Monday, August 30, 2021

Maksud Warna dan Lambang Bendera Malaysia

Selamat menyambut Hari Kemerdekaan Negara yang ke 64!
*Nyanyi lagu Sudirman!

Marilah sama-sama kita kibarkan Jalur Gemilang, lambang kemegahan negara kita!

Penggaru Kepala Ala Irrfan Khan Dalam Qarib Qarib Singlle

Aku baru tengok movie Irrfan Khan nibaru-baru ni.
OMG sweetnya cerita ni.
Bagi aku lah.

Dia bukan jenis love story yang meleweh-leweh macam cerita hindustan cintan-cintan yang lain tau.
Dia jenis sweet sweet cinta orang umur 30an yang realistik.

Irrfan Khan memang lovely sangat dalam movie ni.
Al-Fatihah untuk Irrfan Khan.

Oh by the way, dalam movie ni, ada satu scene yang Irrfan guna satu alat urut kepala dia sambil cakap telefon sampai tertidur.

Dan scene tu sangatlah menarik perhatian aku haha!

Sunday, August 29, 2021

Sarapan Kebaratan

Alkisah pagi tadi.
Dah lama sebenarnya aku teringin nak makan unsur 'English Breakfast' ni, sebab dah lama tak buat.

Saturday, August 28, 2021

Friday, August 27, 2021

Hadis Hari Jumaat

Hadis - Jumaat Penghulu Segala Hari

Dari Abu Hurairah r.a katanya Rasulullah SAW bersabda:

"Kita (umat Muhammad) adalah yang terakhir (datang ke dunia) tetapi yang terdahulu (diadili) pada hari kiamat. Kita adalah yang paling dahulu masuk syurga, padahal mereka diberi kitab lebih dahulu daripada kita sedangkan kita sesudah mereka. Kita diberikan petunjuk oleh Allah akan kebenaran yang mereka perselisihkan itu yang Allah telah tunjukkan kepada kita iaitu Hari Jumaat. Maka hari ini (Jumaat) adalah untuk kita. Besok (Sabtu) untuk kaum Yahudi dan lusa (Ahad) untuk kaum Nasrani."


SUMBER

Thursday, August 26, 2021

Pengalaman Beli Oxymeter Fake

Haritu kecoh kata yang ada oxymeter fake dan tipu.
Letak pensel lun ada reading untuk spo2 dan pulse .

Debor dah masa tu.
Rupa sebijik macam oxymeter yang aku beli.

Maka aku pun test dengan pensel anak aku.
Dia terus terpadam, makanya tak ada reading.
Lega sikit.

Tiga Beradik | 1995 | Throwback Thursday

Lamanya tak jumpa adik-adik.

Tuesday, August 24, 2021

Statistik Blog Selepas Setahun Tiga Bulan

 Aku sebenarnya terlupa yang dah setahun tiga bulan lebih kurang aku kembali berblog setelah menyepi sejak 2017 dulu haha!


Semua sebab PKP dan Covid, aku meneruskan kembali blog ini.

Algae Hydro Purifying HA Mask With Jeju Spring Water

Sekejap lagi ada mesyuarat pasca peperiksaan.
Setiap program akan bermesyuarat tentang markah pelajar.

Jadi sebelum meeting tu bermula, marilah baring sekejap sambail pakai facial mask ni.
Hahaha!

Saturday, August 21, 2021

Tips dan Pengalaman Potty Train Anak Perempuan

Dua anak sebelum ni, kami mula potty train (ajar tak pakai lampin) bila diorang dah dekat-dekat nak masuk tadika.

Adam agak lewat jugak, dah dekat sangat umur dia empat tahun baru potty train.
Amir dulu pula agak awal.

Sebab birthday dia bulan 10, bulan 1 lepas tu terus dah kami enroll dia tadika.

Jadi, sempena asyik WFH dan #stayathome ni, kami ambil keputusan untuk potty train anak perempuan kami yang seorang tu.

Serious sembang lah kan, masa adam dengan amir, masa potty train dulu, memang zaimi yang banyak involve. Sebab anak lelaki kan hihihi

Jadi bila ayu ni, barulah aku betul-betul involve secara serius dalam proses potty train dia.

Disebabkan dia princess nan seorang, maka aku pun belikanlah dia pelapik mangkuk tandas yang vogue sikit.

Yang abang-abang dulu biasa-biasa je, tak ada tangga-tangga hahaha!

Sira Labu Untuk Dia

Haritu kan aku ada beli gula melaka comel yang memang comel sangat-sangat tu kan?
Haa sebenarnya sebab aku nak buat sira labu.

Asalnya aku beli labu dekat kedai sebab nak buat labu masak lemak, tapi bila fikir balik, nanti aku sorang je yang makan.

Baik aku proceed dengan sira kan saja labu tu.

Friday, August 20, 2021

Telekung Frozen Budak

Telekung lama ayu dah agak lusuh dan nipis.
Jadi belikan dia telekung baru.
Semua online sekarang, beli telekung online lah jugak ye dok.

Seperti biasalah, ayu memang kalau ditanya nak warna apa, dia mesti jawab pink.

Jadi setelah beberapa pilihan telekung aku telek dekat shopee tu, baca review pembeli semua, maka aku pun decide untuk beli telekung warna pink ni.


Telekung Budak Warna Frozen namanya kalau ikut dekat kedai tu.

Dua Tudung Dari Alang

Baru teringat, beberapa minggu lepas, alang aku (adik kepada emak) ada poskan dua helai tudung baru lagi untuk aku.

Thursday, August 19, 2021

Happy Meal Toys Doraemon Balancer

Jangan kata amir, omak pun leka dan takjub dengan mainan Happy Meal yang dapat kali ni.

Haha!

Set Baju Melayu Baby Dengan Samping | Throwback Thursday

Pakcik aku send gambar ni dekat whatsapp last week.
Gambar adam masa pertama kali sambut raya dulu.

Anak sulung kan, pertama kali ada anak, excited betul nak belikan adam 1 set baju raya penuh dari kopiah sampai ke samping siap berkasut bagai!


Tuesday, August 17, 2021

Headphone Minion Kanak-Kanak

Belikan headphone untuk abang-abang dia, macam biasalah si ayu pun nak.
Maka aku pun orderkan lah jugak yang harga biasa-biasa dari shopee.

Cute jugak kan?

Monday, August 16, 2021

Gula Melaka Comel Mama Hanuris Enterprise

Tadi alang-alang dah order barang dapur dekat kedai runcit barang basah dalam taman ni, terasa nak masak sesuatu yang guna gula melaka.

Bila aku tanya, tuan kedai kata ada yang ini je.

Mulakan Isnin Dengan Gambar Kek Lapis Sarawak

Hoih aku jenuh tahan nafsu tengok gambar yang jiran share dalam group taman ni.
Dia jual.
Dia nak ambil order kek lapis sarawak ni.

Warna-warni punyalah cantik..subhanallah..

Sunday, August 15, 2021

Shadow Jemput-Jemput Bersama Rasin dan Adam


Kisahnya Sabtu lepas, Adam jadi tetamu jemputan untuk sesi live di Facebook dengan jurulatih taekwondo dia.
Adalah sorang lagi kawan dia.
Masa mula-mula management tanya tu, aku tak bagi jawapan terus.
Aku tanya adam dulu, dia nak ke?
Dia boleh ke nak duduk dan bercakap dalam live tu?

Friday, August 13, 2021

Misteri Pelitup Muka Jovian

Ada sepucuk surat sampai atas nama aku minggu lepas.
Dari gaya, nampaklah surat tu bukan bil atau surat urusan rasmi kan.
 Jadi bukaklah lepas baca bismillah..
Risau jugak nak bukak surat yang unofficial ni kadang.
Huhu..

Falsafah Syaitan - Hamka

Hari tu beli buku ni dari Kak Ujie Othman.
Dengan 2 buku lagi, nanti ada masa boleh story bab tu.
Cumanya sekarang ni memang aku dengan berpegang dengan Falsafah Syaitan ni.

Sunday, August 8, 2021

Beli Kerepek Ubi Bbq Online

Ingatkan zaimi beli apalah, tiba-tiba dapat satu kotak besar.
Rupanya dia beli kerepek ubi bbq ni ikut shopee.

5kg pulak tu!

Saturday, August 7, 2021

Friday, August 6, 2021

Rindu Angin Laut dan Pasir Pantai

Rindu sangat.
Melankolik sangat rasa pada petang jumaat ni.

Reading Nook Idaman

Tengok HGTV tadi, ada 1 rumah tu designer buatkan reading nook untuk bilik anak dia.

Halah menitis air liur aku tengok, bestnyaaa!

Teringat pulak masa kami pergi ke Perpustakaan Awam Negeri Sembilan di Seremban 2 hujung tahun lepas.

Dekat sana ada banyak reading nook.

Thursday, August 5, 2021

Bantal Peluk Favourite | Throwback Thursday

Bantal peluk hijau ni, beli sekali dengan set tilam baby di Pengkalan Kubur masa aku tengah pregnant kan adam dulu.

Set tilam baby tu aa sekeping tilam kekabu nipis, ada 1 bantal dan 1 bantal peluk.

Adam Zuhairi masa umur setahun

Wednesday, August 4, 2021

Cara Penggunaan Pulse Oximeter | Wisdom Wednesday

 Hi guys..
Nak kongsikan info berguna dari Pusat Kesihatan UiTM Shah Alam tentang cara yang betul untuk guna Pulse Oximeter.
Atau kadang-kadang dikenali dengan nama alat check paras oksigen dalam badan tu.

Mee Sup Syazni Rahim | Wordless Wednesday


 

Tuesday, August 3, 2021

Warded di Musim Pandemik

Tengahari tadi abah dah check in masuk ward untuk pembedahan batu karang dia.

Itulah.

Musim pandemik berleluasa ni, jangankan kata nak ada peneman dalam wad.

Nak naik hantar makanan dan melawat sekejap pun tak boleh.

Pulasan Tanda Ingatan

Sabtu lepas, tiba-tiba ada abang posto (abang ke? adik kot?) datang hantar kotak besar punya!
Blur sekejap beberapa minit, siap check apps shopee semua, aku ada beli barang besar ke?

Lepas belek-belek kotak tu, baru perasan nama pengirimnya.

Apa lagi, terus berlari lah ke dapur sebab nak bukak kotak!

Monday, August 2, 2021

Fenomena Halo Matahari Ogos 2021 di Senawang

Rasanya ramai je yang dah tahu tentang fenomena halo matahari ni, ramai yang keluar rumah waktu panas terik dalam lingkungan pukul 1.30 ke 2.30 petang sambil mendongak ke langit untuk saksikan sendiri macam mana rupanya Halo Matahari tu.

Aku sekeluarga pun tak lepaskan peluang untuk turut melihat fenomena yang tak selalu berlaku ni.

Inilah hasil gambar yang sempat aku tangkap dalam keadaan agak-agak je sebab silau yang teramat, memang tak dayo nak mandang ke langit weh.

Haha!

Top Commentator Blog Syazni Rahim JULAI 2021

 Assalamualaikum!

Maaf lama juga abaikan blog ini.

Sebab aku masih tak ada mood, esok abah akan masuk ward untuk operation.

Tambahan juga, sekarang adalah musim final test untuk pelajar.

Namun, tidak dilupakan segment meraikan Top Commentator blog aku ini, yang tak jemu singgah dan meninggalkan jejak ๐Ÿ’“

Sunday, August 1, 2021

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot