dan ayu. 😁

Elin dan Oboi | 2008 | Wordless Wednesday

 

Korean Fuji Apple | Wordless Wednesday

Tuesday, October 19, 2021

Doraemon Kiddi Meal Marry Brown

Dalam post Sambutan Birthday Amir ke enam yang aku up kelmarin, aku ada cerita yang anak-anak dapat Doraemon sorang seketul, aku belikan dari Marry Brown. Inilah rupa Doraemon nya.

Beli Salixium Covid-19 Rapid Antigen Test dan AllTest Covid-19 Antigen Rapid Test Online

Sepertimana saranan kerajaan Malaysia, jika berhasrat untuk merentas negeri bagi balik ke kampung berjumpa dengan ibubapa dan saudara-mara di kampung, sebaiknya buatlah ujian pengesanan Covid-19 secara kendiri. Buat sendirilah maksudnya. Kebanyakan Covid-19 self-testing kit ni sememangnya menggunakan sampel air liur. Jadi ianya lebih mudah untuk dilakukan sendiri, atau dengan pertolongan ahli keluarga / kawan yang berada berdekatan individu terbabit.

Aku juga tidak terkecuali untuk turut merentas negeri. Lama dah wehh tak jumpa mak abah dan mertua semua. Jadi untuk memastikan kami sekeluarga boleh balik dengan tenang, at least kami akan buat self-testing ni nanti. Mungkin sehari sebelum berangkat tak lama lagi.


Kesilapan Biasa Orang Melayu Guna MasyaAllah dan Subhanallah

 Perbezaan Ungkapan “Masya-Allah” dan “Subhanallah”.

Lidah insan beriman tidak lekang dari menyebut nama Allah. Namun bagi kita Melayu yang tidak menguasai bahasa Arab, adakalanya kita gagal menggunakan pada tempat yang betul. Khususnya penggunaan ungkapan “Masya-Allah” dan “Subhanallah”.

Ya Nabi Salam Alayka

 Salam Maulidur Rasul buat semua 💓

Monday, October 18, 2021

Balloon Garland Strip

 Previous post aku tentang persiapan untuk sambutan hari lahir amir tu, aku ada sebut tentang aku  dan zaimi ada tiup dan ikat belon-belon tu untuk gantung di dinding.


Tapi disebabkan aku noob dan aku tak rajin nak buat pembacaan masa tu, aku memang tak tau apa namanya pengikat belon tu, dan nama gugusan belon tu. Sampailah tadi blogger Mummy Ayu tanya di bahagian komen. Baru aku terasa nak cari nama sebenar gugusan belon tu, dan tali pengikat plastiknya.

Monday Blues and How To Beat It


“The 'Monday Blues' describe a set of negative emotions that many people get at the beginning of the workweek if they're not happy at work,” says Alexander Kjerulf, an international author and speaker on happiness at work. ... If you were happy, you'd be excited and energized on Mondays, not tired and depressed.”

Sunday, October 17, 2021

Ulangtahun Hari Lahir Amir Ke 6

Seperti yang aku cerita malam tadi, semalam kami sekeluarga ada buat sambutan ulang tahun kelahiran amir yang enam tahun. Buat kecil-kecilan antara kami lima beranak aje. Beli kek dari Harold's Bread sebagai kek birthday dia, kami beli Rainbow Cake. Lepas tu zaimi rancang untuk deco-deco sikit dinding rumah, buat space untuk celebrate birthday amir tu. Siap beli lagi set birthday decoration tu dari shopee tau! Hehe!

IRL Still ILY

Salam hujung minggu semua!
Selamat berehat di hari Ahad. Bagi yang berada di negeri yang minggunya bermula dengan hari Ahad, selamat bekerja/bersekolah/berkuliah dan apa-apa sahajalah yang sedang kalian lakukan.

Moga hari Ahad kalian baik-baik sahaja!

Saturday, October 16, 2021

Persiapan Sambutan Ulangtahun Hari Lahir Amir

 Hari ni, 16 Oktober 2021 adalah ulangtahun kelahiran amir yang ke enam tahun.

Dari pagi lagi aku dengan zaimi dah menjalankan rancangan kami untuk buat sambutan kecil-kecilan dalam rumah ni. Ala, buat anak-beranak kami lima orang aje. Tapi nak buat yang meriah sikit.

