Monday, September 27, 2021

Buku 355 Koleksi Cerita Daripada Al-Quran

Adam memang suka membaca buku, mengikut emak dia lah nampaknya.
Kalau dibelikan buku, sekejap je habis dia baca.

Walaupun buku yang page dalam dua ratus lebih tu.
Dia akan start baca tanpa henti sampai habis.

Jadi, kalau belikan buku tu dengan niat nak suruh dia habiskan baca dalam seminggu dua, memang tak lah! Sehari je dah habis!

Sebab tu lah aku belikan dia buku yang sedikit tebal ni.
355 Koleksi Cerita Daripada Al-Quran.

Sunday, September 26, 2021

Lalu Pulak Dah

| entry pendek |


 Gambar ni lalu pulak dah.
Gambar sate beli masa bila entah.
Haih la sate sate sekalian, menggoda betul!

Cabutan Bertuah Atas Pembelian Mini Novel Syaz Eym

Dah lama rasanya tak bercerita tentang dua mini novel aku ni.
Kedua-duanya sangat memberi erti yang besar dalam hidup aku.

Dengan terbitnya kedua-dua nashkah ini, impian bucket list aku tercapai.

Dari kecil aku memasang hajat untuk menjadi penulis.

Namun hajat tu terpaksa aku ketepikan sementara untuk menghabiskan pelajaran.


Saturday, September 25, 2021

Al-Fatihah Buat Diri Sendiri

Tangkap layar dari status Whatsapp seorang kawan.
Allah..
Tersentak dibuatnya.
 

Sambal Merah Rwe by Dato Awie

Malas nak order sambal merah ni online walau lama dah tau kewujudan sambal ni.
Nak try, tapi malas nak order.
Takut sampai dah rosak atau pecah ke kan.

Tapi haritu pergi kedai runcit, ternampak kedai tu ada jual.
Ada beberapa jenis lagi sambal Rwe ni, tapi untuk kali ni aku try yang sambal merah la dulu.

Friday, September 24, 2021

Mencari Giegiel


(Lagu ini duet bersama Waheeda)


Minuman Susu Kultur Vitagen Kurang Gula

Anak-anak aku memang peminat vitagen.
Antara banyak-banyak minuman berunsurkan bakteria baik ni, vitagen yang paling diorang suka.
Kalau Yakult ke, Nutrigen ke apa semua tu, diorang so so je.

Thursday, September 23, 2021

Suamiku Dah Susut

Ha gittew tajuk.
Saja nak abadikan dekat sini, yang zaimi akhirnya telah berjaya membulatkan tekad untuk menurunkan berat badan dia.

Alhamdulillah memang menjadi.

Pengalaman Ke Cameron Lavender, Cameron Highlands | Throwback Thursday

Sejak kebanyakan negeri dah dibenarkan untuk merentas daerah ni, antara aktiviti yang lekas-lekas disambar peluangnya oleh masyarakat kita adalah melancong dan beriadah bersama keluarga. Penuh timeline di media sosial kita semua dengan gambar pantai dan swimming pool, betul tak? Lebih-lebih lagi dari kawan-kawan dan kenalan kita yang tinggal berdekatan dengan tempat-tempat menarik tu macam Port Dickson semua tu kan.

Tapi, ada seorang kawan aku ni, memang untung betul!

Sebab apa? Sebab dia memang menetap dekat Cameron Highlands weh. Jadi bila kerajaan kata dah boleh merentas daerah, gambar-gambar yang dia muatnaik dengan anak-anak dia adalah dekat Cameron Highlands je lah! Kau mampu? Haha!

Jadi dalam kesenduan, aku pun scroll lah Facebook sendiri sambil buka satu persatu gambar dalam folder sewaktu kami bercuti-cuti Malaysia ke Cameron Highland masa 2019 dulu. Alang-alang tu marilah aku up lagi story aku bercuti (was!) ke Cameron Highland (CH), dan ini adalah entry throwback!

Let’s!

Jika sesiapa dapat peluang berkunjung ke CH, antara aktiviti yang menarik untuk dilakukan bersama keluarga semestinya adalah bergambar untuk merakam kenangan bersama kan. Nanti-nanti lepas beberapa tahun berlalu, bolehlah tengok balik sambil reminiscing the good old days kan? Sebijik macam apa yang aku tengah buat ni (-_-)”. Jadi, antara tempat yang banyak gilaaa spot untuk bergambar yang cantik dan menarik adalah dekat Cameron Lavender, yang terletak di Brinchang.

Wednesday, September 22, 2021

Definisi ''Wordless Wednesday" Yang Sebenar | Wordy Wednesday

 Para blogger sekalian semestinya tahu, bahawa pada setiap hari RABU, akan ada satu segmen yang bernama "Wordless Wednesday".  Ada juga yang hanya menggunakan akronim WW untuk post mereka pada setiap rabu itu.

Tapi apakah sebenarnya motif sebenar segmen Wordless Wednesday ini?

Donut Empat Segi | Wordless Wednesday

Tuesday, September 21, 2021

Bolehkah Pelajar UiTM ODL Untuk Semester Oktober 2021

Boleh, pelajar UiTM masih boleh memilih untuk meneruskan pengajian dengan mod atas talian bagi semester Oktober 2021 nanti.

Kucing oh Kucing

Kalau ada yang masih ingat, awal September hari tu ada seekor ibu kucing terberanak depan rumah aku yang tak reti dan ada alergik dengan kucing ni ๐Ÿ˜…

Monday, September 20, 2021

Hidup Bersama


 Seram sejuk perit semua ada bila baca berkenaan kena hidup bersama encik covid ni kan.

Book Giveaway #1stYearwithShopee by farihajafri.com

 Giveaway berlangsung dari 09 September 2021 - 10 Oktober 2021.
Jom kita join, terutama pada pencinta (dan pengumpul buku!) jom!

Sunday, September 19, 2021

Pulse Oximeter Lulus MDA

Haritu aku ada cerita tentang pengalaman aku terbeli pulse oximeter yang mungkin fake / palsu, sebabnya bila pulse oximeter tu dikepitkan pada tuala pun, ada bacaan paras oksigen.

Rata-rata yang komen menyatakan sebab aku beli yang murah, memang terkono lah beb!


Jadi setelah berbincang dengan zaimi, kami ambil keputusan untuk beli lagi sekali pulse oximeter ni, tapi yang sedikit mahal dari yang asal tu, dan yang paling penting, kami semak dulu jenis dan jenama oximeter tu di laman sesawang MDA, Medical Device Authority oleh Kementerian Kesihatan Malaysia.

Sepit Rambut

Dah lama sebenarnya aku tak guna sepit rambut, masa zaman belum ada anak dulu, memang selalunya guna sepit rambut je.

Tapi lepas ada anak, memang lebih selesa baring dengan rambut bersiput, aku dah pakai sepit rambut. Memang guna getah ikat rambut jenis fabrik je.

Tapi haritu sajalah beli balik sepit rambut ni.
Entah apa yang merasuk sampai terbeli kan.

Saturday, September 18, 2021

Friday, September 17, 2021

Beli Buku Dari Kak Ujie Othman

Sejak saya dan Kak Ujie telah bertukar nombor telefon bimbit, dan saling save nombor masing-masing disenarai contact, ada masanya status WhatsApp Kak Ujie akan lalu-lalang.

Selalunya Kak Ujie lalu-lalang tu sambil promo buku-buku yang dia jual.
Dan bila dah selalu saya intai-intai status whatsapp dia, lama-lama terbitlah keinginan untuk membeli dan menambah koleksi buku-buku yang sebenarnya banyak lagi tak terbaca kat rumah ni haha!

Yang menariknya, buku yang dibeli melalui Kak Ujie ni, dia datang dalam bungkusan yang sangat baik dan menarik!

Dua lapisan terpaling luar semestinyalah bubble wrap dan plastik syarikat courier.
Itu biasa.

Yang luar biasanya, buku yang saya beli tu, datang dalam sebuah kotak yang memang kukuh dan susah kemik!

Thursday, September 16, 2021

Rumah Yang Telah Ditinggalkan | Throwback Thursday

Gambar mak sent kat aku beberapa hari lepas.
Masa ni adam dan amir kecik lagi.
Amir belum setahun lagi masa ni.

Tuesday, September 14, 2021

Saturday, September 11, 2021

Oren, Pear dan Epal Hijau

Baru perasan yang harini tak update blog lagi.
Kisahnya harini penat sikit sebab semalam pulun siapkan majalah jabatan.

Duduk lepak dengan anak-anak je.
Sambil-sambil tengok Netflix.
Sambil-sambil makan buah.

Friday, September 10, 2021

Bulang | Erti Perkataan

 B.U.L.A. N.G

Perkataan Bulang ni ada beberapa maksud. Antara maksudnya adalah kain yang dililitkan pada kepala.


Macam watak Barkoba dalam siri Kampong Pisang Bersiri-siri tu.

Thursday, September 9, 2021

Seluar Batik Besar dan Selesa

Orang memberi, dapatlah kita merasa.
Beberapa hari lepas, sampai seluar batik yang besar dan selesa ni kat rumah.
Ada orang bagi sebagai hadiah.
Tapi dia tak bagi aku kasi tau orang lain yang dia bagi hadiah berbentuk seluar batik bercorak bunga merah jambu ni ๐Ÿ˜‚

Awal PKP 1.0 | Throwback Thursday

Gambar masa bulan 4 tahun lepas ni.
RUmah pun belum tergerak hati nak deco yang buat accent wall semua tu lagi waktu ni.


Tuesday, September 7, 2021

Anyaman Ikan Menggunakan Kertas

Kerja sekolah amir ni.
Kena buat kraf ikan, dekat bahagian badan ikan tu mula-mula kena diwarnakan.

Jackie Chan Never Grow Up | Review Buku

Ini adalah buku biography pertama yang aku baca sepanjang hayat aku setakat ni.
Sebelum ni kalau tentang kisah hidup seseorang, aku akan tengok filem, atau baca di internet je.

Cuma kali ni rasa tertarik nak beli buku Jackie Chan ni sebab masa tu ada diskaun 80% dekat website Big Bad Wolf hahaha!

Monday, September 6, 2021

Kucing Tumpang Beranak Depan Rumah

Tak taulah kucing siapa.
Bila tanya dalam group kejiranan ni, tak ada pula yang menyahut dan mengaku.

Tapi dari gaya ibu kucing nya, nampak bersih dan gemuk macam ada tuan.

Sunday, September 5, 2021

Hero Headphone untuk Hero-Hero

Semua sebab pdpr, jadi masing-masing yang dah sekolah dalam rumah ni ada masanya kena memfokuskan diri berteleku depan tablet masing-masing.
Jadi untuk kurangkan gangguan bunyi yang lain, dan juga untuk tak bingitkan rumah dengan suasana kelas online diorang, belikanlah headphone sorang satu.

Saturday, September 4, 2021

Pencarian Penangkap Pageviews 2,000,000 !

 Rasanya macam dah lama tak buat pencarian penangkap nombor pageviews untuk blog ni.

Haritu berhentikan sekejap.



Oreo Ice Cream

Patutnya tak boleh makan manis-manis ni.
Dah kena pantang makan.

Tapi Oreo Ice Cream ni terlalu menggodalah.
Aiseh..

Friday, September 3, 2021

Order Makanan Untuk Orang Lain Guna Food Panda

Mungkin ramai yang dah tau kan yang Food Panda ni memang memudahkan untuk kita beli makanan ketika kita tak berasa nak keluar dari rumah.
Terutamanya musim pandemik ni kan.

Tapi, selain order makanan untuk diri sendiri, sebenarnya kita boleh juga orderkan makanan untuk orang lain yang berada di alamat lain.

Aku selalu gunakan Food Panda untuk orderkan makanan untuk parents aku yang kini jauh di mata.
Yang penting, kalau kita taknak susahkan rider Food Panda dan juga orang yang kita orderkan makanan tu, yang penting:

White Oud Surrati

Tengah syok tengok TV, tiba-tiba zaimi hulur 1 kotak warna purple putih.
Terpinga-pinga lah sekejap.

"Ambik lah", seperti biasa, zaimi kalau nak bagi hadiah, begitulah dia.
Monotone je hahaha!

Rupanya dia belikan aku minyak wangi dari Mekah tu, orang panggil minyak Oud.

Thursday, September 2, 2021

Taming Jaya | 1992 | Throwback Thursday

Seingat aku, masa ni aku masih tadika lagi.
Selalunya kalau hari persekolahan, aku seawal 6 pagi akan diangkut oleh mak abah untuk di bawa ke Bangsar, rumah atok nenek aku kat Flat Sri Pahang tu.

Jadi, aku agak ketika gambar ni diambil, mesti hari tu hujung minggu, atau public holiday.
Sebab mak abah tak kerja dan ada kat rumah.

Wednesday, September 1, 2021

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot