Monday, August 2, 2021

Top Commentator Blog Syazni Rahim JULAI 2021

 Assalamualaikum!

Maaf lama juga abaikan blog ini.

Sebab aku masih tak ada mood, esok abah akan masuk ward untuk operation.

Tambahan juga, sekarang adalah musim final test untuk pelajar.

Namun, tidak dilupakan segment meraikan Top Commentator blog aku ini, yang tak jemu singgah dan meninggalkan jejak πŸ’“

Saturday, July 31, 2021

Biri-biri Haiwan Qurban

 Baa baa baa baa


Last week amir ada homework kena buat kraf biri-biri dari kapas.
Belajar topik biri-biri juga adalah contoh haiwan yang boleh dibuat qurban.

Ayu pun sibuk nak enter frame!

Thursday, July 29, 2021

Taman Gelora Kuantan Pahang | Throwback Thursday | 2019

Kisah 2019.
Masa ni sebelum sampai Kuantan lagi, mak dah banyak kali hint nak bawak cucu-cucu dia pergi jalan-jalan dekat Taman Gelora.

Cantik katanya untuk ambil gambar.
Aku pun memang tak pernah pergi, jadi why not kan.

Jom lah kita ke Taman Gelora!

Taman Gelora

Tuesday, July 27, 2021

Teknik Basah Atas Kering

Minggu bila punya kerja entah, aku pun dah lupa.
Tapi masa ni adam ada kerja seni yang dia kena melukis.
Teknik basah atas kering namanya.

Adam memang tak berapa minat mewarna ni.
Lebih-lebih lagi kena guna cat air pulak.
Lagilah dia berat je nak buat.

Maka terpaksalah aku teman dia duduk dan buat sekali sama-sama dengan dia.
Barulah dia nak buat.

Monday, July 26, 2021

Pdpr Bermula Lagi

Dah habis cuti sekolah seminggu sempena raya haji.
Sekejap lagi mesti menderu masuk whatsapp dari guru-guru anak-anak aku yang berdedikasi dalam mendidik anak muridnya.

Cikgu tadika amir memang siapkan kit-kit untuk anak-anak buat dekat rumah.
Diorang bagi 1 plastik besar.
Penuh dengan bahan-bahan untuk anak-anak siapkan kerja di rumah.

Dan yang paling aku suka, cikgu tadika amir ni diorang siap buat video step by step untuk anak-anak (dan ibu bapa) rujuk.

Video fun fun pulak tu.

Sunday, July 25, 2021

Model Tudung Kekaboo

Dua minggu lepas kot tudung ni sampai, walaupun tak ke mana-mana, walaupun banyak stay at home, walaupun tudung dah banyak, jiwa wanita aku ni tetap teringin nak beli tudung baru.

Sesungguhnya aku insan yang lemah!

Thursday, July 22, 2021

Hot wheels 3 RM14 | Throwback Thursday

Gambar zaman pre covid.
Waktu ni bila weekend je akan bawa anak-anak jalan samada ke Mydin Senawang ke, Giant Senawang ke..

Monday, July 19, 2021

Cetaphil Bright Healthy Radiance Creamy Cleanser

Sejak asyik WFH, muka ni memang jarang sangat ditepek bedak atau foundation dan segala mala tu lah.

Jadi, memang muka sentiasa fresh je duduk rumah.
Baru-baru ni aku try guna cleanser cetaphil ni.


|THIS IS NOT A PAID REVIEW|

Sunday, July 18, 2021

Baju Kelawar Baby

Gambar lama ayu.
Masa ni pertama kali dia pakai baju kelawar.
Adik aku hadiahkan dekat dia.

Saturday, July 17, 2021

Berehat Dengan Yogurt Moisturizing Mask

Harini anak-anak pun tak ada kerja pdpr.
Aku pun tak nak hadap kerja.

Kasi anak-anak layan table masing-masing je pagi tadi.
Jadi bila masing-masing dah leka dengan tablet, rumah jadi sunyi lah sikit dari biasa.

Apa lagi, kita ambil peluang ni untuk berehat.
Lepas mandi, kita golek-golek sambil pakai mask yogurt ni.

Tarakuca Tarakuca


Apa khabar semua?
Minggu lepas kami laki bini bizi kerja mengalahkan perdana menteri Britain agaknya tahap sibuk dia.

Thursday, July 15, 2021

Roti Telur Banjir | Throwback Thursday

Terjumpa pulak gambar roti telur banjir ni.
Masa ni makan dekat kedai mamak Ahlam Maju di Lavender Heights Senawang ni.

Sunday, July 11, 2021

Topi Haiwan Darat

Minggu lepas, amir ada kerja pdpr yang dia kena buat topi haiwan darat.
Setiap pelajar kelas dia, tadika dia dah bekalkan kit untuk buat kerja di rumah which is very good bagi aku.

Setiap pelajar dapat set yang sama tapi tak serupa.
COntoh macam kerja topi haiwan darat ni, amir dapat lembu.
Ada kawan dia dapat singa, arnab dan lain-lain.

Saturday, July 10, 2021

Benda Selalu Dibeli Sejak Covid19


Sejak terjadinya pandemik Covid19 ni, inilak benda yang paling kerap dibeli.


Kalau dulu banyak beli make up, duit make up dah beralih ke beli Hand Wash dan sanitizer.

Friday, July 9, 2021

Pengalaman Penerimaan Dos Kedua Vaksin

Simpan sini untuk kenangan.
Rabu lepas selesai dah kami menerima dos kedua.

Set Gardening For Kids

Baru teringat dalam bulan april haritu, ada belikan budak-budak ni Gardening Set For Kids dari shopee.
Masa ni amir lah yang tiba-tiba asyik nak tanam biji benih, belajar masa di tadika asalnya.
Jadi excited pulak dia nak menanam agaknya lepas tengok benih yang dia cambah dekat tadika tu bercambah.

Thursday, July 8, 2021

Amir dan Kawan-Kawan Lama | Throwback Thursday

Masa ni amir 4 tahun.
Enroll 1 tadika dengan adam.
Masa dia 4 tahun, adam 6 tahun.
Di tadika yang sama.


Tuesday, July 6, 2021

Kelas Taekwondo Online

Sejak PKP, anak-anak memang limited sangat waktu diorang keluar rumah.

Nak kasi main depan rumah pun, tak berapa dibolehkan.

Apatah lagi kelas taekwondo diorang ni.

Tapi Sir Taekwondo adam dan amir ni ambil inisiatif buat kelas taekwondo online.

Menggunakan medium google meet.

Monday, July 5, 2021

Pengalaman Melawat Buaya Zoo Taiping Online

Sehari dua haritu, hampir semua group Whatsapp ada share poster berkenaan lawatan melihat buaya di Zoo Taiping secara maya ni.

Sunday, July 4, 2021

Inai Instant Ayu

Ayu ada tertengok dekat youtube, video budak perempuan warnakan kuku.
Lepas tu dia pun selalu lah cakap, nak cat kuku.

Nak belikan kuitek, memang taklah kan πŸ˜‚
Sembang dengan mak aku, dia bagi idea belikan lah ayu inai.

πŸ’‘

Thursday, July 1, 2021

Top Commentator Blog Syazni Rahim JUN 2021

 Pejam celik pejam celik, sekejap je dah tiba-tiba masuk bulan Julai kan.

Masa memang sangat mencemburui kita semua.

Bila masuk bulan baru, aku akan tengok senarai top pengomen yang selalu sudi meninggalkan jejak dalam blog marhaen ku ini.

Jutaan terima kasih diucapkan atas ukhwah dan sokongan semua.

Jadi, untuk bulan Mei 2021 haritu, blogger yang paling banyak meninggalkan jejak yang terakam oleh widget top commentator di sisi blog ini adalah....

*drumroll


Ketika Anak Masih Dua | Throwback Thursday

Gambar 2016 kalau tak silap.

