Kenapa Kena Ambil Gambar Keluarga Di Hari Raya?

 

Gambar Famili SR Raya Tahun Lepas, Tahun Terakhir Nenek SR Beraya

Hari Raya Aidilfitri merupakan hari yang meriah yang disambut oleh umat Islam di seluruh dunia. Ia adalah masa pengampunan, kesyukuran, dan kasih sayang. Pada masa ini, keluarga berkumpul untuk meraikan, berkongsi makanan, dan bertukar hadiah. Salah satu tradisi Aidilfitri yang paling dihargai ialah mengambil gambar keluarga. 

Berikut adalah beberapa kelebihan mengambil gambar keluarga semasa hari raya:

Merakam Kenangan: Hari Raya Aidilfitri adalah majlis istimewa yang mempertemukan ahli keluarga. Mengambil gambar keluarga semasa Aidilfitri membantu merakam momen berharga itu dan mencipta kenangan yang akan kekal seumur hidup. Foto-foto ini boleh dihargai oleh ahli keluarga dan dilihat kembali untuk tahun-tahun akan datang.

Menyatukan Keluarga: Mengambil gambar keluarga semasa Aidilfitri adalah cara terbaik untuk menyatukan keluarga. Ia membantu mewujudkan rasa perpaduan dan kebersamaan, serta boleh membantu mengeratkan ikatan kekeluargaan. Ia juga memberi peluang kepada ahli keluarga yang mungkin jarang berjumpa untuk berkumpul dan beraya.

Dokumen Perkembangan Keluarga: Gambar hari raya juga berfungsi sebagai cara untuk mendokumentasikan pertumbuhan keluarga. Apabila keluarga berkembang dan kanak-kanak semakin meningkat, mungkin menarik untuk melihat kembali foto lama dan melihat bagaimana semua orang telah berubah dari semasa ke semasa. Foto-foto ini berfungsi sebagai peringatan tentang perkembangan keluarga dan sejauh mana mereka telah melangkah.

Pamerkan Pakaian Tradisional: Hari Raya adalah masa di mana ramai umat Islam memakai pakaian tradisional, seperti tudung, abaya, dan thobes. Mengambil gambar keluarga semasa Aidilfitri memberi peluang untuk mempamerkan pakaian tradisional ini dan meraikan kepelbagaian budaya. Ini amat penting untuk generasi muda yang mungkin tidak begitu biasa dengan tradisi budaya mereka.

Berkongsi dengan Keluarga Jauh: Mengambil gambar keluarga semasa hari raya juga memberi peluang untuk berkongsi kegembiraan majlis dengan ahli keluarga yang mungkin tidak hadir. Foto-foto ini boleh dikongsi di media sosial atau dihantar melalui e-mel atau aplikasi pemesejan, membolehkan ahli keluarga yang tinggal jauh berasa seperti mereka adalah sebahagian daripada perayaan itu.

Kesimpulannya, mengambil gambar keluarga semasa hari raya adalah tradisi indah yang mempunyai banyak faedah. Ia membantu untuk menangkap kenangan berharga, membawa keluarga bersama, mendokumentasikan pertumbuhan, mempamerkan pakaian tradisional dan berkongsi kegembiraan majlis dengan ahli keluarga yang jauh. Ia adalah cara terbaik untuk meraikan semangat Aidilfitri dan mencipta kenangan abadi yang akan diingati untuk tahun-tahun akan datang.

Post a Comment

9 Comments

 1. Wajib ambil untuk kenangan sampai bila²... lagi seronok bila baju sedondon semua... bkn selalu

  ReplyDelete
 2. Perkara wajib di pagi raya :D

  ReplyDelete
 3. SA mesti nak amik gambar kenangan dengan keluarga...baru la bermakna hari raya dan sebagai kenangan..

  ReplyDelete
 4. yezza..betul..for MA more utk kenangan... tgk a few year lepas tu, dah besar dah yg kecik2 tu, bertambah ahli keluarga baru and many more... but yes..for memories...

  ReplyDelete
 5. Betul. Ambil untuk buat kenangan walau mencabar nak kumpulkan semua orang

  ReplyDelete
 6. linda mmg suka tangkap gambar...mmg suka buat photobook...hihihi...tiap2 tahun mmg ad photobook raya..kenangan semua tu..dr gambar mcm2 perangai yang keluar...

  ReplyDelete
 7. itulah kenangan, wajib ambil gambar tu dan akak sekarang rajin cuci gambarnya letak kt album

  ReplyDelete
 8. Setuju ambil gambar kenangan bukan selalu dapat berkumpul beramai-ramai. Kalau buat video ucapan pun lagi bagus. Ada seorang officemate ni rindu suara emak dia yang dah pergi tak kembali katanya menyesal sangat masa mak masih hidup dulu tak buat video so tak dapatlah nak mendengar suara emaknya lagi sobss...sobss..sobs...

  ReplyDelete
 9. Mesti ambil gambar, buat kenangan. :)

  ReplyDelete

Setiap ulasan yang ditulis adalah dibawah tanggungjawab yang memberi komen. Sekiranya mahu berhubung dengan saya, hubungi saya di syaznirahim@gmail.com :)

Every comment written is under the responsibility of the commenter. If you want to contact me, reach me at syaznirahim@gmail.com :)

Apa yang saya tulis di blog ini dahulu, saya sendiri mungkin sudah tidak bersetuju dengan content itu pada hari ini. Semestinya segala penulisan dalam blog ini tidak sesuai untuk dijadikan rujukan (citation/reference) dalam penulisan artikel / jurnal saintifik. Pemilik blog tidak bertanggungjawab sekiranya isi kandungan blog ini diambil sebagai rujukan akademik.

What I wrote on this blog before, I may not agree with the content today. Certainly all writing in this blog is not suitable to be used as a reference (citation/reference) in the writing of scientific articles/journals. The owner of the blog is not responsible if the content of this blog is taken as an academic reference.