Pages

Search This Blog

Thursday, August 13, 2020

Surat Cinta Dari Encik Faizal | Throwback Thursday




Minggu ni kebanyakan entry masih berkaitan

Wednesday, August 12, 2020

Lagu Goyang Dangdut Upin Ipin


Lagu dan klip video ni dihasilkan oleh Les Copaque sebagai tanda penghargaan kepada peminat Upin dan Ipin di Indonesia.

Boleh click play terus kat atas tu pada sesiapa yang belum tengok.

Call me oldschool but for me this is quite inappropriate for kids.

Kembali Pada Rutin | Pasca PKP | Wordless Wednesday



Tuesday, August 11, 2020

Menginap di Seasons View Hotel Kuantan

Masa majlis nikah adik aku haritu, kami stay kat Hotel Seasons View Kuantan.
Sebab rumah tak banyak bilik, fully occupied hehe..

Makanya lepas belek-belek Agoda, kat sini adalah bilik yang kena dengan budget dan kapasiti kami 5 beranak.

Sunday, August 9, 2020

Majlis Nikah Nana | Majlis Nikah Patuh SOP

Jumaat lepas, adik bongsu aku nikah dengan pilihan hatinya.
Atas sebab-sebab yang tak dapat dielakkan, kami sekeluarga sampai lepas acara nikah dah lama selesai. Heartbreaking. 


Saturday, August 8, 2020

Cerita Abang Kadi - Imran Burhanuddin | Review Buku


Buku ni aku baru beli je beberapa minggu yang lepas, saja-saja nak cuba try test tengok isi dia macam mana.

Bolehlah.
Bacaan di kala tak buat apa, lebih sesuai kepada pasangan yang bakal berkahwin.
Untuk bakal-bakal wali pun sesuai jugak kot.
Atau untuk orang yang dah kahwin tapi nak kahwin lagi sekali.

Permulaan buku banyak berkisarkan proses nak buat permohonan nikah.
Tengah-tengah ada masuk sikit pasal pengalaman dia sebagai kadi sewaktu menikahkan orang dan sebagainya.

Bolehlah santai-santai.

Secara personal, buku ni aku boleh bagi tiga bintang!

⭐⭐⭐

πŸ‘πŸ‘πŸ‘

Hati Pecah

Orang putih panggil broken heart.

Friday, August 7, 2020

Ayu Bertelekung

Mungkin disebabkan dia ada dua orang abang, jadi boleh dikatakan setiap perlakuan ayu, banyak dipengaruhi oleh abang abang dia.
Kira orang cakap, boleh tahan lasak lah ayu ni.

Abang berlari dia berlari, abang main gusti-gusti dengan ayah, dia pun join sekaki, sampai ketika dia tengok abang-abang solat, dia pun carik kopiah, pakai, dan solat sama-sama 😱

Anak perempuan dahlah sorang je, solat pakai kopiah pulak!
Adududududuuuu...

Jadi masa dah dekat-dekat ramadhan haritu, belikan dia telekung budak, beli thru lazada kalau tak silap. RM18 je.

Alhamdulillah, kain dia elok je lembut dan ringan.
Pakaikan dekat ayu, bukan main seronok dia!


Tuesday, August 4, 2020

Tiada Lagi Bekerja Dari Rumah

Work from home no more!

Hari ini, bermulalah kembali bekerja dari pejabat macam dulu.
No more WFH bos ku kata.

Baiklah bos, menurut perintah!

Perkara Paling Omak Lemah

Sejak jadi mak ni, memang macam-macam benda kena buat la kan, lebih-lebih lagi lepas anak masuk sekolah.



Dan dalam banyak-banyak benda yang aku paling rasa sangat lemah dan low level ya amat skillnya, adalah

Monday, August 3, 2020

Menangis Nak Ke Tandas

|Entry kontot|

Bertolak seawal 4.30 pagi dari Kota Bharu pagi tadi, akhirnya sampai ke Home Sweet Home di Senawang 2.30 petang.

10 jam perjalanan.

Kira ok lah, abang ipar semalam 14 jam dia kena.
Dalam sejarah, pernah sangkut 20 jam, masa tu sarat mengandungkan adam.
Haha!

Saturday, August 1, 2020

5 Masakan Berasaskan Daging Yang Bukan Seperti Kebiasaan

Salam Aidil adha semua, didoakan bahagia disamping insan tersayang.
Masak apa tu? Daging korban ke?

Masak sup ke tu? Atau kari? Masak kicap? Goreng kunyit?


Friday, July 31, 2020

Kedai Makan Western di Kota Bharu | Red D Station Pasir Pekan

Malam tadi, zaimi ajak pergi beli barang yang mak dia dah list kan.
Oh ya, kami dah ada di Kota Bharu untuk raya haji ni, bertolak ikut Kuala Pilah pada petang rabu, sampai KB dalam 4 pagi.

Jem tapi tak seteruk kalau lalu Gua Musang.

Berbalik pada Red D Station, lepas settle beli barang yang diperlukan kat Tesco Kota Bharu, ambil kesempatan untuk makan berdua. Lama sangat rasa tak makan berdua macam ni..hehe


Thursday, July 30, 2020

Mama Chop Papa Grill Gong Badak | Throwback Thursday | 17 Januari 2008

Belek-belek album lama dalam hard disk, terjumpa gambar-gambar masa makan malam dengan kawan-kawan serumah dan beberapa yang lain.
Lama dah gambar ni, 2008 punya cerita.

Masa ni masih lagi bergelar pelajar di Universiti Malaysia Terengganu, tahun akhir masa ni.
Masa ni zaman bergewe dengan zaimi hahah..
Jadi memang rare sangat dapat makan sama-sama dengan kawan-kawan lain macam ni.
Mungkin sebab tu bergambar sakan.


Wednesday, July 29, 2020

Ke Pantai Cermin Port Dickson

Sepertimana yang diberitahu pada entry lepas, dari Rabbit Funland Lenggeng tu, kami ada ke suatu lokasi lagi selepas tu. Adik ayu dah banyak hari sebut-sebut nak pergi pantai.

Jadi, lepas habis je pusing Rabbit Funland tu, kami pun terus shoot ke Port Dickson pulak.

Mula-mula ingat nak ke Rumah Api Tanjung Tuan, tapi tengok ramai pulak orang berjogging kat sana,tak jadi lah. Jadi, seperti biasa, pantai kegemaran kami adalah Pantai Saujana atau Pantai Cahaya Negeri kalau dekat Port Dickson ni.

Tapi kali ni, aku ajak zaimi ubah angin sikit.
Try ke Pantai Cermin pulak, sebab tak pernah pergi. 
Dan, dia dekat dah dengan rumah api tu.
So why not kan?


Kerja Rumah Adam: Lukis Kebaikan Yang Murid Pernah Lakukan | Wordless Wednesday | 22 Julai 2020


Tuesday, July 28, 2020

Ke Rabbit Fun Land Lenggeng Negeri Sembilan

Ahad lepas, zaimi ajak bawa anak-anak keluar, dah lama terperap dalam rumah.
Nak bawak pergi mall atau supermarket, macam ramai sangat orang.
Budak-budak ni nanti pun mesti susah nak dikepung kalau kat kawasan macam tu.

Jadi fikir punya fikir, bawaklah anak-anak ke Rabbit Fun Land Lenggeng.
Pertamanya sebab tak jauh sangat, kalau boleh taknak perjalanan tu jauh sangat sebab nak elak penggunaan tandas awam. Dari senawang ni dalam 30 minit je ikut LEKAS.
Kedua, kawasan dia kecik aje. Senang kepung budak-budak.

So, let's!


Sesampai je kat sana, terus park kereta.
Kawasan agak curam, ayu asik macam nak tergolek kat bahagian entrance tu πŸ˜‚

|Entry ini banyak gambar|

Monday, July 27, 2020

15 Fakta Tentang Isnin

Tak dapat disangkal lagi yang Hari Isnin memang bukan hari yang digemari ramai.


Ha jadi saja lah nak share dengan kalian semua beberapa fakta menarik tentang hari Isnin πŸ˜‰

Sunday, July 26, 2020

Nabi Lut Melawan L& BT, Nabi Syuib Melawan Kapitalis dan Kisah-Kisah Lain - Syed Azharul Asriq | Review Buku


Buku ni baru beli few weeks ago.
Tertarik dengan tajuk. 
Dan disebabkan dia warna kuning, dari jauh dah nampak dia dekat rak buku.

Kisah-kisah dalam buku ni, semua sepatutnya orang Islam dah tahu.
Tentang Nabi Allah dan kaum baginda semua, tentang apa azabnya dan sebagainya.

Yang menarik, penulis ada juga buat sedikit kajian tentang lokasi kaum kaum tersebut ketika azab melanda mereka. Dan penulis dah simplify tentang siapa nabi ketika itu, apa nama kaumnya, kesalahan kaumnya, azab yang diterima, dan ada gambar-gambar.

Tapi, tulisan dengan kertas yang digunakan untuk mencetak, sangatlah kusam dan kelabu.
Beberapa kali tertidur sementara nak habis baca, sebab mata macam penat nak fokus pada tulisan yang kekelabuan. 

Hehe

Personally, buku ni aku bagi 4 bintang!
⭐⭐⭐⭐
πŸ‘πŸ‘



Saturday, July 25, 2020

Tu Pe Wa Ra


Anak nombor dua aku, amir ni, memang masih lagi dalam peringkat belajar membaca.

Ubi Badak Rebus Cicah Gula

Macam biasalah, anak-anak ni, kalau ayah yang buat sesuatu, kesan dia lebih mendalam agaknya.
Malam tadi, zaimi rebus ubi badak yang ayah dia bagi masa balik kampung haritu, ajak anak-anak makan, cicah dengan gula.


 

Friday, July 24, 2020

Anak ke Sekolah dengan Norma Baharu | Kenangan PKPP

22 Julai 2020, semua anak-anak dah kembali ke sekolah, termasuklah anak omak, adam.
Seawal pagi mak dah kejut adam, sejujurnya malam sebelum tu, 
mak terbangun sejam sekali.

Tidurnya pukul 10, pukul 11 bangun, 12 bangun, 1 bangun, 2 bangun, 3 bangun, 4 bangun.. entah lah kenapa.


Thursday, July 23, 2020

BOB Ku Sayang | Throwback Thursday | 14 Disember 2019

Tahun lepas, kepoh kecoh seantero negara yang peraturan  penggunaan kerusi kanak-kanak (carseat) akan dikuatkuasakan dalam masa terdekat.

Sebagai ibubapa yang ada anak kecil, perkara ni serba sedikit akan memberi kesan pada kami.
Timbang punya timbang, kira-kira bajet, congak-congak kehidupan harian, why not ambil 1 MPV atau SUV.

Tapi, nak yang harga tak mahal sangat.
Tapi, bila dah limitkan range harga, pilihan memang limited la.

Wednesday, July 22, 2020

Kelarai Impian

Beberapa hari yang lepas, ada terbaca posting dari penulis hebat kita, Kak Paridah Ishak tentang kelahiran novel pertama beliau keluaran DBP yang bertajuk Kelarai Impian.

Jadi, sebagai seorang yang suka kumpul buku, terus order laju-laju dekat Shopee.
Nak kata efisyen nya kedai buku DBP, harini order, esok terus sampai!


Kak Paridah Ishak adalah seorang yang istimewa, beliau adalah seorang penulis OKU, tapi sangat suka dengan bidang penulisan.

Hujung Tanah Besar Benua Asia | Wordless Wednesday | 2013


Tuesday, July 21, 2020

Kau Pun Melayan!

Semalam, memang hari melayan anak-anak, hari beli jiwa.
Entahlah, mungkin sebab sayu sikit yang adam dah nak sekolah baik hari rabu kan.

Lama dah duduk depan mata 24jam sejak 18 Mac. 
Tak banyak, sikit mesti rasa sayu tu hadir.

Semoga dipermudahkan urusan adam kat sekolah tu.
Sejujurnya risau sebab kes Covid19 ni yang dah asalnya makin surut, jadi naik balik.

Jadi, semalam masa ikut zaimi pergi beli barang akuarium dia, adam nak ikan laga.
Disebabkan rasa nak layan permintaan dia, maka beli lah.
Dah beli kat dia, kena beli untuk amir sekali. 
Harapnya bertahan lama la ikan laga masing-masing tu haha!

Monday, July 20, 2020

Upah Budak Nakal

Semalam, lepas angkat kain jemuran, seperti biasa akan masukkan dalam bakul kain dulu, sebelum bawa naik ke tingkat atas.
Sebab, aku memang suka lipat kain di tingkat atas.

Jadi, disebabkan belum rasa nak naik ke tingkat atas, maka seperti biasa juga, aku pun letaklah dulu bakul tu kat tangga.

Benda ni sikit pun tak dikira senario aneh di rumah ni.

Bakul kain aku tu pulak, jenis foldable. Yang boleh dilipat.
Ada je bakul yang jenis plastik keras tu, tapi ini adalah bakul kain favourite aku.

Lebih kurang macam ni lah bakul kain aku tu

Sunday, July 19, 2020

28 Hari Di NICU - Abdul Muhaimin | Review Buku


Satu lagi buku yang dah lama beli dan terperap dalam almari buku.
Rupa-rupanya, bila dah mula baca, aku boleh habiskan kurang dari 24jam!

Saturday, July 18, 2020

Buku Catatan Peti Pos | Peti Pos Notebook

Beberapa hari lepas, masa tengah scroll Facebook,  tiba-tiba lalu pos dari Pos Malaysia Berhad seperti di bawah ni ha πŸ‘‡

Friday, July 17, 2020

Make Over Tangga

Mood nak deco rumah masih ada, kebetulan masih boleh WFH sebelum kena kerja sepenuhnya di ofis mulai awal Ogos ni.

Jadi, why not kami sambung balik kerja-kerja deco deco yang dah tergendala (sebab malas) tu haha!

Tangga rumah kami ni, jenis batu, atas ada parkir. 

Patutnya memang cantik tangga tu, tapi dekat bahagian batu tu, cat dia dah terkupas-kupas. Makin lama makin horror. Bertambah memilukan (eceyy) bila ayu suka panjat dan tolong kupaskan lagi bagi semakin tercabut-cabut cat nya.

Thursday, July 16, 2020

Adam 7 | Throwback Thursday | 6 April 2020

Pejam celik, tiba-tiba, anak yang dahulunya diteran keluar secara induced, yang masuk ward sebab jaundice, yang menyebabkan aku belajar selok - belok menjadi emak walaupun kekok, dah 7 tahun usianya.

Dah sekolah, dah besar panjang.
Dah pandai jaga adik, dah boleh diminta pertolongannya.

Hari jadi untuk ke tujuh tahun ni jatuh pada musim PKP.
Tapi mak tetap tempah kek untuk adam, itu janji mak pada anak-anak mak, kek mesti kena ada πŸ’“

Tuesday, July 14, 2020

Penunggu Dapur Yang Kepingin | Kenangan PKP


Rentetan dengan entry lepas berkenaan kisah naik pangkat jadi tukang masak sepenuh masa tu, timbullah perasaan si penunggu dapur rumah aku ni (akulah tu) untuk mengubahsuai susun atur barang-barang dapur.


Sah- sah bukan dapur aku

Monday, July 13, 2020

Misi Kedai Basikal

Setelah insiden berkaitan basikal yang berlaku beberapa hari lepas tu, setelah timbang tara semua pros dan cons, semalam kami come out dengan keputusan untuk beli je lah basikal baru untuk Adam sebab basikal lama dia tu dah kecik dan tak berapa nak sesuai untuk dia lagi.

Tapi saja nak cuba tengok kedai basikal dekat area Pilah atau Bahau. 
Saja, sebab kami fikir, mungkin harga basikal dekat sana, murah sikit dari Senawang?

Jadi lepas zuhur, kami pun bertolak ke Bahau untuk misi mencari basikal.



Sunday, July 12, 2020

Masaklah Kau! | Kenangan PKP



Masak.
Aku dengan masak ni, sebenarnya masih mentah.
Jujur cakap, sebelum aku kahwin, yakni masa aku muda remaja dulu, aku tak pandai masak.
Lagi menambahkan horror dalam kisah silam aku dalam dunia masakan ni, aku tak pernah disuruh masak. 

Sebab?

Saturday, July 11, 2020

Misi Impossible - Ain Lutfi, Nurul Asma, Ana Rohani, Hassan Hasaa'ree Ali, Maizatu Hidayah, Zamri Shahri, Sakinah Said & Ahm Ahmad | Review Buku

Betapa ramai daa dia punya penulis.
Tapi, worth it!
Aku sangat recommend korang beli dan baca, why not kan?


Buku ni dah beli dari 2017, baru last week sempat baca.
Tapi, dek kerana penceritaan dan variasi situasi dalam buku ni, ditambah lagi dengan gaya bahasa yang bagus, buku ni aku habiskan baca dalam masa 2 hari sahaja.

Friday, July 10, 2020

Alkisah Basikal

Agaknya berkat PKP, anak aku adam dah sangat tepu duduk rumah, segala movie dan kartun dah tengok, segala komik dah baca, segala skill dalam PC game Street Fighter dia dah mahir, akhirnya, setelah dekat 5 tahun basikal yang zaimi untuk dia tu tersadai je tepi sliding door rumah, minggu lepas, dia dah boleh kayuh.

Ya, dia tak berani nak kayuh sebelum ni.
Habis patah tayar kecik yang di tayar belakang tu sebab dia statik je atas basikal tu, lama-lama senget je ke tepi..gedebab jatuh πŸ˜‚


Thursday, July 9, 2020

Buka Aib Sendiri Dengan Cupcake | Throwback Thursday | 10 Januari 2010

Kejadian ni berlaku 10 tahun lepas.
Zaman baru habis belajar.
Senang cerita, zaman menganggur.

Jadi dah namanya menganggur, banyaklah masa yang terluang kat rumah.
Masa tu tiba-tiba sangat suka makan cupcake yang icing tebal-tebal.

Asalnya selalu beli je dekat bakeri kat pekan Semenyih tu, tapi adik aku bagi idea untuk buat sendiri.
Dia memang suka baking ni, walaupun masa tu dia baru tingkatan 3 kalau tak silap.

Maka dengan berbekalkan duit mak bagi sebab sadisnya masa tu tak ada pendapatan selain harap cheque nuffnang yang beberapa bulan sekali baru kunjung tiba πŸ˜‚, kami pun belilah barang-barang.

Dah namanya buat sendiri, icing tu kami siap buat macam-macam warna!
Tunggu oven bunyi ting! je, ready nak hias!

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Ting!

Ha apa lagi, keluarkanlah cupcake yang dah siap bakar dari oven.
Nak katanya amatur, tinggi rendah kejadiannya hahaha

Ada yang terlebih-lebih keluar dari cup, ada yang pendek je tak capai surface cup pun.

Ah persetankan, dengan penuh keyakinan dan darah muda, kami pun hias!


Halah halah.. habis sweet la rasa masa ni, rindu dekat pakwe yang jauh di pantai timur tanah air πŸ˜‚

Wednesday, July 8, 2020

Berjumpa Diri Sendiri di Masa Lalu

Jika diberi peluang untuk menaiki sebuah mesin masa, dan boleh pergi menemui diri sendiri pada tahun 2005, apa yang akan kamu beritahu pada diri sendiri 15 tahun yang lepas tu?

Itulah yang telah di alami oleh seorang perempuan bernama Syazni dari Senawang, Negeri Sembilan apabila beliau telah diculik oleh seorang saintis sebagai salah satu subjek ujikaji mesin masanya.


Monday, July 6, 2020

Adsense Auto Ads di Personal Blog

Sejak dah lama berhenti blogging, memang dah tak ambil tahu pasal adsense.
Jadi, start semula haritu, sajalah godek-godek balik adsense tu dekat bahagian earning kan.
Walaupun ni blog personal yang totally personal, tapi kalau ada iklan sikit2 yang boleh dapat duit sikit-sikit, why not kan? Eheh..

Jadi godek-godek, baru perasan (noob kan sebab baru perasan) yang adsense ni ada function auto ads placement, yang mana bila kita turn on function tu, dia akan secara automatik letak iklan dekat mana-mana sudut dalam blog / website kita.

Sebab, aku ingat adsense ni dia akan keluar dekat beberapa spot yang kita pilih je, macam iklan dekat header, skyscrapper yang tepi tu, atau petak antara post kita.

Sesungguhnya aku dah ketinggalan πŸ˜…

Sunday, July 5, 2020

Kerusi Merah Jambu | Kenangan PKP

PKP telah menyebabkan aku buat macam-macam yang tak pernah terfikir dek akal sebelum ni.
I mean bukanlah pelik sangat macam makan mee ikut hidung ke, tapi jujurnya, tak pernah terlintas akan buat perkara tu, macam entry kenangan PKP yang lepas, yang aku beli bawang tu!


Jadi, Perintah Kawalan Pergerakan yang bermula 18 Mac 2020 tu, telah menyebabkan ramai orang kena bekerja dari rumah, atau dalam bahasa mudah yang selalu disebut-sebut adalah Work From Home (WFH), termasuklah aku.

WFH? 
Ya Tuhanku..

Aku sebagai seorang yang sangat berpegang teguh kepada filosofi 'Left your work at the office, home is where you have a rest'

Senang cerita, aku bukanlah orang yang bawa kerja balik rumah. Kalau pernah pun, sangatlah jarang.
Walau musim menanda kertas exam setiap hujung semester pun, aku hanya akan marking di office.
Aku takkan serabutkan kepala dengan urusan kerja yang tak mungkin akan habis tu kat rumah.

Jadi bila harus WFH ni, aku jadi bodoh lost seketika.

Nak buat kerja kat mana ni? Meja makan? Oh no.. So not me, aku tak suka 😭

Jadi, cubalah bersila sambil buka laptop di ruang tamu tingkat atas.

Saturday, July 4, 2020

Masih Ada Yang Sayang : Kisah Pejuang Kesihatan Mental - Norsa'adah Ahmad & Dr. Noor Hayati Yasmin | Review Buku


Minggu lepas, buku yang sempat dikelek ke hulu ke hilir dan dibaca adalah buku ini.
Buku Projek Orkid.

Himpunan cerita - cerita pendek yang ditulis oleh pesakit, dan doktor yang merawat mereka.

Friday, July 3, 2020

Bawang! | Kenangan PKP

Sekolah pun dah nak mula semula penghujung Julai ni, 
jadinya rasa nak buat beberapa post random berkenaan kenangan PKP.

Dimulai dengan ini.
Bawang!


Thursday, July 2, 2020

Air Terjun Sungai Pandan | Throwback Thursday | 8 Februari 2020

|Entry ini banyak gambar|

Sejak mak dan abah berhijrah pindah ke Kuantan, tiap kali kami balik ke sana, zaimi selalu terfikir nak pergi ke Air Terjun  Sungai Pandan. Sebab kami memang jujurnya tak familiar dengan Kuantan, tak tahu sangat mana tempat-tempat yang boleh pergi jalan-jalan kan.

Jadi, awal Februari 2020 haritu, berkesempatan la pergi ke Sungai Pandan Waterfall tu.
Lepas breakfast kami pun gerak. Ajak abah dia taknak masa tu, tapi trip kali ni ada Alang, adik emak aku.

Jarak perjalanan dari Sungai Karang ke sana dalam lebih kurang 30 minit macam tu.

Sesampainya kat kawasan tu, kena berhenti kat satu pondok untuk bayar entrance fees.
Ala tak ingat la berapa, tapi tak mahal sangat. Tujuan dia kutip bayaran pun untuk kerja pembersihan katanya. 

Lepas bayar, kena display tiket-tiket dekat dashboard kereta, lepas tu pandu terus ke kawasan parking.

Depan sikit dari kawasan parkir kereta tu, ada gerai-gerai goreng pisang dan jual air. Ada toilet jugak.
Tepi tu ada bahagian hilir sungai, dia kepung bagi air tinggi, jadi macam pool, ramai jugak yang mandi.

Belakang gerai jual air

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Disclaimer


All content provided on this "Syazni Rahim Blog" blog is for informal reading only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information or comments on this site or found by following any link on this site.

The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information.

The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.