Tuesday, November 30, 2021

Baju Melayu dan Baju Kurung Pink

 

Bila dah kena bekerja sepenuhnya di pejabat ni, mulalah teringat dekat anak nan tiga ketul ni. Kalau masa BDR dulu, hingar-bingar dengan bingit suara masing-masing. Kadang tu nak buat kerja pun tak dapat!

Tiub Pencuci Muka Cetaphil Bright Healthy Radiance Ku Yang Ke 4


Salam selasa semua. Harini hari kedualah kiranya aku WFO 100% semula, selepas WFH sejak pertengahan bulan puasa yang lalu. Macam biasalah, kalau pergi pergi kerja ni dulu aku mesti nak pakai make up. Rasa tak gamak nak keluar rumah kalau muka tak pakai make up. Mungkin self-confidence pun lebihlah sikit kalau pakai make up ahaha. Tapi, sejak aku pakai  Cetaphil Bright Healthy Radiance ni kan, aku rasa pakai make up itu merimaskan.

Monday, November 29, 2021

Mula Bekerja Dari Pejabat

Assalamualaikum, apa khabar semua? Fuh harini tak sempat menjengah ke blog langsung siang tadi. Harini adalah hari pertama kami perlu work from office secara total. Jadi banyak yang perlu diselesaikan. 

Sunday, November 28, 2021

Teroka Sains 4 Rindunya Nak Travel


Adam memang peminat siri buku Teroka Sains ni. Dari Teroka Sains 1, Teroka Sains 2 dan Teroka Sains 3, semua dia dah ada. 

Snippet Cerpen Raes

Salam Ahad semua. Hujan tak kat tempat korang? Sini dari malam tadi hujan. Sejuk! Brrrrr!

Ke mana hari Ahad ni? Aku mungkin akan ke rumah adik je kot sekejap lagi. Lama tak jumpa dia, dah lebih dari setahun. Harap semua berjalan lancar sekejap lagi.

Hari ni aku nak kongsikan snippet dari cerpen aku yang berjudul Raes dalam Buku Antologi Secawan Kopi Secangkir Teh Limau yang aku sertai tu.

Friday, November 26, 2021

Checklist


Petang tadi aku kepeningan sebab baru terfikir yang budak kecik ni nak masuk tadika tahun depan.

Antologi Puisi Tarian Tinta 2 2021

Assalamualaikum, salam Jumaat sayyidul ayyam semua!


Alhamdulillah, akhirnya terbit juga antologi puisi kedua yang aku sertai ni. Setelah sertai yang pertama ni dulu, rasa seronok pulak. Itu yang sertai lagi sekali. Walaupun tak sempat nak masukkan dalam LNPT, tapi sebagai rekod peribadi, aku tetap gembira. Alhamdulillah.

Thursday, November 25, 2021

Sarang Burung Dalam Rumah


Beberapa hari yang lepas punya kisah. Masing-masing sampai bergaduh berebut sebab nak duduk dalam sarang burung ni.

Dating dengan Siti Aisah dan Abdul Rahim | Throwback Thursday


Throwback kisah masa balik Kuantan hujung Oktober lepas. Lama sangat tak jumpa masa ni, jadi dalam masa empat hari dekat Kuantan, aku ambil peluang untuk keluar berdua saja dengan mak, dan juga dengan abah, pada waktu yang berbeza.

Tuesday, November 23, 2021

Mengharapkan Emas di Hujung Jalan

 

Ewah tajuk post. Sebenarnya post ni tak adalah nak cerita pasal Rantai Leher Dinar Emas 916 ke apa pun. Saja je sebab tak tau nak letak tajuk apo.

Monday, November 22, 2021

Essence Witch Side Eyeshadow Palette


Ini kan, memang salah satu aku punya bad habit. Aku ni kadang-kadang suka beli sesuatu bukan sebab aku perlu dan nak pakai benda tu. Tapi aku beli sebab aku suka tengok rupa dia yang rare dan unik. Ini adalah salah satu contohnya. Aku tak pasal-pasal terbeli Eyeshadow Palette ni, padahal aku bukanlah pemakai eyeshadow.

Moga Isnin Membawa Kebahagiaan!

 

Isnin. Ya jawapannya Isnin.
Isnin datang lagi.

Hari ini juga merupakan hari pertama cuti pertengahan semester bagi pelajar UiTM. Tapi tenaga pensyarah UiTM tak cuti ya. Kalau nak cuti, kami kena mohon. Sebab ramai yang ingat kami akan cuti percuma masa pelajar cuti. Huhu..

Sunday, November 21, 2021

Buat Aku Tersenyum

 Buat Aku Tersenyum - Sheila On 7


Terkenang lagu zaman remaja dulu hehe..
Dulu zaman aku sedang meningkat dewasa, lagu band dari Indonesia memang meletop-letop di telinga kami yang baru nak up ni tau!

Saturday, November 20, 2021

Berkhemah di Pantai Bayu Beach Resort Port Dickson


Assalamualaikum readers, hari ni kami sekeluarga lima beranak pergi pacak khemah dekat Pantai Bayu Beach Resort di Port Dickson. Dah lama berjanji dengan anak-anak, nak bawak diorang mandi laut. Hari Khamis hari tu kami dah pergi jalan-jalan je ke pantai ni, setakat cecah kaki di bibir air je. Sebab memang tak plan nak kasi anak-anak mandi pun masa tu. Sekadar ke sini untuk hilangkan perasaan tertekan hal ehwal kerja je. 

Booster Dose Vaksin Covid-19 Emak dan Abah Secara Heterologous

 Alhamdulillah, semalam emak dan abah aku dah selesai ambil booster dose untuk vaksin Covid-19. Nama emak dan abah terpilih awal untuk menerima dos penggalak Covid-19 ni, pihak Klinik Kesihatan yang mereka selalu check up yang uruskan.

Friday, November 19, 2021

SIRI ANTOLOGI CERPEN SECAWAN KOPI SECANGKIR TEH LIMAU BERSAMA HASREEYATI RAMLI


Alhamdulillah, syukur ke hadrat Ilahi, telah terbit buku antologi Secawan Kopi Secangkir Teh Limau ini. Siri antologi ini adalah antologi kedua yang aku sertai selepas antologi Puisi Magisnya 02022020 awal tahun yang lalu. Bezanya, yang itu antologi Puisi, yang ini pula antologi cerpen.

Perginya Blogger Kamsiah Yusoff

 Innalillahi wainnalillahirojiun..

Terkejut betul dengan perkhabaran ini..

Padanlah lama Kak Kamsiah tak bertandang ke blog, rupanya telah meninggal dunia 😔


Magisnya Air Tangan Emak

Salam Jumaat semua! Terjumpa pula gambar ni. Masakan emak masa kami balik Kuantan hari tu. Rindu pula nak makan masakan emak.

Thursday, November 18, 2021

Swimming Suit Turun Temurun | Throwback Thursday

 Baju renang ni asalnya amir yang punya. Beli masa kami menginap di Hotel Avillion, Port Dickson dalam tahun 2017 macam tu kalau tak silap. Kisahnya, masa tu adam dan amir memang tak ada baju renang atau swimming suit ni. Tapi, kebetulan Hotel Avillion tu mewajibkan pemakaian baju renang yang proper kalau nak mandi dekat kolam renang hotel dia.

Tuesday, November 16, 2021

100 Plus Zero Sugar


Dari segi rasa, sama je macam 100 Plus original. Dari segi gas, mungkin dia kurang sikit. Tapi kalau nak kata rasa dia kurang manis ke apa, bagi aku tak adalah pula begitu.

Mickey Mouse and Friends Bubbles


Dulu, sebelum covid, kalau bosan-bosan dekat rumah masa hujung minggu, boleh bawa anak-anak pergi ke Taman Tasik Seremban 2 tu untuk beriadah. Selalunya anak-anak mesti minta nak main buih belon tu. Memang ramai sangat-sangatlah orang yang bawak anak untuk main buih belon dekat sana. Memang penjual buih belon ni senang-senang dapat untung hanya dengan jual sebekas air sabun, dia sewakan dua batang peniup belon tu.

Monday, November 15, 2021

Lemak Manis Roslan Madun

Lagu Rakyat

 LEMAK MANIS OLEH ROSLAN MADUN


Vaseline Premium Resistance Bands


Resistance Bands ni aku dapat sebagai free gift masa beli barang dekat Watson beberapa minggu lepas. Jangan tanya aku kenapa dekat kertas  pamphlet manual tu dia tulis 'Pesistance'. Aku syak dia salah eja. Resistance bands ni merupakan alternatif yang lebih ringan mudah untuk mengencangkan otot. Setiap band mempunyai tahap kesukaran tertentu (mudah / sederhana / sukar). 

Nenek Dah Rindu


Gambar masa dekat Kuantan hari tu. Tengok gambar ni buat aku teringat pula dekat mak abah dekat sana. Mak pun dah beberapa kali bagitau yang dia dah mula rindukan cucu-cucu dia ni.

Sunday, November 14, 2021

Menara Tinjau Taman Tasik Cyberjaya

 


Seperti yang tertera di tajuk entry, ya tadi kami pergi ke Taman Tasik Cyberjaya, bawa anak-anak jalan pusing tasik. Pertama kali kami sampai ke situ. Walaupun sebelum ni aku menetap di Semenyih dari 2003, tapi memang sampai mak dan abah dah pindah ke Kuantan pada 2018, sekali pun aku tak pernah jejak kaki ke sini.

Tugasan Tadika: Model Rukun Haji

 
Eh baru perasan yang post ni dah lama duduk dalam draft rupanya. Amir pun dah lama dah habis pdpr sebab murid tadika dah boleh bersekolah secara bersemuka tanpa perlu sebarang penggiliran. Tugasan ni, kalau tak silap, cikgu dia bagi masa bulan raya haji haritu, sebab masa tu kebanyakan tugasan memang berkisarkan tentang rukun haji.

Saturday, November 13, 2021

Pengalaman Ngeri Perjalanan Ke Cherating


Cerita terjadi masa balik Kuantan  beberapa minggu yang lepas. Emak dan abah berhajat nak bawak adam, amir dan ayu jalan ke Cherating. Saja lah bawak cucu-cucu pergi jalan-jalan naik kereta, beli keropok dan bergambar tepi pantai. Aku cakap okey je, asalkan kalau ada orang kena pakai mask dan jauh-jauh sikit dari orang lah kan.

Jalinan UNIC

 JALINAN


Friday, November 12, 2021

WARUNG WAK 3: DARI WARUNG KE KAFE

 

 Kuala Lumpur - 10 November 2021. Program hiburan terbitan Awesome TV, Warung Wak telah mendapat sambutan yang baik dari musim pertama hingga musim kedua. Kini Warung Wak 3 kembali menemui penonton di slot Ohsem-tainment bermula 11 November 2021

Giveaway by Lady Dini 1.0

 

Terjumpa GA ni di blog NA. Ok, kalau dah syaratnya mudah, moh kiter!

Pesanan dari Lady Dini:

Hadis kelebihan memiliki anak perempuan

DARIPADA Aisyah R.A, Rasulullah S.A.W telah bersabda yang maksudnya:

“Sesiapa yang diberati menanggung sesuatu urusan menjaga dan memelihara anak-anak perempuan, lalu ia menjaga dan memeliharanya dengan baik, nescaya mereka menjadi pelindung baginya daripada api neraka.”

[HR Bukhari, Muslim dan at-Tirmizi].

Kak Ke Kek?

 

Ini Kak Kek sebenar.
Sumber GEMPAK


Hahaha itulah jadinya kalau buat kerja tak double check kan. Memang senang sangatlah masalah typo ni terjadi kan kalau buat kerja menaip ni tergopoh-gapah.  Selalu salah eja di bahagian content, kadang perasan, rajin dan betul kan. Kadang tu perasan, tapi buat tak tau je dengan harapan orang faham je apa yang hendak dimaksudkan.

Thursday, November 11, 2021

Monopoly Hasbro Gaming Happy Meal

Menarik betul mainan dari pembelian Happy Meal si Ayu hari tu. Bagi aku, hadiah tu unik dan lain dari yang lain. Iyalah, selalunya Happy Meal kan dapat patung mainan, tapi kali ni beli Happy Meal dapat Monopoly. Ya, Monopoly permainan hartanah tu. 

Kenangan ke Zoo Mini Taman Teruntum, Kuantan | 13 Oktober 2019 | Throwback Thursday

Kisah 2019 ni, lama dah. Pertama kali juga waktu ni, aku ke Zoo Mini Taman Teruntum ni. Mak dengan abah yang bersungguh ajak ke sini. Katanya diorang selalu lalu depan Zoo Mini ni masa ronda-ronda. Tapi memang tunggu cucu-cucu balik baru nak masuk dalam Zoo Mini Taman Teruntum tu.

Nak masuk dia kena bayar tiket, tapi aku tak ingat berapa ringgit. Sebabnya, masa ni abah yang meluru terus ke kaunter tiket. Dia bayarkan untuk kami semua lima beranak termasuk dia dan emak punya sekali.

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot