Saturday, October 31, 2020

Awie


 Harini rasa lemau melampau.
Tak sedap badan.

Cuma rehat rehat je kat rumah, marathon layan video muzik Awie 😂

Dari kecik sampai sekarang memang minat nau dengan Awie ni ha.

Abah 60!

 Semalam birthday abah yang ke 60!

Sekejap je rasa, tiba-tiba orang tua aku dah benar-benar tua.

*sedih

Friday, October 30, 2020

Hikmah Itu Ini | Fiksyen

  Assalamualaikum semua, ada ke yang ternanti sambungan cerita cerpen yang lepas?

Ok, jom layan 😜

HIKMAH



“Rugilah awak. Orang dah bagi peluang untuk ubah hidup, awak tak nak”, sesungguhnya itu bukan kali pertama keputusan dirinya dipertikai oleh gadis ini. Jeda, Ismat memang tidak terasa mahu menjawab mahupun membidas. Hatinya terasa sedikit terguris tapi Ismat malas hendak memanjangkan cerita. Bukan Ismat sebegitu terdesak mencari kerja sampai harus memaksa diri menerima tawaran kerja sebagai pengurus di cawangan baru kedai bapa saudara Akalili.

Thursday, October 29, 2020

Salam Maulidur Rasul 1442H

 




Tragedi 5 Sen | Throwback Thursday | September 2009

 

Cerita ni dari post lama tahun 2009, marilah kita beri nafas baru dan buat sebagai entry throwback hehe..

Kisahnya pada hari kejadian, aku dengan zaimi pergi makan malam di Nasi Lemak Antarabangsa yang berdekatan UIA Gombak, masa tu adik dia masih belajar di UIA Gombak tu. Kakak dia masa tu menetap di Damansara, tapi dah siap-siap datang tunggu sama-sama dengan adik dia kat asrama tu.



Wednesday, October 28, 2020

Bagaimana Rupanya Di Bawah Mikroskop? | Wisdom Wednesday

 Hai semua!

Untuk hari ini, saja nak share satu video yang menunjukkan benda-benda yang dipilih secara rawak dilihat menggunakan mikroskop.

Mikroskop ni adalah satu alat yang digunakan di dalam makmal, untuk melihat mikroorganisma yang tak boleh dilihat dengan mata kasar.

Jadi, mikroskop ni memang ada banyak lapis lensa yang akan membesarkan imej sampel yang diletak di atas stage.

Mikroskop pun ada yang biasa-biasa macam yang selalu digunakan di sekolah, sampailah yang canggih-canggih macam mikroskop elektron yang digunakan di hospital dan pusat penyelidikan.

Ok jom tengok video 👀😁

 

Gigit Peha | Wordless Wednesday


 

Tuesday, October 27, 2020

Hijab 3 Ply Face Mask Warna Hitam

 


Entry kontot.

Just nak bagitau yang Hijab Face Mask 3ply Warna Hitam yang aku order dari Shopee dah sampai tadi weehuu.


Ok tu je nak bagitau.

Harini sedikit stress sebab WFH 😣


15 Ekor Minions, Dah Boleh Jadi Gru

 Diam tak diam, budak-budak ni dapat 15 ekor.


Semua sebab ada promo kod TAPAUFEAST dekat Foodpanda.

Monday, October 26, 2020

Anak Aku Antara Penyumbang $18K ++ Sehari Pada Lelaki Bernana Stevin John

 Hai readers!

Korang semua kenal tak kat sorang lelaki bernama Stevin John?


Anak-anak aku antara yang menyumbang kepada harta kekayaan lelaki bernama Stevin John ni.
Macam mana?
Apa anak aku buat?

Sebab anak-anak aku yang bertiga tu antara jutaan viewers Channel dan video-video si Blippi tu.
Mesti ada anak-anak korang yang pernah tertengok video Blippi dekat YouTube kan?

Anak-anak aku bukan setakat dekat fon dan tablet, kadang-kadang dekat TV pun dia bukak YouTube dan tengok Blippi tu  😑




Blippi ni adalah channel video video pendidikan untuk kanak-kanak, budak budak memang suka sebab Blippi ni riang riang dan terkinja kinja hahaha

Ni antara contoh video Blippi yang anak-anak aku suka sangat tu ha!



Blippi ni ada seramai 10Juta ++ subscriber, dan purata lima juta tontonan sehari.

Pendapatan dia dalam USD18 ribu ++ sehari.
SEHARI!

Setahun, pendapatan dia mencecah 7juta ++.

Hanya dengan menjadi riang ria dalam video, dan bagi info simple je untuk kanak-kanak.

hebat betul!



Dia ada website sendiri, ada lah macam-macam dalam website dia tu.
Yang menarik aku rasa bahagian shop dia, ni kalau anak aku tau ada jual barang Blippi ni, aduhhh kopak la mak nak..

Tapi post harini nak highlite, tak sangka anak aku antara yang membantu Blippi ni jadi billionaire..
*batuk batuk




Tujuh Bintang untuk Diri Sendiri

 

Minggu lepas amir ada tunjuk kerja yang dia buat masa kat tadika.
Dia warna lobak merah, lepas tu nampak lah dia dah boleh tulis nama dia sendiri siap dengan nama zaimi.


Sunday, October 25, 2020

Hipnotis - Dr Mafeitz | Review Buku


Cover buku ni mengingatkan aku masa aku berada atas katil sempit atas dewan bedah ketika bersalinkan amir dan ayu.

Saturday, October 24, 2020

Semua Sekolah Seremban Perlu Ditutup Minggu Depan

 Kecoh perkongsian sana sini tentang penutupan sekolah-sekolah di daerah Seremban mulai minggu depan sehingga November 2020.


Tin Milo Limited Edition 1950s

 Haritu aku ada buat enty tentang Tin Milo Limited Edition 1970s kan?

Isnin lepas, aku terjumpa Tin Milo Limited Edition 1950s pulak gais!

Friday, October 23, 2020

Thursday, October 22, 2020

Dari Kak Azimah | Thankful Thursday

 Assalamualaikum semua!

Weekend haritu, tibalah satu bungkusan dari rider j&t vroom vroom!

Pusat Ikan Hiasan Port Dickson | Throwback Thursday | 1 Disember 2019


Untuk Throwback Thursday hari ini, aku nak abadikan gambar kami sekeluarga bersama mak mertua dan adik zaimi waktu kami ke Pusat Ikan Hiasan Port Dickson hujung tahun lepas.

Wednesday, October 21, 2020

ODL oh ODL

 

Minggu ni dah masuk minggu kedua semester baru untuk UiTM.
Plan asal pihak atasan, pelajar akan balik ke kampus walaupun lecture masih secara ODL.

Pada yang tertanya-tanya, ODL bermaksud Online Distance Learning.

@ Kuala Pilah | Wordless Wednesday








 

Tuesday, October 20, 2020

Selembubu Dalam Hati | Fiksyen

Hai semua!
Pada yang pertama kali membaca cerpen-cerpenku, cerpen Selembubu Dalam Hati ini adalah sambungan dari cerpen Haruskah Aku Pulang dan berkesinambungan juga dari Hatiku Ada Kamu ðŸ˜€

Tapi untuk lebih faham ceritanya nanti baca dari:

SEPERTI YANG AWAK MAHU
SELESAI 
PESONA FITRA
ANTARA DUA
DEMI RESTU

SELEMBUBU DALAM HATI

Semuanya hampir sama seperti dahulu. Angin yang bertiup lembut menyapa wajah Ismat terasa begitu nyaman sekali. 

Monday, October 19, 2020

Amir Zahari 5th Birthday

 Jumaat lepas, atas request amir, kami pun apply cuti.

Kenapa kena apply cuti? Sebab 16 Oktober 2020 haritu adalah hari untuk harijadi dia yang ke lima 😀

Sebabnya, masa birthday adam dan ayu, kebetulan masa PKP. Memang cuti dan ada kat rumah kan. Jadi dia nak masa birthday dia tahun ni, semua ada kat rumah jugak hahaha

Ada-ada je amir ni kan

|Entry ini banyak gambar|

Sunday, October 18, 2020

Artikel Terpilih Diterbitkan di Dewan Kosmik DBP Oktober 2020

Bersyukur sangat dengan kesempatan yang diberikan oleh pihak Majalah Dewan Kosmik Dewan Bahasa dan Pustaka atas terpilihnya makalah saintifik aku yang pertama di keluaran bilangan 10, Oktober 2020.

 


Haruskah Aku Pulang | Fiksyen

 HARUSKAH AKU PULANG

Kereta yang diparkir di hadapan rumah-rumah di Lorong 11 pada pagi ini banyak dari kebiasaan. Walau dari jarak lebih kurang 200 meter, Ismat boleh lihat rumah yang hendak ditujunya ada ramai orang, kebanyakkan dari mereka adalah lelaki dan berkopiah putih. Ah , sudah meninggal agaknya.

Saturday, October 17, 2020

Friday, October 16, 2020

Demi Restu | Fiksyen

 Hai semua!

Hari ni aku apply cuti, jadi semalam tertaiplah sebuah lagi cerpen sambungan ANTARA DUA dan SEPERTI YANG AWAK MAHU.

Selamat membaca, sudi-sudilah komen pada jalan cerita ya 😉


DEMI RESTU


Bak membelah kepayang muda, ditelan mabuk, dibuang sayang.  Itulah situasi yang menimpa diri Muhib ketika ini. Mak Yah pula sejak dari waktu maghrib tadi masih tidak keluar dari biliknya, sehinggakan Pak Din terpaksa mengayuh kerusi rodanya sendirian ke dapur untuk makan malam.



Content cerpen ini telah dikeluarkan untuk projek seterusnya, stay tune!

Terima kasih untuk sokongan!




Thursday, October 15, 2020

Kenangan Konvokesyen Bersama Zizan Raja Lawak | Throwback Thursday | Ogos 2008

 Majlis konvokesyen first degree aku adalah pada Ogos 2008. Lama dah rupanya, rasa macam baru je lalui konvokesyen di Dewan Sultan Mizan (DSM) UMT dulu.


Alkisahnya dengan Zizan ni, bergambar macam kami ni satu family pulak kan?

Wednesday, October 14, 2020

Telepati Coklat

 Minggu lepas, waktu lunch, aku dengan zaimi pergi ke Gedung Seri Minang dekat Gentam tu, nak cari barang adam sikit.

Dah settle beli barang, sementara zaimi nak bayar, aku adalah pandang coklat yang tersusun dekat kaunter. Tak adalah tenung ke apa, pandang sekejap, lepas tu buat macam biasa.

Dalam hati je lah berkata-kata, 'eh sedapnya nampak coklat Crispy ni'

Tiba-tiba zaimi tanya,

"Mak nak coklat ke?"

Apa lagi, takkan nak jawab tak pulak kan? 

hahahah

Superhero Wannabe | Wordless Wednesday


 

Tuesday, October 13, 2020

Gebu dan Manis

 Ada masa-masa nya, waktu lunch, aku dengan zaimi akan makan dekat 1 cafe di Taman Senimas.

Antara Dua | Fiksyen

 Cerpen ini adalah sambungan dari cerpen Pesona Fitra.

Selamat membaca 😉

ANTARA DUA


Muhib bukannya tidak dengar, malahan Muhib boleh nampak perkataan ‘IBU’ tertera di muka telefon bimbit yang sengaja Muhib biarkan bergetar di atas meja. Sengaja Muhib biarkan panggilan dari Mak Yah dan Pak Din tidak berjawab. Tiada sekelumit niat untuk menjadi anak yang derhaka, tetapi Muhib inginkan masa untuk bertenang.




Content cerpen ini telah dikeluarkan untuk projek seterusnya, stay tune!

Terima kasih untuk sokongan!




Monday, October 12, 2020

Sunday, October 11, 2020

Entah Apa Dicari Datang Ramai-ramai dari Hong Kong

 Sejak blogging kembali bulan Jun haritu, aku selalu jugak check aku punya blog stat.

Ada satu perkara yang menarik minat aku.

8KM Wakanda Forever Virtual Run 2020

 Lepas join Dragon Ball Virtual Run haritu, rasa seronok pulak. 

Khamis lepas, ada lah lalu lalang iklan Virtual Run Wakanda Forever ni pulak dekat Ig.


Apa lagi, terus register 😉

Saturday, October 10, 2020

Membedah P. Ramlee - Daniyal Kadir | Review Buku

Hai semua, salam sabtu!
Hari ni nak cerita berkenaan satu buku yang aku dah baca lama dah sebenarnya, baru teringat nak share.

Friday, October 9, 2020

Dari Shida | Thankful Friday

 KELMARIN telah selamat sampai hadiah kiriman Blogger Friendly Tanah Air iaitu Shida Radzuan!


Pengunjung 1,300,000 Telah Ditemui!

 Semalam pencarian pengunjung blog yang ke 1.3Juta telah berlangsung.

SINI

Dan alhamdulillah, pengunjung yang bertuah dan yang telah menghantar bukti screenshot beliau adalah

Thursday, October 8, 2020

Pencarian Pengunjung Blog Yang Bertuah

 Di hari Khamis yang indah ini, aku dah pasang niat nak bagi hadiah pada pengunjung blog yang bertuah.

Macam mana nak tau bertuah?

Apabila orang itu menjadi pengunjung blog yang ke 1.3 juta!


Sireh Junjung dan Hantaran Untuk Dia | Throwback Thursday | Januari 2012

Terjumpa gambar tahun 2012 dulu, hantaran belah pengantin perempuan.

Yang dari aku untuk zaimi. 

Ini gambar sireh junjung yang aku bagi pada zaimi masa kami nikah dulu.

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot