Search This Blog

Monday, August 31, 2020

Setia Yang Sebabkan Airmata Aku Menitis

 Klise di sambutan hari bersejarah untuk negara, aku pun tak terkecuali untuk mengucapkan Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan Negara Malaysia ke 63!

Sunday, August 30, 2020

Di Mensi Oleh Bomba Kbomb


 Entry ini tiada motif juga, sama macam entry aku yang bertajuk Mengusik Alan Anak Mak Jah

Tapi saja nak abadikan di sini, sebagai kenangan diri sendiri je. Eheh

Alkisah semalam saja lah mention pelakon-pelakon hebat dalam telefilem Hari Terakhir Seorang Pengurus.

Aku memang suka sangat drama tu, banyak kali dah tengok.

Memang drama dia ringkas je, tapi dia deep.

Ayat-ayat dia deep, plot dia ada maksud tersirat yang kita kena read in between the line.

Ke Taman Wetland Putrajaya

 Hari kedua kami bercuti-cutian ke Putrajaya minggu lepas tu, sama jugak seperti konsep kenapa kami pilih untuk bawak anak-anak naik cruise, kami plan untuk bawak anak-anak ke taman yang tak pernah pergi lagi di Putrajaya ni.

Sepertimana diketahui semua orang, Putrajaya ni ada banyak taman.

Tak semua kami pernah pergi lagi dengan budak-budak ni, jadi fikir punya fikir, kami decide untuk ke Taman Wetland Putrajaya 😁

Let's!

Saturday, August 29, 2020

Siapa Paling Layak Jadi Model?

 Ini kisah Sabtu lepas, masa menginap dekat Shaftbury Stellar Hotel Putrajaya tu.

Ya masih berkisarkan kisah di Putrajaya, akan ada entry berkaitan lagi ahahaha 😜

Pagi pertama tu sementara bersiap-siap nak pergi sambung jalan-jalan, sajalah suruh budak-budak tu pose.

Sekali sekala omak nak feeling feeling jadi fashion photographer.

Dan sekali sekala nak tengok anak-anak jadi model 😂

Diari Super Daddy - Khairul Abdullah | Review Buku


Naskhah pilu dari penulis buku Mentaliti Jamban ini memang meruntun hati.

Friday, August 28, 2020

PKPP Malaysia Dilanjut Sehingga 31 Disember 2020

PM Muhyiddin To Address The Nation Regarding RMCO Today At 8pm - WORLD OF  BUZZ 


Yang paling menarik dan menyeramkan, denda dan kompaun akan ditingkatkan 2 3 kali ganda jika gagal patuh SOP.

Adududu..

Bersama-samalah kita patuh SOP.

Kerajaan pun akan bincang untuk turunkan harga pelitup muka.

Dan marilah kita jaga kita!

Sesi Perkongsian Yang Menyeramkan!

 Rabu lepas, aku berpeluang untuk menjadi speaker 1 program dalaman kelolaan jabatan aku ni.

Kiranya macam satu sesi perkongsian tentang macam mana nak guna Google Classroom, walaupun ramai dah pernah try guna untuk semester lepas yang semua kelas secara mengejutnya harus dilakukan secara atas talian (online), tapi memang sekadar guna. Dan ada juga yang memang tak pernah lagi create class di Google Classroom tu.

Kiranya aku ni diberi kepercayaan untuk ajar dan demo rakan-rakan sejabatan tentang Google Classroom ni dengan lebih detail.

Walaupun aku sebenarnya baru je belajar jugak, belum tahap sifu lagi 😂

Tapi dah orang recce, orang pujuk..

Ku terima je lah dengan redha..huhuk


Tuesday, August 25, 2020

Adam Antara Yang Lima

 Tengah ralit buat kerja tengahari tadi, tiba-tiba notifikasi whatsapp masuk.

Dari group kelas adam.

Boleh nampak dari notification bar, ada ikon kamera.

Pengirimnya pulak adalah guru kelas adam.

*dramatik!

Berkerut jugaklah dahi meneka (padahal tak ada siapa suruh teka pun, kau beria nak teka apahhall!) agaknya gambar apa yang cikgu adam hantar ni?


Maka laju-lajulah bukak mesej tu.

Rupanya ada beberapa keping gambar, 5 orang pelajar terpilih yang dapat reward dari Guru Besar, sebab hasil kerja sekolah yang 5 terbaik.


Sel Abadi Henrietta Lacks

Assalamualaikum semua, harini nak share berkenaan seorang wanita bernama Henrietta Lacks, yang mana dia masih 'hidup' walaupun dah lama meninggal dunia!



Di suatu pagi pada tahun 1951, seorang ibu yang berusia 31 tahun tergesa-gesa ke hospital kerana mendapati ada berlakunya pendarahan yang banyak dari vaginanya.

Monday, August 24, 2020

Menginap di Shaftbury Stellar Putrajaya Hotel

 Mungkin sebab adik ayu selalu meratib cakap nak tidur 'rumah otel' lepas balik dari Kuantan masa adik aku kahwin haritu, Allah makbulkan doa dia.

Kami terjumpa deal untuk Stellar Hotel Putrajaya ni, boleh kata taklah berapa awal. Hanya seminggu sebelum. Itu pun plan untuk cuti sekolah 5 hari sebab awal Muharram tu. Dan tak adalah macam terlalu bersungguh cari hotel, tapi terlalu pulak deal tu masa kami suami isteri tengah search hotel yang bersesuaian.

Harga memang drop gila-gila sebab offer, untuk bilik jenis Executive 2 Bedrooms.

Hah apa lagi mau ditunggu, booked secepat mungkin!

Itulah yang hari Jumaat lepas ni, kami pun checked in.



Sunday, August 23, 2020

Meninggalkan Blog dengan Entry Auto Publish

 Assalamualaikum semua!

Ada ke yang perasan aku tak blogwalking dah 2 hari? 

Kih kih..

Sebabnya, aku away. Dan tak bawak laptop.

Nanti lah aku update ke mana aku pergi (macamlah ada yang nak tau ahahah)

Dan nak berjalan ke blog-blog sahabat maya ni 😉


Teaser


Teringin Boba Tea House

 Tak ingat hari apa, tapi ada satu malam minggu lepas, aku teringin nak try Boba Tea House ni punya Milk Tea.

Alkisah, dia baru masuk dalam Food Panda yang cover area taman rumah aku ni.

Tanpa berfikir dengan lebih empuk, maka aku pun terus order 5.

Order yang Milk Tea biasa je, tapi nak mixed boba.

Saturday, August 22, 2020

Johorror - Kamarul Ariffin | Review Buku


Sepertimana entry aku yang lepas, aku berjaya jugak beli Johorror ni.
Dulu nak beli asyik habis je.

Jadi, bila dah sampai, sepertimana horrornya buku ni punya genre, seperti itulah dia punya tahap 'menyeru' nama aku hari-har suruh baca dia.

Mula-mula baca 1 bab, terus ke bab seterusnya dan seterusnya.
Terpaksalah letak dulu buku tengah on going tu haha

Walaupun sebenarnya Johorror ni patut beratur tau, banyak lagi buku sebelum dia nak kena dibaca.
Ahaha..

Jadi, as expected, gaya penulisan yang bersahaja tapi penuh variasi, dan memang bakat penulis untuk terus buat kita flip ke muka surat sebelah memang terserlah.

Mungkin kena dengan tekak aku.
Aku taknak oversell, tapi kalau kalian nak beli, aku rasa tak rugi.

Boleh beli kat SINI!
Kalau nak senang lah kan.
Boleh beli Ghospital sekali!
Terus pos ke rumah je.

Ok, personally, Johorror yang berkisahkan cerita seram yang berlaku di Johor ni, 
aku bagi 5 bintang!

🌟🌟🌟🌟🌟

👏👏
 

Friday, August 21, 2020

Top Pengomen Blog Fieza Sani

 Salam Jumaat semua!

Di hari yang penuh barokah ini, aku ingin merakam dan mengabadikan kenangan di dalam blog aku yang tidak seberapa ini, ucapan penghargaan dan terima kasih kepada Kak Fiez


Thursday, August 20, 2020

Ke Rumah Terbalik Port Dickson | Throwback Thursday | 21 Januari 2017

Salam Public Holiday semua!
Apa khabar, sihat?
Tak ke mana-mana ke harini?

Kalau tak ada idea nak ke mana, boleh lah try pergi ke 
Rumah Terbalik Port Dickson.
Tiba-tiba teringat pulak kenangan masa pergi ke sana lebih kurang 
3 tahun yang lepas.

Wednesday, August 19, 2020

Tuesday, August 18, 2020

Ayam Goreng Tepung Bestari

 Weekend haritu, memang kena rasuk dengan saka M.

Mungkin sebab cuaca pun tak seberapa nak cerah, redup yang sangat lazat untuk beristirehat, jadi kita masaklah yang ringkas, sedap dan dia boleh jadi makanan mak ayah cum makanan anak-anak sekaligus.




Ha macam tu lah gambar packaging dia, aku beli kat kedai runcit je.

Sebab ramai jugak yang kata, ayam goreng kalau salut tepung bestari ni sedap.

Monday, August 17, 2020

Tiada Kelayakan Jadi Penjual Goreng Pisang

Entry kali ini masih pasal pisang. 🍌
Seperti entry ini dan ini.
Moga-moga anda semua tidak pishang. 😂


Ya, ada orang yang memang tak layak nak jadi penjual goreng pisang, sebab betapa tidak berkredibiliti nya dia, kerja semudah itu pun

Sunday, August 16, 2020

Mengusik Alan Anak Mak Jah

Pengat Pisang Cavendish

Semalam terasa nak cuba buat pengat pisang.
Jujur cakap, sepanjang hayat tak pernah cuba buat pengat pisang ahahaah

Bila cek resepi, kebanyakan resepi akan guna pisang tanduk.
Tapi, disebabkan dah terlalu teringin nak makan pengat pisang buatan sendiri, aku beli je lah pisang yang ada jual kat Giant Kuala Pilah tu semalam.

Seperti biasa, pisang-pisang yang selalu jual kat pasaraya ni, itu lah jenisnya.

Fikir punya fikir, ahh redah je lah dengan pisang cavendish pun.

Resepi memang berlambak kat internet, pick 1 dan trylah buat semalam.

Saturday, August 15, 2020

Cerita Viral Kebangsaan - Khairul Hakimin Muhammad | Review Buku


Hmm.. Macam mana nak mula ek.
Buku ni aku baru beli dalam bulan lepas.
Entah kenapa rasa tertarik benar nak beli.

Tapi, dah nama pun cerita viral kebangsaan, dan ada pulak lambang Facebook kan, sebenarnya, penulis ibarat membukukan status-status Facebook beliau je.

Aku berbelanja untuk baca status Facebook dalam versi hardcopy je
Dahlah outdated sebab buku ni terbitan 2018.
Kalau aku beli masa 2018 ke 2019 ok la kot.
Ini macam baca pendapat penulis secara throwback la kiranya.

Hahahaha
(Gelak kat diri sendiri)

Ulasan penulis kira ok lah.
Boleh lah.

Personally, 2.5 bintang.

Ah malas la nak tulis panjang-panjang.
Maleh aku.
Hmmm.. nape la aku beli buku ni why why why..

Friday, August 14, 2020

Kisah Sadis Cekodok Pisang

Semalam sesampainya kat ofis, terasa nak pergi menjengah kafe kat bangunan HEP tu.
Rasa lama dah tak ke sana, sebab selalunya breakfast kat luar campus.

So why not kan?
Let's.

Adalah beberapa jenis makanan yang dia jual.
Sebab student tak ada, selalunya kafe ni memang tak buat banyak makanan dia.

Orderlah teh ais untuk take away, sambil-sambil mata melilau tengok kot-kot ada kuih sedap-sedap ke kan.

Usha punya usha, mataku tertancap (cewah) pada deretan cekodok pisang.
Oh ini barang baik!

Apa lagi, terus ambil 2 cucuk, masukkan dalam plastik.
Air pun dah siap, apa lagi, moh le bayar.

Sampai kat ofis, ngap la sebijik.
Lepas tu gigih pulak ambik gambar cekodok tu.
Macam tau-tau ada insiden nak jadi kan.

Wednesday, August 12, 2020

Lagu Goyang Dangdut Upin Ipin


Lagu dan klip video ni dihasilkan oleh Les Copaque sebagai tanda penghargaan kepada peminat Upin dan Ipin di Indonesia.

Boleh click play terus kat atas tu pada sesiapa yang belum tengok.

Call me oldschool but for me this is quite inappropriate for kids.

Kembali Pada Rutin | Pasca PKP | Wordless Wednesday



Tuesday, August 11, 2020

Menginap di Seasons View Hotel Kuantan

Masa majlis nikah adik aku haritu, kami stay kat Hotel Seasons View Kuantan.
Sebab rumah tak banyak bilik, fully occupied hehe..

Makanya lepas belek-belek Agoda, kat sini adalah bilik yang kena dengan budget dan kapasiti kami 5 beranak.

Sunday, August 9, 2020

Majlis Nikah Nana | Majlis Nikah Patuh SOP

Jumaat lepas, adik bongsu aku nikah dengan pilihan hatinya.
Atas sebab-sebab yang tak dapat dielakkan, kami sekeluarga sampai lepas acara nikah dah lama selesai. Heartbreaking. 


Saturday, August 8, 2020

Cerita Abang Kadi - Imran Burhanuddin | Review Buku


Buku ni aku baru beli je beberapa minggu yang lepas, saja-saja nak cuba try test tengok isi dia macam mana.

Bolehlah.
Bacaan di kala tak buat apa, lebih sesuai kepada pasangan yang bakal berkahwin.
Untuk bakal-bakal wali pun sesuai jugak kot.
Atau untuk orang yang dah kahwin tapi nak kahwin lagi sekali.

Permulaan buku banyak berkisarkan proses nak buat permohonan nikah.
Tengah-tengah ada masuk sikit pasal pengalaman dia sebagai kadi sewaktu menikahkan orang dan sebagainya.

Bolehlah santai-santai.

Secara personal, buku ni aku boleh bagi tiga bintang!

⭐⭐⭐

👏👏👏

Hati Pecah

Orang putih panggil broken heart.

Friday, August 7, 2020

Ayu Bertelekung

Mungkin disebabkan dia ada dua orang abang, jadi boleh dikatakan setiap perlakuan ayu, banyak dipengaruhi oleh abang abang dia.
Kira orang cakap, boleh tahan lasak lah ayu ni.

Abang berlari dia berlari, abang main gusti-gusti dengan ayah, dia pun join sekaki, sampai ketika dia tengok abang-abang solat, dia pun carik kopiah, pakai, dan solat sama-sama 😱

Anak perempuan dahlah sorang je, solat pakai kopiah pulak!
Adududududuuuu...

Jadi masa dah dekat-dekat ramadhan haritu, belikan dia telekung budak, beli thru lazada kalau tak silap. RM18 je.

Alhamdulillah, kain dia elok je lembut dan ringan.
Pakaikan dekat ayu, bukan main seronok dia!


Tuesday, August 4, 2020

Tiada Lagi Bekerja Dari Rumah

Work from home no more!

Hari ini, bermulalah kembali bekerja dari pejabat macam dulu.
No more WFH bos ku kata.

Baiklah bos, menurut perintah!

Perkara Paling Omak Lemah

Sejak jadi mak ni, memang macam-macam benda kena buat la kan, lebih-lebih lagi lepas anak masuk sekolah.



Dan dalam banyak-banyak benda yang aku paling rasa sangat lemah dan low level ya amat skillnya, adalah

Monday, August 3, 2020

Menangis Nak Ke Tandas

|Entry kontot|

Bertolak seawal 4.30 pagi dari Kota Bharu pagi tadi, akhirnya sampai ke Home Sweet Home di Senawang 2.30 petang.

10 jam perjalanan.

Kira ok lah, abang ipar semalam 14 jam dia kena.
Dalam sejarah, pernah sangkut 20 jam, masa tu sarat mengandungkan adam.
Haha!

Sunday, August 2, 2020

Saturday, August 1, 2020

5 Masakan Berasaskan Daging Yang Bukan Seperti Kebiasaan

Salam Aidil adha semua, didoakan bahagia disamping insan tersayang.
Masak apa tu? Daging korban ke?

Masak sup ke tu? Atau kari? Masak kicap? Goreng kunyit?


Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Ya it's me