Tuesday, June 29, 2021

Terima Kasih Atas Usaha Cikgu

Pdpr memang mencabar.

Kisahnya sebab aku laki bini memang tak ada baaic langsung.

Jadi kalau cikgu dia hanya bagi latihan melalui whatsapp, memang aku tak faham apa-apa yang tertulis dalam buku teks dan buku aktiviti Bahasa Cina tu.

Tapi minggu lepas, cikgu dia dah buat kelas tu secara live di Google Meet.

Monday, June 28, 2021

Empati

Covid19 bukan sekadar pandemik, bukan semata penyakit.

Covid19 ini sangat menekan.
Juga mencelikkan mata.

Berus Gigi Robocar Poli

Dah tiba masa untuk tukar berus gigi budak-budak ni haritu, jadi masa scroll shopee, adalah nampak berus gigi Robocar Poli yang ada figurine dekat hujung tangkai dia tu.

Sunday, June 27, 2021

Mug Free Gift Ada Babi Biru

Mug ni dapat free tadi.
Saiz dia comel je.
Tapi serba salah nak simpan ke nak guna ke, sebab ada si biru tu πŸ˜…

Saturday, June 26, 2021

Pengalaman Penerimaan Vaksin di Dewan Dato' Bahaman Kuala Pilah

Pertamanya memang rasa bersyukur sangat sebab nama kami telah terpilih untuk  pemvaksinan.
Terima kasih PPV dan PKD Kuala Pilah, dengan kerjasama Unit Kesihatan UiTM juga sebab uruskan semuanya.

Jadi pada 16 Jun 2021, aku dan zaimi pun ke Kuala Pilah untuk suntikan vaksin kami berdua.

Sesampai je dekat Dewan Dato'Bahaman Kuala Pilah tu, dah boleh nampak ramai orang kat depan pintu.

Friday, June 25, 2021

Ayat Dari GINCU

 Assalamualaikum, apa khabar semua?

Busy menguruskan hal ehwal student sehari dua ni, itu yang tak blog mana.

Traffik ke blog pun bukan main terjunam hari ni πŸ˜‚

Tadi, ada nampak 1 posting di Group Facebook yang aku join, nama group tu Geng Jom Menulis.

Aku baru je pun join group tu sejak mula menulis tahun lepas. Seronok juga, tengok ahli group bertukar-tukar idea dekat situ.

Berbalik pada posting tu, inilah dia post nya.

Thursday, June 24, 2021

Dari Tingkat 13 Flat Sri Pahang | Throwback Thursday

Kalau tak silap, masa ni ada orang datang rumah nenek.
Lepas tu dia bagi aku duit.

Lepas tu siapa yang tangkap gambar ni pun aku tak ingat.
Haha

Tuesday, June 22, 2021

Tidur Berlonggok

Sejak kembali Pdpr dan tak pergi sekolah, anak-anak semua memang request nak tidur di ruang tamu.

Entahlah kenapa, pakat-pakat taknak tidur dekat bilik masing-masing.

Suka nak tidur beramai-ramai depan TV.

Sunday, June 20, 2021

Saturday, June 19, 2021

Pokok Monstera Menghias Rak TV

Kisahnya tiba-tiba rasa nak beli pokok-pokok buat hiasan sikit dalam rumah.
Asalnya tengok dalam HGTV la ni, tu dapat idea.


Friday, June 18, 2021

Baju Kelawar Kanak-kanak

Beli online di shopee untuk Ayu.
Teringin pula nak tengok dia pakai baju kelawar.

Belikan untuk pakai tidur je.

Thursday, June 17, 2021

Umur 3 Tahun Naik Roket NASA USA | Throwback Thursday

Masa ni 1989 kalau tak silap, masih anak tunggal.
Tak ada adik lagi.

Mak abah bawak pergi jalan-jalan dengan Ampang Park kot?
Ada area arcade dan permainan tu.

Maka aku pun ambil kesempatan untuk naik roket NASA USA ni.

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot