Thursday, April 29, 2021

Tepung Gomak | Throwback Thursday

Gambar circa 1992.
Aku dengan adik, kalau tak silap masa ni aku baru 6 tahun.

Tuesday, April 27, 2021

Memanah dan Tunggang Kuda di Nabilah Agro Farm Seremban

Abadikan untuk memori amir.
6 April haritu, dia ada rombongan ke Nabilah Agro Farm di Pantai, Seremban, Negeri Sembilan.

Selain pergi tengok banyak haiwan ternakan, paling amir suka adalah aktiviti memanah.

Cara Angkut Buku Berat | Sebarkan Manfaat Sempena Ramadhan #15

 Selalu kalau nak alihkan buku-buku berat dari 1 tempat ke tempat lain, ramai orang yang guna kotak kadbod tu je kan.

Termasuklah aku. Dan kadang kotak tu koyak sebab terlebih beban.

Monday, April 26, 2021

26 KES - DR FAHD RAZY | REVIEW

Masa tu, buku ni ada lalu lalang di Whatsapp status kak Ujie Othman.
Sebagai seorang yang suka membaca buku-buku genre medic macam ni, memang teringin sangat-sangat nak beli.

Tapi biasalah, bila dah duduk rumah, ada je benda nak buat sampai lupa terus.
Haha!

Beberapa hari kemudian tu baru pm kak Ujie kata nak beli hahaha

Cara Angkut Semua Plastik Sekaligus | Sebarkan Manfaat Sempena Ramadhan #14

 Untuk Life Hacks harini, buat aku teringat pada penginapan kami sekeluarga di 

Shaftbury Stellar Putrajaya Hotel tahun lepas.


Sunday, April 25, 2021

Cara Mudah Kupas Telur | Sebarkan Manfaat Sempena Ramadhan #13

 

Antara Life Hacks atau trick yang aku selalu guna dalam kehidupan seharian adalah yang ini.

Pertandingan Kangaroo Maths 2021

Awal tahun haritu, lepas dah bersekolah semula secara bersemuka, adam ada bagitahu yang dia nak masuk pertandingan Kangaroo Maths.

Aku dengan zaimi memang tak pernah dengar pasal pertandingan ni.
Ye lah, manakan tidak, pertama kali ada anak yang bersekolah rendah kan.

Mula-mula kami ingat pertandingan ni sekolah sendiri je yang anjurkan.
Kena main lompat-lompat macam kangaroo lepas jawab soalan ke kan.

Haha!

Rupanya tidak!
Pertandingan ini agak besar juga!

Friday, April 23, 2021

Cara Mudah Lipat Cadar Fitted | Sebarkan Manfaat Sempena Ramadhan #11


 

Cadar fitted ni memang payah betul nak urus kan, tapi dia memudahkan kita supaya tak perlu beria kemas cadar lepas bangun tidur je.

Kalau lepas basuh, nak sidai payah, lepas tu nak lipat lagilah renyah!

Live @ PTAR Siri 2 "Aku Seorang Penulis Biasa"

Tak sempat memblog sehari dua ni πŸ˜…
Kisahnya aku sibuk prepare untuk Segmen Bicara Santai ni ha.

Pertama kali diberi peluang sebagai panel untuk program Live @PTAR ni.

Pengalaman baru yang mengajar banyak benda juga kepada diriku ini.

Thursday, April 22, 2021

Monday, April 19, 2021

Bahulu Percuma

Awal ramadhan haritu, jiran bagi.

Kepit Dengan Sepit | Sebarkan Manfaat Sempena Ramadhan #7

 Benda ni selalu jadi masa bawak earphone, headphone, wayar charger semua tu dalam beg.

Lebih lagi kalau letak setempat.

Masa nak guna, jenuh la nak asingkan.

Dah macam cerita Musang Berjanggut!


Saturday, April 17, 2021

Ulasan dan Rating Novel Syaz Eym di Goodreads

 Assalammualaikum semua, macam mana puasa hari ni?

Hehe..

Semoga semua berjalan dengan baik.

Ada yang pernah baca novel-novel daku kan?

Kalau sudi, bagilah rating dan review di πŸ‘‰ Goodreads ni ya 😊


Hujung Pita | Sebarkan Manfaat Sempena Ramadhan #5

 Dulu-dulu masa belum tahu pasal trick ni, masa sekolah dululah, memang akan jadi satu kerja pulak nak cari mana punca pita tu. Nak kena tengok, raba, gosok-gosok jari..
Kadang tu masih jugak tak jumpa mana garisan akhir kita potong pita tu.

Friday, April 16, 2021

Cara Gosok Baju Berbutang | Sebarkan Manfaat Sempena Ramadhan #4

 Tinggal di rumah yang jumlah lelaki lebih banyak dari perempuan ni, baju kemeja yang berbutang ni memang banyaklah nak kena gosok.

Baju kerja zaimi, baju sekolah ada, baju tadika amir, baju aku pun kadang-kadang ada juga jenis berbutang ni.

Thursday, April 15, 2021

Kurangkan Titisan Air Sampah | Sebarkan Manfaat Sempena Ramadhan #3

 Trick ni memang aku dah lama praktik kan.

Sebab memang sangat annoyed dengan titisan air dari plastik sampah.

Adam is 8 | Throwback Thursday

April adalah bulan birthday adam.
Alhamdulillah, pejam celik pejam celi, dah 8 tahun dah kami mebesarkan kurniaan Allah yang sulung ni. 

Tuesday, April 13, 2021

Memadam Perkataan Sebenar | Sebarkan Manfaat Sempena Ramadhan #1

 Sempena ramadhan ni, setiap hari nak share life hacks.

Life hacks memang banyak, tapi nak share yang aku suka dan memang amalkan hehe.

Jadi yang pertama:

Sunday, April 11, 2021

Pihu

Pejam celik dah nak jumpa sekali lagi ramadhan.
Memanglah covid19 ni buat masa jadi cepat sangat berlalu.

DETAK | FIKSYEN

 Rasa nak mula series baru.

Harapnya menjadi. Amin!

Semoga terhibur 😁


DETAK

Pernah kena himpit dengan entiti yang umumnya kita akan sangka itu adalah hantu setiap kali badan tidak mampu kita gerakkan sewaktu tidur? Badan seolah-olah ditekan dan disepit oleh sesuatu yang tidak dapat dilihat zahirnya dengan mata kasar. Ada yang kata itu adalah ‘sleep paralysis’.

Saturday, April 10, 2021

Kurma Zarra Yusuf Taiyoob Percuma

Semalam amir bawa balik sekotak kurma Yusuf Taiyoob.


Tauhu Bergedil Mama Ains

Rupanya lama betul tauhu bergedil ni aku dah masukkan dalam 'draf' entry blog.
Tapi lupa nak up.
Hehe..

Malas pulak nak upload semula gambar yang tak senget.
Jadi reader boleh pusingkan handphone/ tablet, atau sengetkan kepala masa baca entry ni ya.
πŸ˜‚

Friday, April 9, 2021

Thursday, April 8, 2021

Kecewa dengan servis Poslaju di Ikobana

Kecewa.
Entahlah mungkin sebab aku yang salah pilih courier yang tersenarai dekat Ikobana ni.

Orang Kenit di Pak Teh Satay Kuala Pilah | Throwback Thursday

Cerita dua minggu lepas.
Alang-alang hantar abang-abang pergi taekwondo, dari duduk melanguk je, kitorang 3 beranak pun pergilah ke Pak Teh Satay depan Giant Kuala Pilah tu.

Kebetulan kedai Amira Nabila tu tutup, jadi memang tak ada oranglah.
Cantek!

Boleh bawak ayu dine in.

Wednesday, April 7, 2021

Hasil Kerja Pelajar | Importance of Hygiene

 Awal semester ni, memang waktu yang agak genting untuk bagi task assignment pada pelajar.

Untuk subjek aku ajar, salah 1 task untuk enhance softskills pelajar selain akademik, yang embed dalam subjek, adalah communication.

Jadi, caranya adalah hasilkan video yang ada message yang bagus untuk masyarakat.

Gittew..

Penat aku brainstorm nak cari idea untuk method assignment ni masa proses semakan kurikulum hari tu tau hehe..

Jadi, alang-alang bagi task, tunjuklah contoh video pelajar lepas.

Ini antara kumpulan yang sangat bagus dari segi message yang hendak disampaikan, dan usaha serta teamwork yang baik sekali.

Genki Pants XXL | Wordless Wednesday


 

Tuesday, April 6, 2021

Jakel dan Mydin Senawang

Semalam bawa budak kecik ni day out.
Apply keluar pejabat urusan peribadi, maka ber girl day out lah dengan mek ayu ni.

Haha

Monday, April 5, 2021

Blow Pen

Satu hari haritu, amir balik bawak 1 kertas.
Borang pembelian blowpens.

Berkerut jugaklah kening aku dengan zaimi duk fikir, apakah bendanya blowpen?
Blow what..?

Harga RM18 juga.

Maka zaimi pun  bukaklah youtube, tengok macam mana kaedahnya blowpen tu berfungsi.
Bila dah agak-agak macam faham, maka zaimi pun setuju nak belikan amir set blowpen tu.

Tadaa!
Inilah rupanya blow pen itu!

Saturday, April 3, 2021

Bila Kurang Ilmu Bab Emas

Rantai tangan ni hadiah dari mak mertua dan zaimi masa hari nikah kami dulu.

Sebelum tu aku pakai rantai tangan yang emak punya je.

Senang cakap, aku memang tak bijak emas.

Jadi pakai punya pakai, satu hari tiba-tiba love kipas tu hilang, entah mana tercicirnya.

Aku pun tak tau, dan aku tak kisah tau masa tu.

Friday, April 2, 2021

Jeram Rahsia

Semalam saja ikut Zaimi dengan Muadz masuk jeram untuk collect data.

Yang lead masuk ke jeram ni pun husband team member kami jugak.

Asalnya aku tak plan pun nak pergi.
Nak stay office je.

Thursday, April 1, 2021

Sesi Makmal BIO320 | Throwback Thursday | Julai 2013


Meriahnya masa ni.
Walaupun kepanasan masing-masing dalam makmal sebab aircond ada problem, tapi semua pelajar gigih tak tanggal lab coat.

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot