Thursday, April 22, 2021

Lampu Air | Sebarkan Manfaat Sempena Ramadhan #10

 Selalu buat macam ni bila balik rumah mertua.

Sebagai pengganti lampu tidur kononnya.

Monday, April 19, 2021

Bahulu Percuma

Awal ramadhan haritu, jiran bagi.

Kepit Dengan Sepit | Sebarkan Manfaat Sempena Ramadhan #7

 Benda ni selalu jadi masa bawak earphone, headphone, wayar charger semua tu dalam beg.

Lebih lagi kalau letak setempat.

Masa nak guna, jenuh la nak asingkan.

Dah macam cerita Musang Berjanggut!


Saturday, April 17, 2021

Ulasan dan Rating Novel Syaz Eym di Goodreads

 Assalammualaikum semua, macam mana puasa hari ni?

Hehe..

Semoga semua berjalan dengan baik.

Ada yang pernah baca novel-novel daku kan?

Kalau sudi, bagilah rating dan review di πŸ‘‰ Goodreads ni ya 😊


Hujung Pita | Sebarkan Manfaat Sempena Ramadhan #5

 Dulu-dulu masa belum tahu pasal trick ni, masa sekolah dululah, memang akan jadi satu kerja pulak nak cari mana punca pita tu. Nak kena tengok, raba, gosok-gosok jari..
Kadang tu masih jugak tak jumpa mana garisan akhir kita potong pita tu.

Friday, April 16, 2021

Cara Gosok Baju Berbutang | Sebarkan Manfaat Sempena Ramadhan #4

 Tinggal di rumah yang jumlah lelaki lebih banyak dari perempuan ni, baju kemeja yang berbutang ni memang banyaklah nak kena gosok.

Baju kerja zaimi, baju sekolah ada, baju tadika amir, baju aku pun kadang-kadang ada juga jenis berbutang ni.

Thursday, April 15, 2021

Kurangkan Titisan Air Sampah | Sebarkan Manfaat Sempena Ramadhan #3

 Trick ni memang aku dah lama praktik kan.

Sebab memang sangat annoyed dengan titisan air dari plastik sampah.

Adam is 8 | Throwback Thursday

April adalah bulan birthday adam.
Alhamdulillah, pejam celik pejam celi, dah 8 tahun dah kami mebesarkan kurniaan Allah yang sulung ni. 

Tuesday, April 13, 2021

Memadam Perkataan Sebenar | Sebarkan Manfaat Sempena Ramadhan #1

 Sempena ramadhan ni, setiap hari nak share life hacks.

Life hacks memang banyak, tapi nak share yang aku suka dan memang amalkan hehe.

Jadi yang pertama:

Sunday, April 11, 2021

Pihu

Pejam celik dah nak jumpa sekali lagi ramadhan.
Memanglah covid19 ni buat masa jadi cepat sangat berlalu.

DETAK | FIKSYEN

 Rasa nak mula series baru.

Harapnya menjadi. Amin!

Semoga terhibur 😁


DETAK

Pernah kena himpit dengan entiti yang umumnya kita akan sangka itu adalah hantu setiap kali badan tidak mampu kita gerakkan sewaktu tidur? Badan seolah-olah ditekan dan disepit oleh sesuatu yang tidak dapat dilihat zahirnya dengan mata kasar. Ada yang kata itu adalah ‘sleep paralysis’.

Saturday, April 10, 2021

Kurma Zarra Yusuf Taiyoob Percuma

Semalam amir bawa balik sekotak kurma Yusuf Taiyoob.


Tauhu Bergedil Mama Ains

Rupanya lama betul tauhu bergedil ni aku dah masukkan dalam 'draf' entry blog.
Tapi lupa nak up.
Hehe..

Malas pulak nak upload semula gambar yang tak senget.
Jadi reader boleh pusingkan handphone/ tablet, atau sengetkan kepala masa baca entry ni ya.
πŸ˜‚

Friday, April 9, 2021

Thursday, April 8, 2021

Kecewa dengan servis Poslaju di Ikobana

Kecewa.
Entahlah mungkin sebab aku yang salah pilih courier yang tersenarai dekat Ikobana ni.

Orang Kenit di Pak Teh Satay Kuala Pilah | Throwback Thursday

Cerita dua minggu lepas.
Alang-alang hantar abang-abang pergi taekwondo, dari duduk melanguk je, kitorang 3 beranak pun pergilah ke Pak Teh Satay depan Giant Kuala Pilah tu.

Kebetulan kedai Amira Nabila tu tutup, jadi memang tak ada oranglah.
Cantek!

Boleh bawak ayu dine in.

Wednesday, April 7, 2021

Hasil Kerja Pelajar | Importance of Hygiene

 Awal semester ni, memang waktu yang agak genting untuk bagi task assignment pada pelajar.

Untuk subjek aku ajar, salah 1 task untuk enhance softskills pelajar selain akademik, yang embed dalam subjek, adalah communication.

Jadi, caranya adalah hasilkan video yang ada message yang bagus untuk masyarakat.

Gittew..

Penat aku brainstorm nak cari idea untuk method assignment ni masa proses semakan kurikulum hari tu tau hehe..

Jadi, alang-alang bagi task, tunjuklah contoh video pelajar lepas.

Ini antara kumpulan yang sangat bagus dari segi message yang hendak disampaikan, dan usaha serta teamwork yang baik sekali.

Genki Pants XXL | Wordless Wednesday


 

Tuesday, April 6, 2021

Jakel dan Mydin Senawang

Semalam bawa budak kecik ni day out.
Apply keluar pejabat urusan peribadi, maka ber girl day out lah dengan mek ayu ni.

Haha

Monday, April 5, 2021

Blow Pen

Satu hari haritu, amir balik bawak 1 kertas.
Borang pembelian blowpens.

Berkerut jugaklah kening aku dengan zaimi duk fikir, apakah bendanya blowpen?
Blow what..?

Harga RM18 juga.

Maka zaimi pun  bukaklah youtube, tengok macam mana kaedahnya blowpen tu berfungsi.
Bila dah agak-agak macam faham, maka zaimi pun setuju nak belikan amir set blowpen tu.

Tadaa!
Inilah rupanya blow pen itu!

Saturday, April 3, 2021

Bila Kurang Ilmu Bab Emas

Rantai tangan ni hadiah dari mak mertua dan zaimi masa hari nikah kami dulu.

Sebelum tu aku pakai rantai tangan yang emak punya je.

Senang cakap, aku memang tak bijak emas.

Jadi pakai punya pakai, satu hari tiba-tiba love kipas tu hilang, entah mana tercicirnya.

Aku pun tak tau, dan aku tak kisah tau masa tu.

Friday, April 2, 2021

Jeram Rahsia

Semalam saja ikut Zaimi dengan Muadz masuk jeram untuk collect data.

Yang lead masuk ke jeram ni pun husband team member kami jugak.

Asalnya aku tak plan pun nak pergi.
Nak stay office je.

Thursday, April 1, 2021

Sesi Makmal BIO320 | Throwback Thursday | Julai 2013


Meriahnya masa ni.
Walaupun kepanasan masing-masing dalam makmal sebab aircond ada problem, tapi semua pelajar gigih tak tanggal lab coat.

Wednesday, March 31, 2021

Top Commentator Blog Syazni Rahim Mac 2021

 Pejam celik pejam celik dah hujung Mac.
Prestasi blogging dan blogwalking bulan mac 2021 ni memang sangat teruk!
Huhu..

Maaf dan terima kasih pada semua pengunjung yang tidak jemu untuk meninggalkan jejak.
Aku harap sangat aku sempat kunjung balas semula semua.
Kalau tak sempat, dan tak nampak kelibat aku dekat blog kalian, maklumkanlah ye?

Ok, ini adalah masanya untuk umumkan Top Commentator Blog Syazni Rahim untuk bulan Mac 2021!


Jadi, top commentator untuk MAC 2021 pada Blog Syazni Rahim adalah...
*drumroll*

Nestle Kit Kat Ice Cream | Wordless Wednesday

Tiga Bekas Kuih Dari Dr Hamimah | Wordless Wednesday




Monday, March 29, 2021

Geram Si Ben | Fiksyen

 Maaf pada yang bertanya cerpen baru.

Tak sempat weh nak menaip fiksyen πŸ˜‚

Oklah meh nak bagi 1 certot super ketot.


Geram Si Ben


Bakar Ayam Malam Semalam

Entahlah labu, harini mula semester baru.
Dari celik mata pagi-pagi dah terus duduk depan komputer mengisahkan mencari student di alam cyber ni.
Kalau dulu senang, masuk kelas je student dah tunggu.

Sekarang kena wujudkan kelas maya.
Kena sediakan medium announcement.
Bla bla bla..

Ah tak perlulah cerita hal kerja kat sini, stress pulak reader πŸ˜‚

Ok berbalik pada malam semalam.
Saja bakar ayam sempena cuti sekolah.


Saturday, March 27, 2021

LCD Writing Tablet


Ayu sekarang pun suka melukis sekarang, terikut-ikut amir.
Makanya dah makin ramai insan kecil yang memperhabiskan kertas-kertas A4 kat rumah ni πŸ˜‚

Jadi, tengok ramai kawan-kawan ada belikan anak diorang LCD Writing Tablet ni. Jadi aku pun belikanlah 1 untuk ayu.

Why not kan?

Friday, March 26, 2021

Dorongan Istiqamah

Beberapa hari lepas, sesampai je aku kat ofis, aku nampak ada 1 beg kertas putih tersangkut dekat tombol pintu.

Bila aku intai-intai, ada sekeping nota kecik kat dalam.

Berkuda

Gambar kuda ni aku tangkap masa ada family day di KM Chalet Melaka.
Tak ada cerita apa pun.


Saja je nak abadikan gambar tu kat blog ni.

Happy Friday kawan-kawan!

Aku pagi-pagi ni ada taklimat dengan students FYP.
Harap semua berjalan lancar.

Thursday, March 25, 2021

Syaz Eym

Mungkin ramai kawan blogger dah tahu yang aku ada dua buku fiksyen hasil tangan aku sendiri.
Dan aku guna nama pena Syaz Eym.


Rata-rata juga tahu nama aku Syazni. 
Blog nickname aku pun Syazni Rahim.

Mana datang Syaz Eym?

Circa 1993 | Throwback Thursday

Mak sent gambar ni beberapa hari lepas.

Monday, March 22, 2021

Kegemaran Anak-anak

Salam Isnin gais!
Semoga minggu ini lebih baik!

Setelah sekian lama tak makan dekat luar.

Semalam kami bawa anak- anak lunch dekat luar.

Sunday, March 21, 2021

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot