Search This Blog

Wednesday, September 30, 2020

Bulus | Wisdom Wednesday

 Ramai yang sedia maklum, dan ramai yang gunakan term 'anak bulus' untuk menggambarkan kucing peliharaan. Kan? 

Termasuklah aku.


Tiga Kanak-Kanak Terselit Dicelah Kayu | Wordless Wednesday | 13 September 2020



 

Tuesday, September 29, 2020

My Office My Gym Full House!

 Alhamdulillah, syukur ke hadrat Ilahi, program webinar yang team kami anjurkan bersama kerjasama pihak UPNM tu telah berjalan dengan lancar!

Askar, Bomba dan Polis Tak Cukup Umur

 Weekend haritu balik jenguk mak abah di Kuantan.

Seperti biasa, mestilah anak-anak yang paling happy sekali.

Dan, seperti biasaaaaa.. mesti akan dapat mainan baru *tepuk dahi

Monday, September 28, 2020

Bumblebee Yang Tersakiti

 Jumaat lepas, masa tengah on the way pergi makan dengan mak abah, dalam perjalanan tu terserempak dengan 'Bumblebee'.

Jeli Kelapa My Office My Gym

 Teringat beberapa hari lepas ada beli jeli kelapa untuk makan dekat ofis.

Saturday, September 26, 2020

Tunggu Sekejap Wahai Kawan


Hai semua!
Harini dan esok mungkin tak sempat nak blogwalking.
Sebabnya balik rumah parents.

Till soon :)


Friday, September 25, 2020

Thursday, September 24, 2020

Bulan Mengambang | Throwback Thursday | 12 Disember 2019

 Hampir terlupa dah kat gambar-gambar ni, terjumpa balik minggu lepas.

Masa ni bulan cantik sangat malam tu.


Teropong ke apa ke tak ada pun, jadi aku

Wednesday, September 23, 2020

5 Ancaman Terhadap Biodiversiti Dunia | Wisdom Wednesday

Harini, nak kongsi berkenaan biodiversiti boleh? 😉

 Biodiversiti bermaksud kepelbagaian benda hidup. Seperti mana yang kita semua tahu, atas muka bumi ini ada banyak sangat benda hidup, macam haiwan, pokok, mikroorganisma..

Namun, tidak semua perkara indah sentiasa.

Kesemua benda-benda hidup ini juga tidak terlepas dari ancaman, dari pelbagai sudut, terutamanya dari spesis manusia.


Yong Tau Fu Ustaz Islah | Wordless Wednesday








 

Tuesday, September 22, 2020

Hadiah dari Kak Paridah untuk anak-anak

 Minggu lepas telah sampai ke rumah hadiah daripada blogger kesayangan semua, iaitu kak Paridah Ishak, untuk anak-anakku.

Good Day Good Vibes Coklat Almond dan Pisang

                                        Minuman baru kot ni kan?

Macam tak pernah nampak sebelum ni.

Jadi haritu beli masa pergi ambik duit dekat Petronas.
Meh nak review rasa dia satu persatu.

Untuk  Good Vibes Almond Chocolate Milk ni, rasa dia taklah masa sekali sedut tu sampai nampak satu dunia menari-nari riang sebab terlalu sedap, tapi taklah tak sedap.

Monday, September 21, 2020

Selipar Baru Ayu

 Kalau sesiapa yang ingat, beberapa bulan lepas aku ada cerita pasal zaimi belikan ayu selipar baru yang ayu suka gilaaa tu.

Ku Menangis

Apa khabar semua di hari Isnin nan indah ini?
Aku doakan semoga minggu ini adalah minggu yang baik buat semua ya!

Sunday, September 20, 2020

Jangan Narsisis | Fiksyen

JANGAN NARSISIS


Shahrul melonggarkan sedikit ikatan tali lehernya, tekaknya terasa sedikit terjerut pula dalam keadaan yang menyakitkan hati ketika ini.

Saturday, September 19, 2020

Berangan Nak Ada Courtyard

 Sabtu lepas punya cerita ni, lepas balik dari makan di Arrobah Maju tu, ajak zaimi pergi kedai pokok.

Sebab sejak kebelakangan ni, adalah terbaca pasal indoor courtyard, ala yang orang buat satu ruang ada pokok besar dalam rumah, yang ada lighting cantik-cantik tu ahaha!

Contoh macam ni:

Konfesi Prebet Adam - Syahril A. Kadir | Review Buku


Rasanya rata-rata orang ramai pernah dengar pasal prebet adam ni, dan cerita yang dia marah pada seorang sultan, sebab pukul adik dia yang kerja sebagai caddy golf sampai mati.

Friday, September 18, 2020

Pemenang Giveaway Sejak Kembali Galak

 Terima kasih diucapkan kepada yang sudi join untuk meninggalkan komen-komen yang indah-indah dalam giveaway pendek Sejak Kembali Galak beberapa hari lepas!

Alkisah Hadiah

 Kisah beberapa minggu lepas, amir ada ujian dekat tadika dia.

Punyalah dia takut nak ujian tu, sebab dia ingat ujian tu apa agaknya entah, asyiklah taknak pergi sekolah.

Jadi, nak pujuk dia, aku pun cakaplah nak belanja dia sesuatu dari shopee.

Thursday, September 17, 2020

Sejak Galak Kembali | Giveaway

Sila baca sampai habis untuk makluman giveaway 😁


 Harini saja check statistik blog sejak kembali galak update sejak Jun2020.




Sarapan di Arrobah Maju Senawang | Throwback Thursday

 Baru perasan yang ada ambil gambar masa pergi sarapan kat Arrobah Maju Senawang ni weekend  lepas.

Sebab dah lama rasanya tak bawa anak-anak makan kat kedai, jadi keju diorang awal sikit, suruh mandi apa semua, terus gerak!

Tuesday, September 15, 2020

Hatiku Ada Kamu | Fiksyen

Selamat Hari Malaysia korang!
Terimalah cerpen bukan klise dari aku 😉

HATIKU ADA KAMU


“Tiga hari ni cukup ke tak bagi kau Lan?”, soal Encik Daim ketika menurunkan tandatangannya di atas borang

Kamus Dewan Edisi ke 4

 Entahlah.

Aku pun tak tau kenapa aku beli Kamus Dewan ni minggu lepas.

Monday, September 14, 2020

Badbelon | Memoir

 

Cerita zaman kanak-kanak dulu.
Zaman masih tinggal di atas awan, di Bangsar.


+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Kejadian berlaku circa 1994...

Jodoh Kami Sampai Disini Saja

Hallu morning, selamat pagi isnin!
Apa khabar semuanya?
Harap sihat-sihat hendaknya.

Aku ni jenis setiap pagi, mesti kena minum kopi yang ada ais.
Tak kisah la nescafe ke, kopi check hup ke..asalkan ada ais.

Sunday, September 13, 2020

20 Ekor Ikan Guppy

Sejak ikan swordfish yang terakhir mati beberapa minggu lepas, akuarium ni zaimi kosongkan.

Kepah Masak Lemak Cili Api

 Semalam tak tau nak masak apa, sepagi dah habis dekat kedai pokok.

Itu nanti aku cerita.

Balik pun dah zuhur, tak tau nak masak apa. Check dalam freezer ada kepah yang beli haritu.

Apa lagi, masak kepah la kan. Why not?

Friday, September 11, 2020

Bukan Percuma | Fiksyen

BUKAN PERCUMA


Sungguh malam ini, mata Najah sukar benar nak lelap. Wajah Mustaqim yang sedari awal tadi sudah lena dibuai mimpi ditenungnya lama. Apa yang Mustaqim rahsiakan dari aku sebenarnya?

Thursday, September 10, 2020

Pokomen Wutwut | Memoir

 Actually ini entry dari 2016, aku kongsikan semula pengalaman hidup aku, yang cuba tulis dalam bentuk cerita ala fiksyen. Tapi kisah benar ni. Haha

Selamat membaca sekiranya sudi 😁
++++++++++++++++++++++++++++++++++

Zaman awal kanak-kanak aku dimulai dengan memulakan hidup di Bangsar.
Bunyi macam hipster sangat kan?
Kecik-kecik dah duduk Bangsar. Tapi itulah realitinya. Bukan setakat duduk di Bangsar, malah aku jugak tak duduk rumah atas tanah. Duduk kondominium tau.

Ok, tipu. Sebenarnya masa kecik dulu, nenek dengan atok yang jaga kami adik-beradik masa mak dan abah pergi kerja. Rumah diorang memang kat Bangsar. Memang atas angin. Dekat Flat Sri Pahang.

Mainan di Pengkalan Kubur | Throwback Thursday | 30 Oktober 2019 | 26 Januari 2020

 Walaupun dekat entry punya tajuk tu aku letak tarikh, tapi perkara ni bukanlah kali pertama terjadi, mahupun yang terakhir.

Tuesday, September 8, 2020

Common Sense Semakin Antik

 Orang kata, sesuatu benda tu kalau semakin lama dia tak ada, makin jarang nak jumpa, dan selalu orang dulu-dulu je guna, dia jadi barang antik. Yeke?

Semalam terjumpa balik gambar masa Januari 2020 haritu.

Gambar apa ni, cuba teka!

Sekitar Majlis Nikah Nana

 Abadikan di sini lah, beberapa keping gambar kenangan masa majlis nikah adik bongsu aku yang lalu..

Monday, September 7, 2020

Jun | Fiksyen

 JUN




Nabil dapat melihat perempuan yang sudah 10 minit berada di bahagian tempat duduk belakang kereta sedannya sedikit resah. Macam ada yang tidak kena. Kalau diikutkan, semenjak menjadi pemandu ‘e-hailing’ sepenuh masa, Nabil memang bukan jenis pemandu yang rajin mengajak penumpang bersembang. Memang azalinya Nabil jenis berat mulut dengan orang yang tidak dikenali. Tapi, perempuan yang menjadi penumpang dia ketika ini kelihatan mencurigakan.

Sembil9n

 Aku baru je habis tengok series Sembil9n ni hari sabtu dan ahad haritu.

Drama ni dah lama, tapi asyik bertangguh nak tengok.

Mini series yang ada 10 episod ni, berlatar belakang kan kehidupan masyarakat terpencil di Kalimantan.

Drama ni adalah kerjasama Indonesia dan Malaysia, jadi para pelakon dia terdiri dari 2 negara.

Sunday, September 6, 2020

Cabaran Kerja Di Kuala Pilah

 Pejam celik kan, dah dekat 10 tahun aku berulang alik pergi kerja di Kuala Pilah ni.

Tak dapat dinafikan, Kuala Pilah ni sebuah daerah yang cantik.

Kalau dari permulaan highway Bukit Putus tu,

Friday, September 4, 2020

Dari Pasar Terus ke Rumah

Weekend lepas aku ada order ayam segar melalui whatsapp je, jadi tuan kedai akan terus hantar ayam siap potong tu ke rumah. Jadi seperti biasa, aku ni kadang-kadang perkara sekecil dan seremeh tu pun, aku akan share dekat Ig story 😂

Jadi lepas aku share tu, ada sorang kawan sekerja reply, dia kata, bukan setakat ayam je boleh delivery sekarang, seafood pun boleh!

Lalu dia perkenalkanlah 1 Ig ni, namanya Pasar Online Nismilan.

Thursday, September 3, 2020

12 Hari Sebelum Jadi Abang | Throwback Thursday | 3 Oktober 2015


Terjumpa gambar ni.
Masa ni tengah sarat mengandungkan amir.

Galas | Fiksyen


Januari 2020.

Khalis memang tak faham kenapa emak masih nak tinggal dan bekerja di rumah agam yang sudah semakin usang ini. Apa yang emak sayang sangat

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Ya it's me