Untuk tahun ni, semua anak-anak tak ada kek custome made. Kalau tahun-tahun sebelum ni, aku tempah kek dari satu bakeri favourite kami dekat Paroi tu. Tapi disebabkan daripada birthday adam hari tu kami hanya beli saja kek yang ready made dekat kedai, lepas tu birthday ayu pun sama macam tu juga, maka untuk adil, giliran amir pun kita beli aje kek dari Harolds Bread.

Mungkinkah Terjadi Spider

 MUNGKINKAH TERJADI


Friday, October 15, 2021

Kedai Emas Kuala Pilah Yang Ada Jual Beli Online

 


Dekat post aku tentang Charms dan Rantai Tangan Kanak-Kanak hari tu, aku ada cerita yang aku selalu cuci mata tengok barang kemas dekat channel telegram kedai emas. Ada yang tanya, channel telegram tu apa link nya? Sebab nak join cuci mata, dan mungkin juga cuci beg duit?
Ahaha!

Syif Tengah Malam - Cerita-Cerita Seram Di Hopsital | Review Buku


Lama tak cerita pasal buku yang dibaca kan. Sebabnya kebelakangan ni, aku kurang sikit membaca. Aduh tak bagus betul lah rasa diri ini bila kurang membaca. Tapi itulah, kekangan masa, kekangan kerja dan kekangan malas. Kih kih..

Ok, buku ni sebenarnya dah lama aku selesai baca. Tapi haritu saja belek-belek baca balik buku ni. Sebab dia tak tebal sangat, 120 muka surat aje.

Thursday, October 14, 2021

Nama Buah Dalam Bahasa Arab | Throwback Thursday

Gambar-gambar ni aku snap sebab nak buat video ringkas dan hantar pada cikgu amir sebagai record dia buat tugasan yang cikgu dia bagi sepanjang pdpr beberapa bulan lepas. Saja nak abadikan dekat sini sebagai kenangan aku naik pangkat jadi cikgu tadika masa ni ahaha!

Homework ni untuk subjek Bahasa Arab, belajar berkenaan nama buah-buahan dalam bahasa arab. Sebelum proceed dengan aktiviti kolaj, ada satu video yang amir kena tonton dulu. Dalam video tu, cikgu dia ajar nama-nama buah-buahan yang common dalam bahasa arab, dengan cara yang sangat menarik dan catchy.

Taman Riadah di Taman Bandar Senawang | Throwback Thursday | 2019

Cerita zaman pra Covid-19 dulu.
Kisahnya setiap hujung minggu, kalau tak ke mana-mana, kami mesti akan pergi jalan-jalan untuk ambil angin di taman riadah dalam taman perumahan kami ni.

Tak jauh pun, dalam lima minit berjalan kaki.
Lepas asar macam tu, kami akan gerak ke sana.
Sejak anak-anak dah boleh berjalan sendiri, memang lagi mudahlah kami ke sana.
Tap payah nak sorong stroller dan sebagainya.

Tuesday, October 12, 2021

Akal Anak Nombor Dua

Amir memang sangat suka mengusik adik. Dan, kadang dia bukan mengusik. Dia jenis skema sikit. Bila ayu atau adam main tak ikut specification yang betul, dia akan membebel, dan lama-lama bebelan dia tu akan buat ayu menjerit marah atau merajuk.

Mungkin sifat anak nombor dua yang memang selalu dimomokkan dengan keunikan tersendiri tu lah agaknya. Memang jelas terbukti dengan sifat amir kalau dekat rumah ni.

Charms dan Rantai Tangan Kanak-Kanak

Selain membaca buku dan menulis, aku ni sebenarnya ada satu lagi hobi. Nak tau apa? 
😂

Eh sekarang banyak tau kedai emas yang telah wujudkan channel telegram diorang sebagai medium iklan dan jual barang kemas 916 secara online.

Tapi memang kena selidik betul-betullah sebelum meneruskan transaksi membeli emas secara online ni. Sebab barang fake yang siap ada tulis 916 pun banyak terjual sekarang tau. Rupa sebijik emas ori. 

Ok berbalik pada tajuk yang dah tertinggal jauh ni, setiap kali aku cuci mata tengok barang kemas tu semua, si ayu pun kadang-kadang join sekaki 😂

Sedangkan emaknya pun tidak membeli, apatah lagi nak belikan untuk dia setiap kali dia cakap "Mak, ayu pun nak jugak" tu weh 😂

Jadi, disebabkan dia teringin sangat nak rantai tangan pandora yang ada charms tu, maka shopee je lah pilihan yang ada.

Ha, let's order rantai tangan sekali charms!

Monday, October 11, 2021

Testimoni Cetaphil Bright Healthy Radiance Set

 


Sebenarnya, masa baca komen dari Shida dekat post ni tadi, tersenyum sorang-sorang jugaklah haha! Sebabnya, aku pun perasan juga yang kulit muka aku sekarang dah tak sekusam dulu.

Nasi Kandar Arsad Senawang

Todia.. suurrr..
Nasi punyalah banyak, kuah pun punyalah meriah baq hang.
Walaupun berada di Senawang, Negeri Sembilan dan bukan di Penang, alhamdulillah, masih ada kesempatan untuk menikmati keenakan nasi kandar!
Terima kasih Nasi Kandar Arsad Senawang atas kewujudanmu!

Semester Baru Bermula, Moga Harimau Kumbang Tak Masuk Kampus Lagi!

Hari ni bermulalah semester baru untuk pengajian di UiTM.
Bagi kampus yang terletak di negeri yang hari bekerja mereka bermula dengan Ahad, hari ni adalah hari kedua dah. Semoga semuanya masih bersemangat!

Ada kampus yang masih menjalankan pembelajaran secara Online Distance Learning sepenuhnya.
Ada yang telah mula memanggil pelajar pulang ke kampus bagi pembelajaran secara face to face.

Samalah kisahnya dengan kampus tempat aku mengajar.
Pembelajaran adalah secara hybrid, iaitu ada sebahagian pelajar akan kembali ke kampus, sebahagian lagi ODL seperti semester lepas.

Jadi, disebabkan aku antara yang terpilih untuk mengajar sesi makmal pelajar secara face to face, maka kenalah pergi kampus ambil lab coat untuk dibasuh. Lama betul terperap lab coat tu kat office sebab sepanjang semester yang berlangsung secara ODL, sesi makmal dijalankan secara virtual. Jadi Sabtu lepas, masa adam dan amir di kelas taekwondo, kami pun bawaklah ayu masuk untuk ambil barang-barang yang diperlukan di office kami.

Sunday, October 10, 2021

Scene Subway Squid Game

 Orang kata lambat jangkit, itulah yang berlaku pada aku dan drama bersiri Squid Game yang sedang hangat ditayangkan di saluran Netflix. Kenapa lambat?

Sebab aku secara harfiahnya memang tak layan K-Drama.
Betul tak tipu.

Jadi bila meletupnya Squid Game ni, aku pun tak adalah nak terus klik butang pada remote control TV untuk tengok Squid Game ni.

Kerosakan Tupperware Yang Tidak Dijamin Warranty


 Selalu orang kata, kalau beli barang Tupperware, kalau jadi apa-apa pada barang yang kita beli tu, kita boleh claim warranty. Memang betul! Di website Tupperware sendiri pun memang ada dikatakan perkara tu, dan ianya bukanlah mitos.

Saturday, October 9, 2021

Ke Taekwondo Hari Sukan Negara 2021

Selalunya kelas taekwondo adam dan amir adalah pada sebelah malam, tapi minggu ni kelas tu diawalkan ke pukul 11 pagi. Sir taekwondo dia kata, sempena Hari Sukan Negara 2021 yang berlangsung pada 9 Oktober 2021. Kebetulan jatuh pada hari yang sama dengan latihan taekwondo adam dan amir, iaitu pada setiap hari Sabtu.


Tali Pinggang Biru, Tali Pinggang Kuning dan Kotak Pensel


Kalau masih ingat, awal bulan Ogos haritu, aku ada buat satu entry berkenaan Ayu menyertai satu pertandingan Fashion Show anjuran kelas taekwondo adam dan amir sempena bulan Kemerdekaan.

Alhamdulillah, ramai kawan-kawan blogger yang turut menyumbangkan likes pada video ayu di Facebook. Jutaan terima kasih aku ucapkan 😍

Tepat 31 Ogos 2021, keputusannya pun diumumkan.

Jagakan Dia

 Jagakan Dia oleh Shiha Zikir

Friday, October 8, 2021

Cermin Mata Bingkai Besar

Ini semua berpunca dari stress.
Aku ni kalau stress, pakej pula dengan dapat me time untuk keluar ke kedai seorang diri.
Ada sajalah benda yang aku nak beli weh.

Hari tu, aku tak tau lah kena bisikan apa, aku tiba-tiba rasa nak beli cermin mata lagi satu.
Padahal aku dah ada dah cermin mata.
Elok je lagi.

Tapi hati ini menjerit-jerit nak ada second pair of glasses.
Maka aku pun terus pergi ke Focus Point dalam Giant Senawang.

Pilih punya pilih, aku decide ambil yang bingkai dia besar dan lebar.

SIAPAKAH PEMENANG GIVEAWAY BY SHIDA RADZUAN?

 Sejujurnya kan, aku tersangatlah terkujat!


Aku ni sangatlah jarang masuk dan join giveaway yang dianjurkan oleh rakan-rakan blogger.
Pertamanya sebab kadang aku tak terfollow syarat yang diberikan.
Kedua, aku kadang-kadang tak sempat.
Ketiga, kadang-kadang lupa. Ada juga kadang tak tahu.
Haha!

Thursday, October 7, 2021

Malaikat


Rindu pulak dekat mak.
Hihi.

Mak aku garang woa masa aku kecik-kecik.
Alhamdulillah berkat garang dialah aku jadi orang.
Aku jadi apa yang aku jadi sekarang. 

Kuarters Askar | Throwback Thursday

Masa aku kecik dulu, aku sempat membesar di kuarters askar.
Katanya emak dan abah, lokasi kuarters tu dekat dengan Ulu Kelang.

Aku duduk situ tak lama, sampai tahun 1990 je rasanya.
Sebab lepas tu, abah mohon bersara awal dari tentera dan kami pun pindah keluar dari kuarters tu.

Walaupun memori aku sekadar sampai umur aku 4 tahun lebih je dekat kuarters tu, ada juga yang aku masih ingat dengan jelas.

Essential Oil Untuk Mereka Yang Bahagia!

Eh, tajuk kau kemain erk?

Hahhahahhaha…

Tuesday, October 5, 2021

Cara Buat Temujanji Untuk Ke Maybank

Musim Covid-19 ni, kalau boleh semua urusan kita nak selesaikan dekat rumah je kan.
Malas nak keluar, nak jumpa orang semua.

Urusan bank pun sekarang ni memang dah mudah.
Guna saja online banking.
Atau paling tidak, sekarang ramai juga yang mula gunakan perkidmatan Phone Banking, terutamanya bagi yang tak mahir nak berurusan dengan Online Banking.

Tapi malangnya, ada juga urusan bank ni, yang mahu ataupun tak, kena juga pergi ke bank.
Terpaksa.

Contohnya macam aku punya isu.
Alamat rumah aku dalam sistem Maybank adalah alamat rumah lama emak aku.
Yang dah lama kami tak duduk, tak singgah.

Aku tak sedar pun alamat aku masih rumah lama tu.
Sampailah satu hari tu, aku check di Maybank2u, ada 1 kad kredit yang dia pos kan ke alamat tu, dan hanya tunggu aku activate.

Huh berdebar jugak beb!

Apa lagi, teruslah aku masuk Maybank2u untuk update alamat kan.
Malangnya, walau dah berpuluh kali aku cuba, katanya sistem error, dan aku kena pergi ke cawangan Maybank untuk urusan penukaran alamat. Risau juga nak berlengah, sebab kad kredit yang ada ni pun, dah nak sampai ke bulan expirednya. Kalau boleh taknak Maybank pos kad baru ke sana lagi.

Jadi, nak walk in takut lambat dan lama berdiri.
Jadi aku pun book temujanji untuk ke bank melalui EzyQ.


Monday, October 4, 2021

Emak Dah Macam Jellyfish

Awal tahun hari tu, aku ada belikan ayu satu LCD Drawing Tablet.
Bukan setakat ayu lah, memang tiga-tiga beradik ni asyik guna je tablet tu untuk melukis.
Bateri dia tahan lama jugalah, sebab sampai ke hari ni, bateri dia elok je lagi.

Tepung ICT Original By Warong Pok Nong

Zaimi order dari shopee.
Dia scroll masa nak beli apa entah, tiba-tiba dia ternampak ada tepung ICT (Ikan Celup Tepung) ni.
Dia beli sekali dengan sos ladanya.

Sunday, October 3, 2021

Saturday, October 2, 2021

OHSEM OKTOBER BERSAMA AWESOME TV!

 

Kuala Lumpur - 1 Oktober 2021- Awesome TV meneruskan lagi kemeriahan siarannya melalui pengisian kandungan yang lebih relevan dan semestinya dinanti-nantikan oleh penggemar industri seni tempatan sepanjang Oktober ini. Slot Awesome Movie, Malar Segar dan Hindi Special yang telah bermula dengan siaran berganda pada bulan lalu ternyata telah berjaya memikat hati mereka dengan meletakkan Awesome TV sebagai stesen TV swasta popular.

